Nie rozumiem Cie znów. Budowanie domu byłoby legalne po podpisaniu dokumenty, że zdajesz sobie sprawę, iż są to tereny zalewowe. Sprzedaż takiego domu bez poinformowania nabywcy o tym, że dom znajduje się na terenach zalewowych groziłaby odpowiedzialnością karną. Nie wiem gdzie tu widzisz gubienie się w zeznaniach.Scrooge pisze: Hahahah przecież u Krowina budowanie domu na terenie zalewowym byłoby legalne... gubisz się w zeznaniach.
"Cło to podatek, który państwo nakłada na import (Mansfield, 2002, s.400). Według innej definicji, cło jest opłatą pobieraną przy przekraczaniu przez towar granicy celnej danego kraju (Budnikowski 2001, s.165). "Znowu pudło, cło to nie podatek, a tym bardziej nie jest nią opłata rolna (obawiam się, że w ogóle nie wiesz co to opłata rolna)...
Cytaty z podręczników akademickich. Jeśli piszesz magisterkę to radzę się podszkolić.
Bardzo mi przykro, że tam nie zajrzałeś, bo jest to wystąpienie (w formie tekstu) Władimira Bukowskiego, jednego z najbardziej znanych obrońców praw człowieka w Rosji. Prezentuję on tam wiele podobieństw i tożsamości między UE a ZSRR, w którym żył przez większość swojego życia. Twój argument o serwerze jest po prostu śmieszny. Jak widzę Twoja ignorancja nie zna granic.i jakaś śmieszna stronka, na darmowym serwerze republika.pl wybacz ale nawet nie mam zamiaru na nią zaglądać bo to po prostu śmieszne, jeżeli chcesz podawać jakieś źródła to niech to będą źródła poważne.
Jeśli używasz jakiegoś terminu to najpierw dowiedz się co on oznacza. Jeśli Twoim zdaniem idea wolnego rynku to zmierzanie do anarchii to tylko umacnia mnie w przekonaniu, że szkolnictwo wyższe powinno być w Polsce prywatne. Ja swoje poglądy opieram na teoriach Miltona Friedmana, noblisty z dziedziny ekonomii. Mówi Ci cokolwiek to nazwisko? Zanim zarzucisz komuś brak wiedzy to najpierw Ty tą wiedzą się wykaż.Sorry, ale Twoje poglądy coraz bardziej zmierzają w kierunku anarchii...
To znaczy ja tego nie wiem. Jeśli widzę, że wszystkie kraje, w których jest euro (nieważne, czy wcześniej rozwijały się, czy przechodziły gospodarczy zastój) nagle mają ujemne PKB to logiczne dla mnie jest, że Polska miałaby podobnie Gdzieś mój tok myślenia zawiódł?Gdzie to wyczytałeś? Ciekawa hipoteza, bardzo ciekawa...
Zajebisty argument. Jesteśmy beznadziejni to oddajmy się komu innemu pod dowództwo. Między innymi dlatego głosowałem na JKM, żeby polska armia była lepiej zorganizowana, to był jeden z jego głównych celów prezydentury.Dla kraju z taką armią jak nasza, to same zalety...
Bo nie może? W Traktacie Lizbońskim nie jest brane pod uwagę to, że któryś z krajów członkowskich będzie chciał wystąpić z UE. Pisałem o tym wcześniej.A skoro jest taka zła to czemu nikt z niej nie wystąpił?
Prosiłem Cię o wskazanie korzyści państw bogatych z obecności w Unii. Skoro Niemcy cały czas dopłacają to jakie mają korzyści z tego, że dopłacają?Niemcy jako kraj ciągnący tą cała imprezę powinien zrobić to już dawno, bo oni faktycznie dopłacają....
Ciągłe zwiększanie deficytu państw, jednorazowe pożyczki (przypadek Grecji) to jest radzenie sobie z kryzysem?Co rozumiesz przez nie poradzenie sobie z kryzysem? Moim zdaniem radzą sobie bardzo dobrze, pomijając fakt, iż przyczyna kryzysu leży w USA....
Mam w dupie tych ekspertów. Jeśli coś funkcjonuje dobrze, a jakiś ekspert mówi, że tam, gdzie cała gospodarka leci na łeb na szyje jest lepiej - to dla mnie taki człowiek przestaje być ekspertem. Wolę myśleć pragmatycznie niż zdawać się na wątpliwej jakości teorie "ekspertów".Tak dokładnie zacofanie i jest to zgodna opinia wielu ekspertów...
