49 piosenek na Bezludna Wyspę... i 1 na podróż
Moderator: Mod's Team
To zrozumiałemichael pisze:Potrzebuję trochę czasu żeby wybrać 50 best of the best of the best of ... lista będzie na pewno ciekawa.
Ja mogę podać póki co 1/5 całości...
1. "Scar Tissue" - Red Hot Chili Peppers (cóż, utwór totalny. Nie potrzeba grać szybko i potężnie, żeby przysłowiowo rzucić słuchacza na kolana)
2. "Eli Lama Sabachtani" - Wilki (dla mnie piosenka wyjątkowa. Mogę jej nie słuchać rok, dwa... Kiedy włączam zawsze perfekcyjna. Inny poziom, inne emocje. Pewnie nie bez znaczenia jest to, że usłyszałem to po raz pierwszy w 1992 roku... Cytując Gawlińskiego "na zawsze i na wieczność")
3. "Would?" - Alice In Chains (moja milośc do Alice In Chains zaczęła sie co prawda od "Love, Hate, Love" i "Grind" ale... to "Would?" jest dla mnie tym najważniejszym kawałkiem rockmanów z Seattle)
4. "Jihad" - Slayer (Perfekcja, doskonałość. Oczywiście w pewnej kategorii
5. "Keep The Faith" - Bon Jovi (Potem mogę zwyczajnie zapomnieć... Jedna z definitywnie najlepszych kompozycji zespołu, zarazem jedna z definytywnie moich ulubionych kompozycji tego bandu)
6. "Master Of Puppets" - Metallica (Zdecydowanie. Na pewno w pozostałej 40-ce jeszcze jakas kompozycja Kalifornijczyków się pojawi. Pewnie nie jedna...)
7. "Bombtrack" - Rage Against The Machine (Prawdziwy pobudzacz. Takiej bomby nie mógłbym ze soba nie zabrać)
8. "Mouth For War" - Pantera ('5 minutes Alone", "I'm Broken", "Walk", "By Demons Be Driven", "Floods" tez chyba sie pojawią. Z chęcia wziąłbym z 3 płyty "Kowbojów z piekła". Zobaczymy. Ilość miejsc jest przecież ograniczona. I tyle świetnych kawałków do wyboru)
9. "May It Be" - Enya (Nie samym rockiem świat stoi. Obowiązkowo.)
10. "Anybody's Listening?" - Queensryche (Absolutny majstersztyk. Fenomen. DeGarmo udało się tutaj stworzyć coś wyjątkowego. Zresztą, Queensryche to wyjątkowy zespół. daleki od hairmetalowego kiczu. Dzięki takim zespołom lata 80-te nie były do końca cukierkowe)
Żeby było ciekawiej: po jednej piosence od każdego wykonawcy. Inaczej pewnie ograniczyłbym się do kilku polskich bandów plus Oasis i może Aerosmith. Nie jest to też zestawienie najlepszych ever, bo skoro bezludna wyspa to będę potrzebował tylko i wyłącznie pozytywnej energii (czy to tekstowej, czy to muzycznej), więc właśnie bardziej takie Top Pozytywnej Energii z tego wyszło.
1. T.Love - Dzikość serca
2. Bon Jovi - Fear
3. happysad - Psychologa ! ! !
4. Def Leppard - Animal
5. IRA - Nadzieja
6. Linkin Park - Bleed It Out
7. Oasis - It's Gettin' Better (Man!!)
8. Aerosmith - What It Takes
9. Tabu - Nie bój się
10. Rise Against - Broken Mirrors
11. Hinder - Lost In The Sun
12. Pink Floyd - In The Flesh?
13. Nickelback - This Means War
14. Guns N' Roses - Ain't It Fun
15. Myslovitz - Miłość w czasach popkultury
16. Noel Gallagher's High Flying Birds - AKA... What a Life!
17. Richie Sambora - Burn That Candle Down
18. SOJA - Bleed Through
19. Scorpions - Mysterious
20. The Beatles - All You Need Is Love
21. The Offspring - Trust in You
22. Metallica - Whiskey in the Jar
23. Skid Row - Monkey Business
24. U2 - I Will Follow
25. OneRepublic - Someone to Save You
26. Poison - Sexual Thing
27. Queen - I'm Going Slightly Mad
28. Bob Marley - Could You Be Loved
29. Green Day - Letterbomb
30. Nirvana - On a Plain
31. Indios Bravos - Kostuchna
32. Pearl Jam - Jeremy
33. Blenders - Funkomatic
34. Van Halen - Why Can't This Be Love
35. Perfect - Niepokonani
36. Dire Straits - The Man's Too Strong
37. The Police - Roxenne
38. Kent - FF
39. Habakuk - Rozczochrany łeb
40. Wilki - Urke
41. Mesajah - Do Rana
42. Skillet - Monster
43. Genesis - Land Of Confusion
44. Afric Simone - Ramaya
45. Europe - Always The Pretenders
46. Rahim - Fejm
47. The Verve - Love Is Noise
48. Zacier - Kebab w cienkim cieście
49. Pink - Leave Me Alone (I'm Lonely)
50. (jedna na podróż) Rick Astley - Never Gonna Give You Up
2. Bon Jovi - Fear
4. Def Leppard - Animal
5. IRA - Nadzieja
9. Tabu - Nie bój się
18. SOJA - Bleed Through
24. U2 - I Will Follow
30. Nirvana - On a Plain
32. Pearl Jam - Jeremy
37. The Police - Roxenne
38. Kent - FF
40. Wilki - Urke
41. Mesajah - Do Rana
42. Skillet - Monster
46. Rahim - Fejm
- michael
- Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: NJ Bounce SWW
No proszę jaki konsekwentny wybór numerówEVENo pisze:Żeby było ciekawiej: po jednej piosence od każdego wykonawcy. Inaczej pewnie ograniczyłbym się do kilku polskich bandów plus Oasis i może Aerosmith. Nie jest to też zestawienie najlepszych ever, bo skoro bezludna wyspa to będę potrzebował tylko i wyłącznie pozytywnej energii (czy to tekstowej, czy to muzycznej), więc właśnie bardziej takie Top Pozytywnej Energii z tego wyszło.
