Lady Pank

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

KondZik

Lady Pank

Post autor: KondZik »

Nie znalazłem tematu o tej kapeli a chciałem zapytać czy słyszał ktoś nowy ich twór zwany "Maraton". 20 czerwca ukazał się w sklepach i promowany jest singlem "Dziewczyny dzisiaj z byle kim nie tańczą".
Słyszał ktoś album? ;]
Awatar użytkownika
michael
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ Bounce SWW

Post autor: michael »

Mam ich wszystkie płyty. Ta również trzyma poziom. To rzadkość na polskim rynku. Dla mnie to była i będzie kapela numer jeden w Polsce :)) Warto posłuchać mimo, że nie jest to tak przebojowa muza jak kiedyś. "Dziewczyny dzisiaj z byle..." to już taki mały ladypankowy klasyk ;)
Let's get rocked!
KondZik

A na tej płycie gdzie widzisz mocniejsze puknty?
Bo ja życie jak maraton, dziewczyny, no coś tam może jeszcze by się znalazło.
Ale ogólnie troche się rozczarowałem np gitarami, brak ciekawszych riffów czy solówek.
Z dachu to kawałek całkiem ok ale ten refren i te rymy trąci o "kiszke".
I dodam, że bardzo lubie ten zespół i czekałem na tą płyte dość intensywnie, ale chyba jest średnia dla mnie tak jak kilka poprzedniczek.
Awatar użytkownika
michael
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ Bounce SWW

Post autor: michael »

Wiem, wiem. Te płyty to nie są juz takie torpedy jak np. Na Na czy Zawsze tam gdzie Ty, że o Tacy Sami nie wpomnę. To teraz bardziej stonowane granie bardziej nawiązujące do debiutu, ale mi nie przeszkadza. Taki mój faworyt z Maratonu to Freedom Time z taką fajną gitarą prowadzącą ala Pink Floyd ;) Fajnie płynie.
Let's get rocked!
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

Szczerze to nie znam ich ostatnich dokonań. Słyszałem parę razy w radiu "Dziewczyny dzisiaj z byle kim nie tańczą", ale tak dokładniej nie zagłębiałem się w tej piosence. Preferuję ich starsze kawałki, które mają świetne.
EVENo

Post autor: EVENo »

Lady Pank jest gigantem polskiej muzyki. Jednak moja znajomość kończy się na najpopularniejszych singlach. Być może skuszę się na wysłuchanie jednej z ich płyt. Którą polecacie najbardziej?

Póki co moje ulubione utwory to Tacy sami oraz Stacja Warszawa.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

Zacznij od Lady Pank - pierwszej płyty (tu znasz pewnie wszystkie numery, niespodzianek nie będzie) oraz od Tacy Sami - klasyk nad klasykami (świetny klimat lat 80tych). I jak pisał Michał, warto w następnej kolejności posłuchać Zawsze Tam Gdzie Ty (chyba najbardziej amerykański album zespołu, wyjazd do USA jakiś ślad zostawił) i Na Na - najcięższy ich album, totalny odjazd :).
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
EVENo

sobol_77 pisze:Zacznij od Lady Pank - pierwszej płyty (tu znasz pewnie wszystkie numery, niespodzianek nie będzie) oraz od Tacy Sami - klasyk nad klasykami (świetny klimat lat 80tych). I jak pisał Michał, warto w następnej kolejności posłuchać Zawsze Tam Gdzie Ty (chyba najbardziej amerykański album zespołu, wyjazd do USA jakiś ślad zostawił) i Na Na - najcięższy ich album, totalny odjazd :) .
Po takiej opinii na temat poszczególnych płyt jeszcze trudniej mi się zdecydować, który z tych krążków może najlepiej wpoić mi się do głowy. Chyba będę musiał wysłuchać wszystkich :D Ale przynajmniej jeszcze bardziej zachęciłeś mnie do ich twórczości.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