Z tym mogę się zgodzić, nie zapoznałem się dokładnie z obecną sytuacją gospodarki rosyjskiej i jej głównymi partnerami. Z tego co patrzę teraz to najlepszym partnerem Rosji jest Twoja ukochana UE, którą tak gloryfikujesz. Skoro jest w UE tak świetnie poz względem ekonomicznym, to chyba ta Rosja nie może być taka zła, co?Hahahaha to się uśmiałem... Chiny z Ruskimihahahahahah zgadnij, kto od lat jest największym partnerem handlowym Chin – USA, na drugim miejscu UE... Chiny to obecnie kraj mający największe zasoby dolarów, gdyby je wypuścili w obieg to zabiliby dolara, z tym, że nie mogą tego zrobić ponieważ upadek gospodarki amerykańskiej to upadek Chin... proszę Cię nie ośmieszaj się
To samo tyczy się inwestycji w Chinach, chyba nie powiesz mi, że to Ruscy budują w Chinach swoje fabryki... wręcz przeciwnie, są to Amerykanie, Japończycy oraz kraje UE... Chiny rozwijają się od czasu kiedy przestały współpracować z Rosją... także dalej czekam na trafny przykład, bo Indie również nim nie są.
Jak na razie to Ty się kompromitujesz stwierdzeniami, że cło nie jest podatkiem.Zatem dalej czerp wiedzę z youtuba i podejżanych stronek, których właścicieli nie stać, aby wyłożyć 100zł na domenę... tylko proszę nie zabieraj głosu w poważnych dyskusjach, jeżeli żyjesz w świecie swoich wyobrażeń i wątpliwej jakości teorii...
I to ja gadam bzdury? Wyjaśnij mi dlaczego system, w którym zmusza się mnie do płacenia składki zdrowotnej jest lepszy od dobrowolnego płacenia tej składki?Mówiłem o służbie zdrowia, uciekają bo połowa społeczeństwa nie ma dostępu do usług medycznych, jeszcze trochę i by wyszli na ulice...
Wymyślone teorie? Moje poglądy opierają się tylko i wyłącznie na teoriach Miltona Friedmana, które w swoim programie wyborczym zawiera JKM. Jeśli dla Ciebie noblista z dziedziny ekonomii to tylko twórca "wymyślonych teorii" to rzeczywiście dyskusja jest zbędna.Cieżko dyskutować z kimś kto na każdy fakt, przedstawia własną wymyśloną teorię...
A czy on jest ekonomistą? Czy żeby być politykiem trzeba być ekonomistą? Tak wynika z Twojej wypowiedzi. Jestem ciekaw czy Twój kandydat na prezydenta wie w ogóle co to są poglądy ekonomiczne..Przykład? Nie znam, żadnej, ale to żadnej POWA?NEJ pozycji naukowej powołującej się na teorię wielkiego Korwina, jest on wszędzie traktowany jako ekscentryczny dziwak...
Pogrążasz się.Mikke to filozof, teoretyk, bajkopisarz - może nich zacznie pisać ekonomiczne powieści SF, będziemy mieli Lema ekonomii
?
Tatar, o ile w poglądach muzycznych często się z Tobą zgadzam, o tyle dochodzę do wniosku, że w innych kwestiach jesteś kompletnie nieżyciowy (żeby nie powiedzieć naiwny), a na dodatek masz skłonność do fantazjowania...
Wskaż w mojej wypowiedzi błąd to przyznam Ci rację. Gdzie w mojej wypowiedzi na temat tego, że 3/4 ceny benzyny to podatki znalazłeś fantazjowanie?
Dyskusja z Tobą Scrooge staje się coraz mniej merytoryczna. Mam nadzieję, że na następny raz postarasz się bardziej.
[ Dodano: 2010-06-25, 04:09 ]
Mogę się zgodzić. Przejście na zawodową armię było kwestią czasu, ale chwali się to PO, że ona tego dokonała. Mogę to uznać za sukces tego rządu. Pomijam tutaj oczywiście opłakany stan polskiej armii i zupełny brak przygotowania do tego przejścia na zawodowstwo. Krok w dobrym kierunku, ale znów zrobiony typowo pod publiczkę.Adrian pisze: 1.Armia - gdyby rządził PiS to dalej byłaby służba obowiązkowa. Nie muszę Ci przypominać chyba, że PiS i SLD (w mniejszym stopniu) było przeciw zawodowej służbie. Gdyby nie PO (w tym Komorowski) szykowałbym ię teraz do wojska a nie do pracy. To jest największy plus tego rządu i żaden rząd nie zrobił tyle konkretnie mi coś ofiarując.
