Coś na ząb !?

Wszystko co nie pasuje do pozostałych kategorii.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

JJ pisze:Hahaha, studiuję stomatologię, kończę po ciężkich 5 latach dosłownie za 2 dni;)
Co tam 5 lat ciężkich robót, gratuluję przyszłych zarobków! :)

[ Dodano: 2013-07-07, 00:31 ]
Agata BJ pisze:
Tomker pisze:
Agata BJ pisze:Szkoda, że ten temat ucichł..liczyłam na masę ciekawych przepisów, a tu nic! Dlatego odświeżam bo i mam okazję :D
Wczoraj po raz kolejny robiłam quiche'a :)
Hej! Jak to smakuje? Wygląda zabójczo dobrze! :)
Dzięki za miłe słowa :)
No w moim domu smakowało...dwóm osobom spożywającym :D Także nie wiem, czy to dobry wynik? Było bardzo dobre! Zwłaszcza, jeśli ktoś lubi połączenie kukurydzy z kurczakiem.
Aha czyli Nana się nie skusiła ;)

ale do czego mogę porównać ten smak? (sorry nie czytałem przepisu, może z niego by coś wynikło, po prostu zobaczyłem wygląd i chciałem od razu poznać smak;) )
Awatar użytkownika
karola559
It's My Life
It's My Life
Posty: 102
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 11:43
Lokalizacja: Katowice/częstochowa

Post autor: karola559 »

Macie może ciekawe przepisy na dania z cukinii? Ja ją uwielbiam, a moje 'zwykłe' dania już mi się troszkę znudziły :)
Awatar użytkownika
Fantaghiro7
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 524
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Fantaghiro7 »

Ja robię np. cukinię nadziewaną farszem z mięsa mielonego i kiedyś robiłam placuszki cukiniowe z sosem czosnkowym, ale nie mam tych przepisów. Wzięłam z internetu. A co Ty robisz dobrego z cukinii? :))
JJ pisze:Hahaha, studiuję stomatologię, kończę po ciężkich 5 latach dosłownie za 2 dni;) Myślałem że ktoś ma problem z bolącym zębem i chciałem pomóc:P
Btw. wygląda pysznie :D
Ja pomyślałam o tym samym. :P
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2013, o 21:36 przez Fantaghiro7, łącznie zmieniany 1 raz.
19.06.2013r. - Gdańsk
Awatar użytkownika
karola559
It's My Life
It's My Life
Posty: 102
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 11:43
Lokalizacja: Katowice/częstochowa

Post autor: karola559 »

Właśnie też robiłam placuszki, albo takie ala leczo. Podduszam posiekaną cebulkę, następnie dodaję cukinię pokrojoną w kostkę, dużo marchwi startej na dużych oczkach, papryka, pomidor pokrojone w kostkę lub jak kto woli :) przyprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję dużo ziół prowansalskich. Składniki każdy może dobrać po swojemu. Czasem wymieszam jeszcze z mięsem mielonym- PYCHA!!
Ja uwielbiam to jeść jako dodatek do makaronu czy ryżu ;)
Zawsze robię sobie do słoików, dla studenta szybki i zdrowy posiłek :D
Awatar użytkownika
Kama97
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 570
Rejestracja: 6 listopada 2012, o 11:25
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Kama97 »

Ja cukinię wrzuciłam kiedyś do paelli razem z papryką, czosnkiem pomidorem, kurczakiem i krewetkami :) Bardzo dobre było, ten przepis http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_his ... zepis.html
10.06.2011 - Drezno
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
Awatar użytkownika
Fantaghiro7
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 524
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Fantaghiro7 »

Brzmi smakowicie! :D A faszerowaną próbowałaś? ;) Może tarta z cukinią, bądź cukinią i porami? Ja robiłam tartę z porami i wyszła przepyszna, więc z cukinią też na pewno jest palce lizać.
Zupa krem z dyni jest pyszna, więc może modyfikacja z cukinią??
A może coś takiego: http://www.palcelizac.pl/przepis/137/fa ... i_cukinia/
Albo: http://www.wielkiezarcie.com/recipe77848.html

Ja mam chrapkę, żeby zrobić domowe chorizo, więc chyba pokuszę się na ten ostatni przepis. ;)

Właśnie zajrzałam do jednej z moich ulubionych książek kulinarnych "Smak życia" i oprócz zmodyfikowanych placuszków cukiniowych i c. faszerowanej mam "Cukinię po meksykańsku". :))

Przepis od Kamy wygląda super apetycznie. ;)
19.06.2013r. - Gdańsk
aneby
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul
Posty: 20
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 21:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: aneby »

