Nowy album Bon Jovi - "This House Is Not for Sale" 2016

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Re: Nowy album Bon Jovi (2016)

Post autor: Damned »

Tomker pisze:taka pochwała Shanksa przez Richiego nie świadczy automatycznie o tym, że Sambora wycofał się na rzecz Shankiego już przez tylu laty
Naturalnie nie :)

Świadczy o tym, że Richie dopuścił do sytuacji, w której inny gitarzysta może decydować o kształcie piosenek Bon Jovi, komponować je i nagrywać. Dzisiaj efektem tego będzie album bez Sambory, który będzie brzmiał jak te nagrywane z nim. Z resztą podobnie było na BB, gdzie wiele osób słyszało wiosło Richiego, po czym ujawniono oficjalnie, że za wszystkie gitary (również te w utworach napisanych z Richiem) odpowiada Shanks :D
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Damned pisze:
Tomker pisze:taka pochwała Shanksa przez Richiego nie świadczy automatycznie o tym, że Sambora wycofał się na rzecz Shankiego już przez tylu laty
Naturalnie nie :)

Świadczy o tym, że Richie dopuścił do sytuacji, w której inny gitarzysta może decydować o kształcie piosenek Bon Jovi, komponować je i nagrywać. Dzisiaj efektem tego będzie album bez Sambory, który będzie brzmiał jak te nagrywane z nim. Z resztą podobnie było na BB, gdzie wiele osób słyszało wiosło Richiego, po czym ujawniono oficjalnie, że za wszystkie gitary (również te w utworach napisanych z Richiem) odpowiada Shanks :D
haha, ludzie równie dobrze mogą teraz "słyszeć" wiosło Sambory, akurat na takich opiniach bym nie budował żadnych tez ;D
Ja nie znam wiarygodnych źródeł, które potwierdzają Twoją tezę, że zespół już dawno stał się atrapą zespołu, ale tym bardziej takie sygnały są niepokojące
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Tomker pisze: Ja nie znam wiarygodnych źródeł, które potwierdzają Twoją tezę, że zespół już dawno stał się atrapą zespołu, ale tym bardziej takie sygnały są niepokojące
Chyba za mocne słowa. Nie wyraziłem takiej tezy, Tom.

Bon Jovi od zawsze istnieje na dwóch płaszczyznach. Pierwsza to zespół koncertowy, czyli muzycy, którzy grają koncerty, widnieją na zdjęciach i w teledyskach. Druga to tzw. fabryka przebojów, czyli studio nagraniowe. Tam od zawsze pojawiają się tacy muzycy jak Tim Pierce, Hugh McDonald czy John Shanks, którzy komponują i nagrywają za muzyków koncertowych. Niestety, taki stan rzeczy nie przynosi chluby w środowisku muzycznym Alecowi, ani Richiemu.

Ale czy to świadczy o tym, że Bon Jovi są atrapą? Moim zdaniem nie. Ale na pewno warto by się zastanowić nad autentycznością tego co widzimy. Niestety, taki jest ten biznes...
usunięty użytkownik 4858

Damned pisze: taki stan rzeczy nie przynosi chluby w środowisku muzycznym

(...) na pewno warto by się zastanowić nad autentycznością tego co widzimy.
no widzisz, zrozumiałeś o co mi chodzi

Z tym, że co do Aleca mamy pewność, a co do Sambory to na razie (wg mnie, więc bez obrazy, nie spinaj się ;) ) to tylko Twoja teza

Pozdro, idę słuchać fragmentu THINFS :)
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: monjovi »

Co do braku udziału Phila to tez mnie jakoś to nie razi, utwór powstał dawno temu, prawdopodobnie jeszcze przed tym jak postanowili o powrocie do Island, nie wiemy jak przed tą decyzją miała wyglądać płyta i poszczególne nagrania.

A spekulacje o tym, ze za Samborę od x czasu grał Shanks są bardzo możliwe. No nic, na szczęście zawirowania i wszelkie tajemnice w zespole nie odbiorą im tego co stworzyli.
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Tomker pisze:
Damned pisze: taki stan rzeczy nie przynosi chluby w środowisku muzycznym

(...) na pewno warto by się zastanowić nad autentycznością tego co widzimy.
no widzisz, zrozumiałeś o co mi chodzi
Rozmawialiśmy na ten temat tyle razy, że nie powinno być wątpliwości, że rozumiemy o co chodzi. Natomiast czy zastanawia się nad tym samym pozostałe 100,000,000 fanów? Zakładam, że nie, a zatem business as usual...

Tomker pisze:co do Sambory to na razie to tylko Twoja teza
Czyżby? Przecież powszechnie wiadomo, że gitarę do "Runaway" nagrał Tim Pierce, a Richie jedynie wystąpił w teledysku jako aktor. Taki był początek jego kariery.