Ależ ja się zgadzam z tym co mówisz. Tylko dlaczego Komorowski się tego wypiera i twierdzi, że nigdy w życiu nie sprywatyzowałby/skomercjalizowałby szpitali? Powiem Ci dlaczego. Bo słupki poleciałyby mu w dół. Co z tego, że ta reforma zrobiłąby wiele dla polskiej służby zdrowia, skoro poparcie społeczeństwa diametralnie by spadło.2.Szpitale - Komercjalizacja jest kolejnym krokiem do unowocześnienia służby zdrowia. Jak widać PiS próbuje wcisnąć ciemnemu ludowi, że to to samo co całkowita prywatyzacja. Wiem z doświadczenia jak działają szpitale państwowe i skomercjalizowane. Poza tym, że w skomercjalizowanych są lepsze warunki i większa kadra specjalistów to niewiele się różnią od państwowych.
Ja akurat za Gombrowiczem nie przepadek, ani ziębi ani grzeje mnie obecność jego pozycji w spisie lektur. Taka reforma to nie reforma, chodzi mi o realną zmianę, np. stworzenie oddzielnych szkół dla chłopców i dziewczynek, stworzenie szkół specjalnych dla dzieci upośledzonych itp itd.3.Musze przypominać co się działo ze szkolnictwem za czasów PiSu?? Zmiany lektur, aby się przypodobać elektoratorowi? JP2 jest dla mnie wielkim autorytetem, ale wstawianie encykliki do zbioru lektur obowiązkowych kosztem Gombrowicza jest czymś dla mnie nie pojętym. Gdzie tu wolność religijna? Następnym krokiem mogłaby być biblia obowiązkowa zamiast "Pana Tadeusza".
Dlatego zawsze szanowałem w JKM to, że on nie handluje własnym elektoratem, bo uważa, że każdy człowiek ma swój rozum. A PO czy PiS muszą kierować tymi czarnymi masami. Smutne, ale prawdziwe.A jakbyś chciał przegłosować veto JKM? Bez SLD czy PiSu się nie da. Zobacz jakie NApieralski postawił teraz warunki, aby kogoś poprzeć. Polityka to nie bajka tylko walka o swój elektorat. Poprzemy was przy te ustawie, ale wy nas poprzecie przy innej.
To znaczy uważasz Wolność i Praworządność za partię przystosowaną do realiów 19 wieku? Dlaczego, jeśli mogę spytać? Ja jednak wolę głosować na idealistów, niż na złodziei, którzy w zależności od tego kto da im większą łapówkę będą gotowi zmienić swoje poglądy.Wole partie nowoczesną otwartą potrafiącą w jakimś stopniu zmienić swoje poglądy jeśli ktoś im udowodni, ze myślą źle niż partie której myślenie wywodzi się z 19 wieku i jest przystosowane do tamtych reali.
Ja nie wiem.. Dla każdego chyba jest oczywiste, że partia polityczna to organizacja stworzona do przejęcia władzy w państwie. Z reguły w partie polityczne formują się grupy ludzi o zbliżonych do siebie poglądach. Jakie wspólne poglądy prezentują panowie Palikot i Niesiołowski?Czemu?? Czy nie można reprezentować większośc społeczeństwa, tylko wybraną część??
To nie ja powinienem być adresatem tego fragmentu, tylko wyborca PiS-u.Jak to Jarosław gada oni się pięknie różnią. Potrafią zagłosować na ustawie z którą nie do końca się zgadzają poglądowo, ale jeżeli większosć parti uważa, ze jest dobra i pomoże Polsce to ją poprą.
PiS to partia w której potrafili być przedstawiciele róznych wizji od Jurka poprzez Ziobro do Sikorskiego i Borusewicza.
PiS wygrał kampanie w 2005 jadąc po podatku liniowym i pomyśle na gospodarce PO po czym ministrem gospodarki kto został?? Zyta Gilowska z PO a min zdrowi Z.Religa popierający PO. Jak mi to wytłumaczysz. Jakim cudem znalazło się miejsce w jednej partii dla M.Jurka i Z.Gilowskiej.
Ja tego nie uważam za złe posiadanie szerokich horyzontów wręcz przeciwnie nie lubie jak partia jest skrajna poglądowo.
j.wDla przykładu powiem CI, że PiS i prezydent Kaczyński chciał zwalczać kryzys pompując kasę czyli to co zrobiło większość krajów Europy, które dzisiaj są na skraju bankructwa.
PiS chciał postawić Ewe Kopacz przed sąd za to, że nie kupiła szczepionek na AH1N1 i co? Gdyby rządził Pis mielibyśmy straszne długi.
Przez kryzys przeszliśmy dzięki spokojnej, i rozważnej polityce. Było kilka ważnych reform. Największą wadą tego rządu jest to, ze nie chwali się tym co robią, co nie oznacza, ze nic nie robią. Kolejny przykłąd - minister "Grabarczyk" było o nim głośno jak PiS żadał jego odwołania. Później słuchałem opinii ekspertów, któzy mówili, że jest to świetny minister, który podpisał 2x więcej umów na drogi w ciągu roku niż PiS w ciągu całej swojej kadencji.
