The Circle Tour - Opinie, video itp

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PePe
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: PePe »

:o jestem mile zaskoczony tym jak Jon zaspiewal Hey God :) Jakos specjalnie nie oszukiwal a glos tez nie dostawal drobnego "poslizgu" i nie spadal z dzwieku jak to czasami Jasiek ma w zwyczaju :) Energia energia i jeszcze raz energia !! :)

P.s wkurza mnie tylko, ze Rychu non stop uzywa tej swojej zakichanej ESP ;[
Nie wiem czy to z jego lenistwa wynika czy co..... Ale jakby troche powachlowal stratami, gibsonami i tele to bym sie cieszyl :) a tak non stop jedno i to samo wioslo do kazdej piosenki az sie, za przeproszeniem, żygac chce :/
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

może mu za to płacą??
najlepiej jak by pograł na tej gitarce którą miał w tokyo '85 zajebiście brzmiała :)
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
Awatar użytkownika
SaDzi0
I Believe
I Believe

Post autor: SaDzi0 »

Płacą, czytałem już gdzieś, nawet może na tym forum, że podpisał kontrakt z ESP.
Scrooge

Post autor: Scrooge »

To zajebiste brzmienie to raczej zastosowane efekty, wzmacniacze... ;) co do grania to pewnie chce ją promować, bo nie wierze, żeby obowiązywały go jakieś rygorystyczne zobowiązania wynikające z kontraktu z ESP...
Ja też nie przepadam za tą gitarą... Richie zawsze kojarzył mi się ze stratem tak jak Slash z Les Paulem... szkoda, szkoda, wielka szkoda...
dario_esik
It's My Life
It's My Life

Post autor: dario_esik »

Scrooge pisze:To zajebiste brzmienie to raczej zastosowane efekty, wzmacniacze..

Rychu praktycznie nie rusza się bez efektów widać to nawet na tym nagraniu Dry county po solówce :P http://www.youtube.com/watch?v=ODhzWD_76Tc
co do gitarki zaczyna mnie ona już irytować może dlatego że przyzwyczaiłem się że ma tela lub strata, a wykonanie Hey god przez Jasia no szacuneczek :P
Awatar użytkownika
PePe
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Scrooge pisze:To zajebiste brzmienie to raczej zastosowane efekty, wzmacniacze... ;) co do grania to pewnie chce ją promować, bo nie wierze, żeby obowiązywały go jakieś rygorystyczne zobowiązania wynikające z kontraktu z ESP...
Ja też nie przepadam za tą gitarą... Richie zawsze kojarzył mi się ze stratem tak jak Slash z Les Paulem... szkoda, szkoda, wielka szkoda...
Scrooge obawiam sie, ze musze napisac, iz sie mylisz :) :P Kazda gitara (no prawie), nawet jesli sa to dwa dajmy na to identyczne telecastery rozniace sie tylko i wylacznie drewnem z ktorego wykonany jest gryf, beda sie roznic dzwiekiem od siebie :) Poza tym nieporownywalny dzwiek ma oryginalny strat, tele za parenascie tysiecy dolarow a Richiego za przeproszeniem budzetowka ktorej nie wiem po cholere uzywa ;/ Nie mowie, ze gitara jest tej samej jakosci co te ESPeki sygnowane jego nazwiskiem w necie, ale strat, tele to zawsze bedzie strat i tele a nie jakies......"niewiadomoco" ;)

P.s gdyby zycie polegalo tylko na dobieraniu efektow a la "brzmienie pieca marshalla" lub "brzmienie starego VOXa AC30" tudzież "niech Twoje padło zabrzmi jak prawdziwy strat" to nikt by nie kupowal oryginalnego sprzetu tylko korzystal z tych efektow ;) Prosty przyklad to tele 50's podlaczony pod VOXa AC 30 na czystym kanale ;) Kumaci wiedza o co chodzi :)
Sorry za skrajnosci i OT :P
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

PePe pisze:Kumaci wiedza o co chodzi
nie 'kumaci' tylko ludzie interesujacy sie tym . To, ze nie wiem o czym piszesz odrazu oznacza, ze jestem 'niekumaty' ?
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

a ja mam pytanie, nie związane z tematem. Co ma wpływ na brzmienie. gitara, czy bardziej wzmacniacz ?
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
Awatar użytkownika
Grzesiek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Grzesiek »

ESP Sambory to świetny sprzęt. Używa jej dla tego choćby że Les Paul jest ciężki i ma zły dostęp do wysokich pozycji. Stratocster za to nie jest do ostrego przesteru, tym bardziej klasyczny z singlami. SA-2 Richiego to typowe humbuckerowe, nowoczesne wiosło. Na MSG można usłyszeć wraźnie że sustain SA-2 jest o wiele lepszy niż choćby Stratów których używa. No i jeśli mówimy o Les Paulach to nie zapominajcie o floydzie. To też powód.
I wcale nie uważam żeby ta gitara wyglądała źle.
Wojtek
I Believe
I Believe

Post autor: Wojtek »

A jak już jesteśmy przy gitarach.. Na czym gra Jon podczas Thorn In My Side? Myślałem najpierw, ze to Gretsch, ale główka jakoś nie pasuje i nie mogę na stronie Gretscha za nic znaleźć takiego modelu.
Awatar użytkownika
PePe
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

studentmibm pisze:
PePe pisze:Kumaci wiedza o co chodzi
nie 'kumaci' tylko ludzie interesujacy sie tym . To, ze nie wiem o czym piszesz odrazu oznacza, ze jestem 'niekumaty' ?

