Wzmianki o BJ

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

KondZik pisze:Były już nominacje na hall of fame 2014?
W październiku są nominacje. Pewnie w tym roku wprowadzą Nirvanę, bo minęło niedawno 25 lat od ich debiutu. Na BJ bym nie liczył, zwłaszcza przez problemy kadrowe ;/
Awatar użytkownika
Din_Winter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Din_Winter »

a jakie są wgl warunki wstąpienie do Hall of Fame?
Keep The Faith, because I Believe that Good Things Come To Those Who Wait
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Din_Winter pisze:a jakie są wgl warunki wstąpienie do Hall of Fame?
Głównym warunkiem jest wywrzeć znaczący wpływ na swój gatunek muzyczny oraz by od debiutu płytowego minęło co najmniej 25 lat.

Mniej oficjalnym warunkiem jest mieć renomę i szacunek wśród "śmietanki" wśród której oprócz muzyków zasiadają dziennikarze muzyczni (m.in. z Rolling Stone), którzy nigdy nie cenili zbyt wysoko BJ ;)

Jak dotąd BJ byli blisko wprowadzenia w 2008 roku, nawet zaprosili Richiego na mały wywiad:
http://www.youtube.com/watch?v=FSF4H1tLhS8
http://www.youtube.com/watch?v=ob4hAs3vTvQ
http://www.youtube.com/watch?v=ceQpKkwNR04
Awatar użytkownika
Din_Winter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Din_Winter »

wpływ... Livin, It's My Life? coś jeszcze? może Always?
grają 30 lat - jest
dziennikarze - nie znają się :D

moim zdaniem skoro Guns N Roses są (mam rację prawda? :D ) to BJ tym bardziej powinni być, bo byłoby by to zwyczajnie niesprawiedliwe
Keep The Faith, because I Believe that Good Things Come To Those Who Wait
Awatar użytkownika
Margaretka
It's My Life
It's My Life

Post autor: Margaretka »

monjovi pisze: Co do tego BWC na pierwszy taniec.. :D Chciałabym to zobaczyc, Margaretka zrób video z ukrycia! :D
Wideo jest - ale nie umieszczę bez zgody pary młodej ;)
Wyszło fajnie - bo na luzie i bez napinki (tańca wcześniej nie trenowali). Wyglądało to tak, że w trakcie zwrotek tańczyli w parze - natomiast przy refrenie klaskali i machali rękami (tak jak w trakcie BWC w Gdańsku) i zachęcali do tego gości.

*

co do Hall of Fame, to kilka dni temu pojawił się dość ciekawy artykuł, którego autorzy punktują dlaczego taka nominacja byłaby możliwa - ale i też dlaczego raczej do niej nie dojdzie:
http://www.examiner.com/article/rock-ha ... ie-sambora
Awatar użytkownika
dobek994
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: dobek994 »

Jeśli ktoś już to wstawiał ( ja np. usłyszałem to wczoraj od Ricky'ego ) to przepraszam - niejaki raperzyna Pitbull o którym ostatnio było nawet głośno w jednym kawałku nawiązuje do Bon Jovi ( a raczej do Jona, ale pewnie nie wie że Bon Jovi to zespół ;) )

http://www.youtube.com/watch?v=oeZBxJPAo0Y

" I'm like Bon Jovi I'm wanted dead or alive, and ya better get with it " ... tjaaaaa
I'll never grow up, and I'll never grow old
Blame it on the love of rock n' roll!

https://www.facebook.com/bandmoonshiners/
Awatar użytkownika
misstwisted
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: misstwisted »

dobek994 pisze:Jeśli ktoś już to wstawiał ( ja np. usłyszałem to wczoraj od Ricky'ego ) to przepraszam - niejaki raperzyna Pitbull o którym ostatnio było nawet głośno w jednym kawałku nawiązuje do Bon Jovi ( a raczej do Jona, ale pewnie nie wie że Bon Jovi to zespół ;) )

http://www.youtube.com/watch?v=oeZBxJPAo0Y

" I'm like Bon Jovi I'm wanted dead or alive, and ya better get with it " ... tjaaaaa
Było, Kicek! Buuuuuu...! :beksa: :cfaniak:
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Damned pisze:
W październiku są nominacje. Pewnie w tym roku wprowadzą Nirvanę, bo minęło niedawno 25 lat od ich debiutu. Na BJ bym nie liczył, zwłaszcza przez problemy kadrowe ;/
Pamiętajmy też, że nadal nie mają żadnego utworu w "pięćsetce" wyselekcjonowanych przez Rock and Roll Hall of Fame piosenkach, "definiujących" gatunek rock n roll...

dla przykładu podana Nirvana ma dwa: All Apologies i Smells Like Teen Spirit...
Wprowadzeni w tym roku Rush, Heart, Randy Newman, Public enemy, Donna Summer(hehe), Albert King mają po 1.
Z drugiej strony Lou Adler i Quincy Jones też nie mają żadnej...

