Chochliki w wydawnictwach BJ

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Chochliki w wydawnictwach BJ

Post autor: Damned »

Na pewno wielu z Was niejednokrotnie zauważyło błędy drukarskie, czyli tzw. chochliki w książeczkach, a nawet okładkach wydawnictw Bon Jovi. Założyłem ten temat, aby umieszczać i opisywać w nim wszystkie tego typu uchybienia.

Na początek chyba najbardziej powszechny chochlik. Błąd z tylnej okładki pierwszego albumu koncertowego w historii zespołu, czyli One Wild Night 1985-2001. Zamykającemu płytę utworowi tytułowemu przypisano tu błędnie wykonanie live z Toronto 2000. Tymczasem nie trzeba być żadnym znawcą Bon Jovi, żeby ze słuchu wywnioskować, że jest to wersja studyjna, a nie koncertowa. Na marginesie dodam, że błąd ten występuje we wszystkich wydaniach albumu, z wyjątkiem japońskiej (patrz poniżej).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro jesteśmy przy One Wild Night, to zaraz obok mamy kolejny przykład błędu w druku. Tym razem w singlu o tym samym tytule. W trackliście znajduje się utwór I Believe z koncertu na Rock am Ring w roku 1995, który został błędnie podpisany jako wykonany w Norymberdze. Tymczasem Rock am Ring odbyło się nie w Nuremburg, a w mieście Nürburg. Niby nie wielka różnica, ale jednak obydwa miasta leżą od siebie setki kilometrów. To tak jakby pomylić Wrocław z Włocławkiem, albo Lublin z Lubinem. Przez ten błąd w druku sam przez lata żyłem w błędnym przekonaniu że Rock am Ring odbyło się w Norymberze. Jak widać oficjalne źródła czasami również się mylą :)
Obrazek

Obrazek

I na koniec perełka, czyli Bob Jovi :D W limitowanej edycji samplera wydanego... co ciekawe również w roku 2001, znalazłem taki oto zabawny błąd. Warto też wspomnieć o uciętych napisach na płytce CD...
Obrazek

Obrazek

Zapraszam do wrzucania kolejnych chochlików. Z pewnością jest ich jeszcze sporo... ;)
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

"Bob Jovi" :D wery najs ;)

Odnośnie chochlików to "na szybko" przychodzi mi na myśl wpisanie nazwiska Morolda zamiast Marolda na płycie Stranger In This Town (jako współautora utworów Ballad of Youth i One Light Burning). Przez lata byłem pewien, że facet ma dwa "o" w nazwisku :)

Druga sprawa jest mniejszego kalibru i dotyczy dwupłytowej japońskiej reedycji najlepszej płyty świata, czyli New Jersey.
Na okładce i płycie zamiast tytułu "Love is War" widnieje "Love is the war"
Awatar użytkownika
Yossarian
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Yossarian »

Błąd jest chyba też w wydaniu "These Days" Special Edition dotyczący zawartości, w tygodniu spróbuję wrzucić zdjęcie.

[ Dodano: 2014-05-05, 22:28 ]
Obrazek
widzimy dwa numery trzynaste, utworu "Something For The Pain" w wersji na żywo nie zmamieszczono.
Why so serious?
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Wkradł się utwór widmo. Dzięki za fotkę Yoss, nie widziałem tego ;)
Awatar użytkownika
AgaBonJovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
It's My Life
It's My Life
Kontakt:

Re: Chochliki w wydawnictwach BJ

Post autor: AgaBonJovi »

Damned pisze:który został błędnie podpisany jako wykonany w Norymberdze. Tymczasem Rock am Ring odbyło się nie w Nuremburg, a w mieście Nürburg.
a to nie jest tak, że Nurnberg to właśnie Norymberga pisana w języku niemieckim? a po angielsku właśnie Nuremberg :)
Have a Nice Fuckin' Day
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Re: Chochliki w wydawnictwach BJ

AgaBonJovi pisze:
Damned pisze:który został błędnie podpisany jako wykonany w Norymberdze. Tymczasem Rock am Ring odbyło się nie w Nuremburg, a w mieście Nürburg.
a to nie jest tak, że Nurnberg to właśnie Norymberga pisana w języku niemieckim? a po angielsku właśnie Nuremberg :)
No jasne, ale - tak jak napisałem - koncert odbył się w niewielkiej miejscowości Nürburg, a dokładniej na torze wyścigów Nürburgring, który jest położony kilkaset km od Norymbergii ;)
mohsin789
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Mohsin

Post autor: mohsin789 »

For years I was sure that the guy has two "o" in the name of the second case is a smaller caliber and applies a double-disc reissue of the Japanese best album in the world, that is New Jersey. On the cover and the disc instead of the title of "Love is War"
Get the latest Testking 1Y0-400 exam questions and Colorado State University dumps answers to practice
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

kiepskie tłumaczenie. Spróbuj z tym: coś nie pasi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”