Piszac "kumaci" mialem wlasnie na mysli ludzi ktorzy troche w tym siedza. Wybacz ;]
Scrooge

Post autor: Scrooge »

PePe pisze:
Scrooge pisze:To zajebiste brzmienie to raczej zastosowane efekty, wzmacniacze... ;) co do grania to pewnie chce ją promować, bo nie wierze, żeby obowiązywały go jakieś rygorystyczne zobowiązania wynikające z kontraktu z ESP...
Scrooge obawiam sie, ze musze napisac, iz sie mylisz :) :P Kazda gitara (no prawie), nawet jesli sa to dwa dajmy na to identyczne telecastery rozniace sie tylko i wylacznie drewnem z ktorego wykonany jest gryf, beda sie roznic dzwiekiem od siebie :) Poza tym nieporownywalny dzwiek ma oryginalny strat, tele za parenascie tysiecy dolarow a Richiego za przeproszeniem budzetowka ktorej nie wiem po cholere uzywa ;/ Nie mowie, ze gitara jest tej samej jakosci co te ESPeki sygnowane jego nazwiskiem w necie, ale strat, tele to zawsze bedzie strat i tele a nie jakies......"niewiadomoco" ;)

P.s gdyby zycie polegalo tylko na dobieraniu efektow a la "brzmienie pieca marshalla" lub "brzmienie starego VOXa AC30" tudzież "niech Twoje padło zabrzmi jak prawdziwy strat" to nikt by nie kupowal oryginalnego sprzetu tylko korzystal z tych efektow ;) Prosty przyklad to tele 50's podlaczony pod VOXa AC 30 na czystym kanale ;) Kumaci wiedza o co chodzi :)
Sorry za skrajnosci i OT :P
Sorry, ale się z tobą nie zgodzę... z doświadczenia wiem, że tzw. laik (osoba nie interesująca się gitarami) nie bardzo odróżni dźwięk 2 równorzędnej klasy gitar podpiętych pod tak samo skonfigurowany zestaw. Jeżeli uważasz, że na podstawie mimo wszystko kiepskiej jakości nagrania z Tokio 85' byłbyś w stanie wychwycić różnicę w brzmieniu między dajmy na to startem i kramem z taką samą przystawką podłączonymi do całej pętli efektów to POK?ONY...

Na tej zasadzie którą tu opisujesz to można sobie porównywać sprzęt w domu, sklepie i to posiadając jako takie rozeznanie i wyrobiony "gust" co do brzmienia. Inna sprawa też, że przy dzisiejszym rozwoju efektów symulujących przeróżne brzmienia oraz możliwościach związanych z cyfrową obróbką dźwięku w dobrym studio posiadając 1 wysokiej klasy gitarę człowiek jest w stanie uzyskać praktycznie każde brzmienie... i idę w zakład, że nie byłbyś w stanie ocenić co na czym zostało nagrane.

[ Dodano: 2010-03-03, 12:50 ]
Grzesiek pisze:ESP Sambory to świetny sprzęt. Używa jej dla tego choćby że Les Paul jest ciężki i ma zły dostęp do wysokich pozycji. Stratocster za to nie jest do ostrego przesteru, tym bardziej klasyczny z singlami. SA-2 Richiego to typowe humbuckerowe, nowoczesne wiosło. Na MSG można usłyszeć wraźnie że sustain SA-2 jest o wiele lepszy niż choćby Stratów których używa. No i jeśli mówimy o Les Paulach to nie zapominajcie o floydzie. To też powód.
I wcale nie uważam żeby ta gitara wyglądała źle.
Ojojoj... Boże, jak on biedaczek sobie radził w takim razie bez tego ESP przez 20 lat grania... o dziwo na tych niewygodnych gitarach grał i brzmiał o niebo lepiej... :|

Btw. Fender Stratocaster Sambora jak najbardziej nadaje się do ostrego przesteru i ostrzejszego grania - do tego został stworzony (wiem bo mam :D)...
Awatar użytkownika
PePe
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Co za cholera :D nie dosyc, ze ma FSS to jeszcze broni efektow symulujacych roznego typu brzmienia :PPP Nie mowie, ze bylbym w stanie odroznic efekt ktory udaje oryginalny sprzet od oryginalu ale widze wielka roznice chociazby w wykonaniu solo do Wanted sprzed 4-5 lat i teraz. Nie mowie, ze Richie ma zmieniac gitary 2 razy na utwor ale od takiego wirtuoza wymaga sie roznorodnosci dzwieku a w pewnym momencie jego ESP po prostu nie daje juz rady.
Idac po najprostszej linii oporu - rownie dobrze moglby podczas Wanted uzywac ESP i efektu ktory symuluje akustyka, co nie? ;)

P.s zarzuc jakas fota tego swojego wiosla bo nie wytrzymam :D

btw sam w swojej wypowiedzi mowisz, ze brzmial o niebo lepiej na dawnych gitarach niz na ESP :P
Jonoda
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Jonoda »

Nie wiem czemu ale ESP Sambory kojarzy mi sie ciagle z ESP Richarda Z. Krupsa (ESP KH-4 Kirk Hammett limited edition)
13.08.11 Düsseldorf
19.06.13 Gdańsk
Awatar użytkownika
Rattie
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rattie »

(...) gdzie się kurna podziała opcja kasowania własnych postów?
To nie jest warszawa coby butelkę wódki zakręcać!
ODPOWIEDZ

Wróć do „The Circle Tour 2010 / Open Air Tour 2011”