POJEDYNEK TELEDYSKÓW BON JOVI
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
- Din_Winter
- Have A Nice Day
- Thalion
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Bed Of Roses
Za to, że Richie zachował się jak trzeba i na tej skale nie stał godzinami w rękawiczkach, tylko w mitenkach. Zawsze, kiedy myślę o tym klipie, jest mi szkoda jego palców... pomyślcie, jak tam musiało wiać!
Poza tym po prostu uwielbiam ten kawałek i to, ile trudności tekst przysparzał zawsze ludziom, których miałam przyjemność uczyć angielskiego;) Taki prosty, a tyle wredny słówek, które trzeba poznać.
Za to, że Richie zachował się jak trzeba i na tej skale nie stał godzinami w rękawiczkach, tylko w mitenkach. Zawsze, kiedy myślę o tym klipie, jest mi szkoda jego palców... pomyślcie, jak tam musiało wiać!
Poza tym po prostu uwielbiam ten kawałek i to, ile trudności tekst przysparzał zawsze ludziom, których miałam przyjemność uczyć angielskiego;) Taki prosty, a tyle wredny słówek, które trzeba poznać.
11 VI 2008, Southampton
19 VI 2013, Gdańsk
If there is no future, there must be no past...
19 VI 2013, Gdańsk
- prezes1
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: These Days i NJ
No, szczególnie kontekst ' some blond gave me nightmares'...Thalion pisze:Bed Of Roses
A poza tym: bed of nails, barkeepers wigs crooked and she's giving me the eye etc.
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
- Thalion
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Ok, doprosiliście się.prezes1 pisze: No, szczególnie kontekst ' some blond gave me nightmares'...![]()
A poza tym: bed of nails, barkeepers wigs crooked and she's giving me the eye etc.
Miałam niedawno ucznia (14 lat), który o tekście "A king's ransom in dimes I'd give each night to see through this pay phone" powiedział: ale po płacić okup za króla i o co chodzi z tym telefonem? Komórki nie miał?
To znaczy to już powiedział wtedy, kiedy ustaliliśmy co to jest "ransom", "dimes" i że "pay phone" to nie jest telefon, który trzeba kupić, żeby go mieć i móc z niego dzwonić...
"wasted and wounded" też nie jest takie proste, jakby się wydawało... tu słyszałam całą masę interpretacji;)
Bed of nails też jest ciężkie, bo kto by robił łóżko z paznokci? No kto? Po co?
11 VI 2008, Southampton
19 VI 2013, Gdańsk
19 VI 2013, Gdańsk
- KM
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Też mnie zainteresowały te tłumaczenia - sama miałam (i pewnie mam) problem z tym tekstem, więc w sumie Wasze wskazówki byłyby wskazane 
Co do teledysku BOR, to jest jeszcze trzecia wersja - skrócona o solo i scenki w barze i przycięta nieco w końcówce. A na skale był nie tylko Richie z gitarą, ale też David i cały fortepian:)
Ogólnie te sceny z wzgórzach są tak fantastyczne, że właśnie one przykuły moją uwagę do Bon Jovi i był to pierwszy teledysk (i pierwsza piosenka), który widziałam i słyszałam, tak zaczęła się moja miłość
(pewnie się nie powstrzymam i napiszę jeszcze coś o tym w moim ulubionym temacie "30 lat"
). Richie wygląda mistrzowsko! Jon w studio zresztą też, a szczególnie podoba mi się końcówka, gdy Jon śpiewa do każdego z nas, patrząc prosto w obiektyw, daje to niezwykłe wrażenie przybliżenia się do odbiorcy (po wcześniejszym wzroku w dal) - a jeszcze się zwierza, że nie będzie sam, ale to nie znaczy, że nie będzie samotny (dobrze przetłumaczyłam?) - aż się chce go przytulić normalnie ;P.
W skrócie - nie mogę inaczej niż na Bed of roses
Co do teledysku BOR, to jest jeszcze trzecia wersja - skrócona o solo i scenki w barze i przycięta nieco w końcówce. A na skale był nie tylko Richie z gitarą, ale też David i cały fortepian:)
Ogólnie te sceny z wzgórzach są tak fantastyczne, że właśnie one przykuły moją uwagę do Bon Jovi i był to pierwszy teledysk (i pierwsza piosenka), który widziałam i słyszałam, tak zaczęła się moja miłość
W skrócie - nie mogę inaczej niż na Bed of roses
20.05.2008 - Leipzig
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa!!!
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa!!!
początkowo Wayne Isham chciał wysłać Jona na skałę, ale Jon stwierdził "I was on top of a mountain in Blaze of Glory, send them" (Ryśka i Davida)KM pisze:na skale był nie tylko Richie z gitarą, ale też David i cały fortepian:)
Ogólnie te sceny z wzgórzach są tak fantastyczne, że właśnie one przykuły moją uwagę do Bon Jovi
- Thalion
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Musieli być zachwyceni... zimno, wieje, helikopter lata dookoła robiąc dodatkowy wiatr, a spryciarz Jon na górkę dał się wpakować w tak ciepły dzionek, że klatą świecił w klipie...Tomker pisze:początkowo Wayne Isham chciał wysłać Jona na skałę, ale Jon stwierdził "I was on top of a mountain in Blaze of Glory, send them" (Ryśka i Davida)KM pisze:na skale był nie tylko Richie z gitarą, ale też David i cały fortepian:)
Ogólnie te sceny z wzgórzach są tak fantastyczne, że właśnie one przykuły moją uwagę do Bon Jovi
Coś takiego udało mi się znaleźć:
http://www.youtube.com/watch?v=zmUVzrFmoOM
W latach 90 widziałam taki krótki reportaż w tym stylu co ten tu o tym, jak sobie poradzili z wstawieniem fortepianu na tę górkę - może też jest na youtube?
11 VI 2008, Southampton
19 VI 2013, Gdańsk
19 VI 2013, Gdańsk
- Margaretka
- It's My Life
"Bed of roses"
uwielbiam ten teledysk - znam go niemal na pamięć.
Słynna skała, ujęcia ze studia, i ta koncertówka od momentu "Now as you close your eyes...".
a co do fragmentu "some blond gave me nightmares" - to przeczytałam kiedyś, że to się tyczy gitary Jona. Nie wiem na ile to potwierdzona wersja
uwielbiam ten teledysk - znam go niemal na pamięć.
Słynna skała, ujęcia ze studia, i ta koncertówka od momentu "Now as you close your eyes...".
a co do fragmentu "some blond gave me nightmares" - to przeczytałam kiedyś, że to się tyczy gitary Jona. Nie wiem na ile to potwierdzona wersja