30 LAT BON JOVI

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Obrazek
Obrazek

W 1994 roku Jon i Richie nagrali cover utworu How Long Has This Been Going On? na składankę The Glory of Gershwin. Autorem i pomysłodawcą albumu był wybitny amerykański muzyk Larry Adler, który oprócz Jona i Richiego zaprosił do współpracy innych utalentowanych muzyków takich jak Sting, Elton John, Elvis Costello, Sinead O'Connor, Peter Gabriel, Kate Bush i wielu innych. Album jak sama nazwa wskazuje miał zawierać amerykańskie standardy napisane przez braci Gershwinów. Podczas nagrywania wokali w studio, Jona odwiedziła włoska stacja muzyczna Videomusic. Wydawnictwo ukazało się we wrześniu 1994.

Fragment pracy w studio:
http://www.youtube.com/watch?v=pxo4FrTN2CA

How Long Has This Been Going On?
http://www.youtube.com/watch?v=NrWm-VLxc1k
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

prezes1 pisze: Tuż przed wakacjami '94 zaczęła się też promocja filmu 'The Cowboy Way'
(...)
Film był promowany teledyskiem BJ 'Good Guys Don't Always Wear White
Co pisali o tym w PL?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Obrazek
Obrazek

1994.09.22 - Top of the Pops, Niagara Falls, USA
Na początku września 1994, BJ przybyli do Europy po raz ostatni w oryginalnym składzie. Krótka wizyta wiązała się z promocją nadchodzącej składanki z największymi przebojami, koronującej dziesięciolecie zespołu. Po powrocie do Stanów, wystąpili w malowniczej scenerii, nad wodospadem Niagara, gdzie wykonali Always na potrzeby programu Top of the Pops. Był to ostatni, pożegnalny występ Aleca w Bon Jovi. Niestety zagrali z playbacku. Podczas tego wykonania jedynie wokale były rejestrowane live.

http://www.youtube.com/watch?v=6zVWjppBEFQ
usunięty użytkownik 4858

Przejrzałem dzisiaj moje zapiski ze starych wywiadów BJ :D

W 94 Richie w wywiadzie dla Kerranga na pytanie o dragi i alkohol odpowiedział (tłumaczenie "wczesnomoje", więc różnie może być ;) ) :
- Podczas tras Slippery i New Jersey były eksperymenty, ale na trasie KTF trzymaliśmy się od tego z daleka.
- Czy trasa KTF była całkowicie czysta?
- Bardzo. Nie mieliśmy żadnego alkoholu w przebieralniach przez większość trasy. Pod koniec popijaliśmy wino lub coś w tym rodzaju. Podczas trasy New Jersey otwierałbym butlę whiskey na codzień. To była codzienność i wydawała się być w porządku! Na obecnej trasie nie pozwoliliśmy sobie na coś takiego. Nie jesteśmy aniołami, ale nie pozwoliliśmy by coś takiego mogło mieć wpływ na naszą pracę.
- Czy Richie jest przeciwnikiem twardych narkotyków?
- Tak. Zdecydowanie. To nie pomaga w niczym. Przeszedłem przez narkotyki mniej lub bardziej gdy byłem nastolatkiem dorastającym w New Jersey. Miałem z tym do czynienia, ale nic z takich rzeczy jak crack czy pieprzona heroina! Przeszedłem taki okres w życiu, a potem dałem sobie z tym spokój. Obecnie odpływam tylko dzięki grze.

Jon, odnosząc się do ceremoni Brit Awards powiedział - Dina była świetna, ale wyjście na scenę i zagranie jedynie jednej piosenki trochę mnie drażni. Chcesz wyjść na parę godzin, ale nie możesz! Ostatnią rzeczą jaką robiliśmy dla TV był show Davida Lettermana podczas sylwestra, ale wtedy moglismy grac całą noc! W rzeczywistości przybyliśmy tu (do Londynu - przyp. T.) by współpracować z Georgem Martinem i stworzyć album na cześć Larrego Adlera. Miło było także usiąść z Meat Loaf'em, Brian'em May'em i wszystkimi innymi, których nie spotykamy na codzień.
Ale to George był tym dla którego w rzeczywistości dałem się tu ściągnąć. Myślę o 30 rocznicy Beatlesów i co się dookoła tego dzieje, aż tu ich producent dzwoni na mój telefon! Musiałem to zrobić! Więc zabrałem Richiego ze sobą, żeby zagrał na gitarze do tej piosenki Gershwina i miałem bardzo udany dzień!
Absolutex3
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: Absolutex3 »

