Wzmianki o BJ

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ
Hiena
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
I Believe
I Believe

Post autor: Hiena »

Awatar użytkownika
Mkwiatek93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Mkwiatek93 »

Gitarzysta się popisał pisząc John Bon Jovi :whoeva: No ale trudno, zawsze sie znajdzie ktoś kogo będę poprawiać. To że Richiego nie będzie w Gdańsku jest już prawie pewne :(
Hey I’m walkin’ wounded but I still believe
Learning how to fly with a broken wing...
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

ciekawe rzeczy wymyśliła pani Katarzyna Głowacka z gazetki naszemiasto.pl:

19 czerwca do gdańskiej areny ściągną fani zespołu, którzy będą chcieli "na żywo" usłyszeć najnowszą płytę

Jak widać wg pani Kasi setlista będzie zaskakująca - ciekawe czy oprócz całego WANA zagrają coś jeszcze :D ;)
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Tomker pisze:ciekawe rzeczy wymyśliła pani Katarzyna Głowacka z gazetki naszemiasto.pl:

19 czerwca do gdańskiej areny ściągną fani zespołu, którzy będą chcieli "na żywo" usłyszeć najnowszą płytę

Jak widać wg pani Kasi setlista będzie zaskakująca - ciekawe czy oprócz całego WANA zagrają coś jeszcze :D ;)
Hehe dobre :D
Polskie dziennikarstwo niekiedy mnie przerasta :)
Awatar użytkownika
Mkwiatek93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Mkwiatek93 »

Damned pisze:
Tomker pisze:ciekawe rzeczy wymyśliła pani Katarzyna Głowacka z gazetki naszemiasto.pl:

Hehe dobre :D
Polskie dziennikarstwo niekiedy mnie przerasta :)
Co prawda to prawda, gdzie te czasy gdzie ktokolwiek na trasie grał cała nową płytę... jakby napisała sam tytuł, to by mogło w miarę pasować, ale jedna piosenka też mało :P
Hey I’m walkin’ wounded but I still believe
Learning how to fly with a broken wing...
Miracle-BJ
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Miracle-BJ »

http://www.examiner.com/article/lonely- ... c-and-ugly

W artykule jest takie zdanie: ... Sambora, who had been quieter than a titmouse in a crowded chuch... - a przetłumaczyło mi tak: ... Sambora, który był cichszy niż sikorka w zatłoczonym kościele... ? :D

I to mnie zastanowiło: ... Unless these two brothers of another Mother have a Come To Jesus Meeting with the Pope---or at the very least with a good therapist or two---Richie Sambora will not be back for the remainder of this tour and that’s a damn shame because Bon Jovi fans don’t just shell out money for song sing-alongs...

Napiszcie co dokładnie tu pisze, bo jak wrzucam do tłumacza to ni hu hu! ;/
BJ - It's my life - Always !
Awatar użytkownika
Twisted Sister
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Twisted Sister »

Nie warto korzystać z tłumaczy innych, niż żywi znający język ;)

My powiedzielibyśmy raczej - 'cichszy niż mysz pod miotłą'. Ta sikorka to idiom.

Co do fragmentu:
"Jeśli ci dwaj bracia z dwóch różnych matek nie przyjdą na spotkanie Jezusa z papieżem - albo przynajmniej z dobrym terapeutą lub dwoma - Richie Sambora nie wróci na resztę trasy i to cholerna szkoda, bo fani BJ nie wydają mamony tylko na pośpiewanie 'śpiewańców'"
"I know life sometimes can get tough and I know life sometimes can be a drag, but people, we have been given a gift/a road and that's road's name is ROCK'N'ROLL" Kiss
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

prawie dobrze- sing-along to wspólne śpiewanie, i nie spotkanie Jezusa z papieżem, tylko na spotkanie z papieżem z serii pt. Przyjdź do Jezusa... ;)
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
Mona Tozzi
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Mona Tozzi »

Nie sposób odmówić słuszności konkluzji, która pojawia się po tym fragmencie:
"They stand and sing and scream for entire shows because Jon Bon Jovi and Richie Sambora have worked to make personal contact with each and every fan, and without Richie, that chain of emotional connection is broken".
"Don't waste your time away thinkin' 'bout yesterday's blues"
Awatar użytkownika
Twisted Sister
Have A Nice Day
Have A Nice Day

prezes1 pisze:prawie dobrze- sing-along to wspólne śpiewanie, i nie spotkanie Jezusa z papieżem, tylko na spotkanie z papieżem z serii pt. Przyjdź do Jezusa... ;)
Wiem, co oznacza "to sing along" jako czasownik, ale tu zdecydowanie jest użyte jako rzeczownik. "Song sing-alongs" <- piosenkowe wspólne śpiewanie...? Terminem 'śpiewaniec' w dziennikarstwie muzycznym często określa się właśnie takie piosenki-hymny śpiewane na stadionach, na tysiąc gardeł, o które domyślne chodziło autorowi.

Co do drugiego zdania - prawda, źle spojrzałam, bo chodziło mi o przetłumaczenie przedmówczyni jak najdokładniej pełnej wymowy, a nie niuansów :P

Przepraszam z góry za translatorsko-lingwistyczny offtop.
"I know life sometimes can get tough and I know life sometimes can be a drag, but people, we have been given a gift/a road and that's road's name is ROCK'N'ROLL" Kiss
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Hehe, ja nigdzie nie wspominałem o czasowniku...Śpiewanie to rzeczownik, zgadza się?
Reszta to niuanse...Tłumacz tłumaczowi nierówny... ;)
Awatar użytkownika
Twisted Sister
Have A Nice Day
Have A Nice Day

A i tak w tym wszystkim najgorsze, że żadne tłumaczenie nie zmieni obrazu całej tej sytuacji ;)
Awatar użytkownika
Bonjova
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Bonjova »

25.05.2008 Leipzig
19.06.2013 Gdańsk
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Hehe, w dzisiejszym Newsweeku w dziale BIZNES artykuł o Bon Jovi pt. 'Rockowa fabryka pieniędzy'. Polecam. Jest mowa o koncercie, portalu bonjovi.pl, Richiem, trochę historii i o zarobkach i kasie... :D
Co do biletów jest tylko mowa o przekroczonych 20 tys.
Majątek Jona szacowany jest na 150-200 mln $.
Autorem artykułu jest Miłosz Węglewski. Mogę wrzucić skany dla zainteresowanych, którzy nie zamierzają kupować tygodnika.
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

prezes1 pisze:Autorem artykułu jest Miłosz Węglewski. Mogę wrzucić skany dla zainteresowanych, którzy nie zamierzają kupować tygodnika.
Dziś zbieram na masło, więc Newsweek odpada i poproszę o skany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”