Najlepsze utwory rockowe i metalowe

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Daroo
It's My Life
It's My Life

Najlepsze utwory rockowe i metalowe

Post autor: Daroo »

Witam, zastanawiałem się nad takim rankingiem bądz listą już od dłuższego czasu. Próżno tu szukać takich zespołów jak Pink Floyd, The Beatles czy Led Zeppelin, jak dla mnie to jakieś stereotypy i propaganda. Dla nie których tutaj może być szokiem brak Bon Jovi w czołówce. O to moja wizja:

1.Guns n' Roses - Sweet Child O'mine (kawałek chyba ponad wszelkimi podziałami, potężne solo, świetna gitara i wokal)

2.Iron Maiden - Fear Of The Dark (może nie był wielkim hitem, genialne granie, dobra wizytówka Ironów)

3.Metallica - Nothing Else Matters (bardzo miło się słucha)
4.Nirvana - Smells Like Teen Spirit (kluczowy utwór dla lat 90-tych)
5.Guns n' Roses - November Rain (chyba jedna z najpiękniejszych ballad, no i znowu ta solówka Slasha)

6.AC/DC - Highway To Hell (szlagier, klasyka)
7.Deep Purple - Smoke In The Water (czy ktoś nie zna dziś tego riffu?)
8.Dire Straits - Brothers In Arms (świetny klimat i ukojenie dla uszu)
9.Led Zeppelin - Stairway To Heaven (żeby nie było :d )
10.Bon Jovi - Dry County (chyba sentymenty i te solo Sambory...)

Chciałem ułożyć takie TOP100 i mam tu tyle świetnych kawałków, ale jeszcze pomyślę. A wy jaką macie wizję takiej listy??
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Re: Najlepsze utwory rockowe i metalowe

Post autor: Scrooge »

Daroo pisze:Próżno tu szukać takich zespołów jak Pink Floyd, The Beatles czy Led Zeppelin, jak dla mnie to jakieś stereotypy i propaganda.
Daroo pisze: 9.Led Zeppelin - Stairway To Heaven (żeby nie było :d )
:))
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

1. Santana feat. Alex Ligertwood - Somewhere in Heaven (Jeden z najlepszych i zarazem najbardziej niedocenionych utworów lat 90. Jest bardzo rozbudowany, trwa prawie 10 minut i składa się z kilku części, podobnie jak "Bohemian Rhapsody" Queen. Znajduje się na wydanym w 1992 roku albumie "Milagro", który mimo wszystko był komercyjną klapą.)

2. Guns N' Roses - Estranged (Jest to przykład jak można pobić na głowę coś co uważane jest przez wielu za ideał, czyli "November Rain". Jest jeszcze dłuższe, bardziej rozbudowane i ma lepsze solówki gitarowe. Mimo że nie jest tak dobrze znane jak NR, to i tak zjada to na przystawkę do śniadania.)

3. David Gilmour - On an Island (Piękna rockowa ballada z połowy pierwszej dekady XXI wieku. Utwór ma dwie dość długie solówki gitarowe i sprawia wrażenie jakby powstał ponad 25 lat temu, a nie w 2006 roku. Orkiestra symfoniczna ze smyczkami, obecna w nagraniu tego utworu potęguje cały efekt. Gilmour tworzy świetną muzykę z duszą, a nie plastikowe "radiowe hity".)

4. Korn - Daddy (Jest to utwór bardzo osobisty i bliski sercu Jonathana Davisa, ponieważ dotyczy jego ojca, który był bardzo okrutny wobec niego. Został nagrany tylko jeden raz i kończy się autentycznym płaczem wokalisty. Taką bardzo osobistą tematykę jestem wstanie zrozumieć. Nie o złamanym sercu i nieszczęśliwej miłości, tylko o okrutnym ojcu i zrujnowanym dzieciństwie z tego powodu.)

5. Metallica - The Day that Never Comes (Doskonały dowód na to że w dzisiejszych czasach są jeszcze muzycy, którzy chcą nagrywać długie i rozbudowane utwory, nie mające nic wspólnego z "radiowymi hitami" o długości maksimum 3:30. Już sam wstęp jest dłuższy niż w "November Rain" a końcówka to wybitnie nieradiowe rozbudowane solo na gitarze, które trwa ponad trzy minuty.)

