These Days / October Rust...

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

These Days / October Rust...

Post autor: sobol_77 »

Jesienią, szczególnie w październiku bardzo chętnie wracam do albumu Type O Negative "Ocrober Rust". To taka bardzo spokojna, przepełniona melancholią płytka, smutna, klimatyczna, idealna na jesienne wieczory. Jest to album zupełnie inny od pozostałych w dyskografii TON, moim zdaniem najlepszy - obok "Bloody Kisses" - od której zresztą zacząłem ich słuchać.

A piszę o tym dlatego, że przynajmniej jak dla mnie ten album ma wiele wspólnego z "These Days" Bon Jovi - moim zdaniem jednej z lepszych a już na pewno ambitniejszych (choćby w warstwie tekstowej, muzycznej również) w karierze Bon Jovi. ?ączy je coś dla mnie bardzo ważnego - klimat. Obie płytki są nie bez przesady uważane za albumy wybijające się w jakiś sposób z wydawnictw obu zespołów. Obie posiadają specyficzną aurę, obie wyróżniają ciekawymi tekstami, obie długie jeśli chodzi o czas trwania albumu - i obie zawsze słucham w całości.
Uwielbiam wieczorkiem odpalić These Days albo October Rust, otworzyć zimne piwko i wsłuchać się w te właśnie akurat dźwięki. I choć na TD najbardziej lubię ostrzejsze kawałki, to klimat jednak tworzą "Lie To Me", "My Guitar..." czy "These Days".

Cóż, to taki dziwny temat :) - jak ktoś z Was ma jakieś przemyślenia - zapraszam do umieszczenia ich właśnie tutaj...
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
Awatar użytkownika
AxeL
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: AxeL »

To ze TD jest najlepszym albumem BJ to nie mam watpliwosci . Ostatnio caly czas slucham something to believe in i dochodze do wniosku ze ta piosenka jest super ekstra genialna ! Kazdy szczegol w niej jest perfekcyjny . My guitar ... jest zaraz za STBI , jest Hey God , These days ! Poprostu perfect !
A plyta Ocrober Rust zaraz sciagne i poslucham ^^
"These days - there ain't a ladder on these streets" - BJ These Days
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Piotrek »

To ze TD jest najlepszym albumem BJ to nie mam watpliwosci
No ja bym sie zastanawiał czy najlepszym pod wieloma względami rockowym albumem nie jest Keep The Faith, ale to drobny szczegół. Te dwie płytki rzadzą :P

a Type O Negative "Ocrober Rust" usiłuje sciągnąć. Mam nadzieje, ze warto ;>
Hey Bon - where have all your good songs gone? ..
Awatar użytkownika
ZB
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: ZB »

Ok.... Najbardziej mnie wkurza, że Axel, tudzież Bovi podpatrzył mojego avatara i sobie zakosił... ;/

Wiesz Sobol... Kilka osób znam, które lubią sobie posiedzieć jesiennym wieczorkiem przy TD... Ja już tak nie mam. Musze mieć jakiegoś naprawdę wielkiego doła, żeby sięgnąć po TD (a nie miałem takiego od dawna). Co nie znaczy, że nie doceniam walorów artystycznych tego dzieła. Po prostu nie mam do tego nastroju.

A uważam, że podobny klimat ma czwarta płytka z Box setu, czy Destination Anywhere. Tylko że ta ostatnia jest momentami tak nudna, że zwykle zasypiam...
LET IT ROCK!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
AxeL
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: AxeL »

Ok.... Najbardziej mnie wkurza, że Axel, tudzież Bovi podpatrzył mojego avatara i sobie zakosił...
A ja chce aviatr Piotrka !! :D
No ja bym sie zastanawiał czy najlepszym pod wieloma względami rockowym albumem nie jest Keep The Faith
Keep The Faith ma Dry country i moze tylko ta piosenka przewyzsza TD ale nie czy to do konca prawda . Ja sadze ze pare piosenek z TD jest na tym samym poziomie co DC , a slowo "pare sprawia ze TD dla mnie jest lepsze .
A ty Piotrek dlaczego sadzsz ze Keep the faith jest leepsze?
"These days - there ain't a ladder on these streets" - BJ These Days
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Piotrek pisze: a Type O Negative "Ocrober Rust" usiłuje sciągnąć. Mam nadzieje, ze warto ;>
Warto :). Płytka zaczyna się od dziwnego buczenia, później krótki dialog chłopaków z TON zapraszający do wysłuchania "October Rust", trochę śmiechów i zaczyna się pierwszy numer, wstęp na... fortepian... Coś niesamowitego. Powiem krótko - to najlepszy wstęp do klimatycznego rockowego albumu, jaki w życiu słyszałem.
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Anka29 »

