Oceny - What About Now?

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Pewnie że by się znalazły różne klony, szczególnie w latach 80 każdy grał na jedno kopyto. To jest tylko rock'n'roll, 4 akordy na krzyż. Nic nowego. I lubię nowy album a na pewno połowę. Natomiast dopóki Tomker linka nie przesłał nie byłem świadomy że tak można zerżnąć linię melodyczną. I to nie od klasyków, tylko od Matchbox 20...To jest smutne ale podkreślam - mówimy o jednej piosence, więc żadne wojenki nie są potrzebne...
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
ZB
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: ZB »

monjovi pisze:Co do I'll be there for you to spotkałam się z opiniami, że to plagiat Don't let me down The Beatles.. Co bynajmniej jest śmieszne :-P a obydwie piosenki kocham z naciskiem na I'll be... Moze jest kilka podobnych dźwięków w zwrotce ale to już szukanie na sile :-P
Dlaczego pol narodu myli znaczenie 'bynajmniej' i 'przynajmniej' oraz 'co najmniej' zawsze pozostanie dla mnie smutna zagadka, ale wracajac, bo jak wspomnial Bartek, post monjovi pozostal bez odpowiedzi... Poczatek zwrotki jest identyczny, wiec sorry, ale jakbym widzial, ze w moim kawalku jest cos identycznego jak w innym kawalku, to staralbym sie nie zostawiac tak tego. Ale to nic. Nie wiem, czy widzieliscie to, co zamieszczam ponizej. Oczywiscie juz widze te fale oburzenia, ale czy to naprawde tak do nich niepodobne po tym, gdy juz wiemy, ze chyba kazda ich piosenka ma skads swoje zrodlo? xD

ANOTHER MUSICIAN ACCUSES BON JOVI OF PLAGIARISM:

August 10, 2008

After posting a report by Chris Faraone of Boston Magazine in which Bart Steele accused Bon Jovi of ripping off one of his songs, Sleaze Roxx received an email from former Cats In Boots and Heavy Bones vocalist Joel Ellis claiming that a similar thing happened to him. Joel's email can be read in its entirety below:

"It was back in the 1980's when Denny Holan and I were recording our pre-production demos for Atlantic Records with Merri Hoaxx. We had just finished tracking a studio session that included our original song "I'll Be There For You". We left Paramount Studios in Hollywood with a cassette tape of rough mixes and headed straight for The Rainbow Bar & Grill on Sunset. When we got there we gave the tape to Michael to put on the Bar's sound system, it was the classic "Is It Worthy" test for demos and mixes that a lot of bands used to gage their nights work. We'd always pop on the song and listen for the sounds then we would watch to see if people were digging the songs. The place was definitely digging the songs that night.

I ran into Sam Kinison who asked me to come back to his table and hang out. So while our tape was playing, we sat at the table in the back with Sam, John Bon Jovi, Peter Aykroyd (Dan's brother) and Doc McGee, etc... Johnny gave us this line of BS that if we gave him this tape he would take it to his uncle at Polydor Records and try to get us out on tour with him.

I somehow felt like I was going to regret that, but we agreed to take a chance and trust him, so we gave John Bon Jovi the cassette that night and we never heard back from him. A short time later we heard the chorus for our song "I'll be theeerrre for youuuu" as JBJs next big hit. My manager at the time wanted to sue his ass but we were doing well and were very busy with all the Atlantic developments going on that I didn't want to cause problems for our momentum that we had going at the time. I hated when people would note the resemblance between John Bon Jovi and me at the time and I didn't want to give the world any other reasons to compare me to the Golden Boy Johnny. We were in no way similar to each other and strongly resented any comparison...I wasn't pop singer, I was a rock singer and I wasn't a self righteous frosted hair perm boy with relatives who paved my way so I could steal songs from real artists and get rich off of ripping them off. I was a self made true rocker from the streets to the stage to the studio to the stores, with no help from daddy's friends & relatives and we rocked without the posing. Whatever successes or short comings I had were of my own making, but it was real. So I didn't care about that song.

Later on during the Heavy Bones days, I was dating a girl named Lehua Reid, who was previously engaged to Richie Sambora. While she lived at Richie's house, she told me about how she remembered the nights that John Bon Jovi and Richie Sambora would sit at Richie's piano with boxes full of tapes they had collected from trusting aspiring musicians who trusted them with their creations for a shot at success, how they would play through tape after tape looking for catchy songs to rip off all the while laughing at the suckers who gave them their tapes. When she heard my demo recording of "I'll Be There For You" she sat back, eyes wide open, saying "NO WAY!!! This is YOU??", and went on to tell me about the night that they were so excited to be ripping off this song and how Johnny had always wanted an excuse to rip off John Lennon for his vocal in the verse of "Don't Let Me Down" by the Beatles. They worked on that song for hours playing my demo over and over again and it stuck in her head.

