30 LAT BON JOVI

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
harriet
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: harriet »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że jest to z 7800. Chciałam znaleźć innych członków ale oczywiście fotografowie i fani głównie przypomnieli sobie o nich podczas Slippery, więc jak na razie kupa włosów potocznie nazywana Jon.
We wszystkim co warto robić, warto przesadzać.
Awatar użytkownika
bad_name62
I Believe
I Believe
Ulubiona płyta: These Days

Post autor: bad_name62 »

Ostatnio zmieniony 19 lipca 2013, o 11:07 przez bad_name62, łącznie zmieniany 2 razy.
I've been everywhere, still I'm standing tall .. :)
Awatar użytkownika
karola559
It's My Life
It's My Life

Post autor: karola559 »

Jon zaczął golić sobie klate bo tak mu nakazali z góry czy z powodów "cieplarniano- estetycznych" ? :D
haha sorry ale zawsze jak oglądam jego zdjęcia z gołym torsem to mam to pytanie w głowie :P
Ja osobiście nie mam nic przeciwko ;D
Awatar użytkownika
harriet
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Obrazek

Obrazek
To jest chyba 7800, bo twarz rysia jakaś taka młodziutka.
Awatar użytkownika
koala555
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: koala555 »

Przedostatnie zdjęcie u harriet powaliło mnie na kolana :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
harriet
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Jon wygląda jak zadowolona dziewczynka <ok>

Obrazek

Obrazek Only Lonely

Obrazek

Obrazek

Obrazek David <3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

Din_Winter pisze: i jeszcze co do mojej przygody z Bon Jovi. Jak miałem 5 lub 6 lat obejrzałem przypadkiem początek filmu - "Harley Davidson & Malvoro Man". Początek wygląda tak, harleyowiec wstaje z łóżka w nocy, jest 4 lipca :D , ubiera się, spał z dziwką :D (nie pytać co ja oglądałem!!!!! :D ) wsiada w na harley, i zaczyna się Wanted Dead Or Alive.... i ryk harleya , najlepsza możliwa mieszanka... to był pierwszy raz (przynajmniej z tego co pamiętam) kiedy ich usłyszałem...
Oglądałem w latach 90tych, czad :)
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
Awatar użytkownika
harriet
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Miałam Marlboro na VHS, boże. Kocham ten film!
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Jonathan King - brytyjski producent, impresario i kompozytor, współpracujący z Polygramem podczas rozmowy z Derekiem Shulmanem, jednym z szefów wytwórni miał powiedzieć że zespół Bon Jovi jest ok ale 'target' nie jest ok. Trzeba wykorzystać wygląd muzyków a głównie lidera aby przyciągnąć nowy świeży target czyli młode dziewczęta i nastolatki. Wg Kinga zespół nie miał szans dorównać zespołom hard-rockowym typu Ratt czy Motley Crue, nie mówiąc już o legendach jak AC/DC. Shulman przyznał mu rację, King spotkał się z Jonem aby omówić nową strategię. Jon oczywiście przystał bo nie miał wyjścia,zespół potrzebował sukcesu natychmiast.

Jonathan King
Obrazek

Derek Shulman
Obrazek

Drugą sprawą była zmiana producenta. Nikt nie był zadowolony ze współpracy z Lancem Quinnem, tak więc pożegnano się bez żalu. Jonowi spodobał się niejaki Bruce Fairbairn, gdy przesłuchiwał debiut zespołu Black'N'Blue i porównał brzmienie ze swoim Fahrenheitem. Sięgnął po inne płyty Fairbairna(min.Loverboy) i podjął decyzję. Wysłał 8 demówek Bruce'owi i szybko się z nim spotkał. Zespół udał się do Vancouver do Little Mountain Sound Studios..

Bruce Fairbairn
Obrazek
Obrazek

Ale wcześniej - podczas procesu pisania piosenek - do Jona i Richiego dołączyła trzecia
osoba. Kompozytor Desmond Child, którego polecił Jonowi Paul Stanley z KISS. Child zresztą napisał wielki hit KISS 'I Was Made For Loving You' oraz 'Heaven's On Fire'. W sumie Child współtworzył 4 piosenki na trzecim albumie BJ, w tym dwa najważniejsze single('Bad Name' i 'Prayer').

Desmond Child
Obrazek

Od początku Jon miał tytuł na trzeci album. Chciał aby nazywał się 'Wanted Dead Or Alive', co pasowało do sytuacji zespołu a także było tytułem piosenki z której Jon i Richie byli szczególnie dumni. Ale podczas nagrywania albumu w Kanadzie zespół tak dobrze się bawił w klubie ze strip-teasem, gdzie tancerki namydlały się i brały prysznic na oczach wszystkich, że tytuł "Slippery When Wet' stał się racjonalnym wyborem.

Warto też wspomnieć o Pizza Parlour Jury. To w Kanadzie chłopaki wpadli na pomysł aby prawie gotowe piosenki puścić młodzieży w pizzeri aby oni zadecydowali które są najlepsze. Proces powtórzono też w New Jersey i NY(w pizzeriach ale też Jon dał piosenki młodszemu bratu aby ten puścił znajomym).Podobno kształt albumu powstał w ten sposób ale oczywiście Pizza Jury to tylko raczej 'sympatyczny' incydent i eksperyment który obrósł legendą. W każdym razie nie wiemy kto odrzucił taką piosenkę jak 'Edge of a Broken Heart' ale wiemy że Jon nie za bardzo był przekonany do 'Prayera' i to Richie go przekonał aby nad songiem popracować. Talk-box, Desmond Child(chóralny refren) swoje zrobili także. Piosenka powstała w piwnicy rodziców Richiego.

