Oceny - What About Now?

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

EVENo pisze:
Tomker pisze:I z ciekawości dodam raz jeszcze: A teraz widzisz podobieństwo czy nie?
Szczerze mówiąc to chyba jest ze mną coś nie tak, bo nie.
11/10 - Najlepszy przekład, że każdy odbiera piosenki inaczej. Jak widać jest sporo osób, któzy widzą duże podobieństwo (plagiat) i sporo, dla których może być "jakieś" tam podobieństwo, ale bez przesady.

Tak samo z tym Green Dayem i Army. Powiedziałbym, że podobieństwem jest to, że są w podobnym tempie.

Swoją drogą I'm With You jest w zwrotce podobne do Boulevard Green Daya, które jest podobne do Save Me Tonight Eagle Eye, któe jest podobne do Osasis - Wonderwall, które jest podobne.. tak na zakończenie dodam, że jest podobne do Two Story Town BJ ;)
EVENo

Post autor: EVENo »

Dzień drugi. I'm With You jedynym realnym kandydatem do podwyższenia oceny.
werx :)
It's My Life
It's My Life

Post autor: werx :) »

Rano posłuchałam piosenek i spodobały mi się, teraz znowu ich słucham i coraz bardziej mi się podobają :).
Całekiem fajny album :))
TheRock
Have A Nice Day
Have A Nice Day

:(

Post autor: TheRock »

Update do moich ocen:

pozycja nr 2. miałaby 10/10, ale w refrenie przy drugim uuuuuu źle się dzieje. Głos jakby zsamplowany i doklejony do reszty - komputer niestety.
Amen - podoba mi się Jon w refrenie, tak samo jak w Halleluja. Jakieś takie smyczki czy klawisze w tle dodają piosence szczyptę klasycyzmu, ale znowu (-0,5 za brak solówki - powinna być taka fajna akustyczna)

1. Because We Can 4/10 (pachnie dyskoteką, ale po jakimś czasie idzie się przyzwyczaić)

2. I'm With You 8/10 (zajebista !! zdecydowanie zalatuje Poison Alice Coopera)

3. What About Now 5/10 (ogromny minus - brak solówki)

4. Pictures of You 6/10 (+1) (przeciętny pop-rock, ale jest solówka)

5. Amen 6.5/10 (jara mnie refren !!)

6. That’s What the Water Made Me 7/10 (wreszcie takie bardziej rockowe) (+1)

7. What’s Left of Me 5/10 (o dziwo jest niezła na tle tej płyty, bo nie lubię Saturdayów czy Kapitanów) (+1) coś ma w sobie, coś dodatkowego co odróżnia ją na plus od nich.

8. Army of One 7/10 (dobre, +1 za klimat)

9. Thick as Thieves 2/10 (słaba ballada !!, jedyny plus to solo) (+1)

10. Beautiful World 4.5/10 (przeciętny pop-rock, duży minus - nie ma solówki) (-0.5)

11. Room at the End of the World 5/10 (fajne, ale znów zbyt popowe i słodkie)

12. The Fighter 0/10 (kolejny dramat po nr 9!!!)

13. These Two Hands 5/10 (fajny, dodać fajną solówkę i byłby to dobry "handowski" utwór) (-1) za brak solówki.

14? Old Habits Die Hard 0/10 co to?, jest fatalne, to jakiś dodatek?

Reasumując:

+ coś innego,
ogólnie chwytliwy album,
Richie Sambora w tym wydawnictwie jest na drugim planie, a i tak w kilku momentach ratuje tą płytę.
rysowany głos Jona?

- za dużo popu w tym pop-rocku.
ogólnie płyta przeciętna, bez pazura.
nie kreuje standardów muzycznych jak to zawsze robiło Bon Jovi, a raczej je kopiuje.
rysowany głos Jona?

