Basowi Herosi

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Geminiman019

Basowi Herosi

Post autor: Geminiman019 »

Wczoraj wieczorem został założony temat najlepszym gitarzystom. Ja natomiast zakładam temat poświęcony muzykom grającym na tej "innej" gitarze elektrycznej. Jak wiecie rola basisty w zespole jest przeważnie bardzo niewdzięczna. Niby go nie słychać, ale gdy przestaje grać natychmiast się go zauważa. On nadaje całą głębie piosenkom i na pewno pełni ważną funkcję w zespole. Bez wątpienia najlepszym technicznie żyjącym basistą jest frontman i wokalista grupy Primus, Les Claypool. Na "Baśce" wymiata jak rasowy gitarzysta hardrockowy. Zresztą utworu tej grupy brzmią bardzo niekonwencjonalnie, skoro bas jest tam instrumentem wiodącym. Les Claypool używa bardzo dziwnych gitar basowych (pewnie bardzo drogich). Na przykład czterostrunowego z ruchomym mostkiem lub sześciostrunowego bezprogowego. Lubię także Toma Hamiltona z Aerosmith. Czym byłoby CRYIN' bez tego głębokiego burczenia gitary basowej. Ma on tendencję do wyraźnego uwypuklania linii basowych w utworach.
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Scrooge »

Hugh "Burger King KFC Pizza Hut" McDonald
Awatar użytkownika
JJ
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: JJ »

Robert Trujillo, gość ma styl ;]
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ+KTF+SITT+AOTL
Kontakt:

Post autor: Ricky Skywalker »

Prawdziwym wirtuozem basu jest John Levén z Europe ;)

http://www.youtube.com/watch?v=ECLipONE ... re=related
"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
- Richie Sambora, 29-10-2007
Awatar użytkownika
Lechu
I Believe
I Believe

Post autor: Lechu »

Cliff Burton (R.I.P.) - do Trujillo nic nie mam i nie chcę tu wywołać wojny czy lepszy jest Cliff czy Jason czy Robert bo to nie forum tego zespołu. ;]
Ogromny talent, szybkość...
Niby go nie słychać
Cliffa słychać było bardzo dobrze :D
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Marek "BRUNO" Chrzanowski!!!
Geminiman019

Innym świetnym nieżyjącym basistą (który odszedł niedługo po Burtonie) był Jaco Pastorius. Przez wielu uważany jako niedościgniony wirtuoz bezprogowej (fretless) gitary basowej.
sambo88
Save a Prayer
Save a Prayer

Post autor: sambo88 »

jeżeli chodzi o basistę to według mnie liczy sie tylko Steve Harris :)
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ KTF TD
Kontakt:

Post autor: ROCKSTAR »

Dla mnie... Nikki Sixx... Nie jest najlepszych basista na swiecie- fakt- ale to swietny showman i kompozytor... Nie tylko kawalkow Motley Crue... I to przez niego kupilem sobie basowke, bedac gitarzysta ;)

Slyszeliscie o Sixx A.M.? Totalnie nowa jakosc w rocku... Przynajmniej dla mnie... W 2011- nowa plyta!

A ponizej cos z debiutanckiej plyty:

http://www.youtube.com/watch?v=Nan4Kdtz-9w
Geminiman019

Dlaczego nikt tu nie wymienił Paula McCartneya? On jest ojcem chrzestnym obecnych gitarzystów basowych. Niejako też archetypem rockowego basisty. On pokazał wszystkim przyszłym muzykom do czego służy "baśka".
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

Nie znam się za bardzo na basie, a jeśli miałbym kogoś wyróżnić to na pewno Ricka Savage z Def Leppard, za jego żywiołowość na scenie i nienagannych umiejętnościach. I jeszcze Kipa Wingera, który jest wokalistą zespołu Winger, i gra na basie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”