nowe wersje 10 albumów

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

Oczywiście - Metallica wydała reedycję czarnego albumu właśnie w takim formacie - brzmienie oryginału miażdżyło - ale w nowej wersji zwyczajnie zabija. To zabieg dość pracochłonny - ale skoro jest pomysł kolejnego remasteringu, może warto zrobić to właśnie na poziom wyżej?
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

ale po co 5.1? Rozumiem w filmach czy koncertach(gdzie tylne kanały słuza oddaniu reakcji publicznosci), ale muzyce? przeciez chodzi o to aby jak najwierniej oddac wrazenie sceny i do tego stereo jest idealne. A co ma dac 5.1? wrazenie tego ze siedzi sie posrod muzykow? Sztuczne i nierealne jak dla mnie.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, o 10:01 przez studentmibm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Kiedyś standardem było mono. Potem stereo. A po co 5.1? Proponuje posłuchać czarnego albumu, to efekt zupełnie inny niż w filmach, instrumenty brzmią bardzo selektywnie, naprawdę wiele się dzieje (pojawiają się dodatkowe ścieżki instrumentów).
Megadeth np. dla odmiany poprawiając album Youthanasia nagrali większość ścieżek na nowo i dograli różne smaczki łącznie z wydłużeniem utworów, nowymi wstępami itp. - taki zabieg również jest bardzo ciekawy.
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Ok tylko zobacz jak dlugo na rynku jest juz 5.1, a pomimo tego muzyka nadal w 99,999999% jest wydawana w stereo. Jakas przyczyna tego jest, i nie ma to przypuszczam zadnego zwiazku z klopotliwoscia zrejestrowania materialu w systemie 5.1, bo niby w czym ten problem mialby istniec.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Jest problem i to spory - czas :). The Beatles "wydali" w 2006 roku album Love - również w 5.1 (świetne wersje w szczególności, że większość materiału w oryginale rejestrowana była w mono). Z tego co czytałem o tej płycie, jej realizacja kosztowała wiele trudu, a nowe brzmienie średnio na dzisiejsze standardy wyglądające - w nowej odsłonie wręcz zachwyca :).
Wiem - bo posiadam.
Zawsze mogą zarejestrować materiał częściowo na nowo, jak przy opisanej wcześniej płyty "Youthanasia" Megadeth, to również brzmi kapitalnie.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, o 10:31 przez sobol_77, łącznie zmieniany 3 razy.
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Scrooge »

Co prawda założyłem konto w nieco innej sprawie, ale przy okazji się wypowiem.
studentmibm pisze:Ok tylko zobacz jak dlugo na rynku jest juz 5.1, a pomimo tego muzyka nadal w 99,999999% jest wydawana w stereo. Jakas przyczyna tego jest, i nie ma to przypuszczam zadnego zwiazku z klopotliwoscia zrejestrowania materialu w systemie 5.1, bo niby w czym ten problem mialby istniec.
Płyty wydawane w 5.1 nie zastąpiły 2.0 ponieważ tego typu wydawnictwa muszą być w formie DVD a nie CD - tak więc na tradycyjnym sprzęcie audio tego nie odsłuchasz, bo przeważnie brak w nim czytnika DVD i kolumn 5.1.
Słuchanie muzyki zarejestrowanej w formacie stereo na sprzęcie 5.1 jest bez sensu, tak samo jak słuchanie muzyki zarejestrowanej w 5.1 na sprzęcie 2.0... co nie zmienia faktu, że jednak słuchanie albumów wydanych jako 5.1 na odpowiednim sprzęcie daje najwięcej frajdy - kto słuchał ten wie. Slippery When Wet zostało wydane w formacie 5.1 i słucha się tego kapitalnie, posiadam również HAND dual disc - na stronie DVD jest płyta w wersji 5.1...
Tego typu wydawnictwa są bardziej ekskluzywne i przeznaczone dla węższej grupy ludzi. Jedno nie zastąpi drugiego... pomyśl logicznie jak byś chciał odsłuchać 5.1 na ipodzie? Nie zawsze lepsze może zastąpić gorsze...
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, o 10:41 przez Scrooge, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Scrooge pisze:Płyty wydawane w 5.1 nie zastąpiły 2.0 ponieważ tego typu wydawnictwa muszą być w formie DVD a nie CD - tak więc na tradycyjnym sprzęcie audio tego nie odsłuchasz, bo przeważnie brak w nim czytnika DVD i kolumn 5.1.
Dokładnie.

