BJ a ich hierarchia ;)
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
- Twisted Sister
- Have A Nice Day
BJ a ich hierarchia ;)
Ostatnio znalazłam na jakiejś hair-metalowej stronie www artykuł pt. "Why Jon Bon Jovi sucks", którego autor, o dziwo, podpisywał się jako fan BJ. Jednym z argumentów na poparcie tej 'teorii' którą wygłosił w tytule, był fakt, że w końcu wszystkie wielkie przeboje lat 80., jakie BJ wylansowało, tworzył Jon wspólnie z Richie'm, a przeboje następnej dekady "Bed Of Roses" czy "Always" których autorem jest sam Jon, były tylko kopią "I'll Be There For You" czy "Never Say Goodbye" wcześniej napisanych wspólnie z Richie'm. W tym artykule autor dowodził, że 'Jon Bon Jovi sucks' (specjalnie nie przetłumaczę, i tak większość-jeśli nie wszyscy-wie o co chodzi ) ponieważ zarówno Jon jak i Richie mają obaj równy wkład w twórczość zespołu, a jednak popularność Jona znacznie przewyższa popularność Richiego. Po przeczytaniu zaczęłam się zastanawiać-czy autor po części nie miał racji? W końcu Jon na zdjęciach stoi zawsze z przodu, przed resztą muzyków, sam pokazuje się na okładkach singli, często zespół przedstawiany jest jako Jon Bon Jovi ( :| ), to z Jonem przeprowadza się większość wywiadów itd. ... Pamiętacie okładki dwóch pierwszych płyt BJ? Awers-Jon, z tyłu-reszta BJ. Co sądzicie o tej hierarchii? Czy tak powinno być w Bon Jovi?
Bo mnie mówiąc szczerze trochę wkurza wszechwładność Jona jako lidera i to, że pozostali muzycy BJ są zawsze z tyłu . Nie docenia się Richiego i Davida, którzy również mają wpływ na kompozycje BJ (nie wspominając o Hugh, który do członków zespołu w ogóle nie należy, choć z nimi gra, co było już szeroko komentowane na jego forum )
Bo mnie mówiąc szczerze trochę wkurza wszechwładność Jona jako lidera i to, że pozostali muzycy BJ są zawsze z tyłu . Nie docenia się Richiego i Davida, którzy również mają wpływ na kompozycje BJ (nie wspominając o Hugh, który do członków zespołu w ogóle nie należy, choć z nimi gra, co było już szeroko komentowane na jego forum )
"I know life sometimes can get tough and I know life sometimes can be a drag, but people, we have been given a gift/a road and that's road's name is ROCK'N'ROLL" Kiss
- jovizna
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Dlatego nie lubię czytać żadnych głupich artykułów osób które w ogóle się na tym pewnie nie znają
a bon jovi czasami sucks i zgadzam się z tym
a nie mam nic przeciw takiej hierarchi w końcu reszta się na to zgadza
Jon bon jovi rockssss
a bon jovi czasami sucks i zgadzam się z tym
a nie mam nic przeciw takiej hierarchi w końcu reszta się na to zgadza
Jon bon jovi rockssss
10 czerwca 2006 - Milton Keynes
11 czerwca 2006 - Milton Keynes
25 maj 2008 - Lipsk
28 maj 2008 - Hamburg
3 czerwca 2008 - Frankfurt
8 czerwca 2010 - Londyn
10 czerwca 2011-Drezno
25 czerwca 2011-Londyn
19 czerwca 2013 - GDANSK
21 czerwca 2019 - WEMBLEY
12 lipca 2019 - Warszawa
Loading... please wait...
Sorry, your time has expired.
11 czerwca 2006 - Milton Keynes
25 maj 2008 - Lipsk
28 maj 2008 - Hamburg
3 czerwca 2008 - Frankfurt
8 czerwca 2010 - Londyn
10 czerwca 2011-Drezno
25 czerwca 2011-Londyn
19 czerwca 2013 - GDANSK
21 czerwca 2019 - WEMBLEY
12 lipca 2019 - Warszawa
Loading... please wait...
Sorry, your time has expired.
- Twisted Sister
- Have A Nice Day
Agata, Ty też po części masz rację... ale jednak nie do końca. Na przykład w przypadku Van Halen Eddie, chociaż nie jest wokalistą, jest ogólnie znany XD. Więc właśnie najczęściej bywa tak jak napisałaś, aczkolwiek bywają wyjątki-trzeba przyznać, chlubne . Chodzi mi raczej nie o to czy tak jest, ale o to, czy macie coś przeciwko takiej hierarchii w BJ-czy chcielibyście, żeby Richie, Dave i Tico stali w cieniu Jona, czy wolelibyście większą 'demokrację' :mrgreen: .