Jeju. Pół dnia zajęło mi przeczytanie całego tego tematu (a ile jeszcze otwartych kart z koncertami, których nie widziałam lub starymi wywiadami, o których już zapomniałam. Do jutra się nie wyrobię z obejrzeniem wszystkiego! :D), ale zdecydowanie było warto! W trakcie czytania poryczałam się mnóstwo razy, mimo że w żadnym z tych wydarzeń nie uczestniczyłam (a żałuję i to bardzo!), to dzięki wszystkim dostarczającym informacje do tego tematu, mogłam się poczuć prawie jakbym to sama przeżywała. Podziwiam Was wszystkich za taką wiedzę. Coś niesamowitego :) Oczywiście oprócz wielu wylanych łez nie obyło się bez wybuchów śmiechu podczas oglądania tych wszystkich wywiadów lub zdjęć. :D
Gdybym tylko mogła to sama bym tu coś dodała jak stare plakaty czy coś, ale niestety urodziłam się za późno. -.-
Ogólnie temat jest genialny i nie wiem dlaczego nie weszłam tu wcześniej. :)
usunięty użytkownik 4858

Przeglądając swoje stare kasety odnalazłem nagranie z początku 1993 roku. Jest to wywiad Jona dla polskiego radia.
Jako, że zamierzam dodać jeszcze kolejne wywiady, zamieściłem link w temacie:
Jon Bon Jovi - Wywiad w polskim radiu
http://www.bonjovi.pl/forum/topics2/jon ... htm#114414

ale, że wywiad w swojej chronologii znakomicie pasuje do okresu w tutejszym temacie, więc namiar na niego wklejam także w tym miejscu:
Obrazek
Jon Bon Jovi - Wywiad w polskim radiu (1993)
http://www.youtube.com/watch?v=47pGydokHDY
(nagranie umieściłem na youtube'owym kanale Damneda)
Ostatnio zmieniony 8 grudnia 2013, o 22:23 przez usunięty użytkownik 4858, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Tom, fajne archiwa posiadasz! :)
Dobra, jedziemy dalej:

W roku 1994 zespół szykował się do nagrania kolejnej płyty. Niestety Bob Rock postanowił sobie wziąść ponad roczny urlop więc trzeba było rozglądać się za nowym producentem. Postawiono na Anglika Petera Collinsa, który współpracował z klasykami rocka typu Rush, Gary Moore, Queensryche i Alice Cooperem. W pierwszej fazie współpracy skupiono się na dwóch singlach, które miały promować pierwszą 'the best of' w karierze zespołu. Ponieważ kolaboracja była udana, niejako automatycznie Collins został producentem następnej płyty planowanej na 1995.
'Always' została napisana przez Jona w 93 roku i miała pierwotnie ukazać się w filmie "Romeo Is Bleeding' z Gary Oldmanem, Leną Olin, Juliette Lewis i Anabella Sciorra. Film został zjechany przez krytyków i widzów. Stał się finansową klapą. Jon wycofał 'Always' z promocji filmu kiedy obejrzał gotowy materiał na specjalnym pokazie. Powiedział o nim krótko:'disaster'. Co ciekawe - teraz po latach film ma swoich wielbicieli i jest przyjmowany lepiej. ;)
Ponieważ piosenka miała potencjał hitu - została pierwszym singlem promującym wydawnictwo: Crossroad-the best of BJ. Drugim singlem został 'Someday I'll Be saturday Night' autorstwa Jona, Richiego i Desmonda. Oba single miały bardzo udane teledyski(więcej w temacie pojedynek teledysków). Pozostałe piosenki wybierane na Crossroad to oczywiście największe hity i najbardziej popularne single. Z pierwszej i drugiej płyty wybrano po jednej piosence - co w sumie nie jest niczym dziwnym ale kontrowersje wynikły z wyboru niektórych piosenek a pominięciu innych typu 'Born to Be My Baby' czy 'Living in Sin'. Na składance znalazł się też wielki hit Jona 'Blaze Of Glory, zdobywca wielu nagród ale jednak utwór solowy. Jon tłumaczył po latach że chcieli nawet umieścić Strangera Richiego i zamienić niektóre piosenki ale wytwórnia się nie zgodziła. Cały design i sesja fotograficzna dla Crossroad została przygotowana przez Antona Corbijna i Marka Weissa. Zdjęcia Corbijna są do dzisiaj jednymi z najlepszych jakie zespół kiedykolwiek zrobił. Niektóre są też prorocze bo każdy pamięta gdzie
siedzi Alec a gdzie reszta zespołu na okładce składanki.
20 września wyszedł singiel promujący a album ukazał się w połowie października 94. Do dnia dzisiejszego rozszedł się w ponad 21 mln egzemplarzy. Był albumem roku 94 w UK, Always spędził pół roku w top ten Billboardu. Teledysk szalał po MTV i innych stacjach. Drugi singiel wyszedł w lutym '95.
Jon dostał propozycję zagrania małej roli w filmie 'Moonlight & Valentino'.
Wszystko wyglądało pięknie poza jednym. Co dalej z Alecem?
Zdjęcia Corbijna i teledysk Callnera to praktycznie pożegnanie z basistą. Tu i tam widzimy go po raz ostatni. Przez lata nie było wiadomo co się stało. Jon wyznał kiedyś że miał dosyć jego błędów i kieliszka whisky na wzmacniaczu. Sam Alec w wywiadzie powiedział że Jon mu ciągle powtarzał że jest do niczego. Tak więc nie będzie nagrywał z chłopakami nowej płyty ale jedzie z nimi w następną trasę. Richie i Tico mówili że to jego decyzja, jest zmęczony etc. Dave mówił że nie wiedzą jeszcze kto jedzie z nimi w trasę. Historia pokazała co było potem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Peter Collins
Obrazek

