Debata

Wszystko co nie pasuje do pozostałych kategorii.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Kto wygrał debatę?

Jarosław Kaczyński
4
40%
Aleksander Kwaśniewski
6
60%

Liczba głosów: 10

bartekbb23

Debata

Post autor: bartekbb23 »

Nie wiem jak wiele osób interesuje się polityką, ale może ktoś odpowie na ten temat.
Jak wiadomo wczoraj odbyła się debata pomiędzy J. Kaczyńskim, a Aleksandrem Kwaśniewskim. Jak myślicie, kto był w niej lepszy?

Moim zdaniem merytorycznie debata była słaba, ale głównie ze względu na głupią formułę programu( czyt. masz minute na odpowiedź.) I chyba minimalnie wygrał ją jednak Kaczyński, gdyż zachował zimną krew ( w co nie wierzyłem), udało mu sie także nie wpierniczać za bardzo w to co mówił oponent, natomiast Kwaśniewski mu co chwila przeszkadzał co trochę kiepsko wyglądało.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

Ja tam nie cierpię Kaczyńskich i jak ich widzę robi mi się słabo. Debata debatą, ale mam nadzieję, że wyborów te buraki nie wygrają... Kwaśniewskiego jeszcze jakoś przetrawię. Więc PO, od biedy LiD z Olkiem, byle nie PiSiory.
A debata jednak dla Kwaśniewskiego.
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Anka29 »

Formuła debaty do bani! Trudno mówic o tym kto wygrał, bo chyba też nie o to chodziło. Ja skłaniałabym się do tego, że Olek. Bardziej odpowiada mi jego sposób argumentowania. Generalnie denerwowało mnie powracanie do przeszłosci skoro debata miała byc o przyszłosci Polski. To właśnie odstręcza mnie od obecnej ekipy rządzącej - żyją tym co było i rozpamiętują, jak bardzo ich skrzywdzono przy Okrągłym Stole. A ja myślę, że przeciętnego Polaka interesuje, to żeby mógł życ na przyzwoitym poziomie, mógł cieszyc się swobodami obywatelskimi i był szanowany jako Polak na świecie. A zwłaszcza z tym ostatnim jest ostatnio problem. Poza tym Kaczyńscy wygrali wybory na hasłach moralności i czystosci w polityce. Jak ta moralnośc wyglada wszyscy widzą :P
Sobol, obawiam się że Kaczory wygrają te wybory. Sytuacja będzie beznadziejna, bo znowu w takim wypadku czeka nas "egzotyczna" koalicja.
Podobno ktoś wysyła ludziom maile, żeby w dniu wyborów schowali swoim babciom dowody osobiste, bo wiadomo na kogo zechcą zagłosowac... ;)
Teska
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: Teska »

Moim zdaniem debata troche sie nie udała.
Mało kogo tak nie cierpie jak Kaczyńskiego a z kolei Kwaśniewskiego lubie, a więc chyba jasne jest kto był lepszy ;)
Niestety wydaje mi się że PiS znowu wygra (babć ci u nas dostatek ;)) no i będzie taki sam bałagan jak do tej pory.
Awatar użytkownika
Tatiana
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatiana »

Chcialabym powiedziec, ze zdecydowanie wygral Olek, ale jednak powiem tak: remis z przewaga Kwasniewskiego.
Rzeczywiscie najgorsze bylo to, iz Panowie mieli bardzo ograniczony czas odpowiedzi. Jestem przeciwko PIS, wiec to co mowil Kaczor poprostu wydawalo mi sie smieszne.
On ciagle powtarza, ze to za ich rzadow zmalala korupcja i przestepczosc, gospodrka nigdy nie funkcjonowala lepiej niz teraz (tak jakbysmy wczesniej byli jakims krajem Trzeciego Swiata i nikt nie umial jej wczesniej ozywic).
Obawiam sie jednak tego, ze te wybory znow wygra partia braci Kaczynskich i bedziemy mieli c.d. tego pata. Ludzie - szczegolnie Ci mniej wyksztalceni poprostu im wierza, maja ciagle nadzieje, ze oni cos zmienia. A jeszcze trzeba dodac, ze PIS ma najbardziej zdyscyplinowany elektorat, ktory pojdzie i na nich zaglosuje. Apeluje do wszystkich, zeby poszli na wybory, bo im wiecej glosow oddanych na partie opozycyjne tym wieksze szanse, ze nie bedziemy mieli powtorki z rozrywki :))
I came here like so many did
To find the better life
To find my piece of easy street
To finally be alive
And I know nothing good comes easy
Awatar użytkownika
Frankie
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Frankie »