Ja czasem robię tartę z cukinią z tego przepisu http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/07 ... kinia.html ale zmieniłam go po swojemu ;) Najczęściej biorę gotowe ciasto kruche, a startą cukinię podsmażam i mieszam z połową fety (można dać więcej, jak ktoś lubi bardziej słone). Do tego pokrojone suszone pomidory - uwaga - też są dość słone i potem siup na podpieczone ciasto. Jajka ani śmietany nie dodaję.
Awatar użytkownika
misstwisted
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 973
Rejestracja: 16 marca 2011, o 18:51
Lokalizacja: Pszczyna

Post autor: misstwisted »

Ogólnie moja umiejętność gotowania wciąż się poprawia, jednak najwięcej "przepisów" mogę podać na jajko z patelni z przeróżnymi dodatkami, z przeróżnymi przyprawami... :D
Jeśli by kogoś interesowało (a zapewne nie xD), to proszę pisać. nie będę się wygłupiała, bo każdy potrafi usmażyć jajko... chyba każdy :D
Awatar użytkownika
Fantaghiro7
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 524
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Fantaghiro7 »

misstwisted Może spróbujesz wejść na "wyższy level"? Np. jajka w koszulkach?? :P

Jak dentysta?? ;)
19.06.2013r. - Gdańsk
Awatar użytkownika
karola559
It's My Life
It's My Life
Posty: 102
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 11:43
Lokalizacja: Katowice/częstochowa

Post autor: karola559 »

Wesja z fetą mi nie odpowiada, ale z pewnośćią wypróbuję faszerowanej :) dzięki!
Awatar użytkownika
Kama97
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 570
Rejestracja: 6 listopada 2012, o 11:25
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Kama97 »

A macie coś ciekawego na fasolkę szparagową ? Bo trochę nudna już jest z masłem i bułką tartą :P
10.06.2011 - Drezno
27.07.2011 - Barcelona
19.06.2013 - GDAŃSK, moje miasto !
05.07.2013 - Londyn
Awatar użytkownika
Fantaghiro7
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 524
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Fantaghiro7 »

Tak na szybko jako dodatek do mięsa to ja robię jeszcze z oliwą i czosnkiem. :))

Chyba nigdy nie robiłam dania z fasolką szparagową w roli głównej. Może warto nad tym pomyśleć. ;)


Obiecałam, więc wrzucam ;)
Zupa dyniowa z nasionami konopi

1 mała dynia/kabaczek, obrana, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę o boku 2,5 cm
1 pęczek szparagów, drubo posiekanych (czubki zostawić do sałatki)
2 duże słodkie ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę (bok 2,5 cm)
3 marchwie, pozbawione końcówek, obrane i posiekane
6 cebul, obranych, grubo posiekanych
1 kostka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku, obrany, posiekany
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki nasion konopi bez łusek
2 łyżki pestek dyni

1. W dużym garnku zagotować litr wody, wrzucić dynię lub kabaczek, szparagi, słodkie ziemniaki, marchew, cebulę i kostkę bulionową. Zagotować ponownie, a następnie zmniejszyć ogień do słabego i gotować przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie przy nakłuciu nożem.
2. Zdjąć garnek z ognia i dodać czosnek i kolendrę.
3. Ostudzić, a następnie zmiksować do żądanej konsystencji.
4. Delikatnie podgrzać ponownie, wlać zupę do ogrzanych miseczek i podawać udekorowaną nasionami konopi.
19.06.2013r. - Gdańsk
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 4971
Rejestracja: 7 listopada 2012, o 03:16
Ulubiona płyta: These Days
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Damned »

Fantaghiro7 pisze:Zupa dyniowa z nasionami konopi
W moich stronach te nasiona mają zupełnie inne przeznaczenie :D ;)
Awatar użytkownika
Fantaghiro7
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 524
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 13:30
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Fantaghiro7 »

Damned pisze: W moich stronach te nasiona mają zupełnie inne przeznaczenie :D ;)
No w moich niby też. :P Sama chciałabym widzieć swoją minę jak otwieram książkę kucharską ze zdrowymi potrawami otrzymaną na imieniny od babci i dziadka i widzę ten przepis. I jeszcze babcia dodała, że wybrali właśnie tę książkę, bo jest nowoczesna. :D
19.06.2013r. - Gdańsk
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Posty: 4971
Rejestracja: 7 listopada 2012, o 03:16
Ulubiona płyta: These Days
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Damned »

:D

Przepis brzmi apetycznie.
Ja bym jednak najpierw warzywa podsmażył, a kostkę bulionową zastąpiłbym prawdziwym warzywnym bulionem :)) Niemniej jednak spróbuję najpierw wg oryginalnego przepisu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”