Oceny - What About Now?

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Malkolit
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Malkolit »

Nie, skądże, nie zajmuję się śpiewem. Wg mnie Jon ma za słaby głos i nie udźwignął tej piosenki. Nie twierdzę, że utwór jest zły - wprost przeciwnie nawet. Jednakże brzmiałby lepiej, gdyby wokalista miał potężniejszy głos (podałem zresztą ten utwór tylko jako przykład). Gdyby zaśpiewał w stylu Dying Ain't Much Of A Living.... byłoby pięknie...
Awatar użytkownika
tribe94
Keep The Faith
Keep The Faith
Ulubiona płyta: Keep The Faith

Post autor: tribe94 »

My Guitar... cenię sobie za tekst, oszczędną, a zarazem przejmującą aranżację, dobre chęci... Cóż, Jon ma głos jaki ma i to nie jego wina (do tego utworu pasuje wg mnie wokal mocny, bardzo emocjonalny, może nawet z nutką tępej złości - tego brak mi też w These Days - nie zmienia to faktu, że to znakomite ballady)
Malkolit... Akurat These days bez wokalu Jona nie bylaby dla mnie tak swietna, jego nie da sie w niej zastapic, jest genialnie, nadaje klimat piosence, z reszta z wieloma innymi ich piosenkami jest podobnie
"Everybody's got their cross to bear these days..."
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Dla mnie My Guitar to wyżyny BJ. Nigdy już więcej nic podobnego nie nagrają. Jest to coś wspaniałego. Jak ktoś narzeka tam na wokal to znaczy że posłuchał do połowy...Chciałbym żeby Jon wyciągał takie skale jak to robi w refrenie a przede wszystkim w końcówce utworu...Ciary na plecach!!! Amen! :D
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

prezes1 pisze:Dla mnie My Guitar to wyżyny BJ
Zdecydowanie.
My guitar lies bleeding in my arms
Something to believe in
These days.

I nic więcej do szcześcia mi nie potrzeba.
Malkolit
Keep The Faith
Keep The Faith

Żeby nikt mnie źle nie zrozumiał: bardzo lubię These Days (płytę), to najbardziej ambitna i zaangażowana płyta tej grupy, ale sądzę, że można było wyciągnąć z tych piosenek jeszcze więcej. ;)

A każdego wokalistę można zastąpić...

P. S. Wyżyny Bon Jovi:
Dry County
Hey God
These Days
My Guitar Lies Bleeding In My Arms
If I Was Your Mother
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

hehe, ciekawa teoria. To tak z polskiego podwórka: zastąp Panasewicza w Lady Pank i Muńka w T.Love... :D Da radę? ;)
Malkolit
Keep The Faith
Keep The Faith

Ekhm... zapewne przyzwyczaiłeś się do obu panów i dlatego nie możesz sobie tego wyobrazić... przyzwyczajenie ważna rzecz... dlatego ja nie lubię The Circle... a fani/słuchacze psioczą...

Swoją drogą, obu panów (JP i MS) nie lubię.
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

prezes1 pisze:
hehe, ciekawa teoria.
Tak myślę i naprawdę nie wiem kogo można by wsadzić w buty Jona...

Natomiast znam wyjątek - zespół, który wg mnie bez obawy (kto jest lepszy zdania są podzielone, ale zespół jest dobry i z jednym i drugim) może żonglować 2 wokalistami: Van Halen z Hagarem lub Lee Rothem
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Malkolit pisze:przyzwyczajenie ważna rzecz...
A pewnie że się przyzwyczaiłem. I nie wyobrażam sobie. Nawet nie chodzi o ich wokalne umiejętności tylko o tembr głosu, który po prostu jest nie do podrobienia...I każdy inny wokalista po prostu jest na straconej pozycji od razu...Poza tym dochodzi styl i sposób śpiewania, a także image frontmana, który jest nierozerwalnie związany z daną kapelą...
Tomker - dobry przykład ale to wyjątek chyba...Sebastiana Bacha w Skid Row ciężko zastąpić, nie mówiąc już o jakiś parodiach Queen + i The Doors +...Hehe... :D
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

Tomker pisze:Tak myślę i naprawdę nie wiem kogo można by wsadzić w buty Jona...
ja wiem ja wiem :D Richiem :D i jakby zespół zyskał :D
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Dla mnie jedną z najprzykrzejszych sytuacji muzycznych jest "wymiana" Fisha na Hogartha w Marillion :( Kapitalny przykład tego, że charyzmatycznego wokalisty z charakterystycznym głosem "wymieniać" nie wolno pod żadnym pozorem

[ Dodano: 2013-03-13, 23:23 ]
studentmibm pisze:
Tomker pisze:Tak myślę i naprawdę nie wiem kogo można by wsadzić w buty Jona...
ja wiem ja wiem :D Richiem :D i jakby zespół zyskał :D
była już taka próba. Na Stranger Richie zagrał i zaśpiewał z Dawidem i Tico. W tamtych czasach tak brzmiało "Bon Jovi" bez Jona
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Malkolit pisze:Żeby nikt mnie źle nie zrozumiał: bardzo lubię These Days (płytę), to najbardziej ambitna i zaangażowana płyta tej grupy, ale sądzę, że można było wyciągnąć z tych piosenek jeszcze więcej. ;) A każdego wokalistę można zastąpić...
Czy każdego wokalistę można faktycznie zastąpić? P...ie o Szopenie (by nie napisać Chopinie). Zabieg co prawda wyszedł choćby w przypadku AC/DC, gdzie z powodzeniem Bona Scotta zastąpił Brian Johnson... Przypadek Dio w Black Sabbath jest już dyskusyjny. Podobnie Skid Row bez Bacha, Queen bez Freddiego, Alicja bez Layne'a.
W temacie możliwości "These Days" polemika z Tobą jest bezsensowna. Nie wiesz o czym piszesz. Proporcje są idealne. Bon Jovi nigdy nie był Philem Anselmo ani Bruce'm Dickinsonem. Mimo to możliwości wokalne miał "przyzwoite", fajną manierę i ciekawą barwę głosu.
Malkolit pisze:P. S. Wyżyny Bon Jovi:
Dry County
Hey God
These Days
My Guitar Lies Bleeding In My Arms
If I Was Your Mother
W jakim sensie wyżyny? Uzasadnij. Ponieważ...???
Podałbym 10 innych zupełnie kawałków z solidnym argumentem. "Wanted...", "Keep The Faith", "In These Arms" (kapitalnie zaśpiewane z porządną pracą bębnów i konkretnym riffowaniem. Weźmy świetne outro. Palce lizać), "Something for the Pain" (muzycznie na najwyższym poziomie, dużo luzu i oczywiście dużo dobrych gitar), "Living In Sin", "Let It Rock"...
Nie widzę sensu w rzucaniu utartymi sloganami.

P.S. Z "What About Now" w głowę wwierciła mi się "Thick As Thieves"... Świetny, naturalny kawałek zaśpiewany bez tego irytującego patosu cechującego "Learn to Love", "Right Side...". Świetne, przywołujące klasyczne skojarzenia solo (szkoda, że tak nagle urwane). Jednym słowem: MUZYKA. I nie obchodzi mnie czy w tej piosence to Bon Jovi A, Bon Jovi B czy Bon Jovi klasy "Tfu!". Kawałek mi się podoba.
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

przynudzacie tym offtopem
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

Proszę o powrót do głównego wątku. A tę dyskusję można rozpocząć w oddzielnym temacie ;) Zachęcam!
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

A kiedy Pani Junior Admin zaszczyci nas swoimi wrażeniami na temat nowego albumu? ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”