IRA

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

Klorcio
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Save a Prayer
Save a Prayer

Post autor: Klorcio »

olcat pisze:IRA jest dla mnie zespołem którego nie potrafię w pełni polubić, ponieważ popada ze skrajności w skrajność - od tekstów pięknych do tych w stylu "Seks" czy "Bierz mnie", o którym zresztą ktoś kiedyś napisał, że dowiadujemy się z niego tylko tyle, że "nie zawsze szybko znaczy dobrze" *-*,
A który zespół nie popada w taką skrajność? Bądźmy szczerzy, nawet Bon Jovi np od pięknego tekstu "I'll love you, always" do "Let's make it baby".
A jeśli chodzi o podobieństwo to sam zespół przyznał, że kiedyś byli zafascynowani BJ i to było dla nich ispiracją, ale tylko w początkach ich twórczości, co więcej, to zafascynowanie bezpowrotnie odeszło.
Można sobie mówić czy mają podobny styl czy nie, to zależy, każdy może wychwycić co innego.
Peace :lol:
"You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one" ;)
99-in-the-shade

Post autor: 99-in-the-shade »

IRA to jeden z niewielu polskich zespołów (a można je naprawdę na palcach policzyć), które lubię. A podobieństwem do BJ bądź jego brakiem jakoś nigdy sobie głowy nie zawracałam :mrgreen:
Klorcio
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Save a Prayer
Save a Prayer

Post autor: Klorcio »

99-in-the-shade pisze:IRA to jeden z niewielu polskich zespołów (a można je naprawdę na palcach policzyć), które lubię. A podobieństwem do BJ bądź jego brakiem jakoś nigdy sobie głowy nie zawracałam :mrgreen:
No ludziska, bierzcie przykład :) To się nazywa zdrowe podejście do sprawy :mrgreen:
"You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one" ;)
Awatar użytkownika
olcat
Keep The Faith
Keep The Faith
Kontakt:

Post autor: olcat »

Twisted Sister pisze:
olcat pisze: a na dodatek odczułam do nich dodatkowy wstręt po ich występie na jakiejś gali dla sportowców - nie wiem dlaczego, ale obecność rockmenów na tego typu "nadętych" imprezach zawsze powodowała u mnie odruch wymiotny.
A co z BeJotami występującymi podczas gali zamknięcia igrzysk w Salt Lake City ;) ;) ;) ?
Toteż już wiele razy mówiłam, że ostatnie lata działalności BJ wywołują u mnie ten odruch notorycznie :mrgreen:
...Don't you know that all my heroes died...?
And I guess I'd rather die than fade away...
"Rock N Roll is the spiritual release of the youth"
http://www.olcat.mylog.pl
ewela
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: ewela »

?e niby Ira podobna do BJ??? Pierwsze słyszę, nigdy bym na to nie wpadła...ale maybe, maybe, może dlatego Ira to jeden z moich ulubionych zespołów, po prostu lubię ten "krąg muzyczny" ;)
Nie dotarłam jeszcze do całej dyskografii, w zasadzie w całości znam "Tu i teraz"-rewelacyjna płyta, ale wkrótce zamierzam poznać wszystkie kawałki i wybrać się wreszcie na koncert!!! Bo zawsze mi coś przeszkadzało...
Aha, podobało mi się, co napiasała na początku tematu bodajże Agata, że Ira ma coś w sobie, co przyciąga, święte słowa ;)
I'm gonna live my life everyday
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

No to ja polecam jeszcze gorąco płytę "Ogień" jeśli lubisz te nowsze brzmienia Iry. To jest ich ostatnia płyta, moim zdaniem bardzo dobra ;)
Reszta dyskografii z lat starszych, podobnie jak w przypadku BJ, jest mocniesza, bardziej rockowa i ostra ;) I polecam nie mniej :D