2. Bon Jovi - Fear
4. Def Leppard - Animal
5. IRA - Nadzieja
9. Tabu - Nie bój się
18. SOJA - Bleed Through
24. U2 - I Will Follow
30. Nirvana - On a Plain
32. Pearl Jam - Jeremy
37. The Police - Roxenne
38. Kent - FF
40. Wilki - Urke
41. Mesajah - Do Rana
42. Skillet - Monster
46. Rahim - Fejm
Let's get rocked!
Ja mogę podać póki co 1/5 całości...
1. "Scar Tissue" - Red Hot Chili Peppers
2. "Eli Lama Sabachtani" - Wilki
3. "Would?" - Alice In Chains
4. "Jihad" - Slayer
5. "Keep The Faith" - Bon Jovi
6. "Master Of Puppets" - Metallica
7. "Bombtrack" - Rage Against The Machine
8. "Mouth For War" - Pantera
9. "May It Be" - Enya
10. "Anybody's Listening?" - Queensryche
2/5 całości....
11. "Back In Black" - AC/DC (Riff, który rozkłada na łopatki. Najchętniej zabrałbym całą płytę, a nie tyllko tytułowy kawałek)
12. "Come as You Are" - Nirvana (kolejny dowód na to jak piękna może być prostota przekazu, wyrazu. Cenię nieco wyżej od nieśmiertelnego "Teen Spirit" i chyba najcięższego w karierze Cobaina "Big Long Now")
13. "Layla"(Acoustic) - Eric Clapton (słucha sie świetnie, gra sie świetnie... Czego więcej chcieć?)
14. "Shine On Your Crazy Diamond, pts I-V" - Pink Floyd (Przepiękny utwór z ... 9 minutowym intro. Na rano i na wieczór...)
15. "Alive" - Pearl Jam (Nie mogłem się zdecydować czy "Alive", czy "Yellow Ledbetter", czy "Dissident"? A może "Amongst the Waves"? Pearl Jam nagrał tyle znakomitych utworów, że uzbierała by się fajna 50-trackowa składanka skonstruowana jedynie z ich piosenek. Jednakże "Son, she said... have I got a little story for You... " to kawałek szczególny.)
16. "Roadhouse Blues" - The Doors ("Yeah, keep your eyes on the road, your hands upon the wheel
!" Noga sama skacze
)
17. "Holly War... The Punishment Due" - Megadeth (W przypadku Mustaine'a można się zastanawiać... "A Tout Le Monde", "Reckoning Day", "Captive Honour", "Archictecture of Agression" (zaj...),"Hangar 18", "Symphony of Destruction","Addicted to Chaos", itd. Jest tego. "Holly War" poraża przede wszystkim pierwotna energią, niemal szaleństwem. Najlepszy opener Megadeth)
18. "Stranger In This Town" - Richie Sambora ("Hey, Mr , Can Yoy tell meeeeeee....". Samborę zabrałbym w każdej postaci. Nawet jako chórek w "Stand By Me".)
19. "Nie ma mowy" - Normalsi (Jeden z ciekawszych polskich zespołów "mniejszej sceny". Uwielbiam twórczość łódzkiej formacji. Może "Soliloquium" nie jest najwyższych lotów( ma świetne kawałki "Wielki B", "Czarny tydzień", "Do stracenia"). "Dekalog czyli Piekło Muzykantów" jest albumem równiejszym ("Juda", "Ziemia", "Poncjusz Piłat", "Szewc", Kain i Abel") ale... jakoś najbardziej "wziął mnie" album "Pokój z widokiem na wojnę". Fantastyczny, subtelny otwieracz ("Nie ta historia") i dalej równie dobrze ("Nurek", "Wróbel", "Jesień"). Szczerze polecam.)
