Im blizej do wyborow tym jestem bardziej przerazona. Mowilam juz, ze ani PIS ani PO to nie jest moja bajka, ale z dwojga zlego wole juz PO. Jednak to co wczoraj mowil Tusk odnosnie pani Sawickiej bylo karygodne.
Dokladniej chodzi mi o wczorajszy wywiad Donalda z Olejnik. Ona pytala go wprost czy popiera takie metody jakich uzywa CBA, ze najpierw funkcjonariusz podaje sie za biznemena, udaje przyjazn i uczucie, a w rzeczywistosci rozpracowuje poslanke. Caly proceder trwa rok, po czym Sawicka zostaje doprowadzona do wziecia lapowki. Na co Donald odpowiedzial, ze w zasadzie to popiera, tylko zeby to nie bylo wykorzystywane do walki politycznej. W tej chwili pomyslalam sobie co ten facet w ogole gada? Przeciez to bylo dzialani pod kampanie wyborcza, po to aby skompromitowac przeciwnika. Bo niby dlaczego cala sprawa ujrzala swiatlo dzienne na krotko przed wyborami? Jak mozna postepowac w taki sposob z ludzmi, w jaki robi to CBA?
Ja wiem, ze ona nie powinna zrobic tego co zrobila, ale ich dzialanie nie bylo lepsze. Wg mnie prowokacja ma sens tylko wtedy, gdy wiadomo, ze ktos bierze lapowki, a podpuszcza sie go, aby zlapac delikwenta na goracym uczynku. Pani Sawicka byla poprostu kozlem ofiarnym na potrzeba kampanni. I dlatego dziwie sie Tuskowi, ze taka sytuacje popiera.
Hesus. Oglądałem ten program i Tusk nic tam takiego nie powiedział.
Poza tym oglądałem 2 konferencje Tuska we wczorajszym dniu i jedną w dniu dzisiejszym.i jednoznacznie stwierdził w każdej z tych konferencji , że "tworzenie" przestępców jest nie do zaakceptowania w demokratycznym państwie natomiast sama "prowokacja" w stosunku do osób podejrzanych (i na których są dowody) jest legalna i tak się postępuje w każdym kraju.
W kazdym razie w moich oczach stracil resztki szacunku, jakim go darzylam.
Jutro będzie można obejrzeć kropkę nad i z Tuskiem w internecie. Podam Ci linka i napiszesz mi w którym momencie coś takiego powiedział.
To co powiedziałaś byłoby sprzeczne z tym co mówił na innych konferencjach a tak nie było, bo oglądałem ten wywiad.
Będziemy mogli to sprawdzić jutro.
W kazdym razie w moich oczach stracil resztki szacunku, jakim go darzylam.
Dziwie się Twoim słowom bo nic takiego w tamtej rozmowie nie padło.
ruga rzecza, ktora mnie u niego strasznie zniesmaczyla byla jego prosba wypowiedziana na koniec debaty do wyborcow LID, zeby glosowali na PO, bo jezeli oddadza glos na tamta partie to i tak ich glos bedzie stracony.
Gdy wygra PiS większością nic się nie zmieni a każdy głos który się przyczynił do tego aby jakaś partia (PO, LiD itp) nie odebrała im władzy to jest głos stracony (z punktu widzenia opozycji). PO ma największe szanse im odebrać władze i o tym Tusk mówił .
Powiedzmy sobie szczerze czy LiD dostanie 11% czy 14% to nic nie zmieni a w sytuacji PO i PiS te 3 procenty są kluczowe.
Taki zabieg jest oczywiście "chamski" w stosunku do władz LiDemokratów, ale jest to chwyt mający zmienić coś w Polsce.
On sie ima wszystkiego, zeby tylko wygrac te wybory, ale moze sie poraz kolejny przejechac.
Czy on kogoś skrzywdził swoją kampanią
Czy kogoś szantażował
Kogoś obrażał bez podstaw
Nasyłał na kogoś tajne służby ?
NIe. Owszem kampania jest ostra, ale wyobrażasz sobie aby znowu był taki elegancki i spokojny jak 2 lata temu ? ?eby znowu przegrać ?
Zauważ, że Polska to kraj idiotów którym trzeba wcisnąć kit że w 4 lata wybuduje się 3mln mieszkań, obniży podatki, wybuduje miliony autostrad i teraz na topie wybuduje się 3 mln stadionów.
To społeczność głównie kształtuje kampanie. Gdyby ludzi nie byli podatni na tanie chwyty reprezentowane przez PiS to inne partie tj PO, LiD, PSL, Samoobrona itp nie promowałoby się podobnymi reklamówkami.
Popatrz na reklamówki PO sprzed 2ch lat i te co były puszczane teraz (Rydzyk, Szpitale itp). Widać wyraźną różnice. Do zwykłych ludzi nie trafia uśmiechnięty Tusk tylko trafia człowiek stanowczy. DO wyborców PiSu trafia człowiek krzyczący i obrażający wszystkich. Do wyborców LiDu przemawia człowiek któy moze nie umie się zachować, ale ma dobrą gadke.