Ja również mam "nawroty" do wręcz obsesyjnego słuchania TD, ale u mnie jest to związane raczej nie z porą roku, tylko hm... pretensjami do Pana Boga o to jak urządził świat... Kiepska ze mnie chrześcijanka :P Ale bedąc w takim nastroju czegóż można słuchac jeśli nie Hey God, Something To Believe In? W moje humory idealnie wpisuje się wtedy These Days i My Guitar..., która w takich stanach jest wręcz dobijająca, bo taka prawdziwa.
Piotrek pisze:No ja bym sie zastanawiał czy najlepszym pod wieloma względami rockowym albumem nie jest Keep The Faith
Tu sie zgodzę. Zarówno TD jak i KTF są najbardziej dopracowanymi i przemyślanymi albumami w dyskografii zespołu (KTF to nie tylko Dry County !! ). A o wyborze który z nich jest lepszy decyduje juz chyba kwestia gustu i to czego szukamy w muzyce i co nas bardziej porusza...
AxeL pisze:A plyta Ocrober Rust zaraz sciagne i poslucham
Ja też ;) Dzięki Sobol za polecenie.
Ostatnio zmieniony 21 października 2007, o 18:16 przez Anka29, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Anka29 pisze: Dzięki Sobol za polecenie.
To ja polecam się na przyszłość hehe. I raz jeszcze polecam ten album, choćby dla tego genialnego wstępu do "Love You To Death", jak pisałem - najlepszego moim zdaniem wstępu jeśli chodzi o takie klimatyczne albumy. I nie prędko ktoś nagra lepszy....

[ Dodano: 2007-10-18, 12:14 ]
A to link video do singla "Love You To Death" TON - wersja okrojona trochę o wstęp i zmienione zakończenie w stosunku do wersji z "Ocotber Rust" - dla nabrania apetytu na tą płytkę. Ale klimat wciąż ten sam...
http://pl.youtube.com/watch?v=4ntvORezIQ4
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Od dwóch dni nie mogę się uwolnic od płyty October Rust, słucham praktycznie bez przerwy. Rzeczywiście wstęp niesamowity, klimat, aura, wszystko to sprawia, że słuchac można bez końca, zwłaszcza wieczorem i w odpowiednim nastroju. Ciekawe aranżacje utworów, bardzo dopracowane w każdym szczególe co jest faktycznie wspólne z These Days. Fajny, mocny wokal. Polecam wysłuchanie, naprawdę warto!
Czuję, że zapoznam się z resztą dyskografii TON :))
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

niech mi ktoś zapoda linka skąd to można ściągnąć na PW albo na gg bo za chiny ludowe nie znajde tego ;/
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Ja ściągałam przez torrenty - link w dziale downloads
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Anka29 pisze:Od dwóch dni nie mogę się uwolnic od płyty October Rust, słucham praktycznie bez przerwy. Rzeczywiście wstęp niesamowity, klimat, aura, wszystko to sprawia, że słuchac można bez końca, zwłaszcza wieczorem i w odpowiednim nastroju. Ciekawe aranżacje utworów, bardzo dopracowane w każdym szczególe co jest faktycznie wspólne z These Days. Fajny, mocny wokal. Polecam wysłuchanie, naprawdę warto!
Czuję, że zapoznam się z resztą dyskografii TON :))
No wreszcie moja dziewczyna :). Miłego słuchania.
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

Jak dla mnie album dobry, choć zajeżdża mi gotykiem, głoś wokalisty też momentami zbyt gotycki. Płyta niby taka jak TD lecz inna , myślę że z powodu odmiennych stylów zespołów.

Równie dobrze miłośnikom TD można było by polecić płyty Nirvany, lub przynajmniej jedną z nich moim zdaniem. Nirvana prezentuje jednak typowy grunge i muzycznie to nie TD , tekstowo też może nie, choć traktuje o rozpaczy, złości ,goryczy, czy też rezygnacji życiowej.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Widzę, że w temacie, który sam założyłem jestem najbardziej aktywny hehe.

TON zawsze poruszali się w mrocznych stronach muzyki :P, stąd ta cała aura przy October Rust. Peter śpiewa niesamowicie, gotyckim zawodzeniem bym tego nie nazwał, szczególnie w niskich rejestrach powala na kolana.
A Nirvana....hm.....za bardzo podobieństw z TD nie widzę, może teksty, ale też raczej nie w tematyce, a po prostu samym klimacie.
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Jeśli chodzi o podobieństwo utworów Nirvany do albumu TD - nie widzę żadnych. Nirvana to dla mnie klimaty psychodeliczne :P
October Rust to album mroczny, tajemniczy, ale do gotyku to mu daleko - przynajmniej ja go tak nie odbieram. I jeśli dobrze kojarzę, to "rocznikiem" też odpowiada TD - został wydany w 1996r.
Ja cały czas katuję tę płytkę i przekonałam już męża - to wielki sukces, uwierzcie mi :) ostatnio uwielbiam Wolf Moon. A wokal - jak słucha się wieczorem przy zgaszonym świetle, to ciary chodzą po plecach...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”