Offtop
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
Wczoraj byłem w komisie z płytami i tam pan odtwarzał płytę z francuskim rockiem. I powiem szczerze, ta muzyka była dla mnie kompletnie niesłuchalna. Tekst śpiewany w Języku Moliera był dla mnie jakimś kompletnie niezrozumiałym bełkotem. Języki francuski ze względu na swoją skomplikowaną fonetykę, absolutnie nie nadaje się do takiego anglo-amerykańskiego tworu jakim jest muzyka rockowa. Niestety Prawo Toubona obowiązujące we Francji nakazuje by większość utworów puszczanych we francuskich mediach, było zaśpiewanych w Języku Moliera. Już lepiej mi się słucha piosenek rockowych śpiewanych po niemiecku niż po francusku. Język francuski idealnie nadaje się do francuskiej piosenki, znanej jako Chanson, a nie do muzyki rockowej. Tego nie sposób zrozumieć, a wszystko przez zawiłą francuską fonetykę.
Jeśli chodzi o zespół Happysad, to można zauważyć pewną istotną rzecz. Otóż fani tego zespołu bardzo lubią polskiego rocka, oraz nie za bardzo podobają im się piosenki wykonywane w obcych językach (zwłaszcza w angielskim). Ja nie słucham jego zespołu dla gimnazjalistek, a w związku z tym mam więcej oryginalnych płyt z tekstami po angielsku aniżeli po polsku. Chyba tego nie zauważyliście, że Happysad robi ze słuchaczy "lokalnych patriotów", którzy słuchają piosenek śpiewanych niemal wyłącznie w ojczystym języku. Ja jestem za stary, by słuchać Happysadu, bo mam 28 lat (a zresztą nigdy nie było go w 30 Tonach).
Liczę na powrót Geminimana. Jakoś nie wyobrażam sobie tego Forum bez niego.
To po pierwsze. A po drugie znalazłem bardzo dla mnie humorystyczne teksty na forum Gunsów na temat "Would you accept Richie Sambora as lead guitarist in GNR"
http://www.mygnrforum.com/index.php?/to ... st-in-gnr/
Poglądy są różne, najbardziej w tej czysto hipotetycznej, nierealnej sytuacji baliby się, że Rysiek wprowadził by setlisty z BJ
W każdym razie dawno się tak nie uśmiałem czytając te idiotyczne komentarze
Ale, co ciekawe np pogląd, że "Richie's good, just in a shit band" bywa mocno zakorzeniony także na forach innych zespołów...
[ Dodano: 2013-12-10, 15:37 ]
HEJ! Czy ktoś wie dlaczego Sam Bora ma usunięte konto
Geminiman przyznawał, że może kiedyś je zlikwidować i chociaż trudno wyobrazić sobie brak Jego specyficznych postów, to szanuję Jego decyzję.
Ale Sam Bora zniknął bez pożegnania i nie sądzę, żeby to było w Jego stylu.
Mariusz - jak możesz to wracaj! Albo chociaż napisz o co chodzi...
I dodam, że nie jest to tylko moje zdanie.
To po pierwsze. A po drugie znalazłem bardzo dla mnie humorystyczne teksty na forum Gunsów na temat "Would you accept Richie Sambora as lead guitarist in GNR"
http://www.mygnrforum.com/index.php?/to ... st-in-gnr/
Poglądy są różne, najbardziej w tej czysto hipotetycznej, nierealnej sytuacji baliby się, że Rysiek wprowadził by setlisty z BJ
Ale, co ciekawe np pogląd, że "Richie's good, just in a shit band" bywa mocno zakorzeniony także na forach innych zespołów...
[ Dodano: 2013-12-10, 15:37 ]
HEJ! Czy ktoś wie dlaczego Sam Bora ma usunięte konto
Geminiman przyznawał, że może kiedyś je zlikwidować i chociaż trudno wyobrazić sobie brak Jego specyficznych postów, to szanuję Jego decyzję.
Ale Sam Bora zniknął bez pożegnania i nie sądzę, żeby to było w Jego stylu.
Mariusz - jak możesz to wracaj! Albo chociaż napisz o co chodzi...
I dodam, że nie jest to tylko moje zdanie.
- misiek_93
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Czy są tutaj obecni matematycy lub osoby studiujące matematykę lub jakieś kierunki z nią bezpośrednio związane?
Pytam, bo mam "zagadkę":
Czy jest jakaś różnica, a jeśli tak to jaka, między wariancją, a kwadratem odchylenia standardowego?
Oczywiście mógłbym zapytać na jakimś forum matematycznym, a jest ich ogrom w necie, ale nie żadnym nie mam konta i nie chce mi się zakładać
Leniuszek ze mnie 
Pytam, bo mam "zagadkę":
Czy jest jakaś różnica, a jeśli tak to jaka, między wariancją, a kwadratem odchylenia standardowego?
Oczywiście mógłbym zapytać na jakimś forum matematycznym, a jest ich ogrom w necie, ale nie żadnym nie mam konta i nie chce mi się zakładać
- Agata BJ
- Administrator
-
Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: These Days
- Kontakt:
Zapytałam męża, który jest nauczycielem...powiada, że nie ma różnicymisiek_93 pisze:Czy jest jakaś różnica, a jeśli tak to jaka, między wariancją, a kwadratem odchylenia standardowego?
- misiek_93
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Tak też właśnie myślałem! Dzięki Agata.
Pytam gdyż dzisiaj wykładowca od statystyki zarzucił naszej grupie, że nie przeczytała tego co polecił przeczytać, gdyż na jego pytanie "Czemu jest równy moment centralny drugiego stopnia?" odpowiedzieliśmy "wariancji". A Pan Doktor do nas, że to była pułapka i że teraz wie, że nie czytaliśmy ze zrozumieniem tego co polecił przeczytać.
Wywnioskował to tylko po tym, że w literaturze jest napisane, iż "moment centralny drugiego stopnia jest równy kwadratowi odchylenia standardowego", a my do niego, że "wariancja", ale skoro kwadrat odchylenia standardowego=wariancja to w czym problem?
Ot takie tam perypetie na politechnice xD
Pytam gdyż dzisiaj wykładowca od statystyki zarzucił naszej grupie, że nie przeczytała tego co polecił przeczytać, gdyż na jego pytanie "Czemu jest równy moment centralny drugiego stopnia?" odpowiedzieliśmy "wariancji". A Pan Doktor do nas, że to była pułapka i że teraz wie, że nie czytaliśmy ze zrozumieniem tego co polecił przeczytać.
Wywnioskował to tylko po tym, że w literaturze jest napisane, iż "moment centralny drugiego stopnia jest równy kwadratowi odchylenia standardowego", a my do niego, że "wariancja", ale skoro kwadrat odchylenia standardowego=wariancja to w czym problem?

Ot takie tam perypetie na politechnice xD