Powstaje nowy album Bon Jovi...

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Ok. Dzięki ROCKSTAR za wyjaśnienie prawnych zawiłości.
Dziwne są te tantiemy od piosenek granych na koncertach...
A jak jest z coverami w USA? Rozumiem że jak Jasiek zaśpiewa Hallelujah to Leonardowi na konto wpływa kasa...
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

:D Rockstar -
Dzięki za przykład z "życia wzięty", fajnie dopowiedziane.
Rockstar - a, tak teoretycznie zgodziłbyś się napisać za Jona piosenkę w jego stylu i nie kłócił o dużą kasę? I jak myślisz, czy podrobić styl Jona było by trudno wprawnemu twórcy? Albo np Tobie?

[ Dodano: 2013-02-20, 11:28 ]
prezes1 pisze: Dziwne są te tantiemy od piosenek granych na koncertach...
Dlatego BJ lubią bisować ;)
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Dlatego BJ lubią bisować
Dobrze że nie bisują 3x z Because We Can... :))
kejt93bub
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: kejt93bub »

Tomker pisze: Rockstar -
Dzięki za przykład z "życia wzięty", fajnie dopowiedziane.
Rockstar - a, tak teoretycznie zgodziłbyś się napisać za Jona piosenkę w jego stylu i nie kłócił o dużą kasę? I jak myślisz, czy podrobić styl Jona było by trudno wprawnemu twórcy? Albo np Tobie?
Pytanie nie było skierowane do mnie, ale odpowiadając na ostatnie - nie, styl Jona nie jest trudny do podrobienia. Nie ma tam jakichś niesamowitych niuansów, wystarczy dużo łzawych emocji, kilka baby-baby i yeah-yeahów i mamy utwór Jon Bon Jovi style. :P
usunięty użytkownik 4858

Cieszę się, że to Ty napisałaś, bo gdybym ja napisał to znowu ktoś by mnie obgadywał, że "hejtuję" :D

Nawet wielcy malarze, w chwilach natłoku prac mieli swoich "wyrobników", którzy odwalali część dzieła. Poczytni pisarze, ze znanym nazwiskiem także. Nasuwa się malutka analogia... Na plus BJ przypisuję, że otwarcie dodają nazwiska swoich "wyrobników" (czy wszystkich, nie wiem, ale wierzę, że tak).
Natłok koncertów, występy na rządowych rautach, filmach i filmikach, familiadach, idolkach i innych medialnych cyrkach, powoduje pewnie, że gdy Jon wraca raz na miesiąc po 22 do domu to w zgodzie z małżeńskim zwyczajem idzie do łóżka z Dorotą, i ma mniej czasu na komponowanie ;) A rano dzwoni do Shanksa czy Falcona: hej, masz już ten utwór, musimy wydać nową płytę...

Nie twierdzę, że płyty bez Falcona czy choćby Childa były by lepsze. Wg mnie były by łatwiejsze do oceny... Oceny, w jakiej kondycji muzycznej są dusze chopoków z BJ...
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ KTF TD
Kontakt:

Post autor: ROCKSTAR »

prezes1 pisze:A jak jest z coverami w USA? Rozumiem że jak Jasiek zaśpiewa Hallelujah to Leonardowi na konto wpływa kasa...
Po pierwsze- wymagana jest zgoda autora- nie zawsze wszystko rozbija sie o kase- czasami o walory artystyczne ( ale juz coraz mniej- tak mi sie wydaje). W wiekszosci przypadkow to wytwornia zajmuje sie problemem tantiemow, oraz jedno z amerykanskich stowarzyszen kompozytorow, autorow i wydawcow ( taki nasz ZAIKS).

Oczywiscie, ze malo kto przyczepi sie do lokalnego cover bandu, ale zespoly takie jak Bon Jovi musza przestrzegac tego prawa- ale to juz nie sa duze pieniadze dla artysty ktorego utwor jest coverowany na koncercie (przynajmniej dla nich ;) ) Cena skacze w gore, kiedy cover pojawi sie na fizycznym nosniku dvd (nawet jesli jest to zapis koncertu), lub w oficjalnej dystrybucji cyfrowej (Amazon, iTunes) lub w nowej wersji na plycie :)

Pamietacie moje covery na drycounty? W chwili obecnej nie moge nawet publikowac na youtube mojej wersji BWC ;) bo... to juz jest niezgodne z prawem (dlaczego? Bo przez taka publikacje promuje... swoj wizerunek artystyczny, wykorzystujac marke i piosenke Bon Jovi- masakra ,ale tak to wyglada ;))- podpisujac kontrakt ktory mnie wciaz (ale juz niedlugo- na szczescie) obowiazuje, zobowiazalem sie przestrzegac amerykanskiego prawa autorskiego, a tam naprawde nie ma zartow... Ufff :)
Tomker pisze:Rockstar - a, tak teoretycznie zgodziłbyś się napisać za Jona piosenkę w jego stylu i nie kłócił o dużą kasę? I jak myślisz, czy podrobić styl Jona było by trudno wprawnemu twórcy? Albo np Tobie?
Ha! To z dzika checia nagralbym za darmo! :PPP Pomysl- jak to promocja dla jakiegokolwiek artysty- nagrac cos z zespolem, ktory ma swiatowa renome- plus... Dla samej slawy i przyjemnosci fajnie by bylo zobaczyc swoje nazwisko obok Sambory czy Jona, hehe :D

