Coś na ząb !?
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
-
- Have A Nice Day
- Posty: 2014
- Rejestracja: 7 sierpnia 2011, o 16:59
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Coś na ząb !?
Postanowiłam założyć temat rzekę. Nie wiem czy was zainteresuje, ale myślę, że każdy ma tu coś do zaoferowania. Mieszkamy w różnych miejscach w Polsce i każdy region ma swoje ulubione, tradycyjne potrawy. Kilka osób udzielających się na forum mieszka również za granicą i one mogą także podzielić się z nami różnymi ciekawymi przepisami czy opowiedzieć nam o zwyczajach kulinarnych panujących w danym miejscu na świecie. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, gustuje w różnych smakach, w różnych kuchniach oraz pije wszelakie napoje i alkohole itd. Podzielmy się wszyscy swoimi gustami i smakami z innymi, zachęćmy innych do skosztowania czegoś co nigdy nie gościło w naszym jadłospisie.
Ja osobiście uwielbiam naszą polską kuchnię, ale uwielbiam też kuchnię włoską czy orientalną. Bardzo lubię np.: kotlety schabowe, jajka pod każdą postacią, pierogi ruskie, pizzę, piwko z sokiem malinowym i drinka (Martini + sprite + lód + plasterek cytryny), różnego rodzaju sałatki i wiele , wiele innych rzeczy.
Na początek proponuję przepis na moją ulubioną sałatkę:
Sałatka „Gyros”
Składniki:
- 1 lub 2 filety z kurczaka
- kapusta pekińska (1/2 jak jest duża lub nawet mniej – ja już robię „na oko”)
- 1 lub dwa pomidory
- 1 ogórek Świerzy
- 1 mała cebulka lub szczypiorek
- kukurydza z puszki
- majonez + keczup (sos)
- przyprawa Gyros (Kamis)
Wykonanie:
Filety pokroić w drobną kostkę lub w cienkie paseczki, obtoczyć dobrze w przyprawie Gyros i podsmażyć na oleju – ostudzić.
Kapustę pekińską pokroić drobno w kostkę ok. 1 cm. Pomidory, cebulkę i ogórek również pokroić w drobną kosteczkę, dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać i dodać sos. Wymieszać i gotowe.
Najlepsza jest świeżo zrobiona, bo później kapusta puści sok i już nie będzie to samo.
Możecie również zadawać pytania odnośnie wątpliwości jak przygotować daną potrawę np. dla gości, na różne imprezy, czym zaskoczyć biesiadników przy grillu itd., itd.
Ja mam już jedno takie pytanie odnośnie kuchni orientalnej. Może ktoś pracuje w tej branży lub ma przepis od znajomych i zechce się ze mną i z innymi podzielić. Mianowicie poszukuję przepisu na surówkę orientalną, taką którą podają w takich knajpach. Ja znalazłam taki przepis, ale coś mi w niej brakuje i nie wiem czego?
Surówka jak u chińczyka
- ¼ główki białej kapusty
- 1 i ½ marchewki
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki octu
- ¼ szklanki oleju
- mała niepełna łyżeczka soli
Szatkujemy kapustę i marchewkę.
Przygotowujemy zalewę składającą się z oleju, octu, cukru i soli. Mieszamy i wciskamy czosnek. Zalewę lekko podgrzewamy i polewamy kapustę z marchewką. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Gotowa!
Tak więc kochani podzielcie się z innymi tym, co uwielbiacie jeść i smakować. Co potraficie sami przygotować i co polecacie innym. Jestem bardzo ciekawa co wasze kubki smakowe kochają najbardziej.
A tak w ogóle to smacznego wszystkim każdego dnia!
Ja osobiście uwielbiam naszą polską kuchnię, ale uwielbiam też kuchnię włoską czy orientalną. Bardzo lubię np.: kotlety schabowe, jajka pod każdą postacią, pierogi ruskie, pizzę, piwko z sokiem malinowym i drinka (Martini + sprite + lód + plasterek cytryny), różnego rodzaju sałatki i wiele , wiele innych rzeczy.
