Co do debaty, to wygrał ją raczej Tusk, choć denerwowała mnie publika PO, która przerywała czasami Kaczyńskiemu.
Debata
Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team
Kwaśniewski-premier...jestem za! (jak widać ktoś by chciałM.Ssed pisze:w sumie się zgodze z Jojo. Ja po prostu mam nadzieje, że do władzy nie dojdzie lewica, już nawet Tuska i PO przeżyje. Kwaśnieski alkoholik, kto by chciał takiego premiera :\...
.
Dla mnie najlepszym roziązaniem byłoby dojście LiDu do władzy no ale to niestety na razie jest nierealne...
Co do debaty.
Tusk powalił Kaczyńskiego na łopatki. Było widać że Kaczor był mocno podenerwowany, miejscami czekałam tylko aż wybuchnie.
A reakcje publiczności? U mnie w domu reakcje były identyczne...Z niektórych wypowiedzi Kaczyńskiego po prostu nie dało się nie śmiać.
Fakt, Kaczynski i jego PIS oraz Tusk ze swoim PO to nie jest tez moja bajka, ale to nie przeszkadza mi w stwierdzeniu, ze debate wygral Donald.
Co do A. Kwaśniewskiego to zgadzam sie w 100 % z gnjovi, ze lepszy wstawiony (co akurat nie jest do konca pewne) Olek niz trzezwy Kaczynski. A do wszystkich, ktorzy oceniaja forme Kwasniewskiego powiem tylko tyle: nie zawsze stan, ktory widzimy jest tak jednoznaczny jak nam sie wydaje.
Mam szczera nadzieje, ze te wybory nie zostana wygrane przez PIS. I wiedz jojo, ze nie wszyscy nie znaja faktow i do tego nie sa slepi na to, co dzieje sie w Polsce.
Dobra, ja tez jestem pelna sceptycyzmu co do przyszlych rzadow Platformy i nie zamierzam na nich glosowac, ale wole juz zeby nasza polityka wewnetrzna i zagraniczna zajmowali sie ludzie pokroju B. Komorowskiego czy B. Zdrojewskiego, niż żeby robili to np. Ziobro, Kaminski i o zgrozo Anna Fatyga.
Co do A. Kwaśniewskiego to zgadzam sie w 100 % z gnjovi, ze lepszy wstawiony (co akurat nie jest do konca pewne) Olek niz trzezwy Kaczynski. A do wszystkich, ktorzy oceniaja forme Kwasniewskiego powiem tylko tyle: nie zawsze stan, ktory widzimy jest tak jednoznaczny jak nam sie wydaje.
Mam szczera nadzieje, ze te wybory nie zostana wygrane przez PIS. I wiedz jojo, ze nie wszyscy nie znaja faktow i do tego nie sa slepi na to, co dzieje sie w Polsce.
Dobra, ja tez jestem pelna sceptycyzmu co do przyszlych rzadow Platformy i nie zamierzam na nich glosowac, ale wole juz zeby nasza polityka wewnetrzna i zagraniczna zajmowali sie ludzie pokroju B. Komorowskiego czy B. Zdrojewskiego, niż żeby robili to np. Ziobro, Kaminski i o zgrozo Anna Fatyga.
I came here like so many did
To find the better life
To find my piece of easy street
To finally be alive
And I know nothing good comes easy
To find the better life
To find my piece of easy street
To finally be alive
And I know nothing good comes easy
dobrze godosmam szczera nadzieje ze w wyborach wygra PIS. i wkurza mnie jak ktos nadaje na Kaczynskich bo wszyscy nadaja a nie znaja faktów... i jest tylko "Kaczory sa głupie -dlaczego? -bo tak"
również się spotykam z takimi opiniami, często ludzie nie potrafią uzasadnić czego nie lubią w Kaczyńskich albo się chwytają głupich argumentów typu : "kompromitują nas". A ja sie zapytam czy prezydent Kwaśniewski nas nie kompromituje
For those about to rock - we salute you 
- Adrian
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Podaj mi chociażby jedna ripostę z debaty w której Kaczyński zagiął Tuska.skompromitowal sie na kazdej linii, nie odpowiadal na pytania, natomiast Kaczynski ze wszystkiego wybrnal i jeszcze jego riposty zaginaly Tuska który tym swoim paskudnym sepleniacym głosem mamrotal caly czas to samo "zbudujemy nowa polske..."
