Powstaje nowy album Bon Jovi...

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PePe
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: PePe »

Desmond oh Desmond, jak ja za Toba tesknie :)
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

(David) Maczał też pióro w płycie Stranger in this town:
Rest in peace i tytułowy Stranger
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2013, o 22:16 przez usunięty użytkownik 4858, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Ponętne Polki się oczywiście przydadzą :))
Właśnie jeśli ktoś im pomaga w komponowaniu to muszą się z nim tą kasą podzielić a więc mniej tej kasy mają, zgadza się? :D
Jeśli ktoś jest współautorem to nie znaczy że jest autorem...A tylko tyle że miał jakiś tam wpływ np. Child odpowiada za chóralne porywające refreny...Czy to źle?
Co do Davida- to przecież on jest kompozytorem...A nie tekściarzem...
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

PePe pisze:Desmond oh Desmond, jak ja za Toba tesknie :)
Ja też.. Jeśli chodzi o Desmonda Childa, to po 2000 roku najwięcej działał na Bounce i The Circle - cztery utwory, a po jednym na Crush, HAND i LH. Na WAN będzie minimalnie jedna, maksymalnie trzy.
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2013, o 22:20 przez Smolek, łącznie zmieniany 1 raz.
usunięty użytkownik 4858

Nie byłbym taki pewny, czy Jon dzieli się z kimkolwiek kasą... Kasa idzie na nazwisko Bon Jovi, tak? No to spójrzmy w dowód osobisty, a raczej Drajwer Lajsens... I wszystko jasne...
Może Falcon i Shanks zbierają materiał na C.V. - piszą dla renomy a nie sławy...?

Wytwórnia na pewno więcej daje za utwór sygnowany magicznymi literkami JB niż za Falcony itd, więc Jon może śmiało zlecić zadanie domowe Shanksom, dać mu nawet parę tysi, a potem dopisać z przodu JB i dostanie od wytwórni kilka razy tyle. Marketing...
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

A wiesz ile kasy idzie dla współautorów piosenek z samych tantiemów?
Jon ma tu g...no do gadania :D
A jeśli Shanks chce renomy za BWC to good luck!
usunięty użytkownik 4858

Przeglądam moje płytki i widzę, że David maczał też pióro w kiepskiej co prawda ale nie tragicznej Undiscovered: Fallen from graceland, If God was a woman, Downside of love

[ Dodano: 2013-02-19, 23:34 ]
prezes1 pisze:A wiesz ile kasy idzie dla współautorów piosenek z samych tantiemów?
Jon ma tu g...no do gadania :D
A jeśli Shanks chce renomy za BWC to good luck!
A ja mogę się założyć, że BWC będzie hicikiem, a twórca hicików to dla amerykanów renoma :cfaniak:

np, czym chwali się shanks:
http://johnshanks.com/
over 60 million records sold, 45 number one singles, 102 top five singles, 91 number one albums, 198 top five albums, fotka BJ

P.S. Nie sądzę, żeby procent od tantiemów był ustalany w USA odgórnie...
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2013, o 22:45 przez usunięty użytkownik 4858, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Ja mówię o tantiemach za granie piosenki w radio i tv. Amerykański odpowiednik polskiego ZAIKSU bardzo dba o swoich klientów czyli muzyków...Kasa płynie...I jest to ustalone prawnie...
usunięty użytkownik 4858

To są kwoty w centach, dla nas może by się dużo zebrało, ale dla Jona nie jest to duża ka a es a

[ Dodano: 2013-02-19, 23:49 ]
A propo's tantiemów, w jakimś średniośmiesznym filmie z Sandlerem, zagrał Vanila Ice i puścił gadkę, że do "tantiemów" z Ice ice baby dopłaca bo musi chyba z 50% oddawać Bowiemu, drugie 50 Queenowi i jeszcze jedno fifty komuś, czyli jest do tylu 50% :D
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

no ale Tomker nie o Jonie tu gadamy...tylko o współautorach...
Każdy z nich zarabia na jednym odtworzeniu np.50 centów. Na całym świecie...Mało?
usunięty użytkownik 4858

Właśnie mówimy cały czas o Jonie, napisałeś, że nie zatrudni nikogo do pomocy w pisaniu utworów bo byłoby mu szkoda kasy. A ja na to, że To są kwoty w centach, dla nas może by się dużo zebrało, ale dla Jona nie jest to duża ka a es a.
Heloł! Zajarzyłeś juz? :D
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Nic takiego nie pisałem...Nieporozumienie wyszło...pisałem zupełnie odwrotnie, że musi się podzielić kasą a nie że mu szkoda...namieszałeś.. chyba za późno jest...idziemy spać... :))
usunięty użytkownik 4858

OK

Na dobranoc zdjęcie Richiego z "nowym członkiem" BJ
Obrazek

i z Jonem dla równowagi
Obrazek

hehe jeszcze jedzenie pizzy na czas
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2013, o 23:15 przez usunięty użytkownik 4858, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

dzięki za photo...pomoże mi zasnąć...
Zresztą Jonny w jakimś wywiadzie mówił że traktuje Shanksa jako nieformalnego członka...(członka zespołu oczywiście)... :D
Ciekawe tylko czy kochają go tak jak Hugh czy bardziej?
Good night!
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ KTF TD
Kontakt:

Post autor: ROCKSTAR »

Tak sie sklada, ze mialem podpisany kontrakt z wytwornia ze Stanow i generalnie tam sprawa wyglada tak- jesli album nie jest dzielem solisty tylko zespolu, muzycy dziela pieniadze miedzy sobie (pisze o pieniadzach ze sprzedazy plyty). Potem pojawiaja sie tantiemy autorskie ( za bycie autorem tekstu lub muzyki) wiec wtedy plyna kolejne pieniadze z odtworzen w radio, TV lub... na koncertach! Shanks, Falcon czy Desmond dostaja wiec "tylko" kase od kazdego wykorzystania danego utworu przez media lub przez zespol na koncercie! Rowniez Jon i Richie jesli sa wspolautorami muzyki dostaja nalezne im pieniadze... A procenty z tantiemow to juz sprawa pomiedzy artystami, wytwornia a mediami wlasnie- nic nie jest ustalane odgornie. Plus Shanks dostaje pieniadze za bycie producentem rowniez ze... sprzedazy plyt !!

Tam naprawde dba sie o artyste, albo inaczej... Wszystko jest podporzadkowane literze prawa autorskiego i jesli piszemy o zespole takim, jak Bon Jovi (ktory podpisal kontrakt w latach 80'tych XX wieku, kiedy artysci jeszcze mogli wynegocjowac lepsze warunki dla siebie) w gre wchodza naprawde wielkie pieniadze!! Cholera jasna- jeden numer napisany z Jonem i mam sie calkiem niezle ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”