Piwo :D
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
- AgaBonJovi
- Gdańsk Supporter
-
It's My Life
- Kontakt:
SD witaj Chłopie, kopę lat!
co do piwa, to czasem mam wrażenie, że u nas w chałupie to piwo jest częstszym napojem niż woda, moi współlokatorzy sami warzą piwo i nie mogę powiedzieć inaczej niż tak, że jest najlepsze na świecie dziś też po domu rozchodzą się zapachy słodu, a jutro butelkowanie tego co tydzień temu warzone
Jestem z Hrubieszowa i Perła bije w moim sercu, ile razy uśmiechęła mi się buzia w markecie, gdy na półce stała właśnie moja Perełka
najlepiej zaś wspominam smak Perły Mocnej - to było coś, ale smakowało najlepiej w czasach, gdy pić mi jej jeszcze nie wolno było ... czyli jakieś 10 lat temu no i okoliczności, też robią swoje, tworzą magię trunku
Ubiegłego lata zakochałam sie w Radlerze i Wareczka chłodziła w wyjątkowo gorące dni, a miłość do smakowego piwa przypieczętowała wycieczka do Budapesztu, cóż za cudowny kraj, a jakie wspaniałe mają tam piwa, no polecam każdemu! Co ciekawe na Węgrzech (chyba) wolno spożywać piwko na ulicy, bo od samego rana do późnego wieczora widziałam wielu przechodniów z butelką lub puszką w dłoni, bez zażenowania konsumowali do woli. W przeciwieństwie do Polski, gdzie teoretyznie pić na ulicy nie wolno, a to u nas chodzą pijani w sztok... Tam inna kultura picia, wyższa
Dla smakoszy polecam bardzo ciekawy blog o piwie: http://malepiwko.wordpress.com/ niestety wyższość małych piw nad koncernami jest faktem:)
A dla odważnych lody o smaku piwa w Krakowie na Sławkowskiej, już wkrótce na pewno kochani Sycylijczycy wznowią produkcję! Polecam inne smaki również, pewnie nawet bardziej heh
co do piwa, to czasem mam wrażenie, że u nas w chałupie to piwo jest częstszym napojem niż woda, moi współlokatorzy sami warzą piwo i nie mogę powiedzieć inaczej niż tak, że jest najlepsze na świecie dziś też po domu rozchodzą się zapachy słodu, a jutro butelkowanie tego co tydzień temu warzone
Jestem z Hrubieszowa i Perła bije w moim sercu, ile razy uśmiechęła mi się buzia w markecie, gdy na półce stała właśnie moja Perełka
najlepiej zaś wspominam smak Perły Mocnej - to było coś, ale smakowało najlepiej w czasach, gdy pić mi jej jeszcze nie wolno było ... czyli jakieś 10 lat temu no i okoliczności, też robią swoje, tworzą magię trunku
Ubiegłego lata zakochałam sie w Radlerze i Wareczka chłodziła w wyjątkowo gorące dni, a miłość do smakowego piwa przypieczętowała wycieczka do Budapesztu, cóż za cudowny kraj, a jakie wspaniałe mają tam piwa, no polecam każdemu! Co ciekawe na Węgrzech (chyba) wolno spożywać piwko na ulicy, bo od samego rana do późnego wieczora widziałam wielu przechodniów z butelką lub puszką w dłoni, bez zażenowania konsumowali do woli. W przeciwieństwie do Polski, gdzie teoretyznie pić na ulicy nie wolno, a to u nas chodzą pijani w sztok... Tam inna kultura picia, wyższa
Dla smakoszy polecam bardzo ciekawy blog o piwie: http://malepiwko.wordpress.com/ niestety wyższość małych piw nad koncernami jest faktem:)
A dla odważnych lody o smaku piwa w Krakowie na Sławkowskiej, już wkrótce na pewno kochani Sycylijczycy wznowią produkcję! Polecam inne smaki również, pewnie nawet bardziej heh
Have a Nice Fuckin' Day
- prezes1
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: These Days i NJ
Re: Piwo :D
Odświeżam temat bo po 7 latach mam dostęp w swoim miejscu zamieszkania do wielu lokalnych browarów z całej Polski.
Stąd prośba do wszystkich o rekomendacje Waszych ulubionych piw(szczególnie jasnych lagerów).
Pamiętam jak Dand reklamował browar Amber lata temu, wreszcie mam u siebie i należy do moich ulubionych.