A co do Tuska zauważ, ze miał bardzo trafne argumenty poparte liczbami i faktami.
A mi się wydaje, że ludzie nie głosują na Tuska bo mówią że będzie jak każdy inny (będzie kradł itp)wszytskim sie wydaje ze Tusk jest boski ale to dlatego ze jeszcze nie rzadzi...
Poprzednie rządy pokazały, ze można być lepszym premierem (Buzek, Pawlak, itp) czy mieć lepszy rząd (AWS, SLD) niż to co mamy teraz. Tamte rządy to była tragedia, ale rząd PiSu to katastrofa.
PO ma jednak ludzi wykształconych z doświadczeniem i obyciem politycznym. NIe są to typowe chamy jak politycy partii rządzącej i propagandziści.
Myśle, że Tusk, KOmorowski, Niesiołowski, Zdrojewski, Nowak, Kosecki, Gronkiewitz, Borusewicz, Sikorski, Gowin itp to ludzie którym warto zaufać bo swoim dotychczasowym postępowaniem na to zasłużyli.
Jakie fakty ? ?e nie tknęli się za gospodarkę i dzięki temu dobrze im idzie, że nie potrafią wykorzystać tego iż jesteśmy w Unii, kolejny fakt to 7 km autostrad w 2007 rokui wkurza mnie jak ktos nadaje na Kaczynskich bo wszyscy nadaja a nie znaja faktów...
Ludzie. Wygraliśmy Euro 2012 i ja chce to Euro, ale takim rządem i takimi ludźmi to nie ma najmniejszych szans.
Spytaj się zwolenników PiSu dlaczego głosują na PiS.... i jest tylko "Kaczory sa głupie -dlaczego? -bo tak"
Spytaj się zwolenników PiSu o program wyborczy PiSu.
Spytaj sie zwolenników PiSu o dokonaniach rządu.
Co usłyszysz ?
Aaa bo nie mogli nic zrobić; aaa bo opozycja im przeszkadzała; aaaa bo bo media są przeciwko nim; aaaa dużo robią.
quote]A ja sie zapytam czy prezydent Kwaśniewski nas nie kompromituje
Dlatego nie zagłosuje ani na Kwaśniewskiego ani na Kaczyńskiego. Obaj się nie potrafią zachować. Tylko Kwaśniewskiego tłumaczy to iż on coś dla Polski zrobił a Kaczyński kompromituje nas tym iż nic nie robi a jak robi to nie wiadomo czy sie śmić czy płakać.
Nie mów mi że nie masz alternatywy bo masz i to dużą od Po po PSL, Samoobrone, LPR, UPR czy Partie Kobiet.
Spójrzmy prawdzie w oczy. Rządy PiSu oparte są na propagandzie. Elektorat zdobywają na obrażaniu wszystkich wokoło. Przyczepili się do Radia Maryja i już mają przynajmniej 25% w wyborach. Jest to rząd bez honoru który z korupcją walczy tylko na pokaz. NIe spełniają obietnic wyborczych a obiecują kolejne.
Jest taka reklama wyborcza w RMF FM
"2 lata temu obiecaliśmy tanie państwo, 3mln mieszkań i autostrady. Zaufały nam miliony Polaków dlatego jesteśmy konsekwentni NADAL OBIECUJEMY mieszkania i autostrady. A do tego obiecujemy jeszcze stadiony. Mnóstwo stadionów. 3 mln stadionów ..."
Bardzo trafne podsumowanie kampanii i polityki PiSu,
[
- Frankie
- Administrator
-
Have A Nice Day
Jedno jest co do tych wyborów prawie pewne. ?adnej partii nie uda sie stworzyć konstytucyjnej wiekszości. Co to oznacza? Oczywiście konieczność tworzenia koalicji rządowej. Sondaże wskazują, że szanse wejścia do Sejmu mają trzy, no może cztery partie. Już teraz można przewidzieć kształt rządu. Wygra PO - rząd z LiDem, ewentualnie tylko z PSLem (przy dużym szczęściu) lub znowu druga transza serialu "jedynym zbawieniem dla Polaków - POPiSowa koalicja", wygra PiS - z każdym, bez LiDu.
