Więc tak. zaznaczam, że jest to MOJA opinia więc nie robić zadymy
Minusy:
1. Przewidywalność - troche tak. Wcześniej było mniej przewidywalności itp. Ale Ta przewidywalnośc nie jest statyczna. Chodzi mi w sensie jak robi swoje przejście na Shout jest to żywe i raz to robi szybko raz wolno, ale wiadomo, że to będzie. Tak samo jak wiadomo, że Richie wykonan IBTFYou itp.
2.Wiem, że teraz nie grają tylko 10ciu piosenek tylko ponad 20 (średnio z 23-25) na jednym koncercie i nie moga przedłużać danej wersji w nieskończoność, ale ... takie gitarowe always (londyn) czy I'll Be there for You (santiago, zurych) jest świetne.
PLUSY
1.Częsty brak przewidywalności - Podoba mi isę to, że jak Jon widzi, że publika się świetnie bawi to przedłuża dany fragment piosenki itp np w Stutgarcie przedłużył nananana Born To BE My Baby bo publicznosć głośno spiewała . Gdzie indziej zakończył normalnie.
2.Spontaniczność - pozowanie do zdjęć, wygłupianie się, machanie tyłkiem, wzięcie prezentów np róż czy jak w NYC wziął od laski zdjecie w SOMLife i przed refrenem gadał o nim.
3.Kreowanie muzyki pod wokalistem. Uwielbiam jak Jon coś robi, bawi się z publiką itp a Rychu i, Tico i David tylko czekają aż JOn zrobi jakiś umówiony gest aby rozpocząć refren czy coś podobnego.
U innych artystów tego mi brak. BArdzo brak.
4.Uwielbiam jak zmieniają wersje pisoenek. Np I'die for you czy Runaway w formiwe ballad to dla mnie coś kapitalnego.
5. Kurde normalnie wpadło mi kilka koncerów avi kilku zepsołów tj Kiss, Skid Row, U2 itp i powiem szczerze . Koncert BJ są o wiele bardziej profesjonalne tzn bardziej przebojowe, spontaniczne. 3-trio Jon+Richjie+Tico to normalnie mistrzostwo świata koncertowe pod względem żywiołości, radości itp.David też jest super, a Hugh dla mnie jest najsłabszym ogniwem. Alec trzymał poziom Davida.
Na U2 troche się zawiodłem, bo niby taka renoma a koncert który widziałem był tak statyczny , ze masakra. Ale oczywiście to był jeden koncert i nie moge powiedzieć, że wszystkie ich koncerty są na takimsamym jak dla mnie średnim poziomie.
6.Kontakt z publiką. To u nich było i jest kapitalne. Nie muszą przeklinać czy wyrzucać koszulki w powietrze (tj Nickelback) aby miec świetny kontakt z publiką.
Myśle, że koncertowo to BJ jest na najwyższym poziomie a albumowo to tak jak kto woli (sprawa gustu).
A co do tego iż nie mają innego repertuaru. Na ostatniej trasie zagrali ponad 70 róznych piosenek w tym ok 25 coverów. Myśle, że nie jest źle.
PIosenki Których Nie Lubie Live:
- I'll Sleep When I'm Dead
- Just Older
- RSMLTonight
Piosenki Któe Uwielbiam Na ?ywo:
- CCATBQFMars
- Born TBMB
- IBTFYou
- WSYCGHome (szczególnei dłuuugą końcówke)
- IDFYou
- Runaway
- STBIn
- TAALSong
- Always
- Cadillac MAn
- ... jeszcze kilka