Of course I had already known where their recent huge hit single had come from but hearing her tell that story was like salt in the wound...I've always felt that people should know about this and I still have the original demo. If anyone in the world wants to hear it I'll be happy to put an Mpeg up on my website so they can hear it too.

I wonder how many other guys are out there right now feeling the same burn from the Golden Boy John Bon Jovi and his trusty side kick Richie Rich."

Sincerely,
Joel Ellis of Merri Hoaxx, Cats In Boots and Heavy Bones.
Oczwiscie wzbudza watpliwosci, ze Cats In Boots nie mieli czasu sie upomniec o kawalek nr 1 na listach przebojow, ale fakt faktem 87-88-89 to byl moment SLEAZU, tej bardziej zadziornej odmiany rocka, nie tak odleglej od glamu. Po 'Appetite For Destruction' to byl moment, w ktorym kapele z Sunset Strip naprawde mogly liczyc i liczyly na lut szczescia i zostanie gwiazdami. Skonczylo sie tak, ze Cats In Boots nie sa kapela powszechnie znana, acz grali porzadnie.

Oczywiscie kawalek brzmi w stylu Sambory itp. Nie wydaje osadu, ale skoro czesc zwrotki to Beatlesi, czemu innej czesci nie mieliby zerznac od innej kapeli?

A na koniec rodzynek. Tez podejrzewam, ze wiele osob widzialo. Brazyliczyk Felipe Fontoura udzielajacy sie na Jovitalku sporzadzil kilka filmikow, ktore ukazuja, jak to ujal, 'inspiracje' Bon Jovi, ale dla czesci po prostu zdemaskowal ich kradzieze motywow, fragmentow melodii, a czasem calych numerow... Chyba nigdy nie byli oryginalni... No, Do Slippery bylo szczerze, ale tam Desmond wykorzystal te sama melodie refrenu do 'You Give Love A Bad Name' i 'If You Were a Woman (And I Was a Man) Bonnie Tyler, za co w sumie chlopakow winic nie mozna.

Tu podsylam linka do jednego z filmikow Felipe, ale w odnosnikach znajdziecie tego od cholery...

http://www.youtube.com/watch?v=wMMMH9LrD_Y

Zobaczcie koniecznie ;) Nie wiem, czy wszyscy tak robia, ale mnie to z deka niesmaczy...

Ale wiadomo, cytujac Jona: 'We were never jumping into someone elses band-wagon' i moje ulubione 'stay truth to yourself'..
Ostatnio zmieniony 9 marca 2013, o 11:09 przez ZB, łącznie zmieniany 2 razy.
LET IT ROCK!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

Nie tylko na bj.pl się podoba album WAN. :P Popatrzcie na ankietę na JT, stan na dzień dzisiejszy, bo wiadomo, jeszcze może się dużo zmienić. ;) Ciekawe jak u nas by taka ankieta się rozłożyła, jeśli chodzi o ocenę całej płyty od 1-10 ;)

http://www.drycounty.com/jovitalk/showt ... hp?t=55110
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

ZB pisze: A na koniec rodzynek. Tez podejrzewam, ze wiele osob widzialo. Brazyliczyk Felipe Fontoura udzielajacy sie na Jovitalku sporzadzil kilka filmikow, ktore ukazuja, jak to ujal, 'inspiracje' Bon Jovi, ale dla czesci po prostu zdemaskowal ich kradzieze motywow, fragmentow melodii, a czasem calych numerow... Chyba nigdy nie byli oryginalni... No, Do Slippery bylo szczerze, ale tam Desmond wykorzystal te sama melodie refrenu do 'You Give Love A Bad Name' i 'If You Were a Woman (And I Was a Man) Bonnie Tyler, za co w sumie chlopakow winic nie mozna.

Tu podsylam linka do jednego z filmikow Felipe, ale w odnosnikach znajdziecie tego od cholery...

http://www.youtube.com/watch?v=wMMMH9LrD_Y

Zobaczcie koniecznie ;) Nie wiem, czy wszyscy tak robia, ale mnie to z deka niesmaczy...