Na początek proponuję przepis na moją ulubioną sałatkę:
Sałatka „Gyros”
Składniki:
- 1 lub 2 filety z kurczaka
- kapusta pekińska (1/2 jak jest duża lub nawet mniej – ja już robię „na oko”)
- 1 lub dwa pomidory
- 1 ogórek Świerzy
- 1 mała cebulka lub szczypiorek
- kukurydza z puszki
- majonez + keczup (sos)
- przyprawa Gyros (Kamis)
Wykonanie:
Filety pokroić w drobną kostkę lub w cienkie paseczki, obtoczyć dobrze w przyprawie Gyros i podsmażyć na oleju – ostudzić.
Kapustę pekińską pokroić drobno w kostkę ok. 1 cm. Pomidory, cebulkę i ogórek również pokroić w drobną kosteczkę, dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać i dodać sos. Wymieszać i gotowe.
Najlepsza jest świeżo zrobiona, bo później kapusta puści sok i już nie będzie to samo.
Możecie również zadawać pytania odnośnie wątpliwości jak przygotować daną potrawę np. dla gości, na różne imprezy, czym zaskoczyć biesiadników przy grillu itd., itd.
Ja mam już jedno takie pytanie odnośnie kuchni orientalnej. Może ktoś pracuje w tej branży lub ma przepis od znajomych i zechce się ze mną i z innymi podzielić. Mianowicie poszukuję przepisu na surówkę orientalną, taką którą podają w takich knajpach. Ja znalazłam taki przepis, ale coś mi w niej brakuje i nie wiem czego?
Surówka jak u chińczyka
- ¼ główki białej kapusty
- 1 i ½ marchewki
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki octu
- ¼ szklanki oleju
- mała niepełna łyżeczka soli
Szatkujemy kapustę i marchewkę.
Przygotowujemy zalewę składającą się z oleju, octu, cukru i soli. Mieszamy i wciskamy czosnek. Zalewę lekko podgrzewamy i polewamy kapustę z marchewką. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Gotowa!
Tak więc kochani podzielcie się z innymi tym, co uwielbiacie jeść i smakować. Co potraficie sami przygotować i co polecacie innym. Jestem bardzo ciekawa co wasze kubki smakowe kochają najbardziej.
A tak w ogóle to smacznego wszystkim każdego dnia!
BJ - It's my life - Always !
- Agata BJ
- Administrator
-
Have A Nice Day
- Posty: 4227
- Rejestracja: 16 września 2005, o 18:51
- Ulubiona płyta: These Days
- Lokalizacja: Lublin / Edynburg
- Kontakt:
Szkoda, że ten temat ucichł..liczyłam na masę ciekawych przepisów, a tu nic! Dlatego odświeżam bo i mam okazję
Wczoraj po raz kolejny robiłam quiche'a Tym razem z kukurydzą, kurczakiem, cebulą i serem. Wyszedł przepyszny!
PRZEPIS:
Ciasto na spód:
Składniki:
1 2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 kostki schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
sól
żółtko z dużego jajka
2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę mieszkamy z masłem, ugniatamy czubkami palców aż zacznie przypominać pokruszony chleb. Dodajemy szczyptę soli i tyle wody by ciasto stało się elastyczne. Na posypanej mąką powierzchni formujemy z ciasta "dysk", zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy je na placek i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (razem z brzegami!).
Ja dodatkowo zrobiłam jeszcze kilka pasków, które ułożyłam już na wierzchu nadzienia (tak, jak widać na zdjęciu).
Nadzienie:
Składniki:
puszka kukurydzy
1 cebula średnia
usmażone kawałki piersi z kurczaka
ser żółty w kostce
śmietanka 30%
1 jajko
Odlewamy wodę z puszki kukurydzy. Ciasto znajdujące się w formie wykładamy kukurydzą, kurczakiem i cebulą. Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietanką oraz "rozbełtanym" jajkiem. Przygotowaną mieszankę wylewamy na ułożone już składniki, tam by zakryła całą powierzchnię tarty.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i wkładamy tartę na 35-45 minut, w zależności od tego jak grzeje piekarnik
Smacznego!