Rozmawiamy o Komorowskim więc przykład Belki. Czy toi nie PiS wstawił na to stanowisko człowieka kompletnie do tego nieprzygotowanego, który zbłaźnił się przed komisją dokonującą jego przesłuchania i sprawdzającą jego wiedzę??
Czy to nie pis zawłaszczył niemal wszystkie instytucje obsadzając swoich ludzi?? Gdzie masz ludzi z PO?? Nawet obalona telewizja publiczna dostanie prezesa wybranego nie przez PO, tylko środowisko twórców.
To jest różnica pomiędzy skrajnie ideową propagandą a realnym i właściwym rządzeniem.
To nie ja jestem adresatem Twojej wypowiedzi. Ja doskonale wiem o czym piszesz i w mniejszym lub większym stopniu zgadzam się z Tobą.
Moim zdaniem za tym ładnym, "pustym" hasłem przemawiają fakty. PO ma tego typu wady, które wyłączają ją z grona partii, na które móglbym zagłosować.To co piszesz, to jest ładne puste hasło. Owszem PO ma masę wad ale jest najlepszą partią rządzącą do tej pory którą mieliśmy.
Akurat komercjalizacja szpitali to krok w kierunku reform proponowanych przez JKM w jego programie, więc nie wiem czemu miałby jej nie poprzeć.Jak zgodzi się na komercjalizacje szpitali jak mu jego zasady na to nie pozwalają
No i takie są skutki przejmowania modeli szkolnictwa/służby zdrowia/opieki społecznej z zachodu. Kompletna klapa - zgodzę się.Czy Ty wiesz, że wygrasz w totka jeszcze przed puszczeniem go? To była reforma która okazała się klapą, ale chyba nikt nie był na tyle idiotą że wprowadzając ją właśnie miał na celu stworzyć coś takiego. Gimnazja dobrze sprawdzają się w innych krajach więc i u nas mogły się sprawdzić.
Byłbym bardzo pozytywnie zaskoczony taką reformą.A co do emerytur to szykowana jest reforma znosząca przywileje, ale wiesz na czele związków stoi Śniadek, który bardzo chętnie spróbuje przy okazji tej reformy obalić rząd. Będzie to bolesna reforma, ale Tusk da sobie rade. Powiem inaczej. Musi sobie dać rade.
Wybacz Adrian, ale piszesz jak socjalista. Dlaczego zabraniasz mi posiadania broni i użycia jej w obronie własnej? Dlaczego zabraniasz mi wychowania mojego dziecka tak jak ja tego chce, a nie tak jak chce tego państwo? Czy to, że istnieją jakieś kuratoria zmniejszyło przemoc w rodzinach? Jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że nie. Ostatni myślnik to już w ogóle jakiś absurd. Skoro firma monopolizuje rynek to oznacza, że jest najlepsza, co w tym złego?Powinien powiedzieć:
- Chciałbym mieć państwo w którym byle psychopata może kupić broń
- Chciałbym mieć państwo w którym mógłbym bić dziecko dowoli, bo to ja je wychowuje
- Chciałbym mieć państwo w którym jedna bogata firma może zmonopolizować rynek i doprowadzić do bankructwa rodzimych producentów itp.
A niby dlaczego? Zabrakło by miejsc pracy dla spawaczy, szewców, ślusarzy, czy operatorów wózków widłowych?No obecnie, ale jeśli byśmy wprowadzili zmiany proponowane przez JKM, to byłoby inaczej.
To jest tzw. "specjalista do spraw europejskich" sympatyzujący i będący doradcą PO. Jego kompetencje najlepiej są widoczne na tych fragmentach programów.Ale to nie jest urzędnik, tylko z tego co kojarzę redaktor jakiejś gazety.
A kto tu jest za całkowitą wolnością słowa? JKM? Nigdy nie słyszałem, żeby wypowiadał się w takim tonie. Nawet jeśli to się z nim nie zgadzam i tyle.W momencie kiedy byłaby całkowita wolność słowa, to mógłbym pisać, ze jesteś gejem, wywiesić billboard mówiący, że jesteś gejem i wyzywać Cię od geja, bo mam taki pogląd i to jest mój pogląd. Nie można byłoby mnie za niego ukarać pomimo, ze narusza Toje dobre imię.
Adrianie, duża część Twojej wypowiedzi skierowana jest do sympatyków Kaczyńskiego, którym ja nie jestem. Mimo, że zgadzam się z Tobą w paru kwestiach to nadal nie widzę zasadniczych różnic programowych pomiędzy PO a PiSem. Z komercjalizacji szpitali PO się wycofało. A szkoda.