o nie wiedziałam że mamy taki temat... cos dla mnie ja ciagle pieke i tyłek rosni ale coż:D 
Pyszne ciasto z kaszą manną naq gorące dni 
Ciasto jest świetne. Ma cudownie przeplatające się kolorki, smakuje obłędnie, tu zaznaczę dla osób które lubią kaszę mannę w każdej postaci, np. tak jak Ja 

)). Na upały, prosto z lodówki, jest jednym z moich faworytów 

.  
 
 
Składniki na biszkopt: 
 1 niepełna szklanka mąki
 ½ szklanki cukru
 3 jajka
 ¼ szklanki oleju
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. 
 
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut, na jasno złoty kolor. 
 
Składniki na masę: 
 1 litr mleka
 1 szklanka cukru
 250 g margaryny
 1 szklanka kaszy manny
 16 g cukru waniliowego 
 
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje. 
 
Ponadto: 
 1 słoiczek dżemu truskawkowego
 100 g herbatników
 2 galaretki truskawkowe
 1 gorzka czekolada starta na tarce o małych oczkach, do dekoracji (nie dałam) 
 
Wykonanie: 
 
Obie galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wrzącej wody.
 
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką i ścieramy czekoladę przed podaniem. Ponownie wkładamy do lodówki.