No to sie nam rozmnożyly debaty. Jesteśmy (ci co oglądali) świeżo po debacie Tusk - Kaczyński, a w najbliższy poniedziałek Tusk - Kwaśniewski. Co sądzicie o "wątpliwym", według mnie zwycięstwie Tuska z Kaczyńskim?
Czy nie macie wrażenia, że te debaty to bardziej medialne show, niż dyskusja o programie?
Powinniśmy zachęcic jak najwięcej osob z naszego otoczenia do głosowania. Im większa frekwencja, tym lepiej. Niepochwalam generalizowania typu: wszystkie babcie głosują na PiS, wszyscy młodzi głosują na PO.
Everybody lies...but not about June 19th 2013, PGE Arena Gdansk and July 12th 2019, PGE Narodowy, Warsaw!!!
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Po debacie Tusk - Kaczyński to ja mam już szczerze dośc. Sytuacja polityczna w Polsce naprawdę zaczyna przypominac jakiś jarmark. Nikt na tydzień przed wyborami nie mówi na poważne tematy, które ludzi interesują, tylko spierają się o pierdoły! Olek z tego wszystkiego się rozpił... :D
arturos
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
It's My Life
It's My Life

Post autor: arturos »

To nie było wątpliwe zwycięstwo, jakoś ludzie w wielu sondach na ten temat wskazują na zdecydowaną wygraną Tuska, podobnie jest w przypadku obserwatorów- zagranicznych dziennikarzy. Moje zdanie jest takie samo jak wiekszosci, Donald bez dwoch zdan wygral ta debate ! Jezeli ktos odniósł inne wrażenie, to jest ono mylne.
Zgadza sie powinnismy zachecic jak najwiecej osob z naszego otoczenia do glosowania , na PO oczywiscie.
Co do babć to wiadomo,ze nawet wśrod tej grupy ludzi wystepuja rózne poglady i nie jest tak,ze kazda starsza osoba glosuje na Pis. Analogicznie jest w przypadku młodych ludzi.
Debaty przypominają troche show, w kazdym badz razie dyskusji nie podlega to iż w tym wczorajszym ,,show'' zwycieżył Donald Tusk.
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Debata Tusk - Kaczyński

Post autor: Adrian »

Sprawa jasna. Kto według was wygrał ? (Nowy temat specjalnie na ta debate bo jest inny ale zostawmy ją na debatę Kaczyński Kwaśniewski)

------
Moja Opinia
Przed debatą sądziłem że wygra Kaczyński. Czemu ? Koleś zna swoje wyuczone regułki na pamięć, które dobrze sprawdzają się na konwencjach wyborczych a Tusk jak to Tusk. Mówiło się, e bez charyzmy i jakiś nijaki. Dlatego do debaty podchodziłem z pewnym zdenerwowaniem.
Co się okazało. Tusk zdemolował Kaczyńskiego trafnymi argumentami błyskotliwymi ripostami i celnymi zarzutami. Był przy tym tak pewny jak nigdy. Widać było w nim charyzmę i pewność siebie a zarazem luz i spokój.
Kaczyński wyglądała wręcz przeciwnie. Często błądził w odpowiedziach nie odpowiadając na konkretne pytania. Odpowiedzi był często niezrozumiałe. Na to niezrozumienie wpływało to iż nie mieścił się w czasie przeznaczonym na odpowiedź i nie dokańczał swoich myśli. Pytania które miał przygotowane były z założenia pytaniami na których Tusk miał poledz (liberał, jakieś wywiady itp) a w rzeczywistości Tusk odpowiadając zadawał cios premierowi a ten nie umiał odpowiedzieć. Dodatkowo widać było iż się denerwował i nie potrafił spojrzeć Tuskowi w oczy (często patrzył się w innym kierunku).
Jednym słowem bł nieprzygotowany i poniósł sromotną klęskę.

