Najbardziej oczekiwane albumy roku - 2013

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ KTF TD
Kontakt:

Post autor: ROCKSTAR »

prezes1 pisze:Polecam wszystkim co poszukują w muzyce czegoś więcej(warto posłuchać na słuchawkach). Można by zacytować Richiego ze Strangera: Turn down the lights! Light a candle...Welcome!
ROCKSTAR, piękna płyta, GRATULACJE!
Tomker pisze:Tak jak pisałem już wcześniej Be brave to świetny "opener" - szczerze mówiąc ja nie powstydziłbym się takiego singla postawić na półce obok hardrockowych płyt jednego z moich ulubionych gitarzystów Gary'ego Moora. Jest klimat, jest moc
Panowie...

... az nie wiem, co napisac...

No cholera jasna... Dziekuje !! !! !!
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

No jest parę utworów z Ace of Hearts z którymi nie rozstaję się ostatnio...

P.S. Rockstar, myślałeś może żeby stworzyć jakieś wideo do któregoś z utworów?
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ KTF TD
Kontakt:

Post autor: ROCKSTAR »

Tomker pisze:P.S. Rockstar, myślałeś może żeby stworzyć jakieś wideo do któregoś z utworów?
Myslalem i moze cos sie uda... ale nic jeszcze obiecac nie moge... ;)

Video rzecz jasna nie bedzie jakies super wypasione, ale... Jest szansa na cos wiecej, anizeli tylko statyczne obrazki lub jakis slideshow... Zobaczymy ;)
usunięty użytkownik 4858

Świetnie. A mogę jeszcze spytać o czym byłyby słowa do Touch the wind?
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Na świecie szaleje nowy album Avenged Sevenfold zatytułowany "Hail To The King". O kulisach tworzenia tego dzieła i buńczucznych deklaracjach na temat jego brzmienia możemy poczytać na łamach najnowsszego, wrześniowego numeru "Teraz Rocka". Cóż...

"Hail To The King" reklamowany jako klasyczny album heavy metalowy jest w gruncie rzeczy (w mojej opinii) płytą średnią. czasem bardzo dobrą. Nie ulega wątpliwości, że Kalifornijczycy mają naprawdę dobrego gitarzystę i wokalistę z ciekawą barwą. Tytułowy kawałek rozbudził mój apetyt ale po kilku przesłuchaniach całości mam dość. Za dużo tutaj kopiowania - głównie - Iron Maiden. Są oczywiście fajne momenty ale ogólnie jest jakoś tak sztucznie. "Odlot kontrolowany". Mając na uwadze to od jakiego grania A7X zaczynali swą karierę trudno uwierzyć w szczerość tej muzyki. Ale...kto dzisiaj nie szuka pieniędzy?

Niemniej z płytą warto się zapoznać.

http://www.youtube.com/watch?v=KaYdkDZJ0lA
usunięty użytkownik 4858

generalnie mam podobne spostrzeżenia. Niby klasycznie, ale chyba zabrakło geniuszu Prawdziwych Klasyków...

Co do grania - gitar, wokalu... wg mnie lepiej wypadają w stylizacji GnR (Doing Time) niż np Metallicy (This Means War)

BTW - płyte przesłuchałem bo chciałem wiedzieć jaka muzyka wg TerazRocka zasługuje na *****
Cóż... niby nienajgorsze, śmiało można posłuchać, ale po parokrotnym przesłuchaniu po prostu mnie nudzi. Czego nie mogę powiedzieć po setnym przesłuchaniu These Days ocenionego przez TR w tym samym wydaniu jedynie na ***
No nic - de gustibus non disputandum est :whoeva:
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Tomker pisze:generalnie mam podobne spostrzeżenia. Niby klasycznie, ale chyba zabrakło geniuszu Prawdziwych Klasyków...

