30 LAT BON JOVI

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Dzieki Badmotor za linka.
Dlatego pisalem o anegdocie.Natomiast tak naprawde to nie sadze aby obecny Jon-CEO przyznal sie do tego typu przygod, nawet gdyby to byla prawda.
Dziennikarka urocza,fakt. ;)
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
Badmotorfinger
It's My Life
It's My Life

Post autor: Badmotorfinger »

Ja też sądzę, że pewnie kiedyś Jon tak mógł nawet palnąć w jakimś wywiadzie, a wiadomo, że teraz wszystkiego co byłoby choć lekko rock and rollowe z jego bądź co bądź ciekawej przeszłości to się wyprze :) Nawet w Teraz Rock pisali przecież o tym, że sobie spalił włosy na grillu u Bruce'a, ale to jednak nie jest zbyt wiarygodna gazeta szczególnie jeżeli chodzi o BJ ;)
"It's a bitch, but life's a roller coaster ride
The ups and downs will make you scream sometimes"
Miracle-BJ
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Miracle-BJ »

Grzmiało i huczało o nowej fryzurze Jona. Szczenka mi opadła jak go pierwszy raz zobaczyłam. :o Różnie mówili, że przypalił sobie niechcący włosy i musiał je ściąć, a o nowy image oczywiście zadbał ojciec Jaśka. Gdzie indziej znowu mówili, że to nowy wizerunek, nowa płyta itd. Pamiętam mój plakat Jona z nową fryzurą, nie mogłam się napatrzyć. Toż to był szok! :zdziwko:
BJ - It's my life - Always !
wranglerek
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith
Ulubiona płyta: All

Post autor: wranglerek »

1992.10.25 - An Evening with BJ, Kaufman Astoria, Nowy Jork, USA
Tydzień przed wydaniem piątego albumu, BJ zagrali koncert na specjalne zaproszenie MTV.
Tak, pamiętam ten koncert. To były moje początki przygody z Bon Jovi. Najpierw Blaze of Glory, powrót do wcześniejszych płyt i przerwa, pogłoski o rozpadzie zespołu, w co ja nigdy nie chciałem uwierzyć (to już był zachwyt, zauroczenie, wiedziałem, że to mój zespół i nie może od tak to się zakończyć). No i potem ten koncert!!! Do dziś leży w szufladzie nagrany gdzieś na VHS!!! I to już tak trwa nieprzerwanie 22 lata. Brak słów...
And I blame this world for making a good man evil
It's this world that can drive a good man mad
And it's this world that turns a killer into a hero
Well I blame this world for making a good man bad
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Obrazek

Póki jesteśmy przy koncercie An Evening with BJ należy dodać, że zanim na nagranie wpuszczono publiczność, zespół zarejestrował obraz do teledysku I Wish Everyday Could Be Like Christmas. Zawiera on także zdjęcia zza kulis i całą otoczkę tego wyjątkowego wydarzenia.

http://www.youtube.com/watch?v=zkyGRbwet_U
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Co do teledysku KTF warto wspomnieć że reżyserem był tym razem Phil Joanou a nie Wayne Isham(ale ten zaraz wróci). Phil jest współpracownikiem U2, autorem min. klipu 'Bad', 'One' i filmu 'Rattle and Hum'.