20. "Piękna pani z czółenkiem" - Hey (Najlepszy utwór z moim zdanie najlepszego albumu Hey'a. Nie znaczy to jednak, że to najlepszy utwór Szczecinian w ogóle. Chciałbym go jednak mieć w zestawie owych 50-ciu na Bezludnej Wyspie
)
[ Dodano: 2013-11-20, 11:10 ]
Kolejne 10 piosenek...
Jakby mato nie spojrzeć, taka lista nigdy nie będzie do końca oddawać prawdy. W przypadku fajnych - subiektywnie - piosenek, liczba "50" to naprawdę niewiele.
3-cia dziesiatka:
21. „One” – U2 (Myślałem o „Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me” ale ostatecznie zdecydowałem się na sztandarowy utwór z „Achtung Baby”. Co jak co ale wielkości tego utworu chyba nikt nie podważy.)
22. „The Show Must Go On” – Queen (W sumie mógłbym tutaj wpisać „I Want It All” albo „Scandal”… Z tym, że kawałek z „Innuendo” zrobił na mnie największe wrażenie.)
23. “Children of the Damned” – Iron Maiden (Zawsze jak tego slucham nie mogę oprzeć sie wrażeniu, że Dziewica stworzyla genialny wzorzec Heavy Metalowej ballady, z której potem korzystało mnóstwo innych kapel, choćby taka Metallica w „Fade To Black” czy „Unforgiven” bądź Pantera w „Hollow”)
24. „A ona, ona” - Closterkeller (Wspaniały numer. Najlepsza kompozycja z albumu „Scarlett”. Tyle, że tam w gruncie rzeczy nie ma kiepskich piosenek. Gdybym miał zabrać jeszcze jakąś inną piosenkę Orthodox to byłaby to „Władza” lub „Na krawędzi”.)
25. „Crying” – Aerosmith (Pierwszy świadomy kawalek Latających Kowalskich. Wieki temu…)
26. „Hollywood Bitch”- Stone Temple Pilots (Miałem nie lada ból głowy czy „Dumb Love”, „Days of The Week”, „Coma”… Cały album jest świetny)
27. “Blaze of Glory” – Jon Bon Jovi (Oczywista oczywistość.)
28. „18 and Life” – Skid Row (Kapitalny kawałek. Klasyczny Skid Row. Jeśli chodzi o typowego kopa to wziąłbym „Beat Yourself Blind”. Ma coś z… „Sad But True”)
29. „You Could Be Mine” – Guns N’Roses (intro tego kawalka to prawdziwa bomba)
30. „List do M.” – Dżem (Tym którzy znają tą piosenkę chyba nie muszę explain why, right?)
4. "Jihad" - Slayer
9. "May It Be" - Enya
2/5 całości....
11. "Back In Black" - AC/DC (Riff, który rozkłada na łopatki. Najchętniej zabrałbym całą płytę, a nie tyllko tytułowy kawałek)
12. "Come as You Are" - Nirvana (kolejny dowód na to jak piękna może być prostota przekazu, wyrazu. Cenię nieco wyżej od nieśmiertelnego "Teen Spirit" i chyba najcięższego w karierze Cobaina "Big Long Now")
13. "Layla"(Acoustic) - Eric Clapton (słucha sie świetnie, gra sie świetnie... Czego więcej chcieć?)
14. "Shine On Your Crazy Diamond, pts I-V" - Pink Floyd (Przepiękny utwór z ... 9 minutowym intro. Na rano i na wieczór...)
15. "Alive" - Pearl Jam (Nie mogłem się zdecydować czy "Alive", czy "Yellow Ledbetter", czy "Dissident"? A może "Amongst the Waves"? Pearl Jam nagrał tyle znakomitych utworów, że uzbierała by się fajna 50-trackowa składanka skonstruowana jedynie z ich piosenek. Jednakże "Son, she said... have I got a little story for You... " to kawałek szczególny.)
16. "Roadhouse Blues" - The Doors ("Yeah, keep your eyes on the road, your hands upon the wheel

17. "Holly War... The Punishment Due" - Megadeth (W przypadku Mustaine'a można się zastanawiać... "A Tout Le Monde", "Reckoning Day", "Captive Honour", "Archictecture of Agression" (zaj...),"Hangar 18", "Symphony of Destruction","Addicted to Chaos", itd. Jest tego. "Holly War" poraża przede wszystkim pierwotna energią, niemal szaleństwem. Najlepszy opener Megadeth)
18. "Stranger In This Town" - Richie Sambora ("Hey, Mr , Can Yoy tell meeeeeee....". Samborę zabrałbym w każdej postaci. Nawet jako chórek w "Stand By Me".)
19. "Nie ma mowy" - Normalsi (Jeden z ciekawszych polskich zespołów "mniejszej sceny". Uwielbiam twórczość łódzkiej formacji. Może "Soliloquium" nie jest najwyższych lotów( ma świetne kawałki "Wielki B", "Czarny tydzień", "Do stracenia"). "Dekalog czyli Piekło Muzykantów" jest albumem równiejszym ("Juda", "Ziemia", "Poncjusz Piłat", "Szewc", Kain i Abel") ale... jakoś najbardziej "wziął mnie" album "Pokój z widokiem na wojnę". Fantastyczny, subtelny otwieracz ("Nie ta historia") i dalej równie dobrze ("Nurek", "Wróbel", "Jesień"). Szczerze polecam.)