A co do Shanksa, to nigdy nie powiedziałem, że w którymkolwiek utworze nagrał za Samborę wszystko niczym Tim Pierce w "Runaway". Wiemy natomiast, że nagrywał już w 2004 roku album HAND, bo Sambora sam o tym wspominał. Nie wiemy jedynie ile gitar, riffów należy faktycznie do Shanksa. Ja zakładam, że większość gitar na HAND jest dziełem Sambory, a takie przypadki jak "Nothing", gdzie Sambora nagrał jedynie solówkę i chórek, są "incydentami". Faktem jest, że od 2004 roku pojawił się w studyjnym zespole drugi gitarzysta/kompozytor, który z czasem stał się pierwszym gitarzystą/kompozytorem. To nie moja teza. To fakty.

Wracając do albumu, to cieszę się bez względu na to kto nagrywał gitary. Bo zarówno Shanks jak i Phil znają się na gitarowej robocie. Zabraknie mi najbardziej gitarowych solówek Richiego i jego chórków, ale niestety nie zakładam, aby jego brak był mocno odczuwalny w innych detalach tej płyty.
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2016, o 19:15 przez Damned, łącznie zmieniany 1 raz.
usunięty użytkownik 4858

Damned pisze:
Czyżby? Przecież powszechnie wiadomo, że gitarę do "Runaway" nagrał Tim Pierce, a Richie jedynie wystąpił w teledysku jako aktor. Taki był początek jego kariery.

A co do Shanksa, to nigdy nie powiedziałem, że w którymkolwiek utworze nagrał za Samborę wszystko niczym Tim Pierce w "Runaway". Wiemy natomiast, że nagrywał już w 2004 roku album HAND, bo Sambora sam o tym wspominał. Nie wiemy jedynie ile gitar, riffów należy faktycznie do Shanksa. Ja zakładam, że większość gitar na HAND jest dziełem Sambory, a takie przypadki jak "Nothing", gdzie Sambora nagrał jedynie solówkę i chórek, są "incydentami". Faktem jest, że od 2004 roku pojawił się w studyjnym zespole drugi gitarzysta/kompozytor, który z czasem stał się pierwszym gitarzystą/kompozytorem. To nie moja teza. To fakty.

Wracając do albumu, to cieszę się bez względu na to kto nagrywał gitary. Bo zarówno Shanks jak i Phil znają się na gitarowej robocie. Zabraknie mi najbardziej gitarowych solówek Richiego i jego chórków, ale niestety nie zakładam, aby jego brak był mocno odczuwalny w innych detalach tej płyty.
hej, wybacz, ale nie bardzo rozumiem popierania tezy od lat wałkowanymi przykładami wyjątków (czy jednak twierdzisz, że to nie były wyjątki? )
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Tomker pisze:
Damned pisze:

haj, wybacz, ale nie bardzo rozumiem popierania tezy od lat wałkowanymi przykładami wyjątków (czy jednak twierdzisz, że to nie były wyjątki? )
Może i wałkowaną, ale chyba tylko na tym forum. Możesz wykreślić z mojej wypowiedzi wzmiankę o "Nothing", skoro już ją ode mnie słyszałeś, ale to nie zmienia sensu wypowiedzi.

Odpowiadając na pytanie, to nie mam żadnych dowodów na to że wyjątków mogło być więcej, dlatego o tym nie wspominam. Staram się posługiwać pewnymi informacjami :)
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

Szczerze zastanawiałem się kilka dni temu, czy Phil X grał w singlu, ze względu, że brał udział przy 4 piosenkach na albumie. Ale jako, że pierwszy singiel, myślałem, że jednak grał. Okazało się inaczej. Ale to może dobrze, bo może akurat te 4 piosenki będą jedne z lepszych.
yanni
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith
Kontakt:

Post autor: yanni »

Myślę , że te piosenki na których gra Mr X to mogą być rockowe petardy z fajnym riffem...
Ale przyszłość pokaże ;)
Tego sobie i wam życzę ;)
http://kolekcjamuzyczna.blogspot.com/

22-06-2014 - Berlin, D - RS
19-06-2013 - Gdańsk, PL - BJ
13-10-2012 - Berlin, D - RS
10-06-2011 - Dresden, D - BJ
04-06-2008 - Vienna, A - BJ
Awatar użytkownika
michael
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ Bounce SWW

Post autor: michael »

Let's get rocked!
Awatar użytkownika
PePe
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: PePe »

Dziewczęta, coś dla Was.
W najnowszej zapowiedzi THINFS, Jon jest pod prysznicem ;)

Nie dziękujcie :)
yanni
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith
Kontakt:

Premiera THINFS juz dziaj po 12-tej na bbc radio 2.

Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: monjovi »

Tutaj link http://www.bbc.co.uk/radio/player/bbc_radio_two

Tak czułam, że jednak dzisiaj usłyszymy całość :D A USA śpi jeszcze !
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
yanni
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith
Kontakt:

Audycja zaczęła sie od final countdown ... przypadek ? ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”