Co do grania - gitar, wokalu... wg mnie lepiej wypadają w stylizacji GnR (Doing Time) niż np Metallicy (This Means War)

BTW - płyte przesłuchałem bo chciałem wiedzieć jaka muzyka wg TerazRocka zasługuje na *****
Cóż... niby nienajgorsze, śmiało można posłuchać, ale po parokrotnym przesłuchaniu po prostu mnie nudzi. Czego nie mogę powiedzieć po setnym przesłuchaniu These Days ocenionego przez TR w tym samym wydaniu jedynie na ***
No nic - de gustibus non disputandum est :whoeva:
Wiesz, to czt coś się podoba czy nie to zawsze tylko i wyłącznie kwestia gustu. Album MOŻE się podobać. Tyle, że bywaja chwile nie tylko przynudzone ale i wymuszone. Do "These Days" tego bym nie porównywał. Inna epoka, inne granie. Inne brzmienie. To z "Hail..." podobne jest nieco do "Keep the Faith". Album momentami brzmi jak wypadkowa "Appetite for Destruction" z "Black Album" chociaż więcej "inspiracji" czerpie z tego drugiego (rytm openera kojarzy mi sie z riffem "Enter Sandman" ale ma też w sobie coś z... "Keep The Faith" Bon Jovi - odjazdowe solo, zwolnienie i partię mówioną; niemalże kopia "Sad But True" w "This Means War")... Jest też troche "Countdown to Extinction", czy "Crimson Day" przywodzący na myśl w intro nieśmiertelne "Stairway In Heaven". Dość wyrachowane ale wcale nie głupie. Sporo rasowego prawdziwego czadu daje Sabbathowski "Requiem". Znakomity wokal. Niezła kanonada. Tutaj akurat jest zaj...e :D
Utwór tytułowy jest... kompletny. Nie ma do czego sie przyczepić. Brzmi zawodowo. Swietny drive, suchy ale NATURALNY wokal. Oby więcej takich kawałków.
"Doing time" to niestety totalna zrzyna z "Welcome to the Jungle" i "Nightrain" GnR.... A może jednak należałoby rozpatrywać ten utwór w kategorii hołdu dla "Appetite for Destruction"? Wydaje mi się, że A7X może przekabacić na swoja strone słuchaczy Slasha i spółki.

Gdyby swiat nigdy nie usłyszał "Sad But True" Metalliki to taki "This Means War" mógłby zrobić furorę...
"Coming Home" kojarzy mi sie z "For the Greater Good of God" Iron Maiden z albumu "A Matter Of Life And Death". Zresztą w zwrotkach maniera Shadowsa jest niebezpiecznie blisko Dickinsona. Ale Bruce jest tylko jeden...
"Planets" znowu blisko Dziewicy. Gadłowy "Planets Collide!!!" naprawdę może się podobać. No i sensowny riff "pod spodem" w końcówce. Kończący płyte "Acid Rain" zdecydowanie jest ukłonem w strone klasycznego rocka. Mi kojarzy sie z Queen.

Jak zatem widać sama muzyka na (głośnym już) longplayu Avanged Sevenfold nie jest zła i czerpana jest z pierwszej ręki. Tyle, że znamy ją"w naszych lepszych wykonaniach". Dlatego starych wyjadaczy - w tym Ciebie Tomkerze - może niespecjalnie to ruszy ale... czemu nie byc naiwnym, spowoduja, że młodsi siegna po takie krążki jak "Back In Black" czy " Slave To The Grind". Kto wie? Może nie chodzi (tylko) o pieniadze. Chciałbym wierzyć, że jest to hołd dla tamtej muzyki...
usunięty użytkownik 4858

Sam Bora pisze: "Doing time" to niestety totalna zrzyna z "Welcome to the Jungle" i "Nightrain" GnR.... A może jednak należałoby rozpatrywać ten utwór w kategorii hołdu dla "Appetite for Destruction"? Wydaje mi się, że A7X może przekabacić na swoja strone słuchaczy Slasha i spółki.

Gdyby swiat nigdy nie usłyszał "Sad But True" Metalliki to taki "This Means War" mógłby zrobić furorę...
Nie powiedzieli tego wprost i ubrali to w ładniejsze słowa, ale na tym to miało polegać, że tworzą album opierając się na "klasykach". Stąd w prawie każdej piosence wyłapujemy nawiązanie do znanych utworów.