Songs That Shaped Rock and Roll
Selected by the Rock and Roll Hall of Fame and Museum curatorial staff and a number of rock critics and historians, these songs are some of rock and roll’s most popular and influential recordings. Arranged by artist and song title, the songs cover a variety of musicians and genres illustrating the evolution of rock and roll over the last century

http://rockhall.com/exhibits/one-hit-wo ... -and-roll/

Proces wprowadzania do Hall of Fame:
http://rockhall.com/inductees/induction-process/
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Tomker pisze:
Damned pisze:
Pamiętajmy też, że nadal nie mają żadnego utworu w "pięćsetce" wyselekcjonowanych przez Rock and Roll Hall of Fame piosenkach, "definiujących" gatunek rock n roll...

dla przykładu podana Nirvana ma dwa: All Apologies i Smells Like Teen Spirit...
Wprowadzeni w tym roku Rush, Heart, Randy Newman, Public enemy, Donna Summer(hehe), Albert King mają po 1.
Z drugiej strony Lou Adler i Quincy Jones też nie mają żadnej...

Songs That Shaped Rock and Roll
Selected by the Rock and Roll Hall of Fame and Museum curatorial staff and a number of rock critics and historians, these songs are some of rock and roll’s most popular and influential recordings. Arranged by artist and song title, the songs cover a variety of musicians and genres illustrating the evolution of rock and roll over the last century

http://rockhall.com/exhibits/one-hit-wo ... -and-roll/

Proces wprowadzania do Hall of Fame:
http://rockhall.com/inductees/induction-process/
Wystarczy zerknąć szybkim okiem na listę, aby zobaczyć, że dobór kawałków jest hmm.. odrobinę.... dziwny? bezsensu?

Fatboy Slim - Rockafeller Skank
The Fugees - Ready or Not
Madonna - Like A Virgin
Madonna - Vogue
Jay-Z - Hard Knock Life (Ghetto Anthem)
MC Hammer - U Can't Touch This
Bob Marley and the Wailers - No Woman, No Cry
Bob Marley and the Wailers - Redemption Song
Bob Marley and the Wailers - Three Little Birds
OutKast - Hey Ya!

O ile Boba Marleya mógłbym zrozumieć jakby ktoś mi wytłumaczył wątłe połączenie Reggae i Rocka na poziomie hmm spirytualnym? No ale MC Hammer, Jay-Z, Fatboy czy Fugees jest w wśród kawałków które wpłynęły na rocka, a jeden z największych hitów lat 80tych, który inspirował wiele zespołów pokroju Nickelback, MCRomance, Kiss, Daughtry czy np. Kid Rocka?
Ja mogę zrozumieć brak takiej pościelówy jak "Always" chociaż mógłbym przywołać przynajmniej kilka innych kawałków, które w późniejszym czasie mogły być pisane inspirując się tym kawałkiem. "It's My Life" wprowadziło Soft Rock na szczyt a zaraz za nią poszło kilka innych znanych lub debiutujących zespołów z kawałkami mocno opartymi na strukturze tego kawałku. Brak "IBTFYou" czy "BORoses" można zrozumieć z tego względu, że pierwsza jest mocno "zerżniętą" piosenką z Beatelsów a druga to też pościelówa. No ale przy "Keep The Faith" już miałbym wątpliwości co można jej zarzucić?

Chciałbym aby powstał kiedyś artykuł od osób nominujących kawałki do RNR HOF z wyjaśnieniem co robi w HOF "U Can't Touch This" albo Jay-Z i dlaczego nie ma tam "Livina". Byłbym bardzo ciekawy argumentacji. Bo mój mózg nie ogarnia na ten moment tej logiki.
werx :)
It's My Life
It's My Life

Post autor: werx :) »

Songs That Shaped Rock and Roll- Jay-Z nie ma z tym nic wspólnego, Mc Hammer też nie pasuje a Bob Marley to przede wszystkim reggae :/ i oni są a Bon Jovi nie ma
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Adrian pisze:O ile Boba Marleya mógłbym zrozumieć jakby ktoś mi wytłumaczył wątłe połączenie Reggae i Rocka na poziomie hmm spirytualnym? No ale MC Hammer, Jay-Z, Fatboy czy Fugees jest w wśród kawałków które wpłynęły na rocka, a jeden z największych hitów lat 80tych, który inspirował wiele zespołów pokroju Nickelback, MCRomance, Kiss, Daughtry czy np. Kid Rocka?
Ja mogę zrozumieć brak takiej pościelówy jak "Always" chociaż mógłbym przywołać przynajmniej kilka innych kawałków, które w późniejszym czasie mogły być pisane inspirując się tym kawałkiem. "It's My Life" wprowadziło Soft Rock na szczyt a zaraz za nią poszło kilka innych znanych lub debiutujących zespołów z kawałkami mocno opartymi na strukturze tego kawałku. Brak "IBTFYou" czy "BORoses" można zrozumieć z tego względu, że pierwsza jest mocno "zerżniętą" piosenką z Beatelsów a druga to też pościelówa. No ale przy "Keep The Faith" już miałbym wątpliwości co można jej zarzucić?
Nie ma co tu tłumaczyć. Te całe ich głosowanie jest śmiechu warte i nie ma nic wspólnego z rockiem od lat...
Rozumiem że chodzi Ci pewnie o Prayera czy Bad Name? Kiss było inspiracją dla BJ a nie odwrotnie. Nie znam żadnej piosenki KISS inspirowanej BJ. A odwrotnie by się znalazło wiele... ;)
Natomiast nie chcę mi się już dyskutować o 'zrzynaniu' bo to męczące jest i już była o tym mowa parę miesięcy temu...
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