20. "Piękna pani z czółenkiem" - Hey (Najlepszy utwór z moim zdanie najlepszego albumu Hey'a. Nie znaczy to jednak, że to najlepszy utwór Szczecinian w ogóle. Chciałbym go jednak mieć w zestawie owych 50-ciu na Bezludnej Wyspie
[ Dodano: 2013-11-20, 11:10 ]
Kolejne 10 piosenek...
Jakby mato nie spojrzeć, taka lista nigdy nie będzie do końca oddawać prawdy. W przypadku fajnych - subiektywnie - piosenek, liczba "50" to naprawdę niewiele.
3-cia dziesiatka:
21. „One” – U2 (Myślałem o „Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me” ale ostatecznie zdecydowałem się na sztandarowy utwór z „Achtung Baby”. Co jak co ale wielkości tego utworu chyba nikt nie podważy.)
22. „The Show Must Go On” – Queen (W sumie mógłbym tutaj wpisać „I Want It All” albo „Scandal”… Z tym, że kawałek z „Innuendo” zrobił na mnie największe wrażenie.)
23. “Children of the Damned” – Iron Maiden (Zawsze jak tego slucham nie mogę oprzeć sie wrażeniu, że Dziewica stworzyla genialny wzorzec Heavy Metalowej ballady, z której potem korzystało mnóstwo innych kapel, choćby taka Metallica w „Fade To Black” czy „Unforgiven” bądź Pantera w „Hollow”)
24. „A ona, ona” - Closterkeller (Wspaniały numer. Najlepsza kompozycja z albumu „Scarlett”. Tyle, że tam w gruncie rzeczy nie ma kiepskich piosenek. Gdybym miał zabrać jeszcze jakąś inną piosenkę Orthodox to byłaby to „Władza” lub „Na krawędzi”.)
25. „Crying” – Aerosmith (Pierwszy świadomy kawalek Latających Kowalskich. Wieki temu…)
26. „Hollywood Bitch”- Stone Temple Pilots (Miałem nie lada ból głowy czy „Dumb Love”, „Days of The Week”, „Coma”… Cały album jest świetny)
27. “Blaze of Glory” – Jon Bon Jovi (Oczywista oczywistość.)
28. „18 and Life” – Skid Row (Kapitalny kawałek. Klasyczny Skid Row. Jeśli chodzi o typowego kopa to wziąłbym „Beat Yourself Blind”. Ma coś z… „Sad But True”)
29. „You Could Be Mine” – Guns N’Roses (intro tego kawalka to prawdziwa bomba)
30. „List do M.” – Dżem (Tym którzy znają tą piosenkę chyba nie muszę explain why, right?)
- michael
- Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: NJ Bounce SWW
Wybór pieśni całkowicie przemyślany.
01. Def Leppard - Stand Up (Kick Love Into Motion) - magic
02. Def Leppard - Hysteria (live in Bonn 1992) - czysta poezja
03. Def Leppard - Rocket - opus magnum stylu DL
04. Def Leppard - When Love and Hate Collide - po prostu kapitalna ballada
05. Def Leppard - Pearl of Euphoria - niezwykły kawałek
06. Def Leppard - Animal - definicja pop metalu
07. Def Leppard - I'ts All About Believin' - w swoim stylu niedoścignieni
08. Def Leppard - Paper Sun - DL w DL
09. Def Leppard - Waterloo Sunset - kower genialny
10. Def Leppard - C'mon C'mon - trzeba posłuchać żeby pokochać
11. Phil Collins - Against All Odds - artysta kompletny. Numer genialny.
12. Bryan Adams - Everything i do (i do it for you) - nigdy mi się nie znudzi
13. Type O Negative - Love You To Death - arcydzieło
14. Tina Turner - Falling Like Rain - uwielbiam
15. Madonna - Live to Tell - jak wyżej
16. Metallica - Enter Sandman - klasa sama w sobie
17. Robbie Nevel - "C'est La Vie - pop mistrzostwo
18. Bon Jovi - Blood On blood - bez komentarza
19. Bon Jovi - I'll be there for you - jak wyżej
20. Bon Jovi - Livin On A Prayer - nie do znudzenia
21. Genesis - Mama - arcydzieło
22. Edyta Bartosiewicz - Skłamałam
23. Edyta Bartosiewicz - Cały ten czas - genialny
24. Lady Pank - Sztuka latania
25. Lady Pank - To ca mam
26. Lady Pank - Rozmowa z ...
27. Ocean - Wołam Cię
28. U2 - With Or Without You -bez komentarza
29. U2 - Stay (Faraway, So Close!)
30. Iron Maiden - The Evil That Men Do - definicja melodyjności IM
31. Anathema - A Simple Mistake - geniusz i jeszcze raz geniusz
32. Turbo - Dorosłe dzieci
reszta później
33. Dire Straits - Your Latest Trick - nie ma co komentować
34. Depeche Mode - Useless - kwintesencja DM
35. Madonna - I'll Remember - arcydzieło
36. Aerosmith - Amazing - amazing
37. Aerosmith - Livin On The Edge
38. Michael Jackson - Man in the Mirror - majstersztyk
39. Sumptuastic - Bez Ciemności Nie Ma Snów - kilka zaj..ych imprez i kawałek wszedł do mojego kanonu
40. Kombii - Awinion - wiem wiem, ale to genialne jest
41. The Darkness - With A Woman - hard rock w postaci doskonałej
42. AC/DC - Thunderstruck - tyle tego, ale właśnie ten
43. Guns N' Roses - November Rain - kanon
pauza reszta póżniej...