Jakikolwiek zamiar nie kryłby się za tą ideą, to zgodzę się z tym, że HTTK przyciągnie słuchaczy do przesłuchania "oryginałów".
Awatar użytkownika
michael
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ Bounce SWW

Post autor: michael »

Czekam już tylko na Viva Hysteria Def Leppard. Panowie odgrzali w całości najpopularniejszego "kotleta" jakiego zrobili. Wyobraźcie sobie odegraną w całości np. płytę New Jersey :)

Obrazek

Czekanie właśnie zaczyna być męczące ;)
Let's get rocked!
usunięty użytkownik 4858

Pearl Jam - Lightning Bolt 2013.10.15 :)
Obrazek

"Getaway"
"Mind Your Manners" (pierwszy singiel, blee)
http://www.youtube.com/watch?v=jWQYYavheUA
"My Father's Son"
"Sirens"
http://www.youtube.com/watch?v=qQXP6TDtW0w :) (drugi singiel :brawo: )
"Lightning Bolt"
"Infallible"
"Pendulum"
"Swallowed Whole"
"Let The Records Play"
"Sleeping By Myself" (smęt znany z solowej Eddiego)
"Yellow Moon"
"Future Days"

###
od biedy rzucę uchem na Coney Hatch - Four - 2013.09.27.?
Obrazek
3 fragmenty:
http://www.youtube.com/watch?v=kaX7gLnhuFY
Blown Away:
http://www.youtube.com/watch?v=2zLD-NMdkjQ
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ+KTF+SITT+AOTL
Kontakt:

Post autor: Ricky Skywalker »

Obrazek

Taka zaskoczka ostatnich dni, czyli Rob znów w swingującym repertuarze. Premiera 18 listopada i już się nie mogę doczekać, na razie mamy pierwszy singiel - Shine My Shoes :)
"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
- Richie Sambora, 29-10-2007
usunięty użytkownik 4858

Smolek pisze: Obrazek

21 sierpnia będzie miała premiera płyty Mood Swings II.
Mam. Jak dla mnie fakt, że odwzorowali MS prawie identycznie jest małym rozczarowaniem. Na plus wybija się wokal. 3 nowe utwory* dodatkowo utwierdzają mnie w przekonaniu, że wolałbym dostać całą nową lub choćby przearanżowaną płytę.

*World Gone To Pieces, Anarchy, Brighter Day
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

Obrazek
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

Harem Scarem - Mood Swings II

Obrazek

Tracklista:

01. Saviors Never Cry
02. No Justice
03. Stranger Than Love
04. Change Comes Around
05. Jealousy
06. Sentimental Blvd.
07. Mandy
08. Empty Promises
09. If There Was A Time
10. Just Like I Planned
11. Had Enough
12. World Gone To Pieces (new song)
13. Anarchy (new song)
14. Brighter Day (new song)

Od kilku dni w głośnikach tylko MS II. :) Czekałem na tą płytę, przede wszystkim na trzy nowe piosenki. Jestem zachwycony poziomem płyty, wciąż świetnym głosem Hessa, gitarami Pete'a. Bałem się, że oryginalne piosenki zostaną zepsute, będą brzmiały źle, przecież to 20 lat od wydania Mood Swings, ale dali radę! Zawsze te 11 songów z 93' będą dla mnie najważniejsze, ale warto sobie posłuchać i porównać je, bo naprawdę jest świetnie na MS II. Hess świetnie głosowo się spisał. I z tego co widzę album dostaje świetne recenzje. :) Brawo. ;) Co do nowych piosenek:

World Gone To Pieces 10/10 - najlepsza z nowości. Kapitalny melodyjny refren, z których znani są HS. Świetna gitara Pete'a. Po prostu świetny, rockowy kawałek.

Anarchy 9/10 - Znowu świetny, rockowy kawałek. Solówka i gitary palce lizać.

Brighter Day 9/10 - najwolniejszy z tych trzech piosenek. Ale też mi się bardzo podoba. Na plus outro. Solówka też świetna.

Mam nadzieję, że wydadzą w 2014 roku płytę, ale już tylko nowymi piosenkami. Bardzo możliwe, że się tak stanie. Bo po tych 3 piosnkach jest spokojny przyszłymi płytami HS.

Co do powstania MS II, praktyczne same plusy:

- reaktywacja zespołu
- będą mieli prawa do piosenek z MS
- 3 nowe piosenki
- trasa (dają radę, z tego co słyszałem na YT, z dwóch koncertów)
- możliwa płyta w 2014 roku
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Muszę kurczę w końcu posłuchać tego Harem Scarem bo Smolek czy Tomker tak chwalą a ja, może to dziwne, ale nie słyszałem żadnej piosenki albo nie kojarzę...
To kanadyjski hard-rock?
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”