EVENo pisze: Po takiej opinii na temat poszczególnych płyt jeszcze trudniej mi się zdecydować, który z tych krążków może najlepiej wpoić mi się do głowy. Chyba będę musiał wysłuchać wszystkich :D Ale przynajmniej jeszcze bardziej zachęciłeś mnie do ich twórczości.
Te cztery które podałem, to jazda obowiązkowa - tak czy inaczej :). Kolejność od najstarszych byłaby odpowiednia, widać jak zespół się rozwijał i dojrzewał - i w ogóle jak zmieniały się trendy w polskim rocku.
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
EVENo

sobol_77 pisze:Te cztery które podałem, to jazda obowiązkowa - tak czy inaczej :) . Kolejność od najstarszych byłaby odpowiednia, widać jak zespół się rozwijał i dojrzewał - i w ogóle jak zmieniały się trendy w polskim rocku.
Dzięki wielkie, wieczorem się zabiorę za pierwszy album.
Awatar użytkownika
misiek_93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: misiek_93 »

michael pisze:Taki mój faworyt z Maratonu to Freedom Time z taką fajną gitarą prowadzącą ala Pink Floyd ;) Fajnie płynie.
Oj musieli być pod mocnym wpływem piosenki Take It Back podczas komponowania tego utworu :P
EVENo

Teraz mogę powiedzieć śmiało, że Lady Pank to kawał dobrej muzyki. Nie zakochałem się w tej muzyce i nie znalazłem jakiegoś szczególnego uczucia, ale słucha się tego z coraz to większym zaciekawieniem, albumy są równe, a melodie pomysłowe.

Moja playlista rozszerzyła się o wiele nowych utworów Lady Pank, za co serdecznie dziękuje wszystkim, którzy się tu wypowiadali jednocześnie zachęcając mnie do tego zespołu ;)
KondZik

Ok. Po pewnym czasie przesłuchałem płyte i to kilka razy tak przez ten czas i... Płyta nie jest zła, jakiś tam poziom trzyma. Troche wydaje mi się za krótka i ciągle brakuje jakiejś wybijającej się ponad przeciętność gitary ale np kawałek jak Freedom Time dla mnie bardzo fajny i polecam do samochodu. ;) Miłość to wszystko też na plus mimo że dość prosty song, oprócz tego Mój świat bez ciebie też dość daje rade. Jak dla mnie najmocniejszy punkt to zakończenie płyty i ?ycie jak maraton. Ogólnie spójna i dość klarowna płyta, tekstowo jak to LP. Są bardziej do przytupania, są przyzwoite balladki i ogólnie dla mnie takie 6,5-7 / 10. Pozdrawiam :cfaniak:
specops
I Believe
I Believe

Post autor: specops »

Lady Pank to jeden z najgenialniejszych polskich zespołów. Zasłużony dla całego kraju-poczęci przy "Zawsze tam gdzie ty", płacą już przecież podatki, a jest ich niemało. ;)
A na poważnie - z żadnym(może z "Budką Suflera")nie współpracowało tylu wybitnych muzyków,potrafią w swoich utworach przechodzić w niesamowity sposób pomiędzy klimatami muzycznymi i chociaż ich ostatnie płyty nie są już tak dobre, to jednak wciąż zdarzają im się perełki jak "Wspinaczka czyli historia pewnej rewolucji". Razem z Perfectem,Maanam, Republiką i Budką Suflera są tytanami polskiego Rocka
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

No proszę, jest i temat na Panków. Super! :)
Wzięło mi się na wspomnienia bo właśnie czytam poniższą książkę. Polecam wszystkim fanom! Świetnie się czyta, dużo anegdot i komentarzy min. samego Kapiszona i Szlagi.

Obrazek

Dla mnie kapela nr 1(wraz z T.Love) polskiego rocka. Koncertowo jeszcze do ok. 2004 roku byli absolutną czołówką. Teraz niestety to się zmieniło. No ale ile można? W sumie byłem na kilkudziesięciu koncertach, w tym na 'złotym składzie' w latach 80tych. To były czasy! :))

[ Dodano: 2013-12-22, 14:00 ]
Fragment z książki dotyczący Jona: :)

Obrazek

Obrazek
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”