Pamiętaj wybory 2005 pokazały jasno iż nie opłaca sie być uczciwym bo wygrywają tak naprawde misie czy aferzyści tacy jak Kurski (dziadek z Wermachtu).
Jak slusznie stwierdzil moj wykladowca- politolog, ludzie widzac 7 - 8 procentowa przewage PO nad PIS wierza juz , ze ta pierwsza partia wygra i nie ida oddac glos na nia, bo ona i tak ma juz zwyciestwo w kieszeni.
Jak najbardziej tak. Zauważ tylko iż teraz sondaże są przeróżne a ludzie raczej przejrzeli na oczy że nie oddając głos też głosują (nie wszyscy).
jovizna
Mówicie, że to wasze zdanie, staracie się ośmieszyć jedną czy drugą partię wmawiając, że obecne rządy to destrukcja a tak naprawdę propagujecie opinię innych, która nie wiadomo czy zgodna jest z prawdą. Jak żałosne są teksty typu "Nienawidzę kaczorów" "Pierd... Radio Maryja", "kompromitują nas" etc. żałosne ze względu na treść i dlatego, że autor nie potrafi nawet racjonalnie wytłumaczyć swojej antypatii. Małe ofiary perswazji, które swój światopogląd tworzą na podstawie tego, co przeczytają bądż usłyszą. Nie potrafią myśleć, nie mają własnego zdania. To masa, którą można łatwo manipulować. Polskie społeczeństwo jest niestety głupie.
Powiedz mi tylko jak sprawdzisz czy dana osoba mówi własne zdanie czy kopiuje typowe teksty z internetu ?
Osobiście nie zarzucam tutaj nikomu że jest tylko marionetką tylko podchodzę do każdej osoby jako człowieka wypowiadającego swoje własne zdanie wyrobione przez własne spojrzenie na politykę.
Widząc hasło "by żyło się lepiej" to zastanawiam się wtedy... a komu? Jak politycy chcą zmienic sytuację przeciętnej polskiej rodziny żyjącej niekiedy za marne grosze, skoro nigdy tego nie dośwadczyli?
Nie wiem jak dokładnie patrzysz na tą sprawę, ale nie wszyscy politycy są urodzeni w bogatych rodzinach jak np Sikorski ale są tam te ludzie któzy wychowali się w normalnych domach gdzie też nie było łatwo (przypominam że większość z nich żyła w czasach komuny).
Co więcej nie powiesz chyba że Niesiołowski który spędził 3 lata w więzieniu w latach 70tych to był czas w którym żył w dostatku.
Są w sejmie też ludzie którzy byli bici, katowani, siedzieli w więzieniu, żyli z dnia na dzień i to nie są ludzie którzy nie znają biedy.
Nie możemy generalizować.
Za ostatnie dwa lata rządów Kaczyńskich Pałać Prezydencki wydał 300 000 PLN na sam alkohol! Lepszy był Kwaśniewski, który przez 3 lata na ten "cel" przeznaczył aż 900 000 PLN!
Owszem może liczby są porażające, ale ... w tej kwestii akurat nie ganiłbym premiera. Czemu ? Prawie wszystkie trunki były wykorzystywane w przyjęciach z ambasadorami z zagranicy itp. Tak się sprawuje politykę na całym świecie.
Zwróciłbym natomiast uwagę na 13tki i na ogromne premie czy 40 (albo 30) tys dla każdego posła który nie wejdzie do następnej kadencji. To bym ukrócił bo polityk nie powinien tam siedzieć dla kasy.
Każde obietnice lepszego i tańszego Państwa pozostaną obietnicami bez pokrycia, niezależnie czy będzie rządzić prawica czy lewica.
Jakby to był tylko mit to kraje takie jak Irlandia czy Portugalia nadla byłyby krajami przynajmniej średnimi pod względem rozwoju czy komfortu życia.
Tanie i lepsze państwo da sie budować, ale na to nie można przeznaczyć 2,4 cz8 lat. To jest cały system.
Co jest teraz ? Jest w Polsce wzrost gospodarczy i Polakom żyje się lepiej niż 2 lata temu, ale to nie dzięki PiSowi tylko SLD i poprzednim rządom no i koniunkturze. To pokazuje, zę państwo może byc lepsze bez pomocy polityków (te 2 lata rządów. Zobacz jak pięknie byłoby jakby obecni politycy pomagali rozwijać się gospodarce. Niestety tracimy czas i dobra koniunkturę.
Jeśli ktoś propaguje hasło, że Polacy wyjechali z kraju przez nieudolne rządy braci Kaczyńskich to jest głupcem. To wynik m.in. złej sytuacji, która w Polsce narastałała od dobrych kilkunastu lat.
1. Głównym powodem że ludzie wyjechali było wejście do Uni Europejskiej i otwarcie nam granic. Bez tego nigdzie byśmy się nie wybierali.
