Roxette

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Roxette

Post autor: Smolek »

Temat o świetnym szwedzkim zespole, który po dziesięciu latach w lutym 2011r. wydadzą studyjny album. Singlem promującym będzie She's Got Nothing On (But The Radio). Nawet niezła piosenka. Jak wiemy w czerwcu zawitają do Polski. Byli już na sylwestrze, ale to nie to samo jak koncert.

Co myślicie o nich? Jakie są wasze ulubione piosenki.

It Must Have Been Love, Listen To Your Heart, How Do You Do, Sleeping In My Car, The Big L, Fading Like A Flower, Joyride. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Nagrali wiele przebojów i są nazywani "współczesną ABB?". Zapraszam do dyskusji.
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Ja pierwszy raz świadomie zapoznałem się z Roxette na początku 1996 roku, gdy ukazał się teledysk "June Afternoon", promujący składankę "The Best of". Powiem szczerze, bardzo mi się podoba oraz jest bardzo optymistyczny i kolorowy (mniejsza z tym że zrobił go ten Jonas Akerlund, czyli ten sam reżyser który odpowiada za "Paparazzi" i "Telephone" Lady GaGi). Potem było "Wish I Could Fly" z 1999 roku i... choroba nowotworowa Marie Fredrikson, z którą na szczęście wygrała.
EVENo

Post autor: EVENo »

Nie słucham ich nałogowo, ale, jak każdy, znam kilka ich utworów.

Top 5:
1. Listen To Your Heart
2. Sleeping in My Car
3. It Must Have Been Love
4. How Do You Do
5. Joyride
ryboczka
Save a Prayer
Save a Prayer

Post autor: ryboczka »

Ogólnie lubię zespół, nawet bardzo i znam te najpopularniejsze utwory, ale za jakiegoś wielkiego fana się nie uważam :)
I'm sleep when I'm dead
Awatar użytkownika
Jarek
I Believe
I Believe

Post autor: Jarek »

Roxette-wspomnienia z lat szkolnych :-)))
Rok 1988 i plyta "look sharp" z singlem "the look" ktory podbil USA.Na kasecie video z teledyskami nagranymi przez znajomego z jedynej satelity w miescie na tamte czasy budzil zaciekawienie.Posrod wielu wykonawcow jak Terence Trent D`Arby,Milli Vanilli,naszym Bon Jovi iukochanym i jego "I`ll be there for you(akurat to mialem na swojej Basf 240min)
duet ze Szwecji budzil emocje,drapiezny wokal Marie,jej krotkie wlosy i jakies dziwne video,przekolorowane,z kobieta prasujaca.Bylo to cos innego.
Mi przypadli do gustu bardzo.Autor tekstow i muzyki wiekszosci utworow Per Gessle posiada niesamowity zmysl do tworzenia przebojow chwytliwych,tak szybkich jak i ckliwych ballad,bardzo dopieszczonych w szczegolach.
Druga plyta "Joyride"rowniez ogromny sukces.
Ja mialem okazje przy okazji trasy "crash boom bang" podziwiac ich na zywo z bardzo bliska w czeskiej Pradze.Nie musze pisac ze bylo swietnie,scena w szachownice z okladki albumu,na poczatek ostre calkiem "sleeping in my car" a koncowka to ballada "love is all" i duze balony wypuszczone nad publicznoscia :-)))
Mysle ze na owe czasy byli niewatpliwym fenomenem umieszczajac po kilka utowrow z plyt na szczytach list przebojow.Byl moment ze sluchalem ich na zmiane z Bon Jovi.
W 1993 r dla stacji MTV nagrali w Sztokholmie fantastyczny koncert z serii "unplugged" na ktorym zagrali wiekszosc swoich przebojow plus kilka coverow w tym heart of gold Neila Younga oraz I never loved a man Arethy Franklin.

http://www.youtube.com/watch?v=Z9IxIr59bHI

Osobicie jako ulubiona plyte zespolu traktuje "Tourism" z pierwszym singlem "How Do you Do" a pozniejszym "fingertips" oraz cudownym "queen of rain" z 1992r i moich niezapomnianych wakacji na Mazurach :-)))

Wstrzasnela mnie choroba Marie,rownie jak pozniej ucieszyl jej powrot do zdrowia,pomimo ze uszczerbek na zdrowiu pozostal i umiejetnosc czytania i liczenia nie powrocila(podobno)

Duze brawa za powrot do muzyki i koncertowania.

