WAN - Nasze TOP 5 z uzasadnieniem

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Dwayne1890
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul
Kontakt:

WAN - Nasze TOP 5 z uzasadnieniem

Post autor: Dwayne1890 »

Myślę, że minęło już trochę czasu od premiery i mamy możliwość wytypowania ulubionych piosenek tego wydawnictwa. Zdecydowałem się na TOP 5...bo tak :P Proszę ustawiać piosenki od najbardziej ulubionej. Da nam to obraz po dłuższym czasie jak to wygląda w szerszej rzeszy słuchaczy. A więc mój wybór:

1. Pictures Of You - Uwielbiam ten utwór. Prościutki w przekazie ale chwytliwy jak diabli. Przypomina mi wspaniałe In These Arms i po prostu przelatuje w sekundę. Uwielbiam takie śpiewanie i tak wyraziste końcówki. Chociaż końcówa zalatuje mi Coldplay'em, zawsze odczuwam czystą przyjemność słuchając tych dźwięków. Coś kapitalnego !!
2. I'm With You - bardzo przypomina mi granie z lat 90'. Produkcja nieco unowocześniła brzmienie ale wierzcie mi, nie przeszkadza. Ten kawałek jest bardzo chwytliwy, ma fajną solówkę i chce się do niego wracać. Moim zdaniem bardzo wyraźny przejaw umiejętności tworzenia przez Bon Jovi charakterystycznych refrenów. Super, super, super :D
3. Water Made Me - chyba najbardziej rock'n'rollowy numer na płycie. Charakterystyczne pojawianie się "baby, baby, baby". Daję to taki delikatny powrót do przeszłości. Super na rozbudzenie i skłania do podśpiewywania :cfaniak:
4. Thick As Thieves - Ballada na bardzo wysokim poziomie. Fajne regulowane napięcie, piękna solówka kojarząca mi się ze stylem z czasów "Keep The Faith". Chyba najlepsza ballada od...dawien dawna. Rewelacja na wyciszenie.
5. What's Left Of Me - kurde...kopia "Saturday'a". I to dość bezczelna. Ale słuchając jej mam w uszach stare Bon Jovi. I chyba to największa siła tego utworu. Chce się tego słuchać i wracać myślami do lat młodości :D Bardzo udany "autoplagiat" :P

Oczywiście dość ciężko było mi odrzucić takie utwory jak "Beautiful World", "Army Of One", czy nawet (śmiejcie się, szydźcie) - bardzo chwytliwe "Because We Can". Niemniej całą płytę uważam za wydawnictwo udane i jestem ostatni czasy od niego uzależniony. Ciekaw jestem jak przedstawiają się Wasze Topy :))
Zapraszam na blog filmowy inne niż wszystkie:
http://polfilmempoljajem.blogspot.com/
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Był już podobny temat wcześniej ale OK. Top 5 bez problemu wytypuję bo wszystkiego by się zebrało u mnie góra Top 7.

Water Made Me - typowe rock'n'rollowe BJ, fajny luźny tekst do indywidualnej interpretacji
I'm With You - classic BJ rockin' ballad with the best solo on the album
What's Left Of Me - the best post-country, Saturday Night-like song, najlepszy tekst na płycie
What About Now - typowe BJ post-2000, szkoda że brak solówki, fajna konstrukcja tekstu zwrotek w stylu wyliczanki...
Army of One - coś nowego, solóweczki, marsz Tica

Wrażenie tekstowo-kompozycyjne robi na pewno też Amen i Thick as Thieves...
Znam ten zespół tak długo że już wiem na 100% że te piosenki z Top5 nigdy nie wylecą z mojego repertuaru...A domyślam się też tych o których nie będę pamiętać już next year...
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Amen
Klasyczne one man show, a przy tym najważniejszy utwór na płycie. To mówi sporo o całym albumie. Jan może z powodzeniem wykonywać tą pieśń sam i to budzi moje obawy na przyszłość. Oceniając jednak jakość utworu, a nie wyliczając obecność danych muzyków w nim, to wspaniała ballada, chyba szczyt obecnych możliwości JBJ i kolejny wielki klasyk BJ.