Update po wczorajszym koncercie na którym było wszystko, wszyscy w dobrej formie i w świetnej komitywie.
Richie, jego fantastyczna gitara i przede wszystkim talent dały znać o sobie, dlatego nie rozumiem dlaczego jego talentu jest tak mało na WAN-ie. Dla mnie okazuje się to być niewybaczalne i skłoniło mnie do obniżenia kilku not. Parę kawałków zanotowało wyższą notkę.
Richie i jego solówki to integralna część twórczości Bon Jovi, bez tego nasz zespół jest biedny jak mysz kościelna.
...and just only rock...
gregor30
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: gregor30 »

ROCKSTAR pisze:
prezes1 pisze:No właśnie, zastanawiam się dlaczego tak jest. Wydaje mi się że to z powodu innego rodzaju muzyki której słuchamy od lat. Ja np. z Tomkerem słuchamy wszystkich kapel z lat 80tych i nie rozróżniamy dźwięków które są dla nas naturalne...Bo tak grali kiedyś wszyscy, było tych zespołów do cholery.
No kurde... o mnie zapomnieli :P A myslicie, ze co sklada sie na 80% mojej plytoteki- ano pop metal/hair metal/hard rock/rock- wszystko rodem z lat 80'tych lub w tym stylu...

Wiecie gdzie jest pies pogrzebany? W produkcji... TYLKO !!

Zaczalem sobie dla zartu grac Beautiful World... Wzmak- 5150II ;) i znowu.... ta sama historia co z BWC... Na nowej plycie jest mniej Ryska, wiecej "nowoczesnosci", kosztem rockowego pazura i dlatego wiekszosc z nas nieprzychylnie patrzy na te nowe kawalki...

Ja patrze na to wszystko od drugiej strony... Nie znajac ostatnich dokonan Coldplay czy innych tego typow tworow, nie porownuje nowego BJ do czegokolwiek... Nie musze... Ja sie dobrze czuje z tym materialem- ani z lepszym, ani z gorszym gustem... Po prostu mi sie podoba- tak jak nowy Saxon zachwalany przez Sobola i powtarzany przeze mnie do znudzenia W.E.T ( to playlista z dnia dzisiejszego)

Dziwie mnie na nagonka... Bon Jovi zawsze byl arcy-komercyjnym zespolem... Scrooge... Powiedz mi... A Its My life i Max Martin- to bylo puszczanie oka do kogo? Do starych fanow? Dla mnie nie pojete bylo ( i jest), jak mozna zaczac sluchac BJ od tego wlasnie kawalka.. A jednak... Wiekszosc z Was tutaj jest, wlasnie przez ten numer... Posluchajcie sobie refrenu z Its my Life raz jeszcze... a potem posluchajcie cos z Backstreet... Nie przez przypadek wlasnie w 2000 roku BJ zdecydowali sie na tego Pana...

WAN nie przyniesie wielu nowych fanow... Moze to bedzie jakas nauczka dla Jona na przyszlosc? Ja jednak bede podtrzymywal swoje zdanie- dla mnie to dobra plyta... Obdarta totalnie z gitar, ale przynoszaca, przynajmniej dla mnie, cztery kawalki zaslugujace na 10/10 ;)
Zgadzam się w większości z tym co mówisz....Max Martin,nieprzypadkowo.....mogłoby być więcej gitar to fakt,ale płyta niezła
Love's the only rule....
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Tomker pisze: też nie widzisz podobieństwa do tego?:
http://www.youtube.com/watch?v=5d7EbtLb8ok
Z ciekawości:
kto jeszcze nie słyszy, że Beautifull World Bon Jovi ma melodię jak utwór Matchbox Twenty? :D

Na razie nie słyszą chyba 2 osoby. Włączam licznik
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ KTF TD
Kontakt:

Post autor: ROCKSTAR »

Tomker pisze:Z ciekawości:
kto jeszcze nie słyszy, że Beautifull World Bon Jovi ma melodię jak utwór Matchbox Twenty?