44. Linkin Park - Shadow Of The Day
45. Earh Wind And Fire - Turn On
46. David Bowie - Modern Love
47. King Diamond - Sleepless Nights
48. Tiamat - A Pocket Size Sun
49. Sandra - Children Of England
50. Jadę na wyspę przy dźwiękach ścieżki dźwiękowej do Piątego Elementu
Kurczę trzeba jednak było zrobić listę 50 albumów. Byłoby trochę prościej.
01. Def Leppard - Stand Up (Kick Love Into Motion) - magic
02. Def Leppard - Hysteria (live in Bonn 1992) - czysta poezja
03. Def Leppard - Rocket - opus magnum stylu DL
04. Def Leppard - When Love and Hate Collide - po prostu kapitalna ballada
05. Def Leppard - Pearl of Euphoria - niezwykły kawałek
06. Def Leppard - Animal - definicja pop metalu
07. Def Leppard - I'ts All About Believin' - w swoim stylu niedoścignieni
08. Def Leppard - Paper Sun - DL w DL
09. Def Leppard - Waterloo Sunset - kower genialny
10. Def Leppard - C'mon C'mon - trzeba posłuchać żeby pokochać
11. Phil Collins - Against All Odds - artysta kompletny. Numer genialny.
12. Bryan Adams - Everything i do (i do it for you) - nigdy mi się nie znudzi
13. Type O Negative - Love You To Death - arcydzieło
14. Tina Turner - Falling Like Rain - uwielbiam
15. Madonna - Live to Tell - jak wyżej
16. Metallica - Enter Sandman - klasa sama w sobie
17. Robbie Nevel - "C'est La Vie - pop mistrzostwo
18. Bon Jovi - Blood On blood - bez komentarza
19. Bon Jovi - I'll be there for you - jak wyżej
20. Bon Jovi - Livin On A Prayer - nie do znudzenia
21. Genesis - Mama - arcydzieło
22. Edyta Bartosiewicz - Skłamałam

23. Edyta Bartosiewicz - Cały ten czas - genialny
24. Lady Pank - Sztuka latania
25. Lady Pank - To ca mam
26. Lady Pank - Rozmowa z ...
27. Ocean - Wołam Cię
28. U2 - With Or Without You -bez komentarza
29. U2 - Stay (Faraway, So Close!)
30. Iron Maiden - The Evil That Men Do - definicja melodyjności IM

31. Anathema - A Simple Mistake - geniusz i jeszcze raz geniusz
32. Turbo - Dorosłe dzieci
reszta później
33. Dire Straits - Your Latest Trick - nie ma co komentować
34. Depeche Mode - Useless - kwintesencja DM
35. Madonna - I'll Remember - arcydzieło
36. Aerosmith - Amazing - amazing
37. Aerosmith - Livin On The Edge
38. Michael Jackson - Man in the Mirror - majstersztyk
39. Sumptuastic - Bez Ciemności Nie Ma Snów - kilka zaj..ych imprez i kawałek wszedł do mojego kanonu
40. Kombii - Awinion - wiem wiem, ale to genialne jest
41. The Darkness - With A Woman - hard rock w postaci doskonałej
42. AC/DC - Thunderstruck - tyle tego, ale właśnie ten
43. Guns N' Roses - November Rain - kanon
pauza reszta póżniej...
44. Linkin Park - Shadow Of The Day
45. Earh Wind And Fire - Turn On
46. David Bowie - Modern Love
47. King Diamond - Sleepless Nights
48. Tiamat - A Pocket Size Sun
49. Sandra - Children Of England
50. Jadę na wyspę przy dźwiękach ścieżki dźwiękowej do Piątego Elementu
Kurczę trzeba jednak było zrobić listę 50 albumów. Byłoby trochę prościej.
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2013, o 07:15 przez michael, łącznie zmieniany 2 razy.
Let's get rocked!
Sam Bora pisze:Ja mogę podać póki co 1/5 całości...