Jak tylko Richie wrócił z trasy i zespół załatwił wszystkie swoje problemy prawne i 'komunikacyjne', weszli do studia Little Mountain Studios w Vancouver z nowym producentem(ale starym kumplem) bo Bob Rock był wcześniej inżynierem dźwięku u Bruce'a Fairbairne'a(sam Fairbairn nie mógł pomóc bo był zabukowany przez Aerosmith). Cały proces w studio zajął aż pół roku. Jon wspominał że to zdarzyło się po raz pierwszy. Dla zespołu ten album to był 'punkt zwrotny', 'być albo nie być'. Wiedzieli że muszą zerwać z latami 80. Nowa dekada się zaczęła, grunge szalał w mediach a od ich ostatniej płyty minęły aż 4 lata(co wtedy było wiecznością). Poza tym recesja nie ustępowała, pesymizm był wszechobecny, w LA doszło do zamieszek etc. Nie można było teraz nagrać wesołego, hedonistycznego albumu. Potrzebne było przesłanie i powaga. Poza tym był to powrót zespołu więc poza nowym imagem ważne były nowe przeboje. Bob Rock wprowadził potężniejsze brzmienie zwłaszcza sekcji rytmicznej. Krytycy w Ameryce ale także publiczność słabo przyjęli album. Wg nich album nie był spójny i nie było wiadomo w którą stronę zespół podąża. Wiele zespołów z lat 80 przeżywało wtedy ciężki czas. Niektóre już się nie podniosły. Tymczasem w Europie i Azji KTF osiągnęło wielki sukces.
Pierwszy singiel KTF(wspierany świetnym video) szalał po MTV i rozgłośniach(premiera 13.10.92). Warto tu przypomnieć że za świetne zdjęcia z albumu(w tym słynna okładka) odpowiada Anton Corbijn. A autorem legendarnej już linii basu z KTF jest Hugh McDonald.
Większość piosenek z albumu napisał sam Jon i był to dość długi proces. 'Bed of Roses' był pisany jak Jon miał kryzys psychiczny i mieszkał w Malibu. I co dziwne powstał przy fortepianie a nie jak zwykle na akustyku. Poza tym Jon napisał 'I Believe', 'Fear', 'Woman in Love', 'I Want You' i najwspanialszy song na płycie 'Dry County'. Oczywiście za solówki w tych utworach odpowiadał Richie a za aranżacje inni muzycy no ale autor jest jeden...
KTF i 'Sleep When I'm Dead' napisali wspólnie Jon, Richie i Desmond. Natomiast przy 'In These Arms' udzielił się Dave Bryan. Richie wraz z Jonem stworzyli jeszcze 'Little Bit of Soul' i 'Blame It On the Love of Rock'N'Roll'. Richie tłumaczył potem że był zajęty swoim albumem solowym i trasą i dlatego nie mógł napisać więcej do spółki z Jonem.
Album ukazał się na rynku 3 listopada 1992. W Ameryce debiutował na 5 miejscu(więc nie tak źle) i szybko osiągnął sprzedaż 1mln.
Drugim singlem został 'Bed of Roses'(26.01.93) z fajnym teledyskiem gdzie Richie gra te swoje słynne solo na 'skale'...
Potem singlami były 'In These Arms'(09.05.93) i 'Sleep When I'm Dead'(31.07.93). Dwa ostatnie single 'I Believe'(25.09.93) i 'Dry County'(01.05.94) zostały wydane tylko w Europie i Australii.
Bonusami do 12 piosenek zostały 'Save a Prayer'(Europa i Japonia) oraz 'Starting All Over Again'(tylko Japonia). Oba bonusy autorstwa Jona i Richiego.
Do końca roku 1993 KTF sprzedało ponad 8mln egzemplarzy na całym świecie. Był to wielki sukces gdy weźmie się pod uwagę sytuację ekonomiczną w USA, modę na inną muzykę, nowy image zespołu i zupełnie nowy styl(oczywiście porównując do SWW czy NJ nie było już tak różowo).
No i niestety był to ostatni album nagrany z Alecem Johnem Suchem.
Warto też dodać że wtedy do Bon Jovi Management doszedł Anthony Bongiovi i Marggi Vangelli.

Keep The Faith - official video: http://www.youtube.com/watch?v=eZQyVUTcpM4
Bed Of Roses - official video: http://www.youtube.com/watch?v=NvR60Wg9R7Q
In These Arms - official video: http://www.youtube.com/watch?v=59NoqP02ZYM
Sleep When I'm Dead- official video: http://www.youtube.com/watch?v=ts-e0uZfooQ
I Believe - official video: http://www.youtube.com/watch?v=UhqN8-asMgg
Dry County - official video: http://www.youtube.com/watch?v=9Ja1aHnj7Wk

Teledysk został też nakręcony do 'If I Was Your Mother' chociaż nie był to singiel:
http://www.youtube.com/watch?v=SY5-gPbJQo0

Obrazek

Bob Rock
Obrazek

Phil Joanou
Obrazek

Anton Corbijn
Obrazek

Anthony Bongiovi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Miracle-BJ
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Awatar użytkownika
Din_Winter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Din_Winter »

Richie tłumaczył potem że był zajęty swoim albumem solowym i trasą i dlatego nie mógł napisać więcej do spółki z Jonem
.