Jeszcze co do debaty. Mówicie o śmiechach na sali, żywej reakcji publiczności. Odpowiedzcie sobie na pytanie kto ją tworzył? Młodzieżówki PiSu i PO. (przy czym nie sztuką jest krzyczeć, gdy ktoś odpowiada na pytanie.
Ktoś tutaj napisał, że wszyscy, ktorzy nie dostrzegają wyraźnego zwycięstwa Tuska to wyznawcy PiSu itd. Nie powinno się tak generalizować. Każdy może mieć przecież własne zdanie.Od razu może napiszę, że nie jestem sympatykiem ani PO ani tym bardziej PiSu, który według mnie odnosi jedynie propagandowe sukcesy. Poprostu postarajmy się, aby za nas nie zdecydowała mniejszość (30% uprawnionych w ostatnich wyborach parlamentarnych).
Jeszcze co do debaty. Mówicie o śmiechach na sali, żywej reakcji publiczności. Odpowiedzcie sobie na pytanie kto ją tworzył? Młodzieżówki PiSu i PO. (przy czym nie sztuką jest krzyczeć, gdy ktoś odpowiada na pytanie.
Ktoś tutaj napisał, że wszyscy, ktorzy nie dostrzegają wyraźnego zwycięstwa Tuska to wyznawcy PiSu itd. Nie powinno się tak generalizować. Każdy może mieć przecież własne zdanie.Od razu może napiszę, że nie jestem sympatykiem ani PO ani tym bardziej PiSu, który według mnie odnosi jedynie propagandowe sukcesy. Poprostu postarajmy się, aby za nas nie zdecydowała mniejszość (30% uprawnionych w ostatnich wyborach parlamentarnych).
- Adrian
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Nie chce zapeszać, ale są szanse na taką wieszośc. Według sondażu po debacie Tusk - Kaczyński PO ma 39% a PiS 29%.?adnej partii nie uda sie stworzyć konstytucyjnej wiekszości.
Zostaje jeszcze debata Tusk - Kwaśniewski po której PO może się umocnić.
Jednakże myślę, że koalicja PO z PSLem nie będzie złym wyjściem.
Jako kiedyś wielki zwolennik koalicji PO-PiSu jak PO wygra to nie chce takiej koalicji. Jak wygra PiS (oby nie) to niestety, ale to chyba będzie jedyne wyjście dla Polski.
100% RACJI.Poprostu postarajmy się, aby za nas nie zdecydowała mniejszość (30% uprawnionych w ostatnich wyborach parlamentarnych).
Od dawna namawiam wszystkich mówiących, ze nie idą bo nie mają na kogo głosować. Argument zawsze jest ten sam - wybierz partie która najmniej zaszkodzi Polsce.
- Frankie
- Administrator
-
Have A Nice Day
?eby mieć konstytucyjną większość któraś z partii musialaby mieć 50% +1 mandatów a na to mimo wszystko jednak sie nie zanosi. O ile pamiętam SLD w 2001r uzyskało najlepszy wynik tzn. coś ok 40% mandatów.
Everybody lies...but not about June 19th 2013, PGE Arena Gdansk and July 12th 2019, PGE Narodowy, Warsaw!!!
- Adrian
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
Widzę, ze jednak nie wszyscy znają zasad na jakich opiera się polska demokracja.?eby mieć konstytucyjną większość któraś z partii musialaby mieć 50% +1 mandatów a na to mimo wszystko jednak sie nie zanosi. O ile pamiętam SLD w 2001r uzyskało najlepszy wynik tzn. coś ok 40% mandatów.
1.PO mając 46% a PiS 32% do tego 10% LiD (reszta głosów rozdzielona między innymi partiami które nie wchodzą do sejmu ) to PO ma BEZWZGLęDN? WIęKSZOŚć.
