Coś na słodko
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
- Agata BJ
- Administrator
-
Have A Nice Day
- Posty: 4227
- Rejestracja: 16 września 2005, o 18:51
- Ulubiona płyta: These Days
- Lokalizacja: Lublin / Edynburg
- Kontakt:
Coś na słodko
To może temat na słodko? Lubicie desery? Robicie desery w domowym zaciszu? Może macie jakieś fajne przepisy?
Jestem wielką fanką pieczenia domowych ciast i ciastek, jak również deserów na zimno. Bawicie się w to w wolnych chwilach? Podzielcie się przepisami i pomysłami!
Ja właśnie wszamałam takie coś:
Bardzo prosty deser, do którego potrzeba tylko jogurtu naturalnego, musli w dowolnym smaku oraz dżemu lub frużeliny w ulubionym smaku Dietetycznie i przepysznie!
Czekam na Wasze pomysły
Jestem wielką fanką pieczenia domowych ciast i ciastek, jak również deserów na zimno. Bawicie się w to w wolnych chwilach? Podzielcie się przepisami i pomysłami!
Ja właśnie wszamałam takie coś:
Bardzo prosty deser, do którego potrzeba tylko jogurtu naturalnego, musli w dowolnym smaku oraz dżemu lub frużeliny w ulubionym smaku Dietetycznie i przepysznie!
Czekam na Wasze pomysły
- Kama97
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- Posty: 570
- Rejestracja: 6 listopada 2012, o 11:25
- Lokalizacja: Gdańsk
Oooooo, coś dla mnie ! Uwielbiam bawić się w pieczenie i przygotowywanie ciast i deserów ! W gotowanie też Ale tylko w weekendy i dni wolne od szkoły, wtedy mam czas Ale to jest bardzo relaksujące według mnie Mam nawet całą galerię z fotkami moich "Dzieł kulinarnych " Dużo tego jest W ten weekend robiłam np. drożdżówki "danisze " z ciasta duńskiego z nadzieniem migdałowym i serowym ( z książki Nigelli ) PYYYYYCHA ! A jakis czas temu robiłam tort bezowy dacqouise a'la od Sowy. Mniaaaam. Moja mama - wielka fanka tortu Sowy - stwierdziła, ze mój jest lepszy
Agata super pomysł na temat !
Agata super pomysł na temat !
10.06.2011 - Drezno
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
- Kama97
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- Posty: 570
- Rejestracja: 6 listopada 2012, o 11:25
- Lokalizacja: Gdańsk
Tort bezowy robiłam z tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort ... -daktylami
fotka: https://pbs.twimg.com/media/BL18iBACYAEKT9r.jpg:large
Danisze ( z ksiązki )
60 ml ciepłej wody, 125 ml mleka o temp. pokojowej, 1 duże jajko w temp. pokojowej, 350 g mąki, 7 g suchych drożdży, 25 g cukru, 25 g zimnego, pokrojonego masła
wymieszać jajko, mleko i wodę. do malaksera wsypac mąkę, drożdże, cukier, masło i krótko zmiksować żeby kawałki masła były cigle widoczne. przełożyć do miski i dolac płynne składniki, lekko zganieść ręką, niedokładnie, masa ma być lekka z wdocznym kawałkami masła.przykryć miske wstawić do lodówki na noc. następnego dnia doprowadzić ciasto do temp.pokojowej i rozwałkować na duży kwadrat. złożyć na 3 jak list, obrócić ciasto żeby zagięcie było po lewej stronie, i powtórzyć czynność składania 3 razy. Nałożyć sporo nadzienia, zlepić przeciwległe rogi i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Piec w 180 C około 15 minut i polukrowac.
Nadzienia
migdałowe: 200 g mielonych migdałów, 80 g cukru pudru, 2 łyżki miękkiego masła, 1 białko jajka, lekko ubite, 1/2 łyzeczki ekstraktu migdałowego
serowe: 200 g mielonego twarogu, 1 żółtko, 6 łyżek cukru, 1 łyżka startej skórki z cytryny 3 łyżki roztopionego masła.
wymieszać dokładnie.