A, że wybrania się na koncert nie pożałujesz - zapewniam :mrgreen: I jak będzie gdzieś w pobliżu to biegaj :D
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Rokitka
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rokitka »

o Ira to moj 2 ukochany zespol i prawde mowic nigdy nie umiemj powiedziec ktora plyte najbardziej lubie czy cos sa dni ze "Znamie " musze wlaczyc a sa dni ze"ira-Ira" albo "moj dom" poprostu mam dni wariacji na punkcie danej plytki co jakis czas :P A co do "ognia" to jest super jest tam wszytko co fan Iry powienien chciec mocne i delikatne uderzenia :lol: Boska plytka do lepienia pierogow na swieta i do milych spotkan wieczornych :lol: ( z tymi pierogami to tak ze w ciagu robienia dan na swieta caly czas "ogien" leciala u mnie w domu :) ) To jest zespol przy ktorym szaleje na koncercie tak ze trace sily i gardlo na pare dni pozniej ,,,,,,,,,,
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Rokitka pisze:) To jest zespol przy ktorym szaleje na koncercie tak ze trace sily i gardlo na pare dni pozniej ,,,,,,,,,,
Zupełnie, jak ja :mrgreen: :lol:
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

Uwielbiam IRę - slucham ich prawie tyle co BJ - bedzie z 15 lat. I nigdy nie porownywalem Iry do BJ - wrecz nie zauwazam takiego podobienstwa i nikt z moich znajomych nie twierdzi, ze tak jest. Wiec troche mnie dziwia Wasze opinie :). Ale po to jest forum by je wyrazac.

IRA jest ok.
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
Awatar użytkownika
maDZia_14323
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: maDZia_14323 »

musze dorzucić swoje kilka groszy.....ja słucham iry dłuzej niż bj (od jakiś 3 lat) i nie zauważyłam podobieństwa pomiedzy tymi zespołami no ale coż...w każdym razie muzyka jest cudowna a to dla mnie jest najważniejsze.
- Bon Jovi? Myślałam że to Ci już przeszło.
- To nigdy nie przechodzi
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

O jakims szczegolnym podobienstwie BJ do Iry mowy byc nie moze, ale fakt faktem oba zespoly w jakis sposob kojarza sie ze soba. Ire znam i szanuje :P juz od ok 5-6 lat i mialem szczescie byc 9 razy na ich koncercie :)
Hmmm z tym zespolem jest tak jak z BJ niestety... im dalej tym gorzej. O ile u Bon Jovi - Have a nice day jest plytą o niebo lepsza od Bounce to w przypadku Iry ostatni album - "Ogień" - jest moim zdaniem najgorszy w calym ich dorobku... nie biorac pod uwage wybranych piosenek -Ikar, Pare chwil, Nie ma niepotrzebnych, Walcz... reszta jest tak TRAGICZNIE podobna do siebie i tak zlewa sie w jedna calosc, ze ja nadal po prawie 3 latach od wydania nie rozrozniam tych piosenek... moze to wina tego, ze nie slucham tej plyty zbyt czesto. Niemniej uwazam ze jest to najlepszy rockowy polski zespół.
KondZik

Post autor: KondZik »

Słyszał ktoś z Was nową płyte IRY "9"?
Obecnie ma status złotej płyty i na tym badziewnym festiwalu pseudo-Opole IRA zgarneła 3 statuetki również za płyte. W radiu leci nowy singiel Dlaczego nic i w wielu stacjach jest na najwyższych pozycjach. Ciekawi mnie czy ktoś z Was słuchał. :))
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Bardzo żałuję, ale wciąż nie słyszałam tej płyty. Mam nadzieję, że niedługo będę miała okazję przesłuchać. Słyszałam, że to całkiem dobry materiał. A na koncertach dają czadu i kawałki brzmią jeszcze lepiej. Z resztą...to cała IRA :)
Jak tylko uda mi się posłuchać najnowszej płyty to się na jej temat wypowiem.
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ+KTF+SITT+AOTL
Kontakt:

Post autor: Ricky Skywalker »

Dobra płyta - miałem ją w przeddzień premiery, kupiłem w ciemno totalnie (tzn. nie przesłuchawszy wcześniej nic z internetu... bo w sumie nie było xD). Na 11 utworów 9 jest przynajmniej dobrych - szczególnie pozytywnie wybijają się "Z dnia na dzień" i "Mój Bóg" - 2 piosenki są trochę słabsze ("Druga miłość" - jak do taniego serialu, i "?yję" - kicz niesamowity, choć na koncercie brzmi nieźle). Ogólnie - polecam! ;)
"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
- Richie Sambora, 29-10-2007
Awatar użytkownika
JJ
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: JJ »

Też słuchałem, może niezbyt dokładnie, ale mimo to mogę stwierdzić, że płyta porządna. Mnie osobiście nie przypadła do gustu "Nie daj mi odejść" i "Druga miłość". Ale za to "Mój bóg" jest za*ebista ;] Całość na pewno na +
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”