Roxette
Moderator: Mod's Team
Roxette
Temat o świetnym szwedzkim zespole, który po dziesięciu latach w lutym 2011r. wydadzą studyjny album. Singlem promującym będzie She's Got Nothing On (But The Radio). Nawet niezła piosenka. Jak wiemy w czerwcu zawitają do Polski. Byli już na sylwestrze, ale to nie to samo jak koncert.
Co myślicie o nich? Jakie są wasze ulubione piosenki.
It Must Have Been Love, Listen To Your Heart, How Do You Do, Sleeping In My Car, The Big L, Fading Like A Flower, Joyride. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Nagrali wiele przebojów i są nazywani "współczesną ABB?". Zapraszam do dyskusji.
Co myślicie o nich? Jakie są wasze ulubione piosenki.
It Must Have Been Love, Listen To Your Heart, How Do You Do, Sleeping In My Car, The Big L, Fading Like A Flower, Joyride. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Nagrali wiele przebojów i są nazywani "współczesną ABB?". Zapraszam do dyskusji.
Ja pierwszy raz świadomie zapoznałem się z Roxette na początku 1996 roku, gdy ukazał się teledysk "June Afternoon", promujący składankę "The Best of". Powiem szczerze, bardzo mi się podoba oraz jest bardzo optymistyczny i kolorowy (mniejsza z tym że zrobił go ten Jonas Akerlund, czyli ten sam reżyser który odpowiada za "Paparazzi" i "Telephone" Lady GaGi). Potem było "Wish I Could Fly" z 1999 roku i... choroba nowotworowa Marie Fredrikson, z którą na szczęście wygrała.
Roxette-wspomnienia z lat szkolnych :-)))
Rok 1988 i plyta "look sharp" z singlem "the look" ktory podbil USA.Na kasecie video z teledyskami nagranymi przez znajomego z jedynej satelity w miescie na tamte czasy budzil zaciekawienie.Posrod wielu wykonawcow jak Terence Trent D`Arby,Milli Vanilli,naszym Bon Jovi iukochanym i jego "I`ll be there for you(akurat to mialem na swojej Basf 240min)
duet ze Szwecji budzil emocje,drapiezny wokal Marie,jej krotkie wlosy i jakies dziwne video,przekolorowane,z kobieta prasujaca.Bylo to cos innego.
Mi przypadli do gustu bardzo.Autor tekstow i muzyki wiekszosci utworow Per Gessle posiada niesamowity zmysl do tworzenia przebojow chwytliwych,tak szybkich jak i ckliwych ballad,bardzo dopieszczonych w szczegolach.
Druga plyta "Joyride"rowniez ogromny sukces.
Ja mialem okazje przy okazji trasy "crash boom bang" podziwiac ich na zywo z bardzo bliska w czeskiej Pradze.Nie musze pisac ze bylo swietnie,scena w szachownice z okladki albumu,na poczatek ostre calkiem "sleeping in my car" a koncowka to ballada "love is all" i duze balony wypuszczone nad publicznoscia :-)))
Mysle ze na owe czasy byli niewatpliwym fenomenem umieszczajac po kilka utowrow z plyt na szczytach list przebojow.Byl moment ze sluchalem ich na zmiane z Bon Jovi.
W 1993 r dla stacji MTV nagrali w Sztokholmie fantastyczny koncert z serii "unplugged" na ktorym zagrali wiekszosc swoich przebojow plus kilka coverow w tym heart of gold Neila Younga oraz I never loved a man Arethy Franklin.
http://www.youtube.com/watch?v=Z9IxIr59bHI
Osobicie jako ulubiona plyte zespolu traktuje "Tourism" z pierwszym singlem "How Do you Do" a pozniejszym "fingertips" oraz cudownym "queen of rain" z 1992r i moich niezapomnianych wakacji na Mazurach :-)))
Wstrzasnela mnie choroba Marie,rownie jak pozniej ucieszyl jej powrot do zdrowia,pomimo ze uszczerbek na zdrowiu pozostal i umiejetnosc czytania i liczenia nie powrocila(podobno)
Duze brawa za powrot do muzyki i koncertowania.
Dodaje linka do cudownego utworu solowego Marie "Tro"
http://www.youtube.com/watch?v=zQNQHMLJzG4
Pozdrowienia dla wszystkich amatorow szwedzkiego grania :-)))
Rok 1988 i plyta "look sharp" z singlem "the look" ktory podbil USA.Na kasecie video z teledyskami nagranymi przez znajomego z jedynej satelity w miescie na tamte czasy budzil zaciekawienie.Posrod wielu wykonawcow jak Terence Trent D`Arby,Milli Vanilli,naszym Bon Jovi iukochanym i jego "I`ll be there for you(akurat to mialem na swojej Basf 240min)
duet ze Szwecji budzil emocje,drapiezny wokal Marie,jej krotkie wlosy i jakies dziwne video,przekolorowane,z kobieta prasujaca.Bylo to cos innego.