Gratuluję wszystkim, którzy dotrwali do końca tego posta
Wczoraj po raz kolejny robiłam quiche'a Tym razem z kukurydzą, kurczakiem, cebulą i serem. Wyszedł przepyszny!
PRZEPIS:
Ciasto na spód:
Składniki:
1 2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 kostki schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
sól
żółtko z dużego jajka
2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę mieszkamy z masłem, ugniatamy czubkami palców aż zacznie przypominać pokruszony chleb. Dodajemy szczyptę soli i tyle wody by ciasto stało się elastyczne. Na posypanej mąką powierzchni formujemy z ciasta "dysk", zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy je na placek i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (razem z brzegami!).
Ja dodatkowo zrobiłam jeszcze kilka pasków, które ułożyłam już na wierzchu nadzienia (tak, jak widać na zdjęciu).
Nadzienie:
Składniki:
puszka kukurydzy
1 cebula średnia
usmażone kawałki piersi z kurczaka
ser żółty w kostce
śmietanka 30%
1 jajko
Odlewamy wodę z puszki kukurydzy. Ciasto znajdujące się w formie wykładamy kukurydzą, kurczakiem i cebulą. Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietanką oraz "rozbełtanym" jajkiem. Przygotowaną mieszankę wylewamy na ułożone już składniki, tam by zakryła całą powierzchnię tarty.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i wkładamy tartę na 35-45 minut, w zależności od tego jak grzeje piekarnik
Smacznego!
Gratuluję wszystkim, którzy dotrwali do końca tego posta
-
- Have A Nice Day
- Posty: 2014
- Rejestracja: 7 sierpnia 2011, o 16:59
- Lokalizacja: Nowy Sącz
-
- Have A Nice Day
- Posty: 2014
- Rejestracja: 7 sierpnia 2011, o 16:59
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Agata BJ
- Administrator
-
Have A Nice Day
- Posty: 4227
- Rejestracja: 16 września 2005, o 18:51
- Ulubiona płyta: These Days
- Lokalizacja: Lublin / Edynburg
- Kontakt:
No i to rozumiem!
Przypominam, że mamy jeszcze temat o deserach Tutaj: http://www.bonjovi.pl/forum/topics26/co ... vt3070.htm
Przypominam, że mamy jeszcze temat o deserach Tutaj: http://www.bonjovi.pl/forum/topics26/co ... vt3070.htm
No taaak, wiem, widzę. Ale z wyglądu wygląda jak sernik czy szarlotka, więc jakoś mi się to kłóci w głowie, że to słone i mięsneAgata BJ pisze:Nie ma w tym ani grama cukru Quiche jest z reguły na słonoalniac pisze:A ja nie wiem... Jakoś tak... Pewnie pyszne, na pewno! Ale kojarzy mi się z ciastem, a ciasto kojarzy mi się ze słodkościami, więc jakoś tak kurczak i kukurydza nie za bardzo Tak samo mam z ciastem marchewkowym.
19.06.2013 – Gdańsk, Polska
12.07.2019 – Warszawa, Polska
12.07.2019 – Warszawa, Polska
- Agata BJ
- Administrator
-
Have A Nice Day
- Posty: 4227
- Rejestracja: 16 września 2005, o 18:51
- Ulubiona płyta: These Days
- Lokalizacja: Lublin / Edynburg
- Kontakt:
Dzięki za miłe słowaTomker pisze:Hej! Jak to smakuje? Wygląda zabójczo dobrze!Agata BJ pisze:Szkoda, że ten temat ucichł..liczyłam na masę ciekawych przepisów, a tu nic! Dlatego odświeżam bo i mam okazję
Wczoraj po raz kolejny robiłam quiche'a
No w moim domu smakowało...dwóm osobom spożywającym Także nie wiem, czy to dobry wynik? Było bardzo dobre! Zwłaszcza, jeśli ktoś lubi połączenie kukurydzy z kurczakiem.