BECAUSE WE CAN TOUR - DVD

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

BECAUSE WE CAN TOUR - DVD

Post autor: Damned »

Z prostych kalkulacji wynika, że średnio co 2-4 lata ukazuje się kolejne wydawnictwo DVD z koncertem. Podczas promocji Cyrkla, nie otrzymaliśmy żadnego oficjalnego DVD. Zatem, jeżeli zespół utrzyma dotychczasowy porządek wydawania koncertów, to z całą pewnością możemy spodziewać się nowego DVD wkrótce po zakończeniu obecnej trasy.

Dla nas, Polaków, byłoby to oczywiście szczególne wydawnictwo, bo wiążące się ściśle z pierwszym, historycznym koncertem w Polsce i już na zawsze przywołujące wspomnienia z tym wydarzeniem.

Analizując pokrótce tegoroczną mapę koncertową, w mojej ocenie Mediolan lub Hyde Park są wielce prawdopodobne jako miejsce, w którym mogłoby zostać zarejestrowane DVD. Dlaczego Europa? Argumentów jest wiele. Po pierwsze poprzednie 3 wydawnictwa koncertowe były nagrywane w USA. Po drugie, europejska publiczność. Po trzecie, trasa na dobre rozkręci się dopiero właśnie na Starym Kontynencie. Koncert w londyńskim Hyde Parku będzie ostatnim koncertem europejskiej trasy i jak zawsze jednym z najliczniejszych na całej trasie. Zespół zawsze grywał w tym miejscu długie koncerty z wieloma perełkami w set-liście. Sceneria, to kolejny atut tego miejsca. Pod tym względem ciekawie jest i w Mediolanie, bo tam legendarny stadion San Siro. Jeden z największych w Europie obiektów, z dość nietypową jak na stadion architekturą. Do tego włoska publiczność i pewna bardzo wysoka frekwencja.

Obrazek
Koncert Live8 w Hyde Parku, Londyn 2005

Obrazek
Koncert U2 na San Siro, Mediolan 2009

A co Wy o tym sądzicie? Uważacie, że ujrzymy Because We Can Tour DVD? Jeżeli tak, gdzie zostanie zarejestrowane? Klasycznie w jednym mieście, a może w wielu miejscach?
Wiem, że zdecydowana większość z nas, chciałaby DVD z Gdańska, jednak szanse na to są bliskie zeru, więc proszę o realne propozycje. :)

Chronologia koncertowych filmów:

1993: Keep The Faith: An Evening with Bon Jovi
1995: Live from London
2001: The Crush Tour
2004: This Left Feels Right Live
2007: Lost Highway: The Concert
2009: Live at Madison Square Garden
2013: Because We Can Tour?
Awatar użytkownika
Mkwiatek93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Mkwiatek93 »

Już się bałam że ktoś się wybrał z motyką na słońce i snuje marzenia o tym by DVD było u nas... :P
Na szczęście takich szaleńców jest mało, a co do 'Videografii' można również zaliczyć When We Were Beautiful, co nie zmienia faktu że pora na coś świeżego. Mi osobiście podobałby się koncert w Hyde Parku, tak jak Damned napisał - atmosfera, no i bądź co bądź Europa, a tam koncerty BJ mają coś, czego brakuje na koncertach w Ameryce, perełki, żywa publiczność itd.
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Mkwiatek93, nie uważnie czytałaś :) Pisałem o koncertowych wydawnictwach, a nie o videografii, bo w niej jest jeszcze chyba z 6 pozycji których nie wymieniłaś... ;)

A wracając do przyszłego koncertowego DVD, to myślę, że znajdą się tam takie utwory jak: Bad Medicine (którego zabrakło w DVD z Madison Square Garden, bo podkładu pod napisy nie liczę), Wild is The Wind.. no i z całą pewnością single z The Circle oraz cała plejada nowych utworów.

Ja trzymam jednak kciuki za koncert z San Siro, bo byłoby to coś nowego i wyjątkowego, a z koncertów w Hyde Parku mamy już wiele wydanych oficjalnie fragmentów. Przykłady poniżej:

Lay Your Hands on Me (Live, Hyde Park 2003)
Livin' on a Prayer (Live, Hyde Park 2011)
Kuba80BJ
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Kuba80BJ »

Ciekawe czy pojawi się nowe DVD, to fakt. Ja osobiście z europejskich koncertów najbardziej bym obstawiał Dublin, Slane Castle. To jest miejsce, które ma dla samego Jona bardzo duże znaczenie. Wielu artystów miało tam też swoje DVD (np. Bryan Adams, polecam). Jon w Irlandii czuje się jak w domu a dodatkowo sceneria sąsiadującego zamku jest wartością dodaną samą w sobie.
Chociaż tak na marginesie, ja akurat bardzo bym chciał być właśnie na San Siro (AC Milan to mój ulubiony klub) ale niestety z powodów osobistych nie mogę być w tym czasie poza Gdańskiem. Gdyby nie to, zrobiłbym wszystko żeby tam właśnie być i DVD z Milanu również bym nie pogardził :)
Nie wykluczyłbym też totalnej niespodzianki i DVD z miasta, które nikomu nie przyszło by do głowy. Kto by powiedział, że z Crush Tour właśnie Zurich wygra ze wszystkimi? ;) Nie mówię, że Gdańsk akurat, ale trasa w Europie jest na tyle długa, że będzie z czego wybierać.