[ Dodano: 2010-04-26, 12:33 ]
Scrooge pisze: Slippery When Wet zostało wydane w formacie 5.1 i słucha się tego kapitalnie.
Na śmierć o tej płycie zapomniałem, a najgorsze jest to, że za cholerę nie mam pojęcia, gdzie ją mam...
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

sobol_77, ale ja nie mowie o przetwarzaniu stereo czy mono na 5.1 ale nagrywaniu nowych plyt odrazu w 5.1. Skoro byle jaki film moze byc nagrany w 5.1 to tymbardziej plyta z muzyka, ktora tworzona jest w 'sterylnych' warunkach.
sobol_77 pisze: Scrooge napisał/a:
Płyty wydawane w 5.1 nie zastąpiły 2.0 ponieważ tego typu wydawnictwa muszą być w formie DVD a nie CD - tak więc na tradycyjnym sprzęcie audio tego nie odsłuchasz, bo przeważnie brak w nim czytnika DVD i kolumn 5.1.

Dokładnie.
No ale to chyba logiczne??? Pozatym, nie chcecie mi wmowic, ze skoro muzyka w 5.1 jest lepsza to producenci nie zauwazyli tego faktu i nie chcieliby tak przy okazji zarobic wydajac osobno wersje 5.1? nie mowiac o tych pojedynczych wydaniach.
Scrooge pisze:Słuchanie muzyki zarejestrowanej w formacie stereo na sprzęcie 5.1 jest bez sensu, tak samo jak słuchanie muzyki zarejestrowanej w 5.1 na sprzęcie 2.0...
Scrooge pisze:pomyśl logicznie jak byś chciał odsłuchać 5.1 na ipodzie?
O co ci chodzi? kto tu pisal o czyms takim?

Podsumowywujac odsylam na jakies forum audio.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day

studentmibm pisze:ale ja nie mowie o przetwarzaniu stereo czy mono na 5.1 ale nagrywaniu nowych plyt odrazu w 5.1. Skoro byle jaki film moze byc nagrany w 5.1 to tymbardziej plyta z muzyka, ktora tworzona jest w 'sterylnych' warunkach.
A ja pisałem w temacie o nowych wersjach - więc dotyczyło to przetwarzania do 5.1 z gotowego 2.0 :).

Zawsze można najzwyczajniej w świecie nagrać nowe ścieżki do istniejących, a cześć na nowo i wyjdzie druga Youthaniasia hehe.
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

studentmibm pisze:ale ja nie mowie o przetwarzaniu stereo czy mono na 5.1 ale nagrywaniu nowych plyt odrazu w 5.1. Skoro byle jaki film moze byc nagrany w 5.1 to tymbardziej plyta z muzyka, ktora tworzona jest w 'sterylnych' warunkach.
Hahahaha to żeś mnie rozbawił :D jak sobie niby wyobrażasz nagrywanie muzyki w formacie 5.1? Rozstawiłbyś poszczególnych członków w miejscu odpowiednich głośników? Hugh by robił za subwoofer? Wiesz w ogóle na czym polega 5.1? Nie istnieje coś takiego jak nagrywanie w 5.1... to się przygotowuje w studiu i składa z poszczególnych ścieżek, dlatego jest potrzebny sprzęt potrafiący to obsłużyć... to, że podepniesz do kaseciaka głośniki 5.1 nie oznacza, że uzyskasz dźwięk przestrzenny. 5.1 kreuje procesor dźwięku na podstawie "plików", które z resztą zajmują znacznie więcej miejsca i dlatego właśnie wydaje się to na DVD - SWW w wersji 5.1 ma ponad 4GB. Utwór w wersji 5.1 to nie jest jeden pliczek jak mp3... Tak to właśnie jest jak się dyskutuje o czymś o czym nie ma się zielonego pojęcia :|
studentmibm pisze:
Scrooge pisze:Słuchanie muzyki zarejestrowanej w formacie stereo na sprzęcie 5.1 jest bez sensu, tak samo jak słuchanie muzyki zarejestrowanej w 5.1 na sprzęcie 2.0...
Scrooge pisze:pomyśl logicznie jak byś chciał odsłuchać 5.1 na ipodzie?
O co ci chodzi? kto tu pisal o czyms takim?
Lol... najpierw pytasz się o powody dlaczego 99% muzy jest wydawane w stereo, a jak ktoś Ci to tłumczy, że m.in. dlatego, że 99% odtwarzaczy jest przystosowana do tego formatu, to się pytasz o co mu chodzi? :whoeva:
studentmibm pisze: No ale to chyba logiczne??? Pozatym, nie chcecie mi wmowic, ze skoro muzyka w 5.1 jest lepsza to producenci nie zauwazyli tego faktu i nie chcieliby tak przy okazji zarobic wydajac osobno wersje 5.1? nie mowiac o tych pojedynczych wydaniach.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale wersje albumów z dodatkową płytą 5.1 są "ciut" droższe (Hand w dual disc kosztował 2 razy tyle co zwykły) i to chyba wystarczy jako komentarz do Twojej wypowiedzi ;)
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Scrooge pisze:Hahahaha to żeś mnie rozbawił jak sobie niby wyobrażasz nagrywanie muzyki w formacie 5.1? Rozstawiłbyś poszczególnych członków w miejscu odpowiednich głośników? Hugh by robił za subwoofer? Wiesz w ogóle na czym polega 5.1? Nie istnieje coś takiego jak nagrywanie w 5.1... to się przygotowuje w studiu i składa z poszczególnych ścieżek, dlatego jest potrzebny sprzęt potrafiący to obsłużyć... to, że podepniesz do kaseciaka głośniki 5.1 nie oznacza, że uzyskasz dźwięk przestrzenny. Tak to właśnie jest jak się dyskutuje o czymś o czym nie ma się zielonego pojęcia :|
nigdy nie slyszales sformulowan "nagrane w systemie stereo", "nagrane w stereo","dzwiek zarejstrowany w stereo", "nagrane w systemie 5.1", "nagrane w 5.1", "dzwiek zarejestrowany w 5.1"?