prezes1 pisze:
Adrian pisze:O ile Boba Marleya mógłbym zrozumieć jakby ktoś mi wytłumaczył wątłe połączenie Reggae i Rocka na poziomie hmm spirytualnym? No ale MC Hammer, Jay-Z, Fatboy czy Fugees jest w wśród kawałków które wpłynęły na rocka, a jeden z największych hitów lat 80tych, który inspirował wiele zespołów pokroju Nickelback, MCRomance, Kiss, Daughtry czy np. Kid Rocka?
Nie ma co tu tłumaczyć. Te całe ich głosowanie jest śmiechu warte i nie ma nic wspólnego z rockiem od lat...
Rozumiem że chodzi Ci pewnie o Prayera czy Bad Name? Kiss było inspiracją dla BJ a nie odwrotnie. Nie znam żadnej piosenki KISS inspirowanej BJ. A odwrotnie by się znalazło wiele... ;)
Natomiast nie chcę mi się już dyskutować o 'zrzynaniu' bo to męczące jest i już była o tym mowa parę miesięcy temu...
Tutaj masz artykuł o tym jak Kiss chcieli naśladować Bon Jovi aby osiągnąć podobny sukces.
http://kissarmyspain.com/2012/09/kiss-y ... -bon-jovi/
Był też gdzieś wywiad tylko nie wiem z kim Paulem czy Gene w którym jeden się wypowiadał, że ten drugi przy nagrywaniu HITShade lub CNight (lub obu) non stop słuchał Bon Jovi i próbował tworzyć kawałki bazując na sukcesie kawałków Bon Jovi. Był bardzo mocno pod wrażeniem sukcesu Bon Jovi, że z wielką determinacją wałkował kawałki próbując wyciągnąć to coś i przelać na swoje nowe nagrania.
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Hehe, niestety no habla espanol. Więc nic nie rozumiem. ;)
Jak tak mówił to miło ale dziwne to bardzo...
Crazy Nights to typowe Kiss i nic tam nie widzę 'inspirowanego' przez BJ.
Zaczęli współpracę z Childem przed BJ, cały image i ubiory, fryzury - Kiss byli pierwsi(nie mówiąc już o lataniu nad publiką podczas koncertów).
Dlatego tym bardziej to dziwne...No ale jak to prawda to miła ciekawostka... :)
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Bartek00
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: Bartek00 »

Martaaa pisze:
Miracle-BJ pisze:Jest taki kanał STARS TV ( u mnie na cyfrowym polsacie to kanał 1000) i tam codziennie coś bj leci. Widziałam już Wanted, Blaze Of Glory, LOAP, It's My Life, Always, Keep the Faith, I'll Be There For You.
Uwielbiam ten kanał :D rzeczywiście codziennie puszczają BJ. Czasem jak tam gdzieś w tle leciało, to zdarzyło mi sie nawet i 3 piosenki dziennie usłyszeć :)
Świetne ten kanał ma pasma tematyczne. Najbardziej polecam Best Rock, jakoś po 22:00 :D
To może warto by się postarać, by Bon Jovi był w Best Chart? Jakoś jeszcze ich tam nie widziałem, a na pewno zasługują na pierwsze miejsce. To jak, zbiorowa akcja? :-)
Miracle-BJ
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Miracle-BJ »

Absolutnie nic nie mam do tego, że ktoś cytuje coś co ja nie napisałam na tym forum, ale czy może się tak zdarzyć, że jak wklejam cytuj to wkleja się wypowiedź innej osoby.
Chodzi mi o tą wypowiedź, którą napisał a bad name (Jest taki kanał STARS TV ( u mnie na cyfrowym polsacie to kanał 1000) i tam codziennie coś bj leci. Widziałam już Wanted, Blaze Of Glory, LOAP, It's My Life, Always, Keep the Faith, I'll Be There For You.), a cytowane jest jako mój post.
Jeszcze raz powtarzam, że nie mam do nikogo pretensji, tylko pytam z ciekawości, bo mi się tak nie zdarzyło.
BJ - It's my life - Always !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”