Ciekawy artykuł

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Taki mały przykładzik:

tekst z "Every Word Was A Piece Of My Heart" :
"Have I said too much,
Maybe I haven't said enough"

tekst z "Losing my religion" REM
"Oh no, I've said too much
I haven't said enough"
Nieeeeeeeee... Nie popadajmy w paranoje :) 2 zupełnie inne teksty w których nawet te podobne (nie takie same) 2 wersy znacza coś innego :)
Refren:
Oh, I’m lost in a one story town
Where everything’s close to the ground
Yeah the same shit goes down
Nothing turns around
It’s a one story town

Two Story Town:
It's just the same old sights
And the same old sounds
I want to take my car and drive out of this two story town
It's the same old ship going down
I'm going down, down, down, down, down
It's a two story town
Zdecydowanie nie plagiat, ale wzorowanie się na tekście Pettiego. Zresztą Jon mówił, zę to jest tekst w stylu Pettiego.

[ Dodano: 2008-09-28, 23:57 ]
Podsumowując.. Wgh mnie można podzielić "zapożyczenia" na absolutne plagiaty w których nic prawie nie jest zmienione (np Torn), plagiaty, które odbiegają od oryginału, ale linie melodyczną i sposób śpiewania jest podobny (Anybody Seen My Baby), piosenki, które mają linie melodyczną fragmentami zapożyczoną, ale śpiew jest inny (Heaven Is A Place Of Earth), piosenki, które są "inspirowane" innymi piosenkami tzn są w podobnym stylu nagrane mimo iż są inne (Captain Crash) czy też piosenki majace fragmentami jakiś instrument czy wers zaśpiewany podobnie (Seat Next To You).

Nie mam nic do plagiatów, coverów itp jeśli tylko pierwszy twórca ma z tego i zyski i jest wymieniony jako autor. Poniżej przedstawiam przykład "chamskiego" zerżnięcia piosenki i podpisania się jako swój własny. Wszystko oczywiście wyszło na jaw, ale niesmak pozostaje. Trochę krzywdzące jest też dla autorów to iż ich wersja przeszła bez echa (mimo iż bardzo podobna do coveru) a cover stał się Wielkim hitem.

2 Wersje - Orginalnego Zespołu:
http://pl.youtube.com/watch?v=Tqd8mwXdVpc
http://pl.youtube.com/watch?v=V1SH1YdITDI

Wersja Natali
http://pl.youtube.com/watch?v=8bPndxNNK ... re=related
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: emilka »

Jak się okazuje, sprawa z "I Love This Town" ma swój ciąg dalszy:

http://www.antimusic.com/news/08/oct/09 ... suit.shtml

Jestem w stanie wiele zrozumieć, ale 400 miliardów dolarów to wielka przesada!
Awatar użytkownika
ewaika789
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: ewaika789 »

A ktoś mógłby mi to wytłumaczyć bo ja nie rozumiem o co w tym chodzi?
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Miałem o tym newsa pisać, ale nie było jak.

Koleś za wszelką cene chce zaistnieć w mediach. Nie może zaistnieć swoją muzyką to żada od BJ 400 biliardów czy miliardów za co ?? Za nic. Jego piosenka ma tylko podobny tytuł a ogólnie jest zupełnie inna od piosenki Bon Jovi. Dla mnie powinien być urząd, który by karał takich idiotów.
Awatar użytkownika
ewaika789
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Za co chce 400mln. ?? za to że jego piosenka ma podobny tytuł co piosenka BJ??????????????????????????????????????????????????????????????????
To chyba jakiś desperat albo uciekł z jakiegoś szpitala to już niedługo będą afery bo ktos ma taki sam kolor włosów jak ja

no to już jest lekka przesada za taki bzdet tylko kasy ja bym wcale nie słuchała takiego kogoś.....albo określiła jednym słowem (delikatnie ujmując) pojeb
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

http://muzyka.onet.pl/10174,1842954,newsy.html

Już nawet onet się o tym rozpisał, tylko pomyliła im się liczba zer :)
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

to już wiem czemu bilety na trasę były takie drogie hehe Jon już się szykował do spłaty długu, teraz wiem czemu w miastach gdzie było full ludzi śpiewał I love this town a tam gdzie mniej np Bruksela nie śpiewał hehehe no to ja im przebaczam te ceny tych biletów jak mają takie problemy finansowe ( dobrze wam tak zdziercy) hehehehhehehe
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

bartekbb23 pisze:to już wiem czemu bilety na trasę były takie drogie hehe Jon już się szykował do spłaty długu, teraz wiem czemu w miastach gdzie było full ludzi śpiewał I love this town a tam gdzie mniej np Bruksela nie śpiewał hehehe no to ja im przebaczam te ceny tych biletów jak mają takie problemy finansowe ( dobrze wam tak zdziercy) hehehehhehehe
Ja widzę same pozytywy puszczenia BJ z torbami! :P Jak nie będą mieli na chleb, wróci im motywacja do grania, tematów na piosenki też przybędzie! ;) Jon już nie będzie śpiewał o życiu swoim życiem, a i koncertem w "jakiejś" Polsce też nie pogardzi, hehe ;)
Awatar użytkownika
ewaika789
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Jak to na tym co link przesłałaś przeczytałam to myślałam że sie ze śmiechu posikam JAKI IDIOTA ten Samuel Bartley
Jak by BJ mieli mało inspiracji przecież co to takiego tak kampania wyborcza i że na nije był (i ona miała go zainspirować???) Jakiś histeryk i może jakaś niedoszła gwiazda która szuka sposobu na siebie przez jakikolwiek sposób
Justyna_1084
It's My Life
It's My Life

Post autor: Justyna_1084 »

No wiecie ja też zerżne jakiś tytuł z piosenek BJ i oskarże ich o plagiat. Wkońcu przydało by się trochę kaski :P
A ten koleś to naprawdę jakiś dekiel. Kolejna kompletna bzdura ;]
angela
It's My Life
It's My Life

Post autor: angela »

Słuchajcie, to jest jakis pomysł......choc przyznaje - totalnie obsurdalny. Dla kasy to może nie, ale może jakimś przypadkiem przy okazji takiej większej afery udałoby sie z nimi spotkać.........
Czegóż sie nie robi...
W Monachium było cudownie, ale w Gdańsku.... damy czadu!
Awatar użytkownika
ewaika789
Have A Nice Day
Have A Nice Day

ale wogóle płyta ma ponad rok i co mu się nagle przypomniało że ''ojejku BJ mają podobny tytuł piosenki do mojej'' to wszystko jest tak głupie niewiarygodne że tego się opisać nie da!!! :whoeva:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”