4. "Jihad" - Slayer
9. "May It Be" - Enya
11. "Back In Black" - AC/DC
12. "Come as You Are" - Nirvana
13. "Layla"(Acoustic) - Eric Clapton
14. "Shine On Your Crazy Diamond, pts I-V" - Pink Floyd
15. "Alive" - Pearl Jam
16. "Roadhouse Blues" - The Doors
17. "Holly War... The Punishment Due" - Megadeth
18. "Stranger In This Town" - Richie Sambora
19. "Nie ma mowy" - Normalsi
20. "Piękna pani z czółenkiem" - Hey
21. „One” – U2
22. „The Show Must Go On” – Queen
23. “Children of the Damned” – Iron Maiden
24. „A ona, ona” - Closterkeller
25. „Crying” – Aerosmith
26. „Hollywood Bitch”- Stone Temple Pilots
27. “Blaze of Glory” – Jon Bon Jovi
28. „18 and Life” – Skid Row
29. „You Could Be Mine” – Guns N’Roses
30. „List do M.” – Dżem
31. Urge Overkill – Girl, You’ll Be The Woman Soon (po prostu odjazd)
32. Sepultura – Dead Embryonic Cells (polecam każdemu do zapoznania się z ta pioseneczką. W szczególności to po 3:26)
33. Human – Polski (sentyment jak cholera. Pamiętacie co niektórzy czasy kiedy to „śmigało” w rozgłośniach radiowych?)
34. Bryan Adams – Everything I Do ( kawałek po raz pierwszy usłyszałem w 1991 albo 1992 roku. Pierwsza piosenka Adamsa, którą poznałem. Potem były kolejne wyciskacze łez : All For Love, Have You Ever Really…)
35. Lady Pank – Stacja Warszawa (kawałek, który przywrócił moją wiarę w (B)lady Pank)
36. Bon Jovi – Livin’ On A Prayer (nie wymaga komentarza)
37. Wilki – Son Of The Blue Sky ( jak wyżej)
38. Alice In Chains – Choke (o tej piosence napisałem już wszystko)
39. Alice In Chains – Junkhead (po prostu miazga)
40. Metallica – The Unforgiven (patrz „Livin’ On A Prayer”)
została jeszcze 1 dziesiątka…
(...)
50. Na podróż
Turnau - Bracka (obowiązkowo
c.d.n
W wyniku nawału pracy na studia postanowiłam zrobić swoją listę
duże ograniczenie, możnaby chociaż tak do 100 zwiększyć,no ale zasady to zasady.
1.Bon Jovi - Livin On A Prayer
2.Bon Jovi- Blood On Blood
3.Bon Jovi - If I Was Your Mother
4.Bon Jovi - Bitter Wine
5.Depeche Mode - Personal Jesus
6.The Rolling Stones - Angie
7.John Lennon - Imagine
8.Beethoven - VII Symfonia - Allegretto
9.Aerosmith - Amazing
10.U2 -Pride
11.Metallica - Sad But True
12.Pearl Jam - Even Flow
13.Pearl Jam - Black
14.Bryan Adams - Summer Of 69
15.Alphaville - Forever Young
16.The Beatles - Hey Jude
17.The Beatles - Oh!Darling
18.Aerosmith - Dream On
19.Aerosmith - Angel
20.Leonard Cohen - In My Secret Life
21.Bryan Adams - Have You Ever Really Loved A Woman
22.James Brown - I Feel Good
23.Aerosmith - Jaded
24.Maroon 5 - She Will Be Loved
25.Bon Jovi - Because We Can
26.Bon Jovi - Bed Of Roses
27.Bon Jovi - I'll Be There For You
28.Bon Jovi - Keep The Faith
29.Metallica - Nothing Else Matters
30.Bryan Adams - I Can't Stop Loving You
31.Def Leppard - Hysteria
32.Def Leppard - Pour Some Sugar On Me
33.Def Leppard - Rocket
34.Tina Turner - Simply The Best
35.U2 - With Or Without You
36.RED - Perfect Life
37.Nirvana - Polly
38.Nirvana - Rape Me
39.Rotary - Na Jednej Z Dzikich Plaż
40.Myslovitz - Długość Dzwięku Samotności
41.Janis Joplin - Cry Baby
42.Bon Jovi - Bad Madicine
43.Aerosmith - Dude
44.Pearl Jam - Jeremy
45.Norah Jones - Turn Me On
46.Joan Jett And The Blackhearts - I Love Rock'N'Roll
47.AC/DC - Highway To Hell
48.Travie McCoy ft. Bruno Mars - Billionaire
49.Bon Jovi - Wanted Dead Or Alive
50.Bon Jovi - Dry County
1.Bon Jovi - Livin On A Prayer
2.Bon Jovi- Blood On Blood
3.Bon Jovi - If I Was Your Mother
4.Bon Jovi - Bitter Wine
5.Depeche Mode - Personal Jesus
6.The Rolling Stones - Angie
7.John Lennon - Imagine
8.Beethoven - VII Symfonia - Allegretto
9.Aerosmith - Amazing
10.U2 -Pride
11.Metallica - Sad But True
12.Pearl Jam - Even Flow
13.Pearl Jam - Black
14.Bryan Adams - Summer Of 69
15.Alphaville - Forever Young
16.The Beatles - Hey Jude
17.The Beatles - Oh!Darling
18.Aerosmith - Dream On
19.Aerosmith - Angel
20.Leonard Cohen - In My Secret Life
21.Bryan Adams - Have You Ever Really Loved A Woman
22.James Brown - I Feel Good
23.Aerosmith - Jaded
24.Maroon 5 - She Will Be Loved
25.Bon Jovi - Because We Can
26.Bon Jovi - Bed Of Roses
27.Bon Jovi - I'll Be There For You
28.Bon Jovi - Keep The Faith
29.Metallica - Nothing Else Matters
30.Bryan Adams - I Can't Stop Loving You
31.Def Leppard - Hysteria
32.Def Leppard - Pour Some Sugar On Me
33.Def Leppard - Rocket
34.Tina Turner - Simply The Best
35.U2 - With Or Without You
36.RED - Perfect Life
37.Nirvana - Polly
38.Nirvana - Rape Me
39.Rotary - Na Jednej Z Dzikich Plaż
40.Myslovitz - Długość Dzwięku Samotności
41.Janis Joplin - Cry Baby
42.Bon Jovi - Bad Madicine
43.Aerosmith - Dude
44.Pearl Jam - Jeremy
45.Norah Jones - Turn Me On
46.Joan Jett And The Blackhearts - I Love Rock'N'Roll
47.AC/DC - Highway To Hell
48.Travie McCoy ft. Bruno Mars - Billionaire
49.Bon Jovi - Wanted Dead Or Alive
50.Bon Jovi - Dry County
- Damned
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: These Days
- Kontakt:
Niełatwa przeprawa. Zwłaszcza, że 50 utworów to stanowczo za mało na wyprawę z biletem w jedną stronę. Żeby nie było za monotonnie, podaję po jednym utworze od wykonawcy.
