Dlaczego chcecie powrotu do starych czasów??

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

dario_esik
It's My Life
It's My Life

Post autor: dario_esik »

Powody dlaczego chce stare BJ :
1. Wyszukane słowa w tekstach o życiu (nie ściemnianie jak to teraz , Yeah Yeah")
2. Pisanie o konkretnych przeżyciach, emocjach np. Dry County, These days
3. Mieli Energię na koncertach, (było widać zżycie chłopaków)
Brakuje mi tych :
4. dobrych solówek Rycha np. dry County, WDOAlive
5. Teledysków w stylu I Believe, KTfaith, These days, always
6. Ballad np. WDOAlive, czy Always
7. No ogółem porządnych kawałków jak I believe czy TD, KTF, WITW, itp.

No i w ogóle magia jak przy These days. Piosenki o życiu, uczuciu :D Jednym słowem Ten prawdziwy ROCK który grali !!
Awatar użytkownika
Alicia 478
It's My Life
It's My Life

Post autor: Alicia 478 »

Bo kiedyś grali ROCKA , była w nich energia , było szaleństwo , było wszystko teraz nie ma nic :))
jozefina
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: jozefina »

Zestarzeli się trochę ;) Z resztą, te ich nowe sa piosenki są nowoczesne. Dobrze że grają jeszcze rocka a nie takie plastikowe utwory jak niektóre teraz gwiazdy grają. Uważają że są "rockmenami" a w rzeczywistości grają plastikową sieczke. Bon Jovi musiał się zmienić, są takie osoby, które nie chcą starego Bon Jovi tylko chcą usłyszeć ich nowe utwory. Ja tam jestem za starym Bon Jovi ;D
Awatar użytkownika
alniac
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: alniac »

jozefina, nie nawiązałaś do tematu :)
19.06.2013 – Gdańsk, Polska
12.07.2019 – Warszawa, Polska
sebastian
Save a Prayer
Save a Prayer

Post autor: sebastian »

sobol_77 pisze:fajnie byłoby znów poczuć ten dreszcz emocji co ponad 20 lat temu, gdy pierwszy raz odpalałem z kasety New Jersey ;
Miałem tak samo.I to było super uczucie ;]
sebi
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Dlaczego chcę powrotu do starego BJ?Bo słucham tylko płyt z lat 1986-2000

Zresztą jakby nie spojrzeć od ponad dekady nie nagrali iście rockowego kawałka typu Keep The Faith,Hey God czy wspaniały My Guitar Lies Bleeding In My Arms.Jak chłopaki kiedyś grali ballady(In These Arms , Save The World-ech to intro!!! czy najlepsza Bed Of Roses) to była w tym pasja,w wokalu Jona nie było makaronizmu rodem z Make a Memory czy When We Were Beautiful...tylko same wysokie rejestry i w ogóle wszystko płynęło...Rychu wymiatał zamiast powielać zgrane motywy,a Tico (Blood On Blood,Bad Name,Faith,Good Guys...)był bogiem bębnów.Niestety,BJ nigdy nie nagrają piękniejszej piosenki od These Days ,agresywniejszego utworu od Hey God czy czegoś lepszego od Livin on a Prayer...To pewne.Najsmutniejsze jednak w tym wszystkim jest to że nie nagrają już ani jednej rockowej płyty...Ba!Choćby piosenki...Komercja...Chyba powinni wziąć przykład z Metalliki
sebcio14
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: sebcio14 »

Hmm dlaczego chcę powrotu do starych czasów?Tak więc chę tego ponieważ to już nie te BJ co kiedyś.Kiedyś to była moc.Te świetne utwory typu:Always,KTF,TD,Bed of Roses,Livin,Bad Name,Without Love itp.Teraz już tego nie ma niestety :( Kiedyś koncerty były całkiem inne.John biegał z mikrofonem po scenie,Richie szalał z gitarą.Ogólnie podczas koncertów panował szał na scenie :)No i te świetne płyty,na każdej kilka hitów.

No to by było na tyle.Wiem,że trochę dziwna składnia ale na szybko pisałem.Później coś dopiszę.
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Scrooge »

Fajnie, że odwiedzają to forum fani prawdziwego rocka i że postanowiły się tu wypowiedzieć także osoby, które nie robią tego zbyt często. Jak wspomniałem na wstępie ten temat miał być parodią, czy jak wolą inni błazenadą sąsiedniego, w którym nawołuje się do wytykania wad "starego" Bon Jovi. Jako, że dyskusja się rozwinęła dodam coś od siebie (niebyłym sobą).

Umówmy się, że nie ma podziału na fanów starego i nowego BJ, poza paroma radykalnymi przypadkami, które potwierdzają regułę mamy do czynienia jedynie z podziałem na tych, którzy lubią / akceptują twórczość po 2000 roku oraz na tych, którym obrana przez zespół drogą nie do końca odpowiada. Chyba wszyscy tu możemy się zgodzić wbrew opiniom wygłaszanym w sąsiednim temacie, że lata 1984-1995 to był najwspanialszy pod absolutnie każdym względem okres w historii zespołu, który cenią, szanują czy wręcz wielbią obie "grupy".