CO mi się w debacie podobało:
1.Zaje...sta riposta Tuska na zarzut o to iż Tusk jest liberałem. Chodziło o to iż Polacy zawsze wyjeżdżają to krajów z gospodarką liberalną. Tym już powalił Kaczkę na kolana.
2.Zabieg Tuska z cenami towarów. Kaczyński kompletnie nie wiedział co powiedzieć.
3.Mocne słowa o Ustępowaniu - Kaczyński chciał posłać Tuska na deski ale riposta była piorunująca -> "Dobra władza nie może ustępować grupom nacisków tyko dlatego ze są silne". "Ustąpił pan górnikom z kilofami a na pielęgniarki nasłał Pan policje" ! TO było mocne.
4."2 kaczory kosztują nas 300 mln"
5.K:"Pan był w rządzie Suchockiej"
T:"Nie wybaczy Pan"
K:"Pan go zaciekle popierał"
(śmiech)
6.Fotyga i wszystko jasne.
K:"Od USA dostaliśmy dużo"
7.T:"Nie dostaliśmy nic, gdzie są wizy, gdzie są kontrakty jest Pan aż takim słabym prezesem. Z 2-3 dobre rzeczy by Pan znalazł "
8."Ja jeżdżę po drogach Polskich, ale jako kierowca" (Kaczyński nie ma prawa jazdy xD)
9.K:"My Samoobrone od władzy trzymaliśmy daleko / Zaraz za Samoobrona maszerowało CBA"
10.T:Ja tak zliczyłem - CBA wykryło 2 razy mniej afer niż Ziobro zrobił konferencji".
11.T:"Pan brał polityków których wiadomo było, że to ludzie o złej reputacji a potem ich aresztuje, można się tak bawić, ale szkoda Poski"
12.Riposta na temat koalicji z LiDem. T:"Jakbym chciał koalicji z LiDem to zrobiłbym ją w poprzedniej kadencji".
13.K:"Nie będzie koalicji z Samoobroną"
T:"To już raz słyszeliśmy".

Był też 2 aspekty które mi się nie spodobały:
1.Opowieść Tuska o sytuacji w windzie.
2.Tekst Kaczyńskiego o tym czy Gdańsk jest Polski czy Niemiecki.

NO I NA DESER NAJLEPSZE:
"Pański czas już minął Panie premierze" !! To było ostre :)

Ta debata to odrodzenie Tuska. Miejmy nadzieje, ze z Kwaśniewskim debata będzie inna i bardziej merytoryczna. Niech oprą ją na założeniach programowych i będzie git.

Sondaże ogólnopolskie - Kto wygrał ?

TVN24.pl
Tusk - 86%
Kaczyński - 7%
Inne - 7%

ONET
Tusk 77%
Kaczyński 18%
Inne (Remis itp) - 5%

INTERIA:
Tusk 77%
Kaczyński 23%

WP:
Tusk 74%
Kaczyński 18%
Reszta 8%

Gfk Polonia
Tusk 67%
Kaczyński 33%

PBS DGA
Tuska 47,5 %
Kaczyński 23,7 %
Remis 15,1 %
Nikt nie wygrał: reszta

Radio Zet - Coś około 85 % dla tuska

Jedne z ciekawszych tematów w gazetach"
"Andrzej Lepper o "zdeptanym" premierze"
"Opinie po debacie: Donald Tusk "zdeptał" premiera"
""Absolutne zwycięstwo Tuska!"
itp itp itp
Awatar użytkownika
Tatiana
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatiana »

