Coś na ząb !?
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
- Fantaghiro7
- Have A Nice Day
- Agata BJ
- Administrator
-
Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: These Days
- Kontakt:
Mój ostatni kuchenny wyczyn: makaron tagliatelle z sosem kurkowym.
Gotujemy makaron tagliatelle (może być też inny, ale ten ma odpowiednią wielkość jak dla mnie i smakował świetnie).
SOS:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki wody
200g kurek
400-600g śmietanki 30% (w zależności od tego ile chcemy zrobić sosu)
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
Kroimy bardzo drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. W tym czasie dokładnie myjemy kurki, aż nie będzie w nich piachu. Kroimy na małe kawałki (te, które są już małe można zostawić całe). Pokrojone i suche już kurki dorzucamy do patelni. Wszystko zalewamy 3/4 szklanki wody, aby kurki mogły się dusić. Zostawiamy na małym ogniu na 10-12 minut, aż kurki będą miękkie i dobrze uduszone.

W tym czasie w miseczce można wymieszać śmietanę ze śmietanką i mąką (opcjonalnie, jest potrzebna tylko wtedy jeśli boicie się, że sos będzie mało gęsty). Przygotowaną mieszankę dorzucamy do kurek z cebulką i dokładnie mieszamy. Czekamy aż zabulgocze i dajemy 2-3 minutki na scalenie się wszystkich składników.

I gotowe
Makaron zalewamy dowolną ilością sosu i można szamać 

Mam nadzieję, że Wam posmakuje
Ja uwielbiam kurki, więc dla mnie to istna uczta!
Gotujemy makaron tagliatelle (może być też inny, ale ten ma odpowiednią wielkość jak dla mnie i smakował świetnie).
SOS:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki wody
200g kurek
400-600g śmietanki 30% (w zależności od tego ile chcemy zrobić sosu)
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
Kroimy bardzo drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. W tym czasie dokładnie myjemy kurki, aż nie będzie w nich piachu. Kroimy na małe kawałki (te, które są już małe można zostawić całe). Pokrojone i suche już kurki dorzucamy do patelni. Wszystko zalewamy 3/4 szklanki wody, aby kurki mogły się dusić. Zostawiamy na małym ogniu na 10-12 minut, aż kurki będą miękkie i dobrze uduszone.

W tym czasie w miseczce można wymieszać śmietanę ze śmietanką i mąką (opcjonalnie, jest potrzebna tylko wtedy jeśli boicie się, że sos będzie mało gęsty). Przygotowaną mieszankę dorzucamy do kurek z cebulką i dokładnie mieszamy. Czekamy aż zabulgocze i dajemy 2-3 minutki na scalenie się wszystkich składników.

I gotowe

Mam nadzieję, że Wam posmakuje
- Kama97
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Ja też uwielbiam kurki
Agata Twój sos wygląda super, lubię takie bardzo, choć u mnie zapewne byłaby lżejsza śmietanka i np.świeża natka
Nawet jakiś czas temu z mamą robiłam taki podobny i też z 30% bo z ciasta została. I polecam też taki makaron:
- makaron spaghetti ( u mnie pełnoziarnisty, tylko taki jemy
)
- kurki
- cebula ze szczypiorkiem
- kozi ser/feta
- szynka suszona
Kurki usmażyć na mieszance masła i oleju z cebulą i szczypiorkiem, szynkę ( w plastrach ) położyć na suchej patelni i grillować az będzie chrupiąca. Makaron wymieszać z kurkami i cebulą, posypać serem i udekorować wielkim skwarkiem czyli szynką.
- makaron spaghetti ( u mnie pełnoziarnisty, tylko taki jemy
- kurki
- cebula ze szczypiorkiem
- kozi ser/feta
- szynka suszona
Kurki usmażyć na mieszance masła i oleju z cebulą i szczypiorkiem, szynkę ( w plastrach ) położyć na suchej patelni i grillować az będzie chrupiąca. Makaron wymieszać z kurkami i cebulą, posypać serem i udekorować wielkim skwarkiem czyli szynką.

10.06.2011 - Drezno
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
- misstwisted
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- misstwisted
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
-
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: Slippery When Wet
Re: Coś na ząb !?
W moim życiu dbam o zdrową i świadomą dietę. Starannie wybieram przepisy kulinarnie, które są pełne warzyw i unikam nadmiernej ilości mięsa. To dla mnie ważne, ponieważ zdaję sobie sprawę, jak kluczowa jest dieta dla mojego zdrowia i samopoczucia. Wybierając dania oparte na warzywach, dostarczam mojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. To dla mnie nie tylko kwestia zdrowia, ale także przyjemności z jedzenia. Różnorodność smaków, jaką oferują warzywa, sprawia, że gotowanie staje się dla mnie inspirującą przygodą. Stąd https://naturalnieozdrowiu.pl/kotlety-z ... owy-obiad/ czerpię inspirację na przepisy.