Widzę, że nawiązałeś do mojej wypowiedzi, ale zupełnie nietrafnie. Tzn jakim sposobem bieganie po lotto może być spowodowane chęcią sprawdzenia się? To jest jedynie spowodowane chęcią promocji.Nie chce, żeby moja wypowiedź zabrzmiała anty-BJ. Uwielbiam ten zespół, kocham wiele ich piosenek, ale na litość Boską - to jest czysta komercja. Ja to akceptuje, a niektórzy się tego boją i tłumaczą chęcią sprawdzenia się, bla bla bla. Po co?
NATOMIAST chęć sprawdzenia sie jest wtedy kiedy próbuje się wydać album w czasach w których króluje coś czego nie grałeś. Chcesz spróbować zainspirować się nowymi trendami i sprawdzasz się po prostu czy pasujesz do tych czasów czy nie.
A co do Gunsów to takiej promocji w gazetach i tV jak Chinese D nie miał chyba żaden inny album. O nim mówiono przez wiele lat i na koniec jeszcze trabiono wszędzie o nim. Chociaż po wydaniu faktycznie 0 promocji.
tak, ale porównujesz zespół wywodzący się ze srodowiska typowo komercyjnego (BJ) z zespołem grajacym muzykę docelowo niekomercyjną. Oni swoją popularność budują na promowaniu swojego zespołu jako muzyki "dla wybranych" a nie dla mas. Jakby próbowali grać swoją muzyke w programach w których BJ grają to by polegli, bo to masy nie kupują a straciliby swoich fanów, któzy uznaliby, że się sprzedają. Wiec w ich wypadku brak latania po takich programach jest najlepszą promocją.Taki przykład Pearl Jam, legenda grungu, również trzepią kaskę, ale w przeciwieństwie do BJ nie pojawiają się w Lotto ani innych programach rozrywkowych... i myślę, że to pojęcie "komercyjny zespół" jest przez wielu rozumiane jako definicja tej części grup muzycznych, które promują się nie tylko poprzez swoją twórczość, ale także przez obecność w kolorowych mediach
Może czytałeś, ze PJam mają znacznie podnieść ceny biletów, bo powiedzieli,z e na płytach się teraz nie zarabia i oni na koncertach będą się utrzymywali podnosząc ich ceny [sic!] Są prekursorami dodatkowego wyzyskiwania "FANÓW". Wole, żeby Rysiek latał 10 razy do lotto niże żebym dostawał bilety 2x droższe niż teraz, bo muszą sobie dorobić. Bilety na BJ wbrew powszechnej opinii nie są drogie (poza tymi specjalnymi cenami ) co mam nadzieje, ze się utrzyma. Zapominasz chyba, ze muzyka jest najważniejsza a nie otoczka. To nie występ w lotto sprawia, ze Circle brzmi tak jak brzmi. To że Circle brzmi jak brzmi sprawia, że mogą iść z tym do lotto. Od razu jednak mówię, ze z każdym swoim albumem mogliby pójść promować go do Lotto BO TAKA (przebojową) ZAWSZE GRALI MUZYKę.
Dla mnie to zdanie wyczerpuje temat całkowicie.?eby nie było - oczywiście uważam BJ za zespół komercyjny, nastawiony na zarobek, jednak jak już pisałem, nie przeszkadza to im tworzyć świetnej muzy