01. AC/DC - Highway to Hell
02. Aerosmith - Sweet Emotion
03. Amy Winehouse - Just Friends
04. Al Green - Let's Stay Together
05. Aretha Franklin - I Say a Little Prayer
06. Barry White - Can't Get Enough of Your Love Baby
07. Bob Dylan - I Shall Be Released
08. Bon Jovi - Dry County
09. Bruce Springsteen - Hungry Heart
10. Chic - Good Times
11. Coldplay - Violet Hill
12. Dave Matthews Band - Cortez the Killer
13. Eric Clapton - Layla
14. Erykah Badu & D'Angelo - Your Precious Love
15. Etta James - At Last
16. Guns n Roses - Estranged
17. INXS - Never Tear Us Apart
18. Isaac Hayes - The Look of Love
19. James Brown - I Feel Good
20. Jeff Beck - A Day in the Life
21. Jimi Hendrix - Villanova Junction Blues
22. Joe Cocker - With a Little Help from My Friends
23. Metallica - Nothing Else Matters
24. Michael Jackson - Man in the Mirror
25. Miles Davis - So What
26. Morcheeba - Undress Me Now
27. Jon Bon Jovi - How Long Has This Been Going On
28. Led Zeppelin - Stairway to Heaven
29. Lenny Kravitz - Fly Away
30. Oasis - Live Forever
31. Pink Floyd - Comfortably Numb
32. Prince - Purple Rain
33. Ray Charles - Georgia On My Mind
34. Red Hot Chili Peppers - Under the Bridge
35. Richie Sambora - One Light Burning
36. Robert Glasper - Afro Blue
37. Sam Cooke - Hold on I'm Coming
38. Smolik - C.Y.E.
39. Sting - Brand New Day
40. Tina Turner - I Don't Wanna Lose You
41. T.Love - King
42. The Beatles - Strawberry Fields Forever
43. The Clash - Rock the Casbah
44. The Doors - The End
45. The Lively Ones - Surf Rider
46. The Rolling Stones - Gimme Shelter
47. The Roots - The Seed 2.0
48. The Stone Roses - Fools Gold
49. U2 - Electrical Storm
50. Urge Overkill - Girl, You'll Be a Woman Soon
01. AC/DC - Highway to Hell
02. Aerosmith - Sweet Emotion
03. Amy Winehouse - Just Friends
04. Al Green - Let's Stay Together
05. Aretha Franklin - I Say a Little Prayer
06. Barry White - Can't Get Enough of Your Love Baby
07. Bob Dylan - I Shall Be Released
08. Bon Jovi - Dry County
09. Bruce Springsteen - Hungry Heart
10. Chic - Good Times
11. Coldplay - Violet Hill
12. Dave Matthews Band - Cortez the Killer
13. Eric Clapton - Layla
14. Erykah Badu & D'Angelo - Your Precious Love
15. Etta James - At Last
16. Guns n Roses - Estranged
17. INXS - Never Tear Us Apart
18. Isaac Hayes - The Look of Love
19. James Brown - I Feel Good
20. Jeff Beck - A Day in the Life
21. Jimi Hendrix - Villanova Junction Blues
22. Joe Cocker - With a Little Help from My Friends
23. Metallica - Nothing Else Matters
24. Michael Jackson - Man in the Mirror
25. Miles Davis - So What
26. Morcheeba - Undress Me Now
27. Jon Bon Jovi - How Long Has This Been Going On
28. Led Zeppelin - Stairway to Heaven
29. Lenny Kravitz - Fly Away
30. Oasis - Live Forever
31. Pink Floyd - Comfortably Numb
32. Prince - Purple Rain
33. Ray Charles - Georgia On My Mind
34. Red Hot Chili Peppers - Under the Bridge
35. Richie Sambora - One Light Burning
36. Robert Glasper - Afro Blue
37. Sam Cooke - Hold on I'm Coming
38. Smolik - C.Y.E.
39. Sting - Brand New Day
40. Tina Turner - I Don't Wanna Lose You
41. T.Love - King
42. The Beatles - Strawberry Fields Forever
43. The Clash - Rock the Casbah