To jest tak, jak ja robiłam ( w przepisie było mniej migdałow, ser ricotta zamiast twarożku i żółtko zamiast jajka )
fotka: https://pbs.twimg.com/media/BL18ZvZCAAAum-x.jpg:large
ja to chętnie bym zjadła twój deser, ale nieststy mam tylko dżem
fotka: https://pbs.twimg.com/media/BL18iBACYAEKT9r.jpg:large
Danisze ( z ksiązki )
60 ml ciepłej wody, 125 ml mleka o temp. pokojowej, 1 duże jajko w temp. pokojowej, 350 g mąki, 7 g suchych drożdży, 25 g cukru, 25 g zimnego, pokrojonego masła
wymieszać jajko, mleko i wodę. do malaksera wsypac mąkę, drożdże, cukier, masło i krótko zmiksować żeby kawałki masła były cigle widoczne. przełożyć do miski i dolac płynne składniki, lekko zganieść ręką, niedokładnie, masa ma być lekka z wdocznym kawałkami masła.przykryć miske wstawić do lodówki na noc. następnego dnia doprowadzić ciasto do temp.pokojowej i rozwałkować na duży kwadrat. złożyć na 3 jak list, obrócić ciasto żeby zagięcie było po lewej stronie, i powtórzyć czynność składania 3 razy. Nałożyć sporo nadzienia, zlepić przeciwległe rogi i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Piec w 180 C około 15 minut i polukrowac.
Nadzienia
migdałowe: 200 g mielonych migdałów, 80 g cukru pudru, 2 łyżki miękkiego masła, 1 białko jajka, lekko ubite, 1/2 łyzeczki ekstraktu migdałowego
serowe: 200 g mielonego twarogu, 1 żółtko, 6 łyżek cukru, 1 łyżka startej skórki z cytryny 3 łyżki roztopionego masła.
wymieszać dokładnie.
To jest tak, jak ja robiłam ( w przepisie było mniej migdałow, ser ricotta zamiast twarożku i żółtko zamiast jajka )
fotka: https://pbs.twimg.com/media/BL18ZvZCAAAum-x.jpg:large
ja to chętnie bym zjadła twój deser, ale nieststy mam tylko dżem
10.06.2011 - Drezno
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
-
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- Posty: 945
- Rejestracja: 24 lutego 2013, o 14:11
- Ulubiona płyta: The Circle
- Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
- Kontakt:
- Agata BJ
- Administrator
-
Have A Nice Day
- Posty: 4227
- Rejestracja: 16 września 2005, o 18:51
- Ulubiona płyta: These Days
- Lokalizacja: Lublin / Edynburg
- Kontakt:
Jak wspominałam, uwielbiam piec muffiny Przepisy czerpię w internetu najczęściej (www.mojewypiekicom i www.kwestiasmaku.com).
Muffiny maślane z białą czekoladą (przepis: http://www.kwestiasmaku.com/desery/babk ... zepis.html):
Oprócz muffinów uwielbiam też pannę cottę! Przepis stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wlo ... cotta.html Ja zrobiłam wersję z polewą truskawkową
Aż chce mi się słodkiego jak wspominam te pyszności
Muffiny maślane z białą czekoladą (przepis: http://www.kwestiasmaku.com/desery/babk ... zepis.html):
Oprócz muffinów uwielbiam też pannę cottę! Przepis stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wlo ... cotta.html Ja zrobiłam wersję z polewą truskawkową
Aż chce mi się słodkiego jak wspominam te pyszności
- Fantaghiro7
- Have A Nice Day
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
- Lokalizacja: Kartuzy
Dopiero zauważyłam ten temat, a to totalnie moja bajka. Właśnie dzisiaj zrobiłam standardowe muffiny czekoladowe.
Generalnie lubię i gotować i piec. Z resztą tak się składa, że ciasta od czasu do czasu piekę na zamówienie.
Chodzi za mną creme brule, ale bez sprawnego piekarnika (świruje mu temp.) się nie porywam.
AgataBJ Jak coś to mam całą książkę o muffinach i też często robię, więc służę przepisami
Może na początek przepis, z którego robię ciepły czekoladowy deser a'la fondant
przepis na 4 sztuki
110g + 1 łyżka stołowa niesolonego masła
Ok. 112g gorzkiej czekolady (60% kakao)
2 jajka
¾ kubka cukru pudru
3 łyżki stołowe mąki
Masłem wysmaruj kubeczki żaroodporne. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, odstaw żeby trochę ostygła. W innej misce zmieszaj jajka, cukier, mąkę i wlej czekoladę, wymieszaj. Wlej miksturę do 4 kubeczków. Piecz ok. 20 min. w 200C., deser powinien być twardy i spieczony na wierzchu, a miękki i ciągnący pod spodem.
Generalnie lubię i gotować i piec. Z resztą tak się składa, że ciasta od czasu do czasu piekę na zamówienie.
Chodzi za mną creme brule, ale bez sprawnego piekarnika (świruje mu temp.) się nie porywam.
AgataBJ Jak coś to mam całą książkę o muffinach i też często robię, więc służę przepisami
Może na początek przepis, z którego robię ciepły czekoladowy deser a'la fondant
przepis na 4 sztuki
110g + 1 łyżka stołowa niesolonego masła
Ok. 112g gorzkiej czekolady (60% kakao)
2 jajka
¾ kubka cukru pudru
3 łyżki stołowe mąki
Masłem wysmaruj kubeczki żaroodporne. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, odstaw żeby trochę ostygła. W innej misce zmieszaj jajka, cukier, mąkę i wlej czekoladę, wymieszaj. Wlej miksturę do 4 kubeczków. Piecz ok. 20 min. w 200C., deser powinien być twardy i spieczony na wierzchu, a miękki i ciągnący pod spodem.