Mi przypadli do gustu bardzo.Autor tekstow i muzyki wiekszosci utworow Per Gessle posiada niesamowity zmysl do tworzenia przebojow chwytliwych,tak szybkich jak i ckliwych ballad,bardzo dopieszczonych w szczegolach.
Druga plyta "Joyride"rowniez ogromny sukces.
Ja mialem okazje przy okazji trasy "crash boom bang" podziwiac ich na zywo z bardzo bliska w czeskiej Pradze.Nie musze pisac ze bylo swietnie,scena w szachownice z okladki albumu,na poczatek ostre calkiem "sleeping in my car" a koncowka to ballada "love is all" i duze balony wypuszczone nad publicznoscia :-)))
Mysle ze na owe czasy byli niewatpliwym fenomenem umieszczajac po kilka utowrow z plyt na szczytach list przebojow.Byl moment ze sluchalem ich na zmiane z Bon Jovi.
W 1993 r dla stacji MTV nagrali w Sztokholmie fantastyczny koncert z serii "unplugged" na ktorym zagrali wiekszosc swoich przebojow plus kilka coverow w tym heart of gold Neila Younga oraz I never loved a man Arethy Franklin.
http://www.youtube.com/watch?v=Z9IxIr59bHI
Osobicie jako ulubiona plyte zespolu traktuje "Tourism" z pierwszym singlem "How Do you Do" a pozniejszym "fingertips" oraz cudownym "queen of rain" z 1992r i moich niezapomnianych wakacji na Mazurach :-)))
Wstrzasnela mnie choroba Marie,rownie jak pozniej ucieszyl jej powrot do zdrowia,pomimo ze uszczerbek na zdrowiu pozostal i umiejetnosc czytania i liczenia nie powrocila(podobno)
Duze brawa za powrot do muzyki i koncertowania.
Dodaje linka do cudownego utworu solowego Marie "Tro"
http://www.youtube.com/watch?v=zQNQHMLJzG4
Pozdrowienia dla wszystkich amatorow szwedzkiego grania :-)))
"..You can rule the whole world but it don't mean one damn thing.."
Roxette znowu zagrają w Polsce. Szwedzki zespół wystąpi, 24 lipca 2012 roku, w Ergo Arenie w Gdańsku. Czyżby Roxette będą stałym bywalcem w Polsce, tak jak np. Sting? Porównajcie sobie ceny na BJ, a na Roxette.. przepaść.
http://muzyka.interia.pl/pop/news/roxet ... 1736415,50
Porównaj sobie dorobek obu zespołów oraz marke... przepaść.Smolek pisze:Roxette znowu zagrają w Polsce. Szwedzki zespół wystąpi, 24 lipca 2012 roku, w Ergo Arenie w Gdańsku. Czyżby Roxette będą stałym bywalcem w Polsce, tak jak np. Sting? Porównajcie sobie ceny na BJ, a na Roxette.. przepaść.
Ale nic do Roxette nie mam, nawet lubie, żeby nie było.
KondZik, masz rację, nie pomyślałem o tym.KondZik pisze:Porównaj sobie dorobek obu zespołów oraz marke... przepaść.Smolek pisze:Roxette znowu zagrają w Polsce. Szwedzki zespół wystąpi, 24 lipca 2012 roku, w Ergo Arenie w Gdańsku. Czyżby Roxette będą stałym bywalcem w Polsce, tak jak np. Sting? Porównajcie sobie ceny na BJ, a na Roxette.. przepaść.
Ale nic do Roxette nie mam, nawet lubie, żeby nie było.
- misstwisted
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Z największa przyjemnością poszłabym na ich koncert gdybym miała jak, z kim i za co 
Takie pop rockowe granie wcale mnie nie zniechęca, wręcz lubię się czasem oderwać od metalu i dlatego na mojej półce gości wiele starych płyt tego zespołu, do których słuchania często wracam.
Niestety zawiodłam się na solowej płycie Per'a sprzed kilku lat i coś mnie odciągnęło również od całego Roxette. Tymczasem jestem ciekawa jak im idzie na scenie...
Takie pop rockowe granie wcale mnie nie zniechęca, wręcz lubię się czasem oderwać od metalu i dlatego na mojej półce gości wiele starych płyt tego zespołu, do których słuchania często wracam.
Niestety zawiodłam się na solowej płycie Per'a sprzed kilku lat i coś mnie odciągnęło również od całego Roxette. Tymczasem jestem ciekawa jak im idzie na scenie...
Znam i cenie ich twórczość - pierwszym utworem jakim poznałem z twórczości Roxette była piosenka The Big Love. Potem kolejne utwory It Must Have Been Love, Listen To Your Heart, How Do You Do, Sleeping In My Car, Fading Like A Flower, Joyride. Jeśli chodzi o nową płytę nie przypadła mi do gustu singiel promujący hmm... taki sobie. O wiele lepszy jest drugi Speak to me