Room At The End Of The World
Klimat i nastrój to największy atut tego utworu. Uwielbiam go od pierwszych sekund. Zarówno wokal, jak i tło... wszystko piękne. Pomimo braku solówki, nie można narzekać na brak gitar, które przywodzą na myśl styl i brzmienie The Edge'a z U2, pokazując tym samym wszechstronność Ryszarda. Miłoby było usłyszeć ten kawałek na żywo.

I'm With You
Gdyby nie to przeprodukowanie... no ale jest co jest.. Wokal momentami drażni ucho, do tego tekst oklepany i powtarzany na płycie w różnym wydaniu. Za to, solo Sambory to jego najlepszy moment na całej płycie i dzięki niemu utwór dużo zyskuje. W drugim refrenie pojawia się również świetna gitara w tle, niestety mocno wyciszona, a to wielka strata dla utworu.

Army Of One
Przy tym kawałku mam mieszane uczucia. Cała warstwa muzyczna jest genialna i zasługuje na najwyższą ocenę, jednak tekst i zwłaszcza wykonanie samego refrenu odpycha mnie. Pomimo tego wersja live, zawsze i wszędzie jak najbardziej porządana.

Water Made Me
Zaledwie jeden szybki utwór zdołał wbić się do TOP5. Choć sam riff nie zachwyca, to całokształt, głównie dzięki świetnym wokalom rusza człowiekiem i oto chodzi. Dobry rockowy numer, wskazany na koncerty w miejsce Born To Follow czy Just Older.
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Dla mnie najciekawsze:

1. What's Left of Me - luzackie granie z głową. Fajny tekst, przyjemna - ciepła - gitara, płynące tempo. Niby oklepane ale... nie męczące

2. Because We Can - najbardziej przebojowy kawałek na płycie. Oszczędny, prosty riff, wyraziste "bębnienie", melodyjny wokal. Dobry materiał na przebój. Można by rzec typowy kawałek dla Bon Jovi. Lekko, prosto, nośnie...

3. Pictures of You - przywołuje skojarzenia z latami 80. Oczywiście "mówię" za siebie. Dobre spiętrzone solo, przyjemna wokaliza, odrobina "szaleństwa" po solówce i to znajome "woooo" w outro. Całkiem, całkiem

4. Thick As Thieves - dobry kawałek. Niekoniecznie rockowy ale dobry. Uczciwy solidny, elegancko skrojony. Może nieco ckliwy tekst. Wydaje mi się jednak, że tekst jest dość uniwersalny. Niejako ukłon w stronę starszych słuchaczy. Piosenkę po lekkim modelingu można by śmiało wkomponować w tracklisty kultowych juz albumów z lat 90 ubiegłego stulecia. A może to jedynie moje zdanie...

5. Amen - jakos szczególnie za piosenką nie przepadam. Jednakże z pozostałych piosenek jest najciekawsza. Niekoniecznie pod względem muzycznym ale w odbiorze. Czuć, że ma to ręce i nogi, a co najważniejsze - pomimo irytującego wstępu - nie jest wymuszone. Najciekawszy fragment to chyba z ten "z leżeniem na golasa w ogrodzie. Mimo początkowej niechęci rzekłbym - gustowne.
Awatar użytkownika
takjakja
It's My Life
It's My Life

Post autor: takjakja »

1. Because We Can - Bardzo łatwo wpada w ucho,gdy rano uslysze spiewam potem przez caly dzien,ogolnie dobrze skomponowane.

2.I'm With You-Cuudowna piosenka,jak dla mnie troche przypomina stare granie

3.What About Now-Przyjemna kompozycja,ogolnie proste do odbioru.

4.Water Made Me-Mimo tego,ze niektorym ten utwor sie nie podoba,ja go bardzo lubie,a do tego kojarzy mi sie z poczatkiem koncertu w Gdańsku,wiec na plus.

5.Army Of One-Przyjemne powtarzanie "I'm a soldier" w zwrotce.Rytmiczny,wrecz motywujacy refren.Bardzo dobry teskt.
http://www.lastfm.pl/user/lemuryy

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000264659045 - zapraszajcie,piszcie czy tam co chcecie,lubie gadac o muzyce! ;)
M

Re: WAN - Nasze TOP 5 z uzasadnieniem

Post autor: M »

Ha!

Z uzasadnieniem?

1. Thick As Thieves Because We Can
2. Army of One Because We Can
3. What's Left of Me Because We Can
4. Pictures Of You Because We Can
5. Because We Can jasne jak słońce ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”