19.06.2013r. - Gdańsk
-
- Have A Nice Day
- Posty: 553
- Rejestracja: 16 czerwca 2005, o 16:49
- Lokalizacja: WROCLAW
- Kontakt:
o nie wiedziałam że mamy taki temat... cos dla mnie ja ciagle pieke i tyłek rosni ale coż:D
Pyszne ciasto z kaszą manną naq gorące dni
Ciasto jest świetne. Ma cudownie przeplatające się kolorki, smakuje obłędnie, tu zaznaczę dla osób które lubią kaszę mannę w każdej postaci, np. tak jak Ja )). Na upały, prosto z lodówki, jest jednym z moich faworytów .
Składniki na biszkopt:
1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut, na jasno złoty kolor.
Składniki na masę:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu truskawkowego
100 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
1 gorzka czekolada starta na tarce o małych oczkach, do dekoracji (nie dałam)
Wykonanie:
Obie galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wrzącej wody.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką i ścieramy czekoladę przed podaniem. Ponownie wkładamy do lodówki.
Pyszne ciasto z kaszą manną naq gorące dni
Ciasto jest świetne. Ma cudownie przeplatające się kolorki, smakuje obłędnie, tu zaznaczę dla osób które lubią kaszę mannę w każdej postaci, np. tak jak Ja )). Na upały, prosto z lodówki, jest jednym z moich faworytów .
Składniki na biszkopt:
1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut, na jasno złoty kolor.
Składniki na masę:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu truskawkowego
100 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
1 gorzka czekolada starta na tarce o małych oczkach, do dekoracji (nie dałam)
Wykonanie:
Obie galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wrzącej wody.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką i ścieramy czekoladę przed podaniem. Ponownie wkładamy do lodówki.
- Fantaghiro7
- Have A Nice Day
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
- Lokalizacja: Kartuzy
- Fantaghiro7
- Have A Nice Day
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
- Lokalizacja: Kartuzy
Kokosowy puszek
Ciasto
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Białka ubić na sztywno. Dodawać po trochu cukru, ukręcić. Następnie żółtka. Na koniec dodać mąki, proszek i lekko wymieszać. Piec w 180 C ok. 35 minut (wstawić do zimnego piekarnika).
Krem
1 kost. masła
20 dkg kokosu
2 szkl. mleka
1 op. budyniu śmietankowego
0,5 szkl. cukru
Mleko 1,5 szkl. gotujemy z cukrem i kokosem mieszając. Dodać na wolnym ogniu budyń rozrobiony w 0,5 szkl. mleka. Gotować chwilkę, mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem, dodajemy budyń i resztę kokosu, aż masa będzie puszysta.
Ciasto przecinamy wzdłuż na 2 części. Jedną wkładamy do blachy, smarujemy cienko dżemem (ja dałam z czarnej porzeczki) i dodajemy połowę masy. Nakładamy ciasto i smarujemy pozostałą masą.
Dekoracja
0,5 szkl. kokosu
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Składniki podgrzewamy na patelni cały czas mieszając - muszą się zrumienić. Po wystudzeniu posypujemy wierzch ciasta.
Życzę udanego pieczenia i smacznego!
Ciasto
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Białka ubić na sztywno. Dodawać po trochu cukru, ukręcić. Następnie żółtka. Na koniec dodać mąki, proszek i lekko wymieszać. Piec w 180 C ok. 35 minut (wstawić do zimnego piekarnika).
Krem
1 kost. masła
20 dkg kokosu
2 szkl. mleka
1 op. budyniu śmietankowego
0,5 szkl. cukru
Mleko 1,5 szkl. gotujemy z cukrem i kokosem mieszając. Dodać na wolnym ogniu budyń rozrobiony w 0,5 szkl. mleka. Gotować chwilkę, mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem, dodajemy budyń i resztę kokosu, aż masa będzie puszysta.
Ciasto przecinamy wzdłuż na 2 części. Jedną wkładamy do blachy, smarujemy cienko dżemem (ja dałam z czarnej porzeczki) i dodajemy połowę masy. Nakładamy ciasto i smarujemy pozostałą masą.
Dekoracja
0,5 szkl. kokosu
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Składniki podgrzewamy na patelni cały czas mieszając - muszą się zrumienić. Po wystudzeniu posypujemy wierzch ciasta.
Życzę udanego pieczenia i smacznego!
19.06.2013r. - Gdańsk