"I know life sometimes can get tough and I know life sometimes can be a drag, but people, we have been given a gift/a road and that's road's name is ROCK'N'ROLL" Kiss
- Kasiunia
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Mnie to zupełnie nie przeszkadza. Jon założył kapele... dał jej własne nazwisko... nic dziwnego, że powszechnie zespół kojarzony jest tylko z jego osobą. ci najbardziej zainteresowani zespołem (czyli my - fani) wiemy jak jest :mrgreen: . A że chłopaki sie nie buntują to tylko swiadczy o tym, ze odpowiada im taki układ 8) ... innymi słowy wszystko gra
- Twisted Sister
- Have A Nice Day
Owszem, Jon założył zespół, ale bez reszty muzyków-niekoniecznie Richa, Dave'a i Tico, po prostu jakichkolwiek-prawdę mówiąc guzik by zdziałał-w końcu gitarzystą jest marnym, podobnie zresztą zapewne jak i pianistą XD. A na dobrym-przynajmniej kiedyś-śpiewie, harmonijce, trzech akordach (wstrzymać cegły-sam tak mówił) gitary i marakasach zespołu się raczej nie zbuduje .
A chłopaki się zbuntowali-mówili w "Behind The Music" o BJ że w 1990 r. po trasie NJ zespół rozpadł się nie tylko przez 'zmęczenie materiału' ale przez to że Richie miał dosyć rządzenia sobą i niedocenienia własnego talentu 8) .
A chłopaki się zbuntowali-mówili w "Behind The Music" o BJ że w 1990 r. po trasie NJ zespół rozpadł się nie tylko przez 'zmęczenie materiału' ale przez to że Richie miał dosyć rządzenia sobą i niedocenienia własnego talentu 8) .
- Adrian
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
To takie typowe wśród Rychowców.Owszem, Jon założył zespół, ale bez reszty muzyków-niekoniecznie Richa, Dave'a i Tico, po prostu jakichkolwiek-prawdę mówiąc guzik by zdziałał-w końcu gitarzystą jest marnym, podobnie zresztą zapewne jak i pianistą XD. A na dobrym-przynajmniej kiedyś-śpiewie, harmonijce, trzech akordach (wstrzymać cegły-sam tak mówił) gitary i marakasach zespołu się raczej nie zbuduje .
1.Jon zaistniał na rynku bez Tico, Davea, Rycha czy Aleca
2.Kto sobie radzi solowo na rynku widać po sprzedaży płyt i nagrodach.
3.Marny Gitarzysta - Hmm był już taki temat. To, że nie wymiata solówek na koncertach to nie znaczy, że nie jest chociażby średnim gitarzystą. Ktoś przecież gitary na Powerstation nagrywał (i nie tylko sesyjni muzycy).
4.Co do pianisty to nie wiem. Ale jeśli na pianinie stworzył Bed Of Roses, Czy Always, to takim złym pianista nie jest. Zresztą pokażcie mi nne osoby które są słabymi pianistami, a stworzyły taki hity.
5.Co do śpiewu. Ludzie którzy wolą BJ z lat 80tych lub 90-tych narzekają na głos Jona. Ja uważam (i nie tylko), że jest świetny i lepszego nie miał. A to, że na koncertach nie zawsze wyrabia, to już inna sprawa. Zresztą za czasów SWW i NJ było o wiele gorzej.
6.Harmonijka - Jak słysze harmonijke na Tokyo Dome 1990/1991 to che aby trwała wiecznie. Jest świetna i chce jej jak najwięcej. I żałuje, że już jej nie używa.
7.Pozatym jakby zespołu nie zbudował, to by grał solowo.
Rychu sprzedał swoje albume w 2 mln egzemplarzy jak nie mniej. Jon w około 20 mln. Wiem, że duża część osób woli Rycha itp pierdoły, ale to co piszecie czasami jest tak głupie, że aż śmieszne (tylko bez obrazy).
A co do hierarchi. Tak było od początku, jest i będzie. Gdyby nie Jon najprawdopodobniej Rychu byłby dobrym nieznanym szerszej publiczności gitarzystą, który swoją gre zakończyłby w wieku 30-tu lat i wziąłby się za prace na budowie. Albo byłby kolejnym drugoplanowym gitarzystą w jakiejś znanej kapeli (choćby Kiss) z którego by się wyśmiewano, że próbuje naśladować kogoś, że gra nie tak jak trzeba itp.
Cieście się z tego co macie, a nie narzekajcie z byle powodów.