Obecnie piję głównie: Johannes, Złote Lwy, Złote Książęce(zwłaszcza Pszeniczne i Red Lager), Miłosław(niefiltrowane), Bud(amerykański Budweiser dostępny w Biedronce! ), ze swoich terenów polecam(poza Perłą) browar Jagiełło i Zwierzyniec. Poza tym popijam Braniewo, Namysłów, Żywiec, Tyskie, Kasztelan.
Czy ktoś pił Grimbergen? Jaki werdykt?
Jest taka masa piw mi nieznanych, że wolałbym dostać rekomendacje od innych ekspertów. Co pijecie? Co polecacie?
Stąd prośba do wszystkich o rekomendacje Waszych ulubionych piw(szczególnie jasnych lagerów).
Pamiętam jak Dand reklamował browar Amber lata temu, wreszcie mam u siebie i należy do moich ulubionych.
Obecnie piję głównie: Johannes, Złote Lwy, Złote Książęce(zwłaszcza Pszeniczne i Red Lager), Miłosław(niefiltrowane), Bud(amerykański Budweiser dostępny w Biedronce! ), ze swoich terenów polecam(poza Perłą) browar Jagiełło i Zwierzyniec. Poza tym popijam Braniewo, Namysłów, Żywiec, Tyskie, Kasztelan.
Czy ktoś pił Grimbergen? Jaki werdykt?
Jest taka masa piw mi nieznanych, że wolałbym dostać rekomendacje od innych ekspertów. Co pijecie? Co polecacie?
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
- EVENo
- Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: New Jersey
- Kontakt:
Ja miałem chwilową przygodę z próbowaniem różnych piw, ale ostatecznie zrezygnowałem. Rzadko kiedy byłem zadowolony ze smaku bądź co bądź drogiego piwa. Natomiast browar Amber to bardzo dobra opcja w kwestii cena-jakość. Mają różnorodną ofertę i każdy ich produkt jest warty uwagi. Jak się jednak nie ma Kauflandu "pod ręką" to niestety zostaje tylko Książęce, no i jeszcze Żateckie. Ostatnio z braku laku spróbowałem Lecha - jeżu, jakie to jest słodkie! Ma tyle wspólnego z piwem, co Desperados
Na pierwszym miejscu jednak, niezmiennie - Złoty Bażant. Uwielbiam! Ale przez to sięgam po niego raczej sporadycznie, żeby mi nie obrzydł
Odradzam natomiast sklepowe Kozły! I ciemny i jasny nie mają nic wspólnego z beczkowymi. Może miałem pecha, ale te co kupiłem raz w markecie były totalnie bez smaku.
Na pierwszym miejscu jednak, niezmiennie - Złoty Bażant. Uwielbiam! Ale przez to sięgam po niego raczej sporadycznie, żeby mi nie obrzydł
Odradzam natomiast sklepowe Kozły! I ciemny i jasny nie mają nic wspólnego z beczkowymi. Może miałem pecha, ale te co kupiłem raz w markecie były totalnie bez smaku.
Telewizja kłamie, a Radio Epsilon
- Dand
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Wspomniane przez ciebie Johannes i Złote Lwy to wciąż jedne z moich ulubieńców, często sięgam i wiem,że zawsze trzymają poziom.prezes1 pisze: Jest taka masa piw mi nieznanych, że wolałbym dostać rekomendacje od innych ekspertów. Co pijecie? Co polecacie?
Idąc troche wyżej cenowo polecam piwa z browarów Pinta,Nepomucen i Raduga. Mają masę różnych piw, co chwila rozlewają cos nowego więc ciężko polecić konkretny rodzaj ale robią świetne IPY, APY no i dobre na każdą porę Pilsy Piwka z tych browarów można dostać (oprócz sklepów specjalistycznych) w Lidlu a szczególnie polecam się zaopatrzyć wtedy gdy robią (raz, dwa razy w miesiącu) promkę w stylu kup 8 piw a 4 bedą gratis, przy użyciu kuponu z aplikacji. Wtedy piwka normalnie kosztujące 7-8 zł można wyłapać po już rozsądniejszych cenach, połowę taniej
Z takich normalniejszych cenowo, tak bez żadnej aplikacji, to polecam piwka Pomorskie z Browaru Staropolskiego, konkretnie Pomorskie Chmielowe oraz Świadomie Lekkie, dostępne np. w Auchan.