Dzisiaj pierwszy raz w zyciu odsluchalen ten caly Matchbox 20....

no, ja niestety... slysze... :( pisze niestety, bo przeciez dalem Beautiful World note 10/10... I podtrzymuje ja, bo utwor trafil do mojego serchucha... Ale podobienstwo.... no kurde... nie jest przypadkowe.... :(

Pisze to z cholernym smutkiem- uwierzcie mi....
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

ROCKSTAR pisze:
Tomker pisze:Z ciekawości:
kto jeszcze nie słyszy, że Beautifull World Bon Jovi ma melodię jak utwór Matchbox Twenty?

Dzisiaj pierwszy raz w zyciu odsluchalen ten caly Matchbox 20....

no, ja niestety... slysze... :( pisze niestety, bo przeciez dalem Beautiful World note 10/10... I podtrzymuje ja, bo utwor trafil do mojego serchucha... Ale podobienstwo.... no kurde... nie jest przypadkowe.... :(

Pisze to z cholernym smutkiem- uwierzcie mi....
Wielkie dzięki za szczerość Rockstar, tym bardziej, że jesteś muzykiem.
Mi też zrobiło się przykro gdy to odkryłem i generalnie nie chciałem robić afery, spokojnie czekając na to co powiedzą chłopaki z BJ, ale byłem bardzo zaskoczony, że niektórzy idą w zaparte...

P.S. Liczę, że BJ jakoś sensownie z tego wybrnie
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

no coż. przynajmniej ver. BJ lepsza xd
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

Tomker widze,że bardzo to przeżywasz :P
Oczywiście zwrotki takie same.
Ja podchodze do tego z troche większym dystansem z tego względu,że już tyle muzyki na świecie stworzono,że takie przypadki będą się coraz częściej zdarzać. Coraz trudniej wymyślić coś absolutnie unikalnego.
No ale na jedna płytę aż dwa częściowe plagiaty to na pewno nie jest powód do dumy.
Obrazek
Awatar użytkownika
AxeL
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: AxeL »

Piosenki bardzo podobne, co faktycznie fajne nie jest. Cos nie moge uwierzyć ze Jon kopiuje muzyke od innych artystów. A co do Matchbox super wykonanie. Az zapoznam sie z twórczością tego zespolu:)
"These days - there ain't a ladder on these streets" - BJ These Days
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Puściłem obie piosenki paru osobom i każdy słyszy że zwrotki są prawie identyczne...
Zdziwiło ich tylko to że to Matchbox stworzyli piosenkę jako pierwsi... :(
Ale cóż, Jasiek widać jest fanem Roba Thomasa & co... :D
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

prezes1 pisze:Puściłem obie piosenki paru osobom i każdy słyszy że zwrotki są prawie identyczne..
Wlasnie... i tutaj nie ma mowy o przypadku... Ja w niego nie wierze...

Co mnie zastawia... Przeciez material na plyty pokroju Bon Jovi nie nagrywa sie gdzies w ciemnej piwnicy... Przy pisaniu piosenek bierze czasami caly sztab ludzi... A juz przy nagrywaniu w studio jest przeciez nie tylko zespol... Producent, inzynier dzwieku, ludzie tam pracujacy... NIKT, naprawde NIKT nie zauwazyl tego wczesniej?

Boli mnie tym bardziej, ze uwielbiam ten numer... No tak- "wersja" Bon Jovi jest lepsza, ma inny (swietny !!) refren... ale... Cos cholera stracilo urok...
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Wszystko przez Tomkera i jego linka ;)
Czasem lepiej żyć w nieświadomości...
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

prezes1 pisze:Wszystko przez Tomkera i jego linka
Czasem lepiej żyć w nieświadomości...
Uwierzcie mi... Dzisiaj pierwszy raz w zyciu uslyszalem ten Matchbox 666 :P i juz zaluje... To takie cos sie dzisiaj sprzedaje dobrze w muzyce? Acha... No, to ja jestem wiekszy dziadek, niz myslalem :P Pewnie, ze gdzie ta muzyka do mnie trafiala przez radio... Ale drugim uchem zaraz wypadla :) Anyway...

Wracajac do tematu... Ciekawy jestem reakcji BJ... Bo przeciez wczesniej czy pozniej takich "oskarzen" bedzie pojawiac sie wiecej... ;/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”