-
- Little Bit Of Soul
Tak wtracajac swoje pare groszy do tematu...Richie jest bardzo dobrym gitarzystą, ale prawda tez jest taka ze nagranie partii gitarowych do wszystkich albumów BJ nie wymagało "geniuszu" grającego, zatem śmiem twierdzić, iż nie można wykluczyć, że bez Richiego Bon Jovi mogliby być dziś w tym samym miejscu co z Richiem.
Bon Jovi mają wielkie, genialne przeboje, ale od strony technicznej, nie ma w nich jakiejs niesamowitej wirtuozerii, dlatego moim zdaniem nie można mówić, że gdyby nie reszta zespołu Jon by niczego nie osiągnął, prawda jest taka że komercyjny sukces zespołu to w 90% wizerunek Jona i dobre piosenki (przy tworzeniu, których w większości brał udział), a nie genialne umiejętności poszczególnych muzyków BJ (niczego im nie ujmując).
Bon Jovi mają wielkie, genialne przeboje, ale od strony technicznej, nie ma w nich jakiejs niesamowitej wirtuozerii, dlatego moim zdaniem nie można mówić, że gdyby nie reszta zespołu Jon by niczego nie osiągnął, prawda jest taka że komercyjny sukces zespołu to w 90% wizerunek Jona i dobre piosenki (przy tworzeniu, których w większości brał udział), a nie genialne umiejętności poszczególnych muzyków BJ (niczego im nie ujmując).
Pozdrawiam Michał
- Sandra1988
- It's My Life
Richie jest bardzo dobrym gitarzystą, ale prawda tez jest taka ze nagranie partii gitarowych do wszystkich albumów BJ nie wymagało "geniuszu" grającego, zatem śmiem twierdzić, iż nie można wykluczyć, że bez Richiego Bon Jovi mogliby być dziś w tym samym miejscu co z Richiem.
:| yyy... nie wymaga?? hmm czekawe czy ty też być tak potrafił hehe
a tak wracając do tematu to ja nie wyobrażam sobie Bon Jovi bez Richiego i reszty ekipy... co prawda nigdy sie nie dowiem tego czy Richie miał jakiś wpływ na to gdzie znajdowali by sie Bon Jovi w tym momencie ale dla mnie to jest coś niewyobrażalnego...
Be who you want to be,
Be who you are,
Everyone's a hero,
Everyone's a star!!!
Be who you are,
Everyone's a hero,
Everyone's a star!!!
- Twisted Sister
- Have A Nice Day
Hmmm... bez Richiego... cóż, na pewno Wanted nie miałoby słynnego motywu, Prayer talkboxu, nie powstałoby Never Say Goodbye zainspirowane balem seniorów Richiego w high school, w It's My Life nie byłoby nawiązania do Tommy'ego i Giny... taaa, ząbki Jona by wszystko załatwiły :mrgreen: .Sandra1988 pisze:Richie jest bardzo dobrym gitarzystą, ale prawda tez jest taka ze nagranie partii gitarowych do wszystkich albumów BJ nie wymagało "geniuszu" grającego, zatem śmiem twierdzić, iż nie można wykluczyć, że bez Richiego Bon Jovi mogliby być dziś w tym samym miejscu co z Richiem.
:| yyy... nie wymaga?? hmm czekawe czy ty też być tak potrafił hehe
a tak wracając do tematu to ja nie wyobrażam sobie Bon Jovi bez Richiego i reszty ekipy... co prawda nigdy sie nie dowiem tego czy Richie miał jakiś wpływ na to gdzie znajdowali by sie Bon Jovi w tym momencie ale dla mnie to jest coś niewyobrażalnego...
Okej, nie chcę być złośliwa ani się z nikim kłócić. Przecież to tylko odmienny punkt widzenia, nie?
A, i jeszcze jedno-sukces komercyjny nie zawsze idzie w parze z poziomem artystycznym. Niedawno słyszałam, że Brytney sprzedała tyle samo płyt co The Who i Stonesi... Dżizys *-*.
A Jon sam mówi że pół roku uczył się motywu z Wanted..., a w końcu, chcąc miec przyzwoity poziom gitarowy na BOG, zatrudnił legendę Jeffa Becka, nie zagrał sam .
Mam chwilkę czasu więc się wtrącę.
Osobiście nie mam nic przeciwko, że to John jest bardziej eksponowany na okładkach, w wywiadach itp. Myślę, że członkowie zespołu też się z tym pogodzili, w swój sposób też tworzą historię wspaniałej kapeli. Sama myśląc o BJ, myślę tylko o frontmanie, nie interesuje mnie absolutnie reszta kapeli (pewnie część fanów zagotowała w tym momencie, ale to jest mój punkt widzenia), chociaż zdaję sobie sprawę, że sam John nie stworzyłby tego klimatu. Uwielbiam go za jego głos, wygląd i podejście do życia.