Marty Callner
Obrazek

Always - official video: http://www.youtube.com/watch?v=9BMwcO6_hyA
Saturday Night - official video: http://www.youtube.com/watch?v=pJhKztUXNfc
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
KM
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: KM »

prezes1 pisze:20 września wyszedł singiel promujący a album ukazał się w połowie października 94.
Natomiast gdzieś między 20 a 30 listopada, gdy jeszcze zasuwałam do podstawówki (4 klasa) i to na popołudnia, przyszła po mnie rano koleżanka z klasy, z którą byłam w osiedlowym klubie KADETS (Klub Aktywnych Dziewcząt Ewentualnie Trochę Stukniętych ;P). Za oknem było słoneczne przedpołudnie, a ulice pokrył już śnieg... Przed wyjściem do szkoły przełączałam sobie kanały, a ona kazała zatrzymać koniecznie na jednym z nich - były ośnieżone wzgórza, na nich gitarzysta w czerni, przyjemne dźwięki pianina, gitar, głosów... - uległam urokowi :).

Nie odchodziłam od telewizora, czekając na kolejne melodie tego dziwnego zespołu o włosko-brzmiącej nazwie - i długo nie czekałam, bo Always grano wszędzie - wszystkie stacje, rozgłośnie, można się było wręcz potknąć w kuchni zmierzając do lodówki :P

Ale nie chciało mi się "to coś" ani znudzić, ani przejeść, co oznaczało, że muszę mieć TĘ KASETĘ!!! Gwiazdka była wkrótce, więc Mikołaj przyniósł mi Crossroads, a że się akurat rozchorowałam, to – że tak sobie pozwolę napisać – spędziłam całe święta w łóżku z Bon Jovi :D. Jak wiecie, Bon Jovi został ze mną do dziś :D

PS. Wiem, że mało merytoryczne, ale to dla mnie fragment mojej historii 30-lecia BJ - i akurat w okresie kolejnej rocznicy :D, więc wybaczcie te osobiste wynurzenia...
20.05.2008 - Leipzig
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa!!!
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

KM, po to jest ten temat także. Aby wspominać dobre chwile i nasze początki z zespołem... :)
Czy klub KADETS istnieje? Zostałaś może potem prezesem klubu? ;)
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

KM pisze:KADETS (Klub Aktywnych Dziewcząt Ewentualnie Trochę Stukniętych ;P)
Nazwa pierwsza klasa :D
I super wspomnienia, liczymy na kolejne... ;)
Edyta
It's My Life
It's My Life

Post autor: Edyta »

KM pisze: Gwiazdka była wkrótce, więc Mikołaj przyniósł mi Crossroads...
Hehehhe ... miałyśmy z siostrą identyczny początek :D z tym, że to ona dostała Crossroads na Gwiazdkę, mnie się piosenki na kasecie po pierwszym przesłuchaniu nie podobały :P ale już za drugim razem doznałam olśnienia :D i trwa to do dziś :D :cfaniak:
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Okładki singlów:

Obrazek

Obrazek

i trochę archiwów: ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Obrazek
Obrazek

1994.11.23 - Tonight Show with Jay Leno, NBC Studios, Burbank, USA
23 listopada wyemitowano program Tonight Show with Jay Leno, w którym BJ po raz pierwszy pokazali się z nowym basistą. Został nim długoletni współpracownik zespołu, doświadczony muzyk sesyjny Hugh McDonald. Nagranie odbyło się tydzień wcześniej w Studiu NBC na przedmieściach Los Angeles.

http://www.youtube.com/watch?v=BwnmAbgfmBA
Awatar użytkownika
KM
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: KM »

prezes1 pisze:KM, po to jest ten temat także. Aby wspominać dobre chwile i nasze początki z zespołem... :)
Czy klub KADETS istnieje? Zostałaś może potem prezesem klubu? ;)
No pewnie, że zostałam prezesem (a raczej szefem :), ale KADETS przekształcił się za chwilę (w nieco zmienionym składzie) w KARAMBOL, czyli Klub Amatorów Rozrywki Antymonopolowej Bez Ograniczeń Luzackich...

Dodatkowo współ-szefowałam też osiedlowemu fanklubikowi BJ - ok. 1995-1996, razem zbierałyśmy różne materiały (a nie było to wówczas łatwe...) i próbowałyśmy dowiedzieć się czegoś więcej o zespole. Jednak żadna z nas (były same dziewczyny) nie chciała przekazać swoich materiałów na wspólny album (segregator z posegregowanymi informacjami), więc powstały osobne segregatory i przygoda się skończyła. Swój segregator mam do dziś i nawet mama mi go ostatnio przywiozła :)
20.05.2008 - Leipzig
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa!!!
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Czyli wychodzi na to że oba kluby były w Łowiczu(tym z łódzkiego, koło Skierniewic)? ;)
KM, zobacz w tym segregatorze czy jest coś godnego zamieszczenia i skanuj, skanuj co się da... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”