![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
A tak na serio to sie zastanawiam gdzie jest ta granica, ktora mowi , ze piosenka jest plagiatem czy jeszcze nie.
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
Kiedyś gdzieś czytałem, że podobno 30 sek. musi być identyczne, żeby utwór nazwać plagiatem i żądać od niego tantiem. Ale nie powołuje się na nic, bo tak naprawde nigdy sie tym nie interesowałem.Dandi pisze:A tak na serio to sie zastanawiam gdzie jest ta granica, ktora mowi , ze piosenka jest plagiatem czy jeszcze nie.
Ale ja tutaj pokazuje tylko podobieństwa i owszem śmiałbym się z ludzi którzy nazwaliby większość z nich plagiatem.Sorry Adrian, ale dla mnie większość tych kawałków jakie wrzuciłeś to jest podana troche na siłe.
W Wild Horses jest podobna gitara rytmiczna co do Bitter Wine. Dobrze to słychać na początku obu piosenek.Co do Stay Young to przyznam Ci racje, jest podobnie, ale Bitter Wine i Wild Horses?
Ale piosenka nie jest plagiatem tylko dlatego, ze wokal ma podobny. Tutaj akurat mamy do czynienia z podobną gitarą rytmiczną.Ok, może akordy i podobne no ale w linii wokalej to jakby porównywać Feel i Iron Maiden
Akurat ze Springsteenem jest tak, ze ten fragment "zerżnięty" ja uwielbiam w wersji akustycznej Born TBMBaby i u Springsteena jest on ten sam co u Bon Jovi.JAk dla mnie Tak samo ze Springsteen'em. Ja musiałem sie porządnie w ten refren wsłuchać, żeby rzeczywiście analogie to BTBMB wyłapać.
Ale wiesz to nie jest lista "plagiatów" tylko piosenek w których można znaleść jakieś mniejsze czy większe podobieństwa.Troche na wyrost ta lista jest dla mnie, ale ok, warto było posłuchać.
No tak, ale nie wiem czy przypadkiem przez ten riff Undivided zostało nie wybrane na singla.Z tym Undivided to po prostu podobny riff gitarowy i to wszystko.
Ja też tam podobieństwa nie widze, ale niektórzy widzą.Everyday tez do Jacko wcale az tak nie podobne.
xD Tak to można w skrócie podsumowaćWygląda na to , ze BJ nic tylka rzną od innych piosenki
No ja też coś takiego słyszałem. JAk widać Bon Jovi się nie kwalifikują.Kiedyś gdzieś czytałem, że podobno 30 sek. musi być identyczne, żeby utwór nazwać plagiatem i żądać od niego tantiem. Ale nie powołuje się na nic, bo tak naprawde nigdy sie tym nie interesowałem.
HAhahaahahahahah.... no faktycznie 2 słowa zaśpiewane podobnie. Nie moge ... dobreSeat Next To You:
http://www.youtube.com/watch?v=kRopmfinsWk
Taa. Jeśli tak to podobne też jest "Dani California"Queen Of New Orleans:
http://www.youtube.com/watch?v=WdTYcnUBADw
Nie wiem jak trzeba byc bardzo "zrytym", żeby tutaj jakieś podobieńśtwa usłyszeć
No jasne. Przecież JOn musi jakos śpiewać. Robią sobie melodie piszą tekst a potem Jon śpiewa. Później się okazuje, ze 2 słowa zaśpiewane są podobnie do utworu "Lola" jakiegoś afro-hinduskiego undergroundowego punk-soulowego zespołu z KambodżyPowstalo już tyle utworów, że coraz trudniej jest uniknąć jakiegokolwiek podobieństwa.Dlatego nazywanie utworów Bon Joviego plagiatem ,to dla mnie przesada.
Tylko tu nie chodzi o podobieństwo tylko o perfidne zerznięcie np. z Oasis gdzie prawie kazda nuta jest ta samaMoonshine pisze:Powstalo już tyle utworów, że coraz trudniej jest uniknąć jakiegokolwiek podobieństwa.Dlatego nazywanie utworów Bon Joviego plagiatem ,to dla mnie przesada.
Czy tylko ja uważam, zę Crash NIE jest zerżnięte z Stay Young tylko co najwyzej nagrane w podobnym stylu (jak HAND i IMLife)??Tylko tu nie chodzi o podobieństwo tylko o perfidne zerznięcie np. z Oasis gdzie prawie kazda nuta jest ta sama
No własnie trzeba rozróżniać te podobieństwa od plagiatów. W kazdej piosence mozna znalezc podobienstwo do jakiejs innej bo nie ma po prostu tyle dzwieków by ciągle tworzyc cos zupełnie nowego i unikalnego.Adrian pisze: U Bon Jovi oskarzone jest "Always". Fakt dostrzegam miedzy always a piosenka PEarl Jamu odrobinke podobieństwa w 2ch dźwiękach klawiszy, ale bez przesady
I to jest własnie popadnanie w śmieszność przez takich łowców plagiatów. Może jeszcze w żadnej piosence takie same słowa nie mogą sie powtorzyc ? Mnie to nie rozbawiło; to jest żalosne.No a to porównanie tekstów to normalnie mnie rozbroiło
Bon Jovi: I Will Love You Baybe Always
Houston: I Will Always Love You
http://thecopycat.nazwa.pl/category/copycats/bon-jovi/
Jeśli znajdę czas to Ci zrobię miksa obu piosenek.The River - Springsteena znam na pamiec i nigdy w zyciu w zadnym momencie nie skojarzylo mi sie z BRBMB
A tak BTW to temat już byłA tak by the way...to pierwszy ciekawy temat od dlugiego czasu na tym forum.
Akurat "Lolę" śpiewali na koncertach w okolicach 2003 roku. Jednak co do Kambodży, nigdy nie wiadomo co tam Jon odpala w swoim iPodzieAdrian pisze:No jasne. Przecież JOn musi jakos śpiewać. Robią sobie melodie piszą tekst a potem Jon śpiewa. Później się okazuje, ze 2 słowa zaśpiewane są podobnie do utworu "Lola" jakiegoś afro-hinduskiego undergroundowego punk-soulowego zespołu z Kambodży