Zobacz Sobol zrozumial, a ty przyszedles i juz niczego nie kumasz:)

//Post edytowany. Nie obrażamy na forum nikogo! Agata BJ
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, o 16:31 przez studentmibm, łącznie zmieniany 1 raz.
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Poczytaj sobie o 5.1 i nie rób z siebie idioty :)
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Scrooge pisze:Nie wiem czy zauważyłeś, ale wersje albumów z dodatkową płytą 5.1 są "ciut" droższe (Hand w dual disc kosztował 2 razy tyle co zwykły)
... postrzeganie muzyki z dzwiekiem w 5.1 tylko w formie dual discu do normalnej plyty? :D :D :D A jakby tak rozdzilic i sprzedawac osobno, to co by sie stalo? :D :D

//Post edytowany. Po raz drugi kogoś obrażasz. Agata BJ
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, o 16:33 przez studentmibm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rattie
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rattie »

A czy ktoś Wam, curva, nakazuje słuchac muzyki w tym formacie? Ja osobiście u Sobol przesłuchałem nową edycję czarnego albumu i powiem, że w porównaniu do zwykłej wersji, dźwięk kopie jaja. Też se musze w koncu taki sprzęt kupić.
studentmibm pisze: ...postrzeganie muzyki z dzwiekiem w 5.1 tylko w formie dual discu do normalnej plyty? :D :D :D A jakby tak rozdzilic i sprzedawac osobno, to co by sie stalo? :D :D
Producentem plyt nigdy nie byłem (jeszcze :P), ale wydaje mi się, ze wydawanie dwóch całkowicie różniących się edycji tej samej płyty, raczej podniosłoby koszt ich obu. Przecież kapela musi poświęcić więcej czasu na nagrania, generalnie trza poświęcić wiecej czasu i pieniędzy na stworzenie tego.
Poza tym, jak wspomniał Scrooge, muzyka w 5.1 jest wydawana na DVD, a z tego co sie orientuję DVD w typowych odtwarzaczach nie jest zbyt dużym standardem, więc raczej nie sprzedałoby się mimo że jest dużo lepsze.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, o 16:33 przez Rattie, łącznie zmieniany 2 razy.
To nie jest warszawa coby butelkę wódki zakręcać!
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

studentmibm pisze:
Scrooge pisze:Nie wiem czy zauważyłeś, ale wersje albumów z dodatkową płytą 5.1 są "ciut" droższe (Hand w dual disc kosztował 2 razy tyle co zwykły)
...postrzeganie muzyki z dzwiekiem w 5.1 tylko w formie dual discu do normalnej plyty? :D :D :D A jakby tak rozdzilic i sprzedawac osobno, to co by sie stalo? :D :D
Myślę, że powinieneś wysłać CV do Universalu bo najwyraźniej jesteś lepszym specem ds. rynku muzycznego niż ludzie, którzy uznali, że lepiej będzie się sprzedawało w formie rozszerzonych wydań.

P.S. opatentuj jeszcze nagrywanie muzyki w 5.1 i zostaniesz muzycznym magnatem ;D A powiedz mi przy okazji jak z punktu technicznego wygląda różnica w nagrywaniu muzyki w 2.0 a 2.1 oraz 4.1 a 5.1? :D tylko napisz w miarę wyraźnie bo chciałbym Twoją teorię przedstawić na pewnym forum audiofilskim, reakcje ludzi oczywiście opublikuję również tutaj :D

A tak serio to dźwięku nie nagrywa się w 5.1, dźwięk się nagrywa wielokanałowo. I potem z tych "kanałów" sobie robisz format wyjściowy np 4.1, 5.1, 2.0, 2.1 itp...
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, o 16:34 przez Scrooge, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”