Pierwotna okładka SWW ukazała się tylko w Japonii a była oczywiście związana z wizytami w klubie Vancouver(The Number 5 Orange Stripclub). Znana wszystkim okładka przedstawia mokrą czarną plastikową torbę na śmieci z napisem SWW.

Obrazek

Obrazek

Trzeba dodać że w Vancouver zespół poznał Boba Rocka, który był inżynierem dźwięku Bruce'a Fairbairna a potem awansował do pierwszej ligi producentów rockowych.

Obrazek

Pierwszym singlem został 'You Give Love a Bad Name' wydany w lipcu '86. Drugim 'Living on a Prayer'(październik '86). Trzecim - 'Wanted Dead Or Alive'(marzec '87) i czwartym - 'Never Say Goodbye'(czerwiec '87).Dwa pierwsze single jak i cały album sięgnęły szczytu Billboardu. Jak wiemy doskonale jest to największy sukces zespołu po dzień dzisiejszy. Do tej pory rozeszło się prawie 30 mln egzemplarzy SWW.

Album nagrywano od stycznia do lipca 1986(Hugh był obecny podczas nagrywania :)). Premiera w USA była w sierpniu, w Europie miesiąc później.

Wayne Isham wyreżyserował teledyski do pierwszych trzech singli i tak się rozpoczęła kolejna owocna współpraca trwająca do dnia dzisiejszego.

Wayne Isham
Obrazek

Mark Weiss zrobił słynne zdjęcie ze środka książeczki(jedna z dziewczyn to Dorothea, z którą Jon się pogodził i zamieszkał). A współpraca z Weissem trwa do dzisiaj.

Obrazek

Warto tu powiedzieć, że wszyscy ci ludzie co przyczynili się do sukcesu SWW, skorzystali na tym sukcesie tak samo jak Bon Jovi. Bruce Fairbairn wskoczył do pierwszej ligi wraz z Bobiem Rockiem, Desmond Child zaczął współpracować z największymi gwiazdami, Wayne Isham tak samo. Dzięki ogromnemu sukcesowi zaczęła się moda na hair-metal bands. Pojawiła się cała masa nowych zespołów którym już było łatwiej zadebiutować. Aerosmith wrócili z niebytu etc...

Sukces płyty wywindował BJ do absolutnej czołówki i zespół wyruszył w ponad roczną trasę koncertową odwiedzając po raz pierwszy Kanadę i Australię. Supportem w USA był zespół Cinderella a w Europie Queensryche.

Uff,przekazuję pałeczkę wiceprezesom i Wam wszystkim!! :D
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
koala555
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: koala555 »

Prezesie wspaniały post :) dużo się dowiedziałam z początków BJ :) Proszę wszystkich o więcej :D
Awatar użytkownika
harriet
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Fajny wywiad, dzięki za linka... :)
Z tą Bonnie Tyler to była zabawna sytuacja bo gadano o plagiatach etc...tylko że zapomniano kto jest kompozytorem obu piosenek, hehe...Tak więc Desmond splagiatował trochę Childa można powiedzieć... :D
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Damned »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

1986.07.04 - Farm Aid II, Manor Downs Racetrack, Manor, USA
Zanim wystartowała trasa promująca album Slippery When Wet, Jon został zaproszony do udziału w drugiej edycji koncertu Farm Aid. Tym razem odbył się on na torze wyścigowym w Manor, w Teksasie. Gwiazdami tej edycji byli Bob Dylan, Stevie Ray Vaughan, Joe Walsh, Neil Young, Tom Petty czy Rick James. Przy okazji, był to pierwszy raz od 1983 roku, kiedy JBJ wystąpił publicznie bez swojego zespołu.

Suspicious Mind http://www.youtube.com/watch?v=1PyQL35gMlI
Rocku Mountain Way (Joe Walsh wokal) http://www.youtube.com/watch?v=c0dXr1rrBCs
Smokin' in the Boys Room (Vince Neal wokal) http://www.youtube.com/watch?v=_JlsTiLe_4k
Awatar użytkownika
harriet
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

prezes1 pisze:Fajny wywiad, dzięki za linka... :)
Z tą Bonnie Tyler to była zabawna sytuacja bo gadano o plagiatach etc...tylko że zapomniano kto jest kompozytorem obu piosenek, hehe...Tak więc Desmond splagiatował trochę Childa można powiedzieć... :D
Na miejscu Childa trochę bym się wkurzyła na Desmonda. Ale jak kto woli!
Idę szukać zdjęć ze Slippery :D
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Damned »

Obrazek
Obrazek
Obrazek

1986.07.23 - Forum, Montreal, Kanada
Trasa rozpoczęła się 14. lipca w Kanadzie, gdzie przez kilka następnych koncertów BJ mieli supportować Judas Priest. Poniżej występ w Montrealu i jedno z pierwszych wykonań Raise Your Hands, Let it Rock, a także You Give Love a Bad Name, gdzie intro do utworu grał na gitarze wówczas JBJ.

01. Raise Your Hands
02. Get Ready
03. You Give Love A Bad Name
04. Let it Rock
05. In and Out of Love
06. Runaway
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2013, o 01:01 przez Damned, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”