Nie jest trudno podrobic styl Jon'a... To tylko rock n' roll ;) Problem zaczyna sie wtedy, kiedy zastanowimy sie czy jestesmy autentyczni w tym co robimy/gramy... Czy jest tam serce... Kazdy kto gra na gitarze, wie, jak prostym refrenem jest ten z Livin on a Prayer... Jesli znasz akordy i masz zespol, ktory pomoze ci to to zaaranzowac... Czemu nie? Tylko chyba nie o to chodzi? Mozna sie wzorowac, czerpac swiadomie (lub nie) pewne rzeczy od swoich ulubionych wykonawcow, ale w momencie kiedy ktos chce kopiowac za wszelka cene... Moze to zaczac wygladac smiesznie...

Poza tym Bon Jovi po tylu latach wie, jak pisac hity ( niekoniecznie takie, ktore do nas trafiaja, ale zawsze).... Serducha to jest tam moze 30% teraz, reszta to chlodna kalkulacja oraz doswiadczenie studyjne i kompozytorskie... No i talent- bo przeciez bez tego nawet banalnej piosenki nie da sie skomponowac ;) Trzeba wiedziec, jak grac, nawet zeby nagrac BWC ;)

Sorry za offtop ;)
usunięty użytkownik 4858

Nie nazwałbym tego offtopem - ciekawy komentarz - wypowiedź jak najbardziej nawiązuje do refleksji czy Jon i Richie są jeszcze w stanie sami pisać "swoje" utwory czy też wolą zlecać pracę innym a sami spijać śmietankę...
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

Na forum melodicrock.com pojawiła sie rzekoma recenzja WAN, następnie ktoś ją wrzucił na JT -> http://drycounty.com/jovitalk/showpost. ... tcount=220
Nie będę jej oceniał ale jeśli to nie są czyjeś wymysły i Universal udostępnia link dla oceny płyty to możemy lada dzień spodziewać się wycieku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

17-sekundowy fragment Amen z bliżej nieokreślonego kanadyjskiego programu z udziałem Jona. Nagranie pochodzi sprzed kilku dni.

http://www.youtube.com/watch?v=Luoe4oJ1mu0
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

W Japonii będzie bonusowe DVD do What About Now. Tak się przedstawia tracklista.:

1 Because We Can - videoklip
2 Because We Can - The Boxer: ACT 1 - videoklip
3 Because We Can - Astrid: ACT 2 - videoklip
4 Because We Can - The Beginning: Epilogue - videoklip
5 Because We Can - Behind The Scenes - video dokument
6 It's My Life - live video
7 Lost Highway - live video

http://www.universal-music.co.jp/univer ... uicl-9104/
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Dand pisze:Na forum melodicrock.com pojawiła sie rzekoma recenzja WAN, następnie ktoś ją wrzucił na JT -> http://drycounty.com/jovitalk/showpost. ... tcount=220
Czyli można się spodziewać jeszcze 2 szybszych numerów. A skoro Pictures of You ma być rockerem to nic dziwnego że Johnny się nie przemęcza i go nie śpiewa... :D

A jak puszczają jakieś fragmenty Amen w tv to chyba jednak będzie naprawdę singlem...
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

prezes1 pisze:
Dand pisze:Na forum melodicrock.com pojawiła sie rzekoma recenzja WAN, następnie ktoś ją wrzucił na JT -> http://drycounty.com/jovitalk/showpost. ... tcount=220
Czyli można się spodziewać jeszcze 2 szybszych numerów. A skoro Pictures of You ma być rockerem to nic dziwnego że Johnny się nie przemęcza i go nie śpiewa... :D

A jak puszczają jakieś fragmenty Amen w tv to chyba jednak będzie naprawdę singlem...
Wiedziałem, że POY będzie rockerem od samego początku, gdy pojawił się tytuł !! Ale recenzji nie będę czytał. ;)
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2013, o 11:04 przez Smolek, łącznie zmieniany 2 razy.
EVENo

Post autor: EVENo »

Kto tytułował te teledyski? Dla mnie bardziej logiczne by było "ACT 1: The Boxer", nie odwrotnie. I perełka: "The Początek: Początek."
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

The Circle - Premiera 10 listopada / Wyciek 17 październik / 14 dni przed premierą
WABNow - premiera za 17 dni. Pojawiła się recka... Czyli w przeciągu najbliższych 5 dni usłyszymy całość?? Oby ;D
Przemo30
I Believe
I Believe

Post autor: Przemo30 »

http://www.fanpop.com/clubs/music/forum ... nload-leak

jest chyba przeciek, zaraz się okaże:)

HEHEH TAK JAK MYŚLAŁEM FAKE!

Hi,

Sorry about the password - it is only to protect the links.
get the password from here ->

A JUŻ SIĘ QRWA NAPALIŁEM LOL:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”