Pewnie dlatego,że są oszukane tzn. prawdziwy Kozel jest z Czech a te nasze są rozlewane w Polsce, niby pod nadzorem czeskich piwowarów ale to ściema. Tak więc masz racje - to są wyjątkowe ścieki.EVENo pisze: Odradzam natomiast sklepowe Kozły! I ciemny i jasny nie mają nic wspólnego z beczkowymi. Może miałem pecha, ale te co kupiłem raz w markecie były totalnie bez smaku.
Gambrinus Forever?
-
- Keep The Faith
- Ulubiona płyta: These Days
Oj, dla mnie temat rzeka, możnaby gadać i pisać godzinami.
Ja najbardziej lubię klasyczne lagery, pilsy oraz IPY.
Z ostatnich moich odkryć: Kozel Mistruv (dla porównania z tym Kozelopodobnym rozlewanym w PL), Zlaty Bazant '73 (edycja w butelce z epoki i historyczną etykietą, a smak... ech, od rana nie powinno się o tym myśleć oraz czeski Primator.
Z browarów polskich lubię Kormorana (szczególnie Warmińskie Rewolucje), całą serię Komes (choć te piwa są ciężkie, mocne i o dużej kwasowości, może poza Barley Wine, ale to już i mocą i smakiem ma z piwem mniej wspólnego).
Bardzo fajne piwa ma Browar Racibórz (Rżnięte, Twierdzowe, Raciborskie), Zwierzyniec, Pinta (to już dosyć wysoka półka cenowa).
Fajny od lat jest Ciechan Wyborne i Lagerowe, Lwówek Książęcy i Lwówek Jankes (chyba jedno z najtańszych klasycznych piw IPA doskonałe w smaku).
Z nietypowych i nie wszędzie dostępnych (czasami tylko w browarze lub kilku lokalnych sklepach w okolicy) - Browar WARKOT, Browar Roch, Browar Kaszubska Korona i wiele innych...
Ja najbardziej lubię klasyczne lagery, pilsy oraz IPY.
Z ostatnich moich odkryć: Kozel Mistruv (dla porównania z tym Kozelopodobnym rozlewanym w PL), Zlaty Bazant '73 (edycja w butelce z epoki i historyczną etykietą, a smak... ech, od rana nie powinno się o tym myśleć oraz czeski Primator.
Z browarów polskich lubię Kormorana (szczególnie Warmińskie Rewolucje), całą serię Komes (choć te piwa są ciężkie, mocne i o dużej kwasowości, może poza Barley Wine, ale to już i mocą i smakiem ma z piwem mniej wspólnego).
Bardzo fajne piwa ma Browar Racibórz (Rżnięte, Twierdzowe, Raciborskie), Zwierzyniec, Pinta (to już dosyć wysoka półka cenowa).
Fajny od lat jest Ciechan Wyborne i Lagerowe, Lwówek Książęcy i Lwówek Jankes (chyba jedno z najtańszych klasycznych piw IPA doskonałe w smaku).
Z nietypowych i nie wszędzie dostępnych (czasami tylko w browarze lub kilku lokalnych sklepach w okolicy) - Browar WARKOT, Browar Roch, Browar Kaszubska Korona i wiele innych...
Pozdrawiam
Paulska
Paulska
-
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: brak
dla mnie harnaś w puszce to największe zło, nie wiem czy ktoś podzieli moje zdanie
- jaedencormier
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: ff
Rzadko piję piwo, ale czasami mi się zdarzy
- deron96
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: ssss
Zimne piwo jest idealne na obecne upały
- bbosco
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: fdfdfbf ffddf
Uwielbiam piwo, ale wiem, że nie powinno się go spożywać zbyt często.
- vernon60
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: ajjhdhn kakakaka
Bardzo lubię pić piwo po pracy, jednak raz na jakiś czas preferuję inne trunki. Ostatnio byłem na weselu znajomego, gdzie była stanislav wódka. Nigdy wcześniej nie piłem wódki z górnej półki i muszę przyznać, że było to świetne doświadczenie. W dodatku na drugi dzień nie odczuwałem skutków spożywania alkoholu. Chyba zakupię ten trunek na moje nadchodzące urodziny.
- bogisichchristop
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: djkdx ssksks shbc
Bardzo lubię piwo, ale niestety nie mogę go zbyt często pić.
- lorenzo40
- Little Bit Of Soul
- Ulubiona płyta: shbssn sssjjkkz
Niestety nie mogę pić piwa, a szkoda bo bardzo lubię perłę i harnasie.