W tej tęsknocie za starym Bon Jovi chodzi chyba wszystkim o rockowe korzenie zespołu, które zostały porzucone na rzecz popu w najgorszym znaczeniu tego słowa. Chyba każdy tu doskonale wie jakie nazwiska i zespoły wymieniali chłopacy pytani o ich inspiracje . W starym Bon Jovi na kilometr czuć było inspirację i nawiązania do klasycznego rocka. Gdyby po odsłuchaniu ostatnich płyt ktoś mi powiedział, że Jon inspiruje się Springsteenem, czy Sinatrą to bym się uśmiechnął. Gdyby ktoś mi powiedział, że Sambora inspiruje się Zeppelinami, Hendrixem, Claptonem czy Beckem to bym parsknął śmiechem, a śp. Hendrix zapewne przewraca się w grobie za każdym razem, gdy Sambora wymienia go jako jednego ze swoich idoli. Zarówno w latach 80 gdy grali wyśmiewanego często hair rocka, czy też w latach 90 w muzyce BJ czuć było powiew najlepszych rockowych tradycji, klasyki. Obecnie tego nie ma, jedyne co jest to plastik, powtarzalność, banalność, przeciętność... i tu jest problem, ze wszystkich cech charakterystycznych dla "starego" Bon Jovi została tylko komercja i ciąg do kasy...
Awatar użytkownika
misiek_93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: misiek_93 »

Ja bym chciał, żeby powróciło 'stare' Bon Jovi, bo najbardziej ze wszystkich rzeczy brakuje mi solówek z krwi i kości pana Sambory, brakuje mi też energii która kiedyś panowała na scenie podczas koncertów( i żałuje, że nigdy nie będzie mi dane poczuć jej na żywo, ponieważ urodziłem się za późno :( ) Brakuje mi też smutnych piosenek jak My guitar lies bleeding czy hard letting you go i chciałbym żeby powróciły (a to chyba nie aż takie mission impossible ). Mówiąc najogólniej chciałbym, jak chyba wszyscy tutaj, powrotu do rockowego grania.
EVENo

Post autor: EVENo »

Na początku pomyślałem, że to kolejny forumowy cyrk, ale przeistoczył się w normalną dyskusję, więc też się wypowiem.
Jest wiele rzeczy, które sprawiają, że stare czasy były lepsze i mam prawo narzekać, że urodziłem się tak późno... chociaż nie, cofam to, przynajmniej mnie komuna ominęła :cfaniak:

1. Jak już wspomniał dario_esik raczej nie warto szukać w tamtych czasach piosenek, w których głównym wątkiem tekstu piosenki jest "Yeah, yeah". No może na początku "Social Disease" jest pewne "Yeah, yeah", ale nie o takie coś mi chodzi :D

2. Płyty od SWW do TD to krążki, w których zdarzają się co najwyżej dwie nieco słabsze piosenki, odstające od reszty. W tej dekadzie trudno byłoby im zrobić składankę z ostatnich 5 płyt, w których znalazłoby się 12 naprawdę dobrych utworów. Są takie utwory jak "Dirty Little Secret", które mi się naprawdę bardzo podoba, ale to są pojedyncze piosenki.

3. It's My Life, Everyday, Have a Nice Day, Make a Memory. Tak więc pierwsze single płyt, nie licząc The Circle. O czym mowa? O teledyskach. Te cztery teledyski to jedyne, które mi się podobają. Nie będę tu mówił o latach 80. bo tam po pierwsze nie było wielu możliwości, po drugie chłopaki ciągle byli w trasie, ale skoro technika idzie do przodu to na ludzki rozum dzisiejsze videoklipy powinny byc lepsze niz te z lat 90., a jest moim zdaniem odwrotnie.

4. Forma. Po prostu byli młodsi i stać ich było na więcej podczas koncertów.

Krótko: Stare BJ było lepsze, bo piosenki mieli lepsze. Jedno niezbyt składnie napisane zdanie, a tak naprawdę prawie wszystko tłumaczy.
sebcio14
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: sebcio14 »

Scrooge pisze:Fajnie, że odwiedzają to forum fani prawdziwego rocka i że postanowiły się tu wypowiedzieć także osoby, które nie robią tego zbyt często.
Hmm...o kim mowa?:D
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Gdybym miał słuchać piosenek Bon Jovi tylko dla nowych teledysków to bym się porzygał...oh baby,baby,yeah,yeah,Masssakra panowie!
W muzyce chodzi o samą MUZYKę a nie ?ADN? OPRAWKę...Słuchaj:Alice In Chains-DIRT :brawo:

[ Dodano: 2010-08-31, 17:47 ]
A tak w ogóle to BJ pozostał zespołem dla nastolatek...
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Scrooge »

Sam Bora pisze:Gdybym miał słuchać piosenek Bon Jovi tylko dla nowych teledysków to bym się porzygał...oh baby,baby,yeah,yeah,Masssakra panowie!
W muzyce chodzi o samą MUZYKę a nie ?ADN? OPRAWKę...Słuchaj:Alice In Chains-DIRT :brawo:
Ooo Alice In Chains :D w końcu jest na tym forum ktoś kto lubi tą kapelę! :piwo:
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

nie wiem co się tak wszyscy uwzięli na te Yeah, yeah. Hey, hey, sialala i tym podobne, iście rokowe okrzyki. kiedyś niestety tego nie było, a szkoda bo bez tego piosenki dużo tracą. Ale za to mieli fajne włosy :whoeva:
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

Stare BJ lepsze bo:
- energia! ogolny power podczas koncertow
- ewidentna radosc z grania
- ogolnie lepsze txty
- utwory, udowadniajace, ze poszczegolni czlonkowie sa dobzi w tym co robia
- klimat ( my guiter lies..., its hard, something to believe in)
- kazda plyta inna, wnoszaca cos nowego, swiezego
- ciekawsze, bardziej rozbudowane aranzacje

wszyscy wiedza o co biega :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”