Hehehe, fajne. No i fajnie, że jest w jego filmach ukazanych sporo porównań ze starych płyt, bo zaraz ktoś by powiedział, że to tylko w albumach po 2000 roku plagiaty są :P
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

kurde. ta płyta pomału zaczyna mi się podobać. na dzień dzisiejszy podnoszę ocenę o 0,3p
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
Awatar użytkownika
Milla
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Milla »

Na chwilę obecną:
1. Because We Can - 7/10
2. What About Now - 8/10
3. I'm With You - 10/10
4. Pictures Of You - 8/10
5. Amen - 10/10
6. That's What the Water Made Me - 9/10
7. What's Left of Me - 8/10
8. Army of One - 8/10
9. Thick As Thieves - 10/10
10. Beautiful World - 8/10
11. Room at the End of the World - 8/10
12. The Fighter - 7/10
13. With These Two hands - 8/10
14. Not Running Anymore - 8/10
15. Old Habits Die Hard - 7/10
16. Every Road Leads Home To You - 8/10
Ostatnio zmieniony 9 marca 2013, o 11:34 przez Milla, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

prezes1 pisze: Co do Dry County Adrian to nawet w Teraz Rocku się zachwycali, więc pudło! :D
I nie znam nikogo kto by powiedział coś złego o tej piosence...
"Jednak niżej podpisanemu najbardziej do gustu przypadł numer siódmy na płycie - Dry County". Taka sobie sennie się rozwijająca się balladka. Która raczej trudno usłyszeć w jakimkolwiek (nie tylko komercyjnym) radiu. Utwór trwa dziesięc minut. Wszystko jasne."

To chyba jednak nie brzmi jak mocne zachwalanie ;D
"Taka sobie", "Senna", "Balladka" -> nie brzmi to jak:
- Mamy tutaj kawał genialnego artystycznego grania z pasją
a raczej jak:
- Mamy taką słodką senną baklladkę, która jest fajna bo trwa 10 min.
prezes1 pisze:No inne tempo, szybciej dają tamci...Ale wiesz co, po raz pierwszy coś takiego się zdarza...Nie pamiętam czegoś takiego...Wstyd! To już mega-przegięcie!
Prezes Ciebie o takie coś nie podejrzewałem ;> Szczerze to dziwie się tej nagonce na BW bo podobieństwo jest jakieś 20%. Bon Jovi mieli większe "zrzyny". I chyba żaden znany zespół się nie obył bez większych plagiatów RStonesi, Metallica czy Oasis mieli kilka poważnych "inspiracji". Lider Oasis powiedział kiedyś, ze najlepsze kawałki i największy sukces odnoszą Ci artyści co mają największą biblioteczke płyt muzycznych, aby sobie kopiować.

Generalnie słyszałem, ze BW jest podobne do czegoś, ale nie przesdzajmy, ze to jest aż tak bardzo podobne. Dla mnie nie jest.

O plagiat to dla mnie może ocierac się Only Lonely, Bad Name, Church Of Desire, BAckseat Driver, Heart Breaking Even czy I'll Be There For You.

Jeśli BW miałobyć plagiatem to czym są te kawałki:
http://www.youtube.com/watch?v=EB9tqgdCt5I
http://www.youtube.com/watch?v=8gFCW3PHBws
http://www.youtube.com/watch?v=GOJk0HW_hJw

Jak dla mnie te powyższe ocierają się o plagiaty (podałem pierwowzory). BW w moim odczuciu ma tylko podobny zamysł w zwrotce.
Tomker pisze:szkoda, że Jon nie "plagiatuje" Sambory :D
Taki np. "Nowadays" z wokalem Jona to było by coś! :)
Sambora natomaist plagiatuję MSPreachers ;)
http://www.youtube.com/watch?v=2Vi7kCxMBTY
W Nowadays jest jeszcze plagiat jednego utworu MSP, ale nie pamiętam którego.

Naprawdę dziwie się tej dyskusji, bo był kiedyś nawet temat o takich naleciałościach. I każdy album ma swoje "inspirację". Nie jest to żadna nowość.

I'm With you ma naleciałosci z 4-5 znanych kawałków - R.E.M, Alice Cooper, Oasis, Green Day itp. Tak to już jest jak się tworzy chwytliwe kawałki na znanych schematach. Robią to niemal wszyscy. Wystarczy posłuchać "4 chord song"
http://www.youtube.com/watch?v=Co9mW_9hH2g

A osoby, któe tak jadą i bronia swoich artystów. Fani Sambory są świadomi chyba tych plagiatów w stylu Church Of Desire, Nowadays czy Backseat Driver.
Student któy wielbi swojego Springsteena chyba wie o tym, że springsteen był oskarżony o plagiat Kiss i chyba Dylana.
http://www.youtube.com/watch?v=6uANKzbaucU

http://www.youtube.com/watch?v=6uANKzbaucU
Ostatnio zmieniony 9 marca 2013, o 11:53 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Oceny się nie zmieniły. Tylko doszła teraz piosenka Into The Echo. ;)

