Mówiliśmy gdzieś kiedyś o plagiatach, ale nie było dla tego tematu o ile dobrze szukam.
Więc chciałem dodać że Stairway to Heaven które jest tak kochane przez większość jest po części plagiatem.
Tzn. plagiatem jest intro zapożyczone od Spirit - Taurus
"„Taurus” (łac. "byk") – rockowy utwór instrumentalny amerykańskiego zespołu Spirit, pierwotnie opublikowany na ich eponimicznym albumie debiutanckim z 1968 roku. Kompozycja napisana została przez gitarzystę, piosenkarza Randy'ego Californię, nagrana została w listopadzie 1967 roku[1].
Stwierdzono, że Jimmy Page pożyczył riff gitarowy z „Taurusa”, używając go w przeboju Led Zeppelin „Stairway to Heaven”[2]. Brytyjczycy supportowali grupie Spirit podczas początkowych tras koncertowych po USA, gdzie prawdopodobnie Jimmy Page (autor muzyki) usłyszał kompozycję Spirit, zanim „Schody do nieba” powstały. W książeczce dołączonej do reedycji debiutanckiej płyty Amerykanów z 1996, twórca utworu, Randy California pisze:
Quote-alpha.pngLudzie zawsze mnie pytają, dlaczego „Stairway to Heaven” brzmi tak samo jak „Taurus”, które zostało wydane dwa lata wcześniej. Wiem, że Led Zeppelin grali także „Fresh Garbage” na swoich koncertach. Supportowali nam na ich pierwszej amerykańskiej trasie[3][4][5]."
żródło: Wikipedia
To tak a propo
RICHIE SAMBORA @TheRealSambora · 12 godz. 12 godzin temu
Too cool not to share.
http://shrd.by/Dj0FxO