Donaldzik powalil Kaczora na lopatki, a inaczej sadza chyba tylko politycy PIS i Bronislaw Wildstein.
Spodziewalam sie troche innego przebiegu debaty, tego ze Kaczor bedzie atakowal Tuska, a ten nie bedzie mial mocnych argumentow zeby zarzuty Kaczynskiego odeprzec. Sytuacja jednak okazala sie diametralnie inna. Tusk musial sie porzadnie przylozyc do tego starcia. W niektorych miejscach robil takie docinki premierowi, ze az milo bylo popatrzec na zaklopotana mine szefa rzadu.
Przed nami nastepna debata Tusk - Kwasniewski, ktora moim zdaniem pod wzgledem merytorycznym moze sie okazac najciekawszym starciem.
I came here like so many did
To find the better life
To find my piece of easy street
To finally be alive
And I know nothing good comes easy
Craven121
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: Craven121 »

Ja w tej sprawie duzo nie powiem. Na pewno nie bede głosował na partie która cały czas uwaza ze trzeba ratować "ten kraj" czy to nie daje do myślenia :P
Ever since you've been gone
The lights go out the same
The only difference is
You call another name
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Adrian pisze:.Zabieg Tuska z cenami towarów. Kaczyński kompletnie nie wiedział co powiedzieć.
A skąd 50-letni facet, ktory nie ma konta w banku i którego kasę trzyma mamusia ma wiedziec ile kosztuje chleb czy jabłuszka??? :D
Adrian pisze:2 kaczory kosztują nas 300 mln"
I odpowiedź premiera na ten zarzut: "realizujemy politykę taniego państwa", poczym rechot wśród publiczności :)
Ale i tak najfajniejsze było to, że zaraz po debacie Kaczyński zwołał konferencję prasową, żeby poinformowac dziennikarzy, że to on wygrał. Ręce opadają...
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

I odpowiedź premiera na ten zarzut: "realizujemy politykę taniego państwa", poczym rechot wśród publiczności :)
To też było dobre :)
Awatar użytkownika
gnjovi
I Believe
I Believe
Ulubiona płyta: New Jersey

Zdecydowana wygrana Tuska

Post autor: gnjovi »

Co do ostatniej debaty.Akurat ani PO ani Pis to nie moje opcje ale najważniejszą sprawą na dziś jest to żeby nie wygrały kaczory.Dlatego,że nie chcę więcej klerykalizmu, panoszenia sie ludzi pokroju rydzyka,nie chcę atmosfery podejrzliwości,nie chcę nieudaczników na stanowiskach.To jest akurat temat bardzo głęboki ale każdy ma własne sumienie i każdy obserwuje rzeczywistość.Mówiąc całkiem serio wolę nietrzezwego Kwaśniewskiego niż trzezwego Kaczora i innych z jego świty. To jest temat do dyskusji ale nie w internecie ale normalnie w tzw. realu.Ale w skrócie zawsze można coś przedstawić.
SOMEDAY I'LL BE SATURDAY NIGHT
jojo
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: jojo »

ja nie wiem czy wszyscy sa slepi i nie widza głupoty Tuska... uzywa trafnych argumentów bo na topie "Polacy wyjezdzaja do Irlandii za chlebem, my to naprawimy", i próbuje niby wznislymi tekstami porwac ludzi tylko jakby nie ma do tego daru "ja do tej pory gram z kolegami w piłke, kocham polske" skompromitowal sie na kazdej linii, nie odpowiadal na pytania, natomiast Kaczynski ze wszystkiego wybrnal i jeszcze jego riposty zaginaly Tuska który tym swoim paskudnym sepleniacym głosem mamrotal caly czas to samo "zbudujemy nowa polske..." wszytskim sie wydaje ze Tusk jest boski ale to dlatego ze jeszcze nie rzadzi... mam szczera nadzieje ze w wyborach wygra PIS. i wkurza mnie jak ktos nadaje na Kaczynskich bo wszyscy nadaja a nie znaja faktów... i jest tylko "Kaczory sa głupie -dlaczego? -bo tak"
Zablokowany

Wróć do „Hyde Park”