PS: Daroo powinieneś wiedzieć jedną rzecz. Nie wszystkie genialne utwory rockowe są powszechnie znane przez wszystkich. Prawdziwe perełki zna tylko garstka i dlatego nie należy się ograniczać się wyłącznie do tego, co zamordowały stacje radiowe. Ja myślę we własnych prywatnych kategoriach, które nie mają nic wspólnego z tym co znajduje się wśród ogółu.
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2010, o 16:20 przez Geminiman019, łącznie zmieniany 1 raz.
EVENo

Post autor: EVENo »

Ja dam tylko trzy propozycje, których tu jeszcze nie ma:
Metalica - The Unforgiven
Guns n' Roses - November Rain
Def Leppard - Love Bites
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

Pozwolę sobie zmodyfikować odpowiedź i w moim przypadku będą to najlepsze utwory - ale w innym znaczeniu - takie, które ukształtowały mój gust muzyczny, czy też później wpływały nam jego zmiany, taka moja prywatna top lista, niekoniecznie numerów mega wybitnych (choć dla mnie najważniejszych).
Więc tak:

1. Bon Jovi: Lay Your Hands On Me, Bad Medicine, Born To Be My Baby - w zasadzie dla mnie wybór oczywisty, dzięki New Jersey, a szczególnie genialnemu otwarciu w postaci ww. utworów w ogóle sięgnąłem po Bon Jovi 21 lat temu.

2. Mercyful Fate: Is That You, Mellisa? - dzięki temu numerowi (niezapomniane lato 1993...) pokochałem twórczość Kinga Diamonda i mroczne brzmienia, dziwne dźwięki, tajemnicze głosy, eh te okładki...

3. Metallica: Enter Sandman - pamiętam jak dziś wydanie "czarnego albumu" i ten właśnie numer w szkolnym radiowęźle - odpadłem, choć już wcześniejszy płyty Metalliki miałem okazję poznać.

4. Def Leppard: Love Bites - długo zastanawiałem się nad wyborem numeru chłopaków z Sheffield, wiedziałem tylko, że musi to być piosenka z Hysterii - i padło na Love Bites - przed wszystkim za wspaniałe wspomnienia z przyjaciółmi z dzieciństwa, no i za cudowną randkę z najśliczniejszą dziewczyną świata, której nie widziałem już od kilku lat...

5. The Gathering: Strange Machines - za pierwszy kobiecy rockowy głos, jaki mnie rozłożył na łopatki i oczarował, a do tego niezapomniana Anneke i klimaty, jakie tworzyła swoją niepowtarzalną barwą głosu.

6. Paradise Lost: The Last Time - znów szkoła średnia, niesamowita okładka Draconian Times i reklama płyty w tv - właśnie z The Last Time w tle, musiałem ten album zdobyć i się udało - idealne wręcz połączenie ciężkich gotycko - doomowych dźwięków oraz melodii, do dziś jeden z moich ulubionych zespołów (jak większość na tej liście).

7. Iron Maiden: Fear OF The Dark - sorki Daroo, ale jak ten numer nie był hitem, to ja przepraszam. Dzięki niemu zainteresowałem się Maidenami, no i byli pierwszą poważną grupą zagraniczną, jaką zobaczyłem na żywo. Czekam na kolejny live w Polsce.

8. Dream Theater: The Mirror - początkowo całej płyty Awake niecierpiałem, ale po kilku latach wreszcie do niej dorosłem i tak oto połamane rytmy DT na stale zagościły w mojej głowie. Genialne karkołomne granie, nie każdemu podejdzie do gustu, ale mnie zdobyły.

9. Type O Negative: Love You To Death - mimo, że TON słuchałem już kilka lat, dopiero płyta October Rust całkowicie mną zawładnęła i porwała tak, że Petera i spółkę uważam za jeden z najważniejszych rockowych zespołów ostatnich 20 lat. Tegoroczna śmierć Petera była tym bardziej przykra...