Dodaje linka do cudownego utworu solowego Marie "Tro"

http://www.youtube.com/watch?v=zQNQHMLJzG4

Pozdrowienia dla wszystkich amatorow szwedzkiego grania :-)))
"..You can rule the whole world but it don't mean one damn thing.."
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Roxette znowu zagrają w Polsce. Szwedzki zespół wystąpi, 24 lipca 2012 roku, w Ergo Arenie w Gdańsku. Czyżby Roxette będą stałym bywalcem w Polsce, tak jak np. Sting? Porównajcie sobie ceny na BJ, a na Roxette.. przepaść.

http://muzyka.interia.pl/pop/news/roxet ... 1736415,50
KondZik

Post autor: KondZik »

Smolek pisze:Roxette znowu zagrają w Polsce. Szwedzki zespół wystąpi, 24 lipca 2012 roku, w Ergo Arenie w Gdańsku. Czyżby Roxette będą stałym bywalcem w Polsce, tak jak np. Sting? Porównajcie sobie ceny na BJ, a na Roxette.. przepaść.

Porównaj sobie dorobek obu zespołów oraz marke... przepaść.
Ale nic do Roxette nie mam, nawet lubie, żeby nie było.
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

KondZik pisze:
Smolek pisze:Roxette znowu zagrają w Polsce. Szwedzki zespół wystąpi, 24 lipca 2012 roku, w Ergo Arenie w Gdańsku. Czyżby Roxette będą stałym bywalcem w Polsce, tak jak np. Sting? Porównajcie sobie ceny na BJ, a na Roxette.. przepaść.

Porównaj sobie dorobek obu zespołów oraz marke... przepaść.
Ale nic do Roxette nie mam, nawet lubie, żeby nie było.
KondZik, masz rację, nie pomyślałem o tym. ;) Kilka lat temu bardzo często ich słuchałem, ale ostatnio bardzo rzadko to robię. Kiedyś próbowałem przesłuchać jakoś całą płytę Roxette, ale mnie ona nie przekonała (była to Look Sharp! lub Joyride, nie pamiętam dokładnie). Wolę słuchać ich największe przeboje, i tak raczej zostanie. ;)
Awatar użytkownika
misstwisted
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: misstwisted »

Z największa przyjemnością poszłabym na ich koncert gdybym miała jak, z kim i za co :)
Takie pop rockowe granie wcale mnie nie zniechęca, wręcz lubię się czasem oderwać od metalu i dlatego na mojej półce gości wiele starych płyt tego zespołu, do których słuchania często wracam.
Niestety zawiodłam się na solowej płycie Per'a sprzed kilku lat i coś mnie odciągnęło również od całego Roxette. Tymczasem jestem ciekawa jak im idzie na scenie...
APB88
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: APB88 »

Znam i cenie ich twórczość - pierwszym utworem jakim poznałem z twórczości Roxette była piosenka The Big Love. Potem kolejne utwory It Must Have Been Love, Listen To Your Heart, How Do You Do, Sleeping In My Car, Fading Like A Flower, Joyride. Jeśli chodzi o nową płytę nie przypadła mi do gustu singiel promujący hmm... taki sobie. O wiele lepszy jest drugi Speak to me
Awatar użytkownika
Xander
It's My Life
It's My Life
Kontakt:

Post autor: Xander »

Ehh Roxette, słucham ich od czasu kiedy byłem jeszcze smarkiem. Ojciec ich uwielbiał więc i we mnie zaszczepił miłość do tego zespołu. Chyba nie ma takiego utworu którego bym nie lubił. A po Pretty Women to już w ogóle. :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”