1. Because We Can - 6/10
2. I'm With You - 10/10
3. What About Now - 7/10
4. Pictures Of You - 9/10
5. Amen - 10/10
6. That's What the Water Made Me - 8/10
7. What's Left of Me - 8/10
8. Army of One - 9/10
9. Thick As Thieves - 10/10
10. Beautiful World - 8/10
11. Room at the End of the World - 8/10
12. The Fighter - 8/10
13. With These Two hands - 9/10
14. Into The Echo - 8/10
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Prezes Ciebie o takie coś nie podejrzewałem ;> Szczerze to dziwie się tej nagonce na BW bo podobieństwo jest jakieś 20%. Bon Jovi mieli większe "zrzyny". I
Nie ma żadnej nagonki. Swojego zdania nie zmienię. Linia melodyczna zwrotki jest zerżnięta żywcem. A Matchbox śpiewają szybciej więc nawet lepiej.
Na cytaty i linki nie będę się pojedynkował bo to dziecinada. W ten sposób to możesz mi też udowodnić że ziemia jest płaska...
I powtórzę kolejny raz: nie atakuję płyty, forumowiczów etc.
Ale rozumiem że przy tej piosence której dałeś 11/10 ciężkie jest to do zniesienia...Oj, ciężkie...Nie ja dałem linka, ja tylko posłuchałem z innymi wieloma osobami i każdy powiedział że co najmniej zwrotki są bardzo podobne...A mi się taka sytuacja nie podoba po prostu...Mogę wyrazić swoją opinię czy zostanę za chwilę zlinczowany?
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Damned pisze:Dzięki za informację Ricky!
Udało mi się pobrać Into The Echo ze stronki MediaMarktu. Trzeba podać swój adres e-mail, by otrzymać kod promocyjny na pobranie tego utworu.

[ Dodano: 2013-03-09, 02:15 ]
Utwór banalnie zbudowany, ale z dobrą solówką Rycha. Wokal Jana mocno mi przeszkadza w tym bonusowym kawałku, dobrze że nie ma go na albumie. Ocena 6/10
Damned jak to znaleźć?
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Tomker pisze:
Damned jak to znaleźć?
Nie jestem niby użytkownikiem o nicku Damned, ale wypowiem się za niego. :P Tutaj możesz sobie przesłuchać: http://www54.zippyshare.com/swf/player_ ... 54&baseurl
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

dzienks Smolek :)
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

prezes1 pisze:
Ale rozumiem że przy tej piosence której dałeś 11/10 ciężkie jest to do zniesienia...Oj, ciężkie...Nie ja dałem linka, ja tylko posłuchałem z innymi wieloma osobami i każdy powiedział że co najmniej zwrotki są bardzo podobne...A mi się taka sytuacja nie podoba po prostu...Mogę wyrazić swoją opinię czy zostanę za chwilę zlinczowany?
żle mnie rozumiesz. Widzę podobieństwo i tak jak te osoby, które "pytałeś" (swoją droga robicie jakieś sesję z puszczanie piosenek znajomym z prośbą o powiedzenie co można by zarzucić danemu utworowi?) potwierdzam lekkie podobieńśtwo, ale zdecydowanie mniejesze niż np. wyciąganie "Running" w "Not Running Anymore" do "Halleluyah". Jest jakieś tam podobieństwo, ale podejrzewam, że jakbym sięgnął pamięcią to znalazłbym inną piosenkę bardziej podobną do tych zwrotek niż MB20. A resztę linków podałem aby pokazać w mojej oczywiście opinii coś co się ociera o plagiat a nie o jakieś tam podobieństwo jak w przypadku BW.

Mnie takie podobieństwa w żadnym stopniu nie odpychają od pisoenek. Moje ulubione piosenki w większości sa plagiatami, albo maja jakieś naleciałości. Wystarczy wspomnieć "Anybody Seen My Baby" Stonesów (plagiat), Riff z "Enter Sandman", całe "Hotel California" czy wstęp do "Don't Look Back With A Anger". Zrzyny, podobieństwa itp są, ale nie wpływa to na mój odbiór tych kawałków. Sami między sobą się niech dogadują odnośnie tantiemów.
Większa zrzynę z MB20 niż w BW widze tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=clKAdQnwJ7A
Zgadnijmy gdzie wykorzystano podobny motyw gitarowy ;> ;)
Ostatnio zmieniony 9 marca 2013, o 12:13 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
teken020
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: teken020 »

Adrian. daj linka do piosenki, której to Only lonely jest plagiatem
It's not where we're coming from
It's how we turn from here
We know where we want to go
We just need the light to get us there
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

OK, Adrian, spoko, pełny luz.
Ja po prostu nie lubię takich sytuacji a inspirację jak najbardziej rozumiem. I dobrze że słuchają obszernej muzyki a potem coś tam im w głowach zostaje...
Natomiast "is this love' to pierwowzór niby czego bo nie czaję...I ten drugi gościo? Bo o The Beatles była mowa...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”