Gdyby John zrezygnował ze śpiewania przestałabym słuchać BJ. I tyle z mojej strony.
Pozdrowienia
Osobiście nie mam nic przeciwko, że to John jest bardziej eksponowany na okładkach, w wywiadach itp. Myślę, że członkowie zespołu też się z tym pogodzili, w swój sposób też tworzą historię wspaniałej kapeli. Sama myśląc o BJ, myślę tylko o frontmanie, nie interesuje mnie absolutnie reszta kapeli (pewnie część fanów zagotowała w tym momencie, ale to jest mój punkt widzenia), chociaż zdaję sobie sprawę, że sam John nie stworzyłby tego klimatu. Uwielbiam go za jego głos, wygląd i podejście do życia.
Gdyby John zrezygnował ze śpiewania przestałabym słuchać BJ. I tyle z mojej strony.
Pozdrowienia
- Twisted Sister
- Have A Nice Day
Odróżniajmy fanów Bon Jovi od fanów wyglądu, głosu i podejścia do życia Jona . Jakby to Adrian napisał-tak to bywa wśród Jonowców . No nic, miejmy nadzieję, że ogół fanów na tym forum myśląc 'BJ' ma na myśli czterech wspaniałych facetów, doskonałych-co byście nie mówili-muzyków... Moim zdaniem nie zdawanie sobie sprawy z tego, że Jon to 'tylko' 1/4 BJ, albo słuchanie BJ tylko ze względu na jego urodę czy głos (podupadający ostatnio zresztą) nie jest to bycie prawdziwym fanem BJ, a jedynie ząbków wokalisty.... nie wiem, czy to prawidłowe podejście . Ja na przykład nie zostałam fanką BJ ze względu na Richiego, jak pewnie większość z Was myśli . To niesamowita muzyka i teksty (tworzona przez Jona, Richa, czasem również Dave'a) do tego mnie przekonała . No, aisling, chociaż tyle, że zdajesz sobie sprawę, że jedna jaskó... tfu, Jon XD, wios... Bon Jovi nie czyni .
-
- Little Bit Of Soul
Być może to co teraz napisze zszokuje co niektórych z Was ale osobiście znam 2 osoby, które bez problemu zagrają wszystko to co widzicie w wykonaniu Sambory na koncercie, technikę praktycznie każdy jest w stanie opanowac, jeżeli już mówimy o "geniuszu" sambory to jedynie w kategorii układania riffów itp. A NIE JAK NAPISA?A TWISTED "czy sam bym tak potrafił"...a powiem Ci, że jeżeli bym wszedł do studia to byłbym wstanie zagrać cały materiał z płyt BJ, co innego solo live, a co innego praca w studiu gdzie poprawiasz wszytsko do woli...sam gram w zespole Heavy Metalowym na gitarze więc coś o tym wiem. Owszem sam bym nie zagral na koncercie tak jak Sambora (kwestia szybkości, wyczucia), ale jak już wspomniałem znam osobiście osoby, które zagrałby tak bezproblemu.yyy... nie wymaga?? hmm czekawe czy ty też być tak potrafił hehe
a tak wracając do tematu to ja nie wyobrażam sobie Bon Jovi bez Richiego i reszty ekipy... co prawda nigdy sie nie dowiem tego czy Richie miał jakiś wpływ na to gdzie znajdowali by sie Bon Jovi w tym momencie ale dla mnie to jest coś niewyobrażalnego
Dlatego kwestie geniuszu poszczególnych członków BJ można rozpatrywać jedynie w kwesti "kompozytorów"...chociaż nie oszukując się prawda jest taka, że to jak brzmią ostatecznie ich kawałki jest tak samo zasługą producenta jak i jovisów, na temat proporcji się nie wypowiem :>
Pozdrawiam Michał
Dla mnie osobno Jon i riche nie tworzą takich cudownych dzieł, oni razem tworzą to COŚ, co nie zawsze jest piękne ale zawsze jest wyjątkowe. jon ma jak dla mnie zbyt nie wyróżniający się głos, ale Richie mu pomaga, dośpiewuje i świetmnie to wygląda. Wcześniej BJ się kłócili o to kto jest ważniejszy - Jon czy Richie, ale podajcie mi zespół który się o takie rzeczy nie kłócił
In The World That Gives You Nothing We Need Something To Believe In....