Zobaczymy jak Tusk sobnie poradzi z Kwaśniewskim i wtedy będziemy mogli prognozować.
- Frankie
- Administrator
-
Have A Nice Day
Sorry, ale wydaje mi się, że mam rację. Większość bezwzględna to gdy podczas głosowania liczba głosów za wnioskiem jest większa od sumy głosów przeciw i wstrzymujących się (50%+1 głos za wnioskiem w obecności minimum połowy ustawowej liczby posłów). Poza tym sugerujesz się sondażem OBOPu z 15.10. Sugeruję spojrzenie na najnowsze GFK Polonia: http://www.tvn24.pl/wybory.html
Sposób przeliczania głosów na mandaty, ma szczególne znaczenie w wyborach parlamentarnych.
Nie będę sie tutaj rozwodził nad tym na czym polegają metody ST.Lague, d'Hondta, Hare-Niemeyera. Wszystko zatem zależy od metody przeliczeniowej. Jedne preferują małe partie, inne przeciwnie, te większe.
Wolałbym abyś wobec mnie nie używał stwierdzeń typu
"nie wszyscy znaja zasady na jakich opiera się polska demokracja", wierz mi, znam je bardzo dobrze.
Serdecznie pozdrawiam
P.S. Dodam jeszcze, że według mnie Kwaśniewski wygrał z Tuskiem, jestem ciekaw Waszych opinii i chętnie podzielę sie z Wami moją argumentacją.
Sposób przeliczania głosów na mandaty, ma szczególne znaczenie w wyborach parlamentarnych.
Nie będę sie tutaj rozwodził nad tym na czym polegają metody ST.Lague, d'Hondta, Hare-Niemeyera. Wszystko zatem zależy od metody przeliczeniowej. Jedne preferują małe partie, inne przeciwnie, te większe.
Wolałbym abyś wobec mnie nie używał stwierdzeń typu
"nie wszyscy znaja zasady na jakich opiera się polska demokracja", wierz mi, znam je bardzo dobrze.
Serdecznie pozdrawiam
P.S. Dodam jeszcze, że według mnie Kwaśniewski wygrał z Tuskiem, jestem ciekaw Waszych opinii i chętnie podzielę sie z Wami moją argumentacją.
Odnośnie wczorajszej debaty powiem tyle, że była to właśnie taka debata jakiej oczekiwałam. Tzn. bez zbędnych uszczypliwości, odgryzania się w nieprzyjemny sposób, mowa była o konkretach, w kulturalny sposób.
Jeśli miałabym powiedziec kto lepiej wypadł, to powiem, że Kwaśniewski, bo był na większym luzie. Jasno stawiał sprawę, że najprawdopodobniej rządzic będzie PO i stwierdził tylko, że partia centrolewicowa jest w parlamencie bardzo potrzebna, z czym się zgadzam. Jasno też postawił sprawę ewentualnej koalicji - PO i LiD zbyt wiele dzieli, żeby mogły tworzyc koalicję rządową, ale mogą współpracowac przy ważnych sprawach co do których się zgadzają. Nie było mizdrzenia się, zeby PO wzięło LiD do koalicji
Co do Tuska, raczej wszystko w porządku. Dwa czy trzy razy wyjechał z jakimiś nieadekwatnymi tekstami bez powodu, ale można go zrozumiec - to ostatnia szansa, żeby wyborców jeszcze przeciągnąc na swoją stronę
No i ostatni apel Tuska - średnio mi się to podobało, ale co by nie mówic facet miał rację. Albo PO albo PiS. I tu każdy głos się będzie liczył...
Jeśli miałabym powiedziec kto lepiej wypadł, to powiem, że Kwaśniewski, bo był na większym luzie. Jasno stawiał sprawę, że najprawdopodobniej rządzic będzie PO i stwierdził tylko, że partia centrolewicowa jest w parlamencie bardzo potrzebna, z czym się zgadzam. Jasno też postawił sprawę ewentualnej koalicji - PO i LiD zbyt wiele dzieli, żeby mogły tworzyc koalicję rządową, ale mogą współpracowac przy ważnych sprawach co do których się zgadzają. Nie było mizdrzenia się, zeby PO wzięło LiD do koalicji
![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
Co do Tuska, raczej wszystko w porządku. Dwa czy trzy razy wyjechał z jakimiś nieadekwatnymi tekstami bez powodu, ale można go zrozumiec - to ostatnia szansa, żeby wyborców jeszcze przeciągnąc na swoją stronę
No i ostatni apel Tuska - średnio mi się to podobało, ale co by nie mówic facet miał rację. Albo PO albo PiS. I tu każdy głos się będzie liczył...