44. The Doors - The End
45. The Lively Ones - Surf Rider
46. The Rolling Stones - Gimme Shelter
47. The Roots - The Seed 2.0
48. The Stone Roses - Fools Gold
49. U2 - Electrical Storm
50. Urge Overkill - Girl, You'll Be a Woman Soon
No to całość:
4. "Jihad" - Slayer
9. "May It Be" - Enya
15. "Alive" - Pearl Jam
21. „One” – U2
25. „Crying” – Aerosmith
30. „List do M.” – Dżem [/quote]
31. Girl, You’ll Be The Woman Soon - Urge Overkill
32. Dead Embryonic Cells - Sepultura
33. Polski - Human
34. Everything I Do - Bryan Adams
35. Stacja Warszawa - (B)lady Pank
36. Livin’ On A Prayer - Bon Jovi
37. Son Of The Blue Sky - Wilki
38. Choke - Alice In Chains
39. Junkhead - Alice In Chains
40. The Unforgiven - Metallica
41. Narcotic - Liquido (Kapitalny motyw przewodni, czyz nie?)
42. What's A Wonderful World - Louis Armstrong (Kawal historii. Wprawia mnie w dobry nastrój)
43. Wanted Dead Or Alive - Bon Jovi (tłumaczyc chyba nie muszę)
44. A to co mam - Kasia Kowalska (dla mnie klasyka i jedna z najlepszych polskich piosenek. Pewnie odzywa się rowniez sentyment ale... czy to ważne? Kawałek zacny.)
45. Falling (Twin Peaks Theme) - Julee Cruise (po prostu musi być)
46. Twist And Shout - The Beatles (Lennon rządzi)
47. Fell On Black Days - Soundgarden (trzeba będzie jechać w przyszłym roku na Cornella i spółkę. Piosenka - świetna)
48. Shape Of My Heart - Sting (Nie mogłem się zdecydować czy "Shape..." czy "Fields Of Gold" - wziąłbym obie
)
49. Znów jestes ze mną - De Mono (ktoż by się spodziewał
. Po prostu uwielbialem ten kawałek za smarkacza. Chętnie bym go zatem zabrał. )
Na podróż:
50. Bracka - Grzesiek Turnau (obowiązkowo
)
Zabrakło niestety miejsca na to: http://www.youtube.com/watch?v=rA1E3Ok1PvM
Hm, może ukryty bonus
4. "Jihad" - Slayer
9. "May It Be" - Enya
15. "Alive" - Pearl Jam
21. „One” – U2
25. „Crying” – Aerosmith
30. „List do M.” – Dżem [/quote]
31. Girl, You’ll Be The Woman Soon - Urge Overkill
32. Dead Embryonic Cells - Sepultura
33. Polski - Human
34. Everything I Do - Bryan Adams
35. Stacja Warszawa - (B)lady Pank
36. Livin’ On A Prayer - Bon Jovi
37. Son Of The Blue Sky - Wilki
38. Choke - Alice In Chains
39. Junkhead - Alice In Chains
40. The Unforgiven - Metallica
41. Narcotic - Liquido (Kapitalny motyw przewodni, czyz nie?)
42. What's A Wonderful World - Louis Armstrong (Kawal historii. Wprawia mnie w dobry nastrój)
43. Wanted Dead Or Alive - Bon Jovi (tłumaczyc chyba nie muszę)
44. A to co mam - Kasia Kowalska (dla mnie klasyka i jedna z najlepszych polskich piosenek. Pewnie odzywa się rowniez sentyment ale... czy to ważne? Kawałek zacny.)
45. Falling (Twin Peaks Theme) - Julee Cruise (po prostu musi być)
46. Twist And Shout - The Beatles (Lennon rządzi)
47. Fell On Black Days - Soundgarden (trzeba będzie jechać w przyszłym roku na Cornella i spółkę. Piosenka - świetna)
48. Shape Of My Heart - Sting (Nie mogłem się zdecydować czy "Shape..." czy "Fields Of Gold" - wziąłbym obie
49. Znów jestes ze mną - De Mono (ktoż by się spodziewał

Na podróż:
50. Bracka - Grzesiek Turnau (obowiązkowo
Zabrakło niestety miejsca na to: http://www.youtube.com/watch?v=rA1E3Ok1PvM
Hm, może ukryty bonus