Offtop

Wszystko co nie pasuje do pozostałych kategorii.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ

Wchodisz do pokoju i widzisz Toma Hanksa myjącego zęby Twoją łyżką. Co robisz?

Wytrącam się z równowagi i upadam na dywan
12
13%
Dzwonię do Gabryśki, bo nie mam w domu orzechów
15
16%
Biorę szklankę i uderzam nią mojego kota
3
3%
Wypluwam Domestos, który chciałem wypić
9
10%
Budyń
54
58%

Liczba głosów: 93

Awatar użytkownika
Cleevleen
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Cleevleen »

<zapowietrza się> Jak wspaniale, jak cudownie, że ten temat znalazłam! Ha! Wreszcie się wygadam na maxa, nie bojąc się o offtop! <3
(Ankietka przegenialna C:)
Tomker pisze:Ale pamiętam, że pierwsze gramofonowe płyty "Picture Discs" były często poszukiwane przez kolekcjonerów.
A ja chciałabym to pamiętać. Chciałabym pamiętać kupowanie winyli i słuchanie ich na gramofonach, łażenie po mieście z walkmanami i stanie w kolejce w sklepie muzycznym, bo albumu nie można było sobie ściągnąć. (Wtedy jeszcze albumy składały cię w większości z cudownych utworów i zwykle jak słucham tych "starych", nie podobają mi się góra 2 piosenki przy założeniu, że lubię gatunek.) Niestety pamiętam tylko przewijanie kaset ołówkiem albo łapkami, jeśli był to disneyowski "Dzwonnik z Notre Dame" czy inna "Mulan". Jedne z lepszych obrazków z przeszłości :'-)
Geminiman019 pisze:Mnie po prostu ciekawi, dlaczego kiedyś płyty kompaktowe miały jedynie czarne litery na stronie nie zapisanej, a teraz kolorowy obrazek pokrywa (niemal) całą powierzchnię krążka.
Może to właśnie kwestia kolekcjonowania? Były "zwyczajne", ogólnodostępne i takie, na które trzeba było się napolować, ale miało się z tego frajdę i satysfakcję? Tak to sobie wyobrażam.
Yana
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Yana »

Spojrzałam na ankietę i pomyślałam, że mam ochotę na budyń :P Zatem go zrobię.

Cleevleen, Wspomniałaś o walkmenie, ile ja bym dała by wśród sterty gratów w piwnicy, zleźć mojego starego :D Czy on w ogóle jeszcze istnieje... To były czasy... i nawet MTV dało się oglądać.
Stick to your guns.
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Geminiman019 pisze:Mnie po prostu ciekawi, dlaczego kiedyś płyty kompaktowe miały jedynie czarne litery na stronie nie zapisanej, a teraz kolorowy obrazek pokrywa (niemal) całą powierzchnię krążka.
Ameryki nie odkryję, twierdząc że to jedynie zwykły postęp technologiczny...
Awatar użytkownika
alniac
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: alniac »

Damned pisze:Ameryki nie odkryję, twierdząc że to jedynie zwykły postęp technologiczny...
"Zrobiłeś mój dzień" plus "handluj z tym" :D Oj Damned, Damned... :D
19.06.2013 – Gdańsk, Polska
12.07.2019 – Warszawa, Polska
Awatar użytkownika
Cleevleen
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Cleevleen »

Najstarszy odtwarzacz, jaki miałam, to był discman, jeszcze w przedszkolu i na początku podstawówki - "odziedziczony" po tacie, kupiony chyba jeszcze za jego licealnych czasów, może nieznacznie później... Nie jest co prawda zakopany w piwnicy, jednak nie nadaje się już na nic więcej, niż stanie na półce jak eksponat muzealny :D A ja już kiedyś postanowiłam półżartem, że jak "będę duża i bogata", to nabędę w antykach czy gdzieś sprawny gramofon i po pchlich targach będę szukać winyli moich ulubionych zespołów. Na Empik nie liczę, jeśli chodzi o muzykę jest on drogi i ubogi...
Awatar użytkownika
alniac
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: alniac »

A ja w zeszłe wakacje kupiłam kilka winyli w pobliskiej Spale na cyklicznym bazarku. Między innymi album "New Jersey". Problem w tym, że brat zabrał gramofon do siebie i nie mam na razie jak się upajać zdobyczą, ale wkrótce to zmienię :)

Edit:
Hm, nie wiem, czemu te dwa posty nie złączyły się w całość... Z racji, że nie mogę tego usunąć, to nie wiem... jakiś mod może mógłby to zrobić? :)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 16:07 przez alniac, łącznie zmieniany 1 raz.
19.06.2013 – Gdańsk, Polska
12.07.2019 – Warszawa, Polska
KondZik

Post autor: KondZik »