A tak na koniec tylko dodam, że nie wykluczyłbym DVD z koncertu z Ameryki Południowej (np. Brazylia, Argentyna). Fani w Europie są super, ale tam są chyba jeszcze lepsi (temperament południowców :) ) i takie nagranie mogłoby być równie wypasione. A tam też się na bank pojawią na BWC Tour.
Awatar użytkownika
imp
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: imp »

Kuba80BJ pisze:A tak na koniec tylko dodam, że nie wykluczyłbym DVD z koncertu z Ameryki Południowej
Zgadzam się.
Tam publika to nawet takie Amen zamieni w super-hiper kawałek...

A bardziej serio: skądkolwiek zrobiliby DVD -- będę się cieszyć!
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Zgadzam się, Ameryka Południowa to też byłoby coś!
Jest tylko jeden minus. Pewnie dłużej musielibyśmy poczekać na takie wydawnictwo, bo najwcześniej dotrą do Ameryki pod koniec roku lub na początku przyszłego... a w Europie będą już za 3 miesiące :))

Przy okazji, na pewno pamiętacie. Ostatnio był wydany oficjalnie fragment z Ameryki Południowej, a dokładniej z Peru, ale to raczej spontanicznie wydane nagranie. Bo i mix-audio, brak dodatkowych kamer i samo wykonanie nie powala...

What do You Got (live, Peru 2010)
Kuba80BJ
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Kuba80BJ »

Damned pisze:Jest tylko jeden minus. Pewnie dłużej musielibyśmy poczekać na takie wydawnictwo, bo najwcześniej dotrą do Ameryki pod koniec roku lub na początku przyszłego... a w Europie będą już za 3 miesiące :)))
Wg mnie to nie ma znaczenia. DVD wyszłoby i tak dopiero po zakończeniu całej trasy a nie w jej trakcie. A na Ameryce Południowej się ona nie skończy więc i tak trzeba czekać na koniec trasy zanim zabrali by się za jego tworzenie.

What Do You Got z Peru nie powala, to fakt, ale co powiesz na to:

These Days, Sao Paulo 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=VS2MdAdHjL8

Tam cały stadion śpiewa nawet zwrotki! W USA ludzie nie zaśpiewaliby nic, w Europie pewnie refren i część zwrotek, a tam? Szok. Na mnie robi wrażenie :)
Awatar użytkownika
Mkwiatek93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Mkwiatek93 »

Damned pisze:Mkwiatek93, nie uważnie czytałaś :) Pisałem o koncertowych wydawnictwach, a nie o videografii, bo w niej jest jeszcze chyba z 6 pozycji których nie wymieniłaś... ;)
Wybacz, dzięki za poprawkę :)

Ameryka Południowa ma potencjalne szanse tak jak Europa czy Ameryka Północna, choć wiadomo jaka tam publiczność ;) Podoba mi się koncepcja ze Slane Castle - sceneria świetna, choćby przywoływany koncert Adamsa czy U2 - często do nich wracam, dobre koncerty :jupi:
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Kuba80BJ pisze: Wg mnie to nie ma znaczenia. DVD wyszłoby i tak dopiero po zakończeniu całej trasy a nie w jej trakcie. A na Ameryce Południowej się ona nie skończy więc i tak trzeba czekać na koniec trasy zanim zabrali by się za jego tworzenie.
Z tym bywa różnie, bo np. na DVD Live from Madison Square Garden czekalismy aż półtora roku od zakończenia trasy.. ale już zupełnie inaczej było z VHS Live from London, które zostało wydane jeszcze w trakcie trwania trasy.

To nie jest żadna reguła by wydawać koncerty po zakończeniu trasy. Np. Coldplay wydał ostatnio DVD już na 2 miesiące po koncercie w Polsce, a wciąż byli w trasie.
Kuba80BJ pisze: What Do You Got z Peru nie powala, to fakt, ale co powiesz na to:

These Days, Sao Paulo 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=VS2MdAdHjL8

Tam cały stadion śpiewa nawet zwrotki! W USA ludzie nie zaśpiewaliby nic, w Europie pewnie refren i część zwrotek, a tam? Szok. Na mnie robi wrażenie :)
Nie powiem na link który przytaczasz złego słowa. Nigdy nie podważałem temperamentu Latynosów. Z resztą dla nich taki koncert Bon Jovi to nie lada atrakcja. Przyjeżdżają w końcu giganci z wielkiego świata. Bez dwóch zdań, koncert z Ameryki łacińskiej powinien również znaleźć się w videografii zespołu.

Ja jednak trzymam wciąż najmocniej kciuki za Europę, by koncert w jak największym stopniu przypominał to, co przeżyjemy w Gdańsku :))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”