Jest mi niezmiernie miło podzielić się z Wami kompilacją koncertową Bon Jovi, nad którą pracowałem z przyjacielem od kilku dobrych tygodni
"30 Years of Rock & Roll" to tytuł tego dwupłytowego albumu, podsumowującego wspólne 30 lat na scenie. Przyjmijcie go jako prezent świąteczny
Idea
Jak za pewne większość z Was pamięta, w połowie 2014 roku w kilku dużych sieciach handlowych za Oceanem pojawiły się zapowiedzi dwupłytowego koncertowego albumu pt. "30 Years of Rock & Roll". O tym, że owe informacje były wiarygodne świadczy między innymi fakt, że pół roku później te same "źródła" jako pierwsze zapowiedziały nikomu wówczas nic nie mówiący album "Burning Bridges". Dlaczego nie doszło do wydania tej koncertowej kompilacji i czy ta sytuacja to tylko jeden z rozdziałów konfliktu Bon Jovi ze swoją wytwórnią, pewnie nigdy się nie dowiemy.
W każdym razie, gdy było już pewne, że "30 Years of Rock & Roll" nie ujrzy światła dziennego, pomyślałem, że to wielka szkoda, ponieważ warto by podsumować wspólne 30 lat na scenie (zwłaszcza w obliczu odejścia Richiego). Powstała wówczas idea, aby spróbować zrobić coś podobnego własnym, skromnym nakładem sił. Wiadomo, że zasoby żadnego fana nie mogą się równać z tym co mógłby zaproponować nam Obie O'Brien, ale podjąć wysiłek - choćby tylko dla siebie - zawsze można. Niestety pomysł został odłożony na dłuższy czas i powróciłem do niego dopiero kilka miesięcy temu. Mniej więcej wtedy udało mi się też zaprosić do tego projektu fana zza naszej zachodniej granicy, który momentalnie podłapał temat i pomógł mi skompletować tracklistę.
Podstawową ideą jaka nam przyświecała było zebranie poszczególnych nagrań w najlepszej z dostępnych, bezstratnej (o ile to możliwe) jakości dźwięku. Nie są to więc nagrania zgrane wczoraj z YouTube'a, czy tym podobnych platform. Po drugie chcieliśmy skorygować dźwięk, co polegało na usunięciu ewentualnych szumów, wyostrzeniu pewnych instrumentów, barwy wokalu, wyrównaniu poziomów, normalizacji, mówiąc w skrócie nadaniu utworom kopa i nowej jakości. Pewnie z lepszym lub gorszym skutkiem, ale fakt jest taki, że żaden z utworów nie został po prostu skopiowany.
Zawartość
"30 Years of Rock & Roll" nie miało być kolejnym zestawem typu Greatest Hits. Ani też kompilacją najlepszych występów LIVE (choć niektóre z nich mogłyby do takiego miana pretendować). Płyta zdominowana jest przez utwory niegrywane regularnie podczas koncertów i dlatego zabrakło tu miejsca dla oklepanych podczas ostatnich tras utworów z albumów "What About Now", "The Circle" czy "Lost Highway".
Oprócz występów nienagannych wokalnie, umieściliśmy także "znaki czasu" w postaci już nie perfekcyjnej, chociaż wciąż dobrej wersji "Always" z Filadelfii 2010. Jednym z ważnych warunków, jaki obraliśmy przy selekcji było nie włączanie do tracklisty utworów ze wszystkim doskonale znanych oficjalnych wydawnictw takich jak: Live from London, Live at Madison Square Garden czy An Evening with Bon Jovi.
Domyślam się, że kontrowersje może wywołać fakt doprowadzenia utworów "Let it Rock", "Wild in the Streets" oraz "Living in Sin" do postaci czegoś na kształt radio edit. Najbardziej odczuwalne jest to w "Let it Rock" gdzie wyciąłem całą słynną infantylną gadkę pt. "Girl Stole My Shirt". Moim zdaniem nie była ona warta tego, aby ją tutaj powielać. Choć na ten temat zdania będą pewnie podzielone. Przede wszystkim chodziło jednak o to, aby zmieścić 15 utworów na jednym krążku, stąd kilka wymuszonych edycji, ale także brak w trackliście trwającego (w wersji koncertowej) ponad 10 minut utworu "Dry County".
Mam świadomość, że wszyscy znacie większość z poniższych wykonań, ale wierzę, że z uwagi na poprawienie jakości ich dźwięku, a także ubranie całości w spójną formę, jest sens, aby się w to wgłębić
DYSK 1
(LIVE 1983-1999)
01. Shot Through the Heart (Philadelphia 1984)
02. Let it Rock (Cincinatti 1987)
03. Wild in the Streets (Milton Keynes 1993)
04. Living in Sin (Rotterdam 1989)
05. Wanted Dead or Alive (Stockholm 1993)
06. Blaze of Glory (Academy Awards 1991)
07. Fever (London 1992)
08. Bed of Roses (Nara City 1994)
09. Hey God (Milan 1995)
10. Lie to Me (Paris 1996)
11. Keep the Faith (Stockholm 1993)
12. Shooting Star (London 1990)
13. Born to Be My Baby (Rotterdam 1989)
14. Help (Buenos Aires 1993)
15. These Days (Buenos Aires 1995)
DYSK 2
(LIVE 2000-2013)
01. Hook Me Up (Tokyo 2002)
02. One Wild Night (Munich 2001)
03. Why Aren't You Dead (Atlantic City 2004)
04. Always (Philadelphia 2010)
05. Last Man Standing (Maide Vale Studios 2006)
06. Homebound Train (Stockholm 2001)
07. Undivided (Tokyo 2002)
08. Garageland (London 2010)
09. You Give Love a Bad Name (NYC 2000)
10. Something to Believe In (Minneapolis 2003)
11. Have a Nice Day (Boston 2005)
12. These Arms Are Open All Night (Atlantic City 2004)
13. Heroes (Yokohama 2003)
14. Livin' on a Prayer (Philadelphia 2005)
15. I'll Be There for You (Munich 2001)
Uwaga! Album zawiera także 2 hidden tracki, których nie widać w powyższej track-liście.
[align=center]Download
FLAC (1084 MB)
MP3 (386 MB)
Linki wygasną 31. grudnia 2015. [/align]
Ważna wskazówka dla nagrywających na CD
Koniecznie nagrywać płyty w trybie disc-at-once, czyli z zaznaczoną opcją bez przerw pomiędzy utworami.
PS. Będę wdzięczny za opinie lub konstruktywną krytykę