Teoretycznie WAN to takie KTF :D
Oczywiście tylko pod względem pisania piosenek :cfaniak:
Keep The Faith, because I Believe that Good Things Come To Those Who Wait
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Obrazek
Obrazek

1992.11.04 - Astoria Theatre, Londyn, Anglia
Na początku listopada 1992 Bon Jovi pojawili się w Europie, aby promować długo oczekiwany nowy album. Dzień po premierze, w Londynie odbył się koncert promocyjny, a jego obszerne fragmenty oraz wywiad z Jonem i Richiem można było usłyszeć na antenie BBC Radio 1. Był to wyjątkowo energetyczny występ, z doskonałą formą wokalną Jona. Podczas pobytu w Europie, Bon Jovi zapowiedzieli dużą trasę koncertową, która miała wystartować już za 3 miesiące...

Wywiad + obszerne fragmenty koncertu:
http://www.youtube.com/watch?v=aiRPzXkDq5g

01. With a Little Help From My Friends
02. Wild in the Streets
03. You Give Love a Bad Name
04. Born to Be My Baby
05. I'd Die for You
06. Blaze of Glory
07. Bed of Roses
08. Fever
09. It's My Life / We Gotta Get Out of This Place
10. I'll Sleep When I'm Dead
11. Lay Your Hands on Me
12. Good Lovin' (acoustic)
13. Bad Medicine

14. Keep The Faith
15. Livin' on a Prayer (acoustic)
16. Wanted Dead or Alive
17. Blood on Blood

Obrazek
Astoria Theatre
kikusia28
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: kikusia28 »

Kocham ten filmik!!! Widziałam go chyba milion razy w swoim życiu :lol:
KondZik

Post autor: KondZik »

kikusia28 pisze:
Kocham ten filmik!!! Widziałam go chyba milion razy w swoim życiu :lol:
:D Tico rządzi :jupi:
kikusia28
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: kikusia28 »

KondZik pisze: :D Tico rządzi :jupi:
Yeah :lol:

Cholera zawsze żałowałam, że właśnie od KTF nie zaczęłam słuchać tego zespołu. Takie piękne czasy mnie ominęły ...
Awatar użytkownika
koala555
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: koala555 »

Zajebiste :D ! Mógłby to być ich drugi oficjalny teledysk :cfaniak:
Miracle-BJ
Have A Nice Day
Have A Nice Day

To też lubię: przyjazd chłopaków, ogólna histeria, dziewczyna (chyba) z kanapką, i ten „ciul” bujający się na scenie :D
http://www.youtube.com/watch?v=mq5HDjSu4uo

[ Dodano: 2013-10-20, 15:00 ]
cd.
http://www.youtube.com/watch?v=ZKd6CrzazU0
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Obrazek
Obrazek

1992.11.07 - Grand Studios, Paryż, Francja
Następnym przystankiem krótkiej promocyjnej wizyty w Europie związanej z premierą albumu była Francja. BJ zagrali tam kolejny koncert transmitowany przez radio, tym razem było to francuskie RTL. Występ był nieco krótszy od londyńskiego, ale zawierał perełki w postaci Baby What You Want Me to Do oraz Good Lovin'. W linku pominięto 3 pierwsze utwory.

http://www.youtube.com/watch?v=j0xS-EcTP-c

01. With a Little Help From My Friends
02. You Give Love a Bad Name
03. Blaze of Glory
04. Bed of Roses
05. Love for Sale
06. Baby What You Want Me to Do (acoustic)
07. Wanted Dead or Alive
08. I'll Sleep When I'm Dead
09. Good Lovin'
10. Bad Medicine
11. Blood on Blood
12. Keep the Faith
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”