2. Rząd musi spełniać potrzeby rynku i musi regulować płace. Nikt majacy możliwośc zarabiania o wiele więcej nie zostanie w kraju dla marnych groszy., Rząd nic nie robi aby Polaków zatrzymać.
3.Tak to tez jest wina Kaczyńskich . Czemu ?
Kaczyńcy zamknęli Polskę dla wielkich inwestycji zagranicznych. Tak robią bo to jest ich socjalistyczny program który dba aby zagraniczne firmy nie robiłyby za dużo interesów w Polsce.
Nasz rynek musi stać się konkurencyjny z innymi przede wszystkim pod względem dostępności dla kapitału zagranicznego. Kiedy powstanie w Polsce kilkanaście potężnych przedsiębiorstw w których swoje udziały będzie miało państwo, z których podatki będą wpływały do budżetu państwa i które nie będą zagrażały interesom Polskiej gospodarki to nasza średnia krajowa wzrośnie.
Jeśli będzie więcej sstanowisk niż ludzi chętnych do roboty to pracodawcy będą zmuszeni dawać więcej kasy pracownikom aby Ci pracowali u nich.
Ma to oczywiście też swoje złe aspekty, ale jest więcej dobrych.
Spora część emigrantów to po prostu zwykłe lenie, dla których nie warto trudzić się za jedyne 800 PLN.
Tylko zauważ, ze ludzie powinni tez mieć swoją godność i nie powinni iść do pracy gdzie ludzi się wyzyskuje.
Osobiście pracowałem w pracy gdzie dawali trochę więcej, ale człowiek był w tamtej robocie traktowany jak śmieć który ma robić wszystko jak maszyna.
Przez te 2 lata PiS nie zajął się niczym co by mogło świadczyć, że za 2-3 lata będzie lepiej. ?adnej ustawy dotyczącej gospodarki, żadnych ulg. W tej sprawie PiS nie zrobił kompletnie nic i następne rządy będą ponosiły klęskę właśnie przez tą nieudolność braci Kaczyńskich.
Oooo przepraszam. Mamy światełko w tunelu. Euro 2012. Oczywiście załatwione głównie dzięki Listkiewiczowi (i troche SLD i troche PiS) daje nam realną szanse na krok do przodu.
Jednak widzę, ze PiS nie potrafi z niej skorzystać i dlatego w wyborach chce to zmienić. Chce na stanowiskach ludzi kompetentnych. Nie chce kolesia co nie zna się na edukacji na stanowisku ministra edukacji (chociaż Giertych nie był aż takim złym ministrem), nie chce aby ministrem od górnictwa był facet który mówi, że węgiel to on pierwszy raz teraz trzyma w ręku a na górnictwie się nie zna.
Tacy ludzie sa ministrami Pisu a ja tego nie chce. AWS, SLD itp rządy te pokazały iż można obsadzać stanowiska ludźmi kompetentnymi a nie tylko własnymi kolegami/koleżankami.
Cudu gospodarczego pana Tuska nie będzie. Ludzie nie przestaną wyjeżdzać, nawet jeśli zmieni się rząd, bo nie przez niego wyjeżdzamy.
Zauważ, ze zmiana rządu z nieudolnego w kwestii gospodarczej (najważniejszej w Państwie) na rząd który będzie ściągał każde Euro z Unii europejskiej i inwestował w gospodarkę i Euro to rząd który pozwoli tym ludziom którzy teraz wyjeżdżają powrócić do kraju. DO kraju gdzie płaca będzie wyższa niż teraz i standardy życia się poprawią.
Sumując, żadna z partii startujących w wyborach nie ma u mnie poparcia.
Dlatego może i dobrze, że nie będę miała możliwośći zagłosowania 21 pażdziernika.
NIe wiem jak sytuacja się przedstawia u Ciebie, ale każda osoba która skończy 18 lat i jest uprawniona do głosowania ma OBOWI?ZEK pójścia na wybory. Każdy kto skończy 18 lat jest osobą dorosłą która MUSI BRAć ODPOWIEDZIALNOŚć za swój kraj. Osobiście nie toleruje wykrętów w stylu "wszyscy kradną", "nikt mi się nie podoba".
Takie osoby zazwyczaj mają 0we pojęcie o polityce. Ich obowiązkiem jest obejrzenie wyborczych programów i zapoznanie się w jakimś stopniu z osobami które je realizują aby sprawdzić czy to tylko populiści czy osoby przedstawiające realne idee.
Róznica jest tylko taka, że poprzednicy robili to trochę subtelniej.
Widzisz jest już jakiś plus. POprzednicy nie ośmieszali nas chociaż na arenie międzynarodowej. Jeśli reszta minusów i plusów się sumuje to masz obraz na kogo głosować.
Jeśłi nie wiecie na kogo głosować bo "wszyscy kradną" to niech zagłosujcie na osoby które najmniej ukradną. Proste i logiczne. NIe pozbywajcie się odpowiedzialności tylko dlatego iż nie chce wam sie ruszyć tyłka i zaznaczyć krzyżyk przy jakimś nazwisku.