10. Whitesnake: Is This Love - czy trzeba to tłumaczyć komukolwiek? Cudowna ballada, świetny wokal Davida, numer dla mnie bardzo osobisty. No i jak on wypada na żywo - ciarki na plecach za każdym razem.

Zabrakło tu kilka ważnych kapel i utworów, choćby Van Halen (Can't Stop Lovin' You), Tiamat (Whatever That Hurts), My Dying Bride (The Cry Of Mankind) czy Megadeth (Train Of Consequences), ale jak 10 to 10 :).
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
jaszek
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul

Post autor: jaszek »

Wszystkim fanom dobrej muzyki polecam nastepujace utwory :
1. Mother Love Bone - Chloe Dancer/Crown Of Thorns (geniusz)
2. Blind Melon - Mouthful Of Cavities
3. Alice In Chains - Nutshell
4. Temple Of The Dog - Say Hello 2 Heaven, Call Me a Dog, Hunger Strike ( cała płyta cudowna)
5. Pink Floyd - Learning To Fly i wiele, wiele innych
6. Pearl Jam - Black
7. Skid Row - In a Darkened Room, Quicksand Jesus
8. Whitesnake - Sailing Ships
9. Sting - Shape of My Heart
10. The Cult - Edie(Ciao Baby)
Mógłbym tak wiele pisac, ale to są najpiekniejsze utwory rockowe jakie powstały. Oczywiscie wiele można tu jeszcze dorzucic
sebastian
Save a Prayer
Save a Prayer

Post autor: sebastian »

Dla mnie numerem jeden jest HOTEL CALIFORNIA-Eagles. !!
A co z polskim rockiem?Takie utwory jak ARAHJA-Kult,czy NIE GNIEWAJ SIę NA MNIE POLSKO i WIE?A RADOŚCI,WIE?A SAMOTNOŚCI-Sztywny Pal Azji,wywołują u mnie niesamowite wrażenia. :brawo: Tylko stare kawałki polskiego rocka zasługują na uwagę.
sebi
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

1.Metallica - Master of Puppets (the best)
2.Alice in Chains - Would?
3.Black Sabbath - Paranoid
4.Iron Maiden -Children of the Damned
5.Pantera - Mouth For War
6.Pearl Jam - Once
7.Metallica - Nothing Else Matters
8.Deep Purple - Child in Time
9.Scorpions - Blackout
10.Led Zeppelin - Imigrant Song

[ Dodano: 2010-09-06, 22:52 ]
Zapomniałem o genialnych dzwiękach najdoskonalszego utworu wszech czasów(moim zdaniem)czyli SHINE ON YOU CRAZY DIAMOND PTS.I-V zespołu Pink Floyd.Geniusz w najczystszej postaci
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Scrooge »

Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno takie, które zawsze zmuszają do rozmyśleń, refleksji czy innej aktywności umysłowej ;) . Jeżeli miałbym uznać sentyment za kryterium wyboru to lista 10 najlepszych mogłaby w moim przypadku wyglądać tak:

1. Alice In Chains - Nutshell
2. Pink Floyd - Wish You Were Here
3. Elvis Presley - Always On My Mind
4. Guns N' Roses - Civil War
5. Michael Jackson - Give In To Me
6. Oasis - The Masterplan
7. Pink Floyd - Comfortably Numb
8. Bon Jovi - My Guitar Lies Bleeding In My Arms
9. Bryan Adams - Summer Of 69
10. Whitesnake - Judgement Day
Awatar użytkownika
Alicia 478
It's My Life
It's My Life

Post autor: Alicia 478 »

Poza numerem jeden kolejność przypadkowa :

1. Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond (I-V)
2. Metallica - The Unforgiven
3. Guns N' Roses - Estranged
4. Alice In Chains - Frogs
5. AC/DC – Highway to Hell
6. Scorpions – Still Loving You
7. Alice In Chains - Dirt
8. Red Hot Chili Peppers – Under the Bridge
9. Aerosmith – Dream On
10.Bruce Springsteen – Streets Of Philadelphia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”