Ja swojego walkmana z którego słuchałem muzyki w wieku gdzieś 8-9-... lat nadal mam.
Kasety na które nagrywałem BJ z radia niestety się nie zachowały. Walkman działa co jeszcze tym zabawniejsze :brawo: :lol: Mam jeszcze discmana, radyjko przenośne i mp3. Taka mała historia na jednej półce u mnie w pokoju ;)
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Powinniście wiedzieć że nowe albumy też są wydawane na wielkich czarnych naleśnikach. Co prawda w MediaMarkcie jest ich dużo mniej niż kompaktów, ale zawsze można znaleźć coś ciekawego. A propos, czy to prawda że większość nowych winyli to DDA? Według kodu SPARS znaczy to cyfrowe nagranie, cyfrowe miksowanie i rejestracja na analogowym nośniku. To całkowite przeciwieństwo kompaktów AAD.
Yana
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Yana »

KondZik, tak przy okazji... Widziałam, że poszukujesz programu Richie Sambora interactive guitar. Ja od jakiegoś czasu też tego szukam, jakbyś był już szczęśliwym posiadaczem, to daj znać, co? :) Byłabym wdzięczna.
Stick to your guns.
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Cleevleen pisze:
Tomker pisze:Ale pamiętam, że pierwsze gramofonowe płyty "Picture Discs" były często poszukiwane przez kolekcjonerów.
A ja chciałabym to pamiętać. Chciałabym pamiętać kupowanie winyli i słuchanie ich na gramofonach, łażenie po mieście z walkmanami i stanie w kolejce w sklepie muzycznym, bo albumu nie można było sobie ściągnąć.
aż taki stary nie jestem :D Jako dzieciak jakieś winyle mi mignęły, ale to nie moje czasy. Po prostu spotkałem kolekcjonerów, którzy już za czasów cd zbierali winyle :)

[ Dodano: 2013-05-13, 21:06 ]
Yana pisze:To były czasy... i nawet MTV dało się oglądać.
Pamiętam MTV które można było oglądać! Rzeczywiście to były czasy! :)

Podobno pierwszym polskim artystą wydanym na płycie kompaktowej był Grzegorz Ciechowski jako Obywatel G.C z płyta Tak Tak
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Tomker pisze:aż taki stary nie jestem :D Jako dzieciak jakieś winyle mi mignęły, ale to nie moje czasy.
Tomker to Ty jakiś młody jesteś... ;)
Winyli nie pamiętasz? Na gramofonie nie słuchałeś?
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
usunięty użytkownik 4858

prezes1 pisze:
Tomker pisze:aż taki stary nie jestem :D Jako dzieciak jakieś winyle mi mignęły, ale to nie moje czasy.
Tomker to Ty jakiś młody jesteś... ;)
Winyli nie pamiętasz? Na gramofonie nie słuchałeś?
No masz wyżej, że mi mignęły, to logiczne że coś tam pamiętam, no nie? :cfaniak:
Dużo bardziej pamiętam nagrywanie z radia muzyki na kasety. Człowiek się wkurzał jak prowadzący nie puścił całego BJ i uciął końcówkę albo chlapnął jakiś tekst w środku :D
Ale wtedy też dzieckiem byłem, żaden ze mnie starzec :D

P.S. Jeszcze co do CD - co ciekawe płyta kompaktowa ma około tyle lat co BJ! Pod koniec 82r roku można było kupić pierwszą płytę z nagraną muzyką (kto mógł ten mógł;)

Pierwsze płyty powstały wcześniej, ale nie spełniały warunku pojemności.
Skąd wymóg pomieszczenia 74 minut nagrania?
Otóż, potrzebne to było by zmieścić na 1 płycie 9 Symfonię Beethovena. Stąd też taka, a nie inna średnica płyty.
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

Tomker pisze:Dużo bardziej pamiętam nagrywanie z radia muzyki na kasety. Człowiek się wkurzał jak prowadzący nie puścił całego BJ i uciął końcówkę albo chlapnął jakiś tekst w środku :D
Tomker to by wychodziło, że chyba wiekowo jesteś mi bliski?! :D Robiłam dokładnie to samo.
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Damned »

prezes1 pisze:Tomker to Ty jakiś młody jesteś... ;)
Agata BJ pisze:Tomker to by wychodziło, że chyba wiekowo jesteś mi bliski?! :D Robiłam dokładnie to samo.
Być może Tomker słucha BJ od kołyski ;)
usunięty użytkownik 4858

Damned pisze:
prezes1 pisze:Tomker to Ty jakiś młody jesteś... ;)
Agata BJ pisze:Tomker to by wychodziło, że chyba wiekowo jesteś mi bliski?! :D Robiłam dokładnie to samo.
Być może Tomker słucha BJ od kołyski ;)
ano:
Obrazek
;)

[ Dodano: 2013-05-13, 21:58 ]
Agata BJ pisze:
Tomker pisze:Dużo bardziej pamiętam nagrywanie z radia muzyki na kasety. Człowiek się wkurzał jak prowadzący nie puścił całego BJ i uciął końcówkę albo chlapnął jakiś tekst w środku :D
Tomker to by wychodziło, że chyba wiekowo jesteś mi bliski?! :D Robiłam dokładnie to samo.
Agata, zbyt młodo wyglądasz jak na moje lata, coś tu nie pasuje :D

A pamiętasz w soboty czy niedzielę, chyba na trójce puszczali cały album jakiegoś zespołu. Tak nagrałem np. The Bolshoi lindy's party, A-Ha Stay on these roads... OMD :cfaniak:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”