- Frankie
- Administrator
-
Have A Nice Day
Dlaczego wyborca ma wybierac między akurat tymi dwiema partiami? Skąd przekonanie, że tylko między tymi dwiema partiami toczy się bitwa o zwycięstwo. Spokojnie Polska to nie USA (demokraci, republikanie).
Bardzo mnie rozbawiło, gdy Tusk nie umiał odpowiedzieć na pytanie o system podatkowy w Irlandii (to on przecież głosi bajkę o uczunieniu irlandzkiego cudu nad Wisłą). Dzieła dopełniło wytknięcie zapisu programowego o prywatyzacji szpitali w programie PO. Jednym słowem cieszmy się, że konstytucja zapewnia pluralizm partii politycznych, bo gdybym miał wybierać tylko spośród tej dwójki nie poszedłbym na wybory wogóle.
[ Dodano: 2007-10-16, 14:27 ]
Nie dajmy się omamić mediom, a zwłaszcza przedwyborczym sondażom.
Bardzo mnie rozbawiło, gdy Tusk nie umiał odpowiedzieć na pytanie o system podatkowy w Irlandii (to on przecież głosi bajkę o uczunieniu irlandzkiego cudu nad Wisłą). Dzieła dopełniło wytknięcie zapisu programowego o prywatyzacji szpitali w programie PO. Jednym słowem cieszmy się, że konstytucja zapewnia pluralizm partii politycznych, bo gdybym miał wybierać tylko spośród tej dwójki nie poszedłbym na wybory wogóle.
[ Dodano: 2007-10-16, 14:27 ]
Nie dajmy się omamić mediom, a zwłaszcza przedwyborczym sondażom.
Everybody lies...but not about June 19th 2013, PGE Arena Gdansk and July 12th 2019, PGE Narodowy, Warsaw!!!
Wyborca może sobie wybierac spośród wielu partii, ale nie oszukujmy się - wygra albo Po albo PiS. Nie jestem zwolenniczką żadnej z tych partii, na wybory idę i będę głosowac na inną partię, ale nie mam złudzeń co do tego, że wygra któraś z tej "wielkiej dwójki"
Sondaże są złudne, zgadzam się, ale nie na tyle, żeby oczekiwac wygranej np. LiDu czy samoobrony. Najwyżej wejdą do Sejmu partie typu PSL, która zawsze w sondażach ma zaniżone poparcie, a w wyborach wypada dużo lepiej.
Sondaże są złudne, zgadzam się, ale nie na tyle, żeby oczekiwac wygranej np. LiDu czy samoobrony. Najwyżej wejdą do Sejmu partie typu PSL, która zawsze w sondażach ma zaniżone poparcie, a w wyborach wypada dużo lepiej.
mówi sie ze PO chce sie wreszcie zajac gospodarka... tylko ze zeby cos z tym zrobic trzeba najpierw zrobic czystki które przeciwcnicy PISu nazywaja benadziejnym wyciaganiem faktów sprzed lat... niestety rozwiazanie które proponuje Po jest jeszcze gorsze "wybaczmy sobie wszystko i zbudujmy nową Polske" z naszego kraju zrobi sie wtedy wielka papka w której wszystko wolno, jak unia europejska... ale oczywiscie prognozy i plany Tuska lepiej brzmia... a moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem bylaby wygrana PISu, wtety w jakiejs czesci doprowadzi do wyczyszczenia z oszustwa (bo juz niektórzy boja sie konsekwencji korupcji)a potem niech sobie PO zrobi ten cud gospodarczy... dodam jeszcze ze mówi sie"rzadzil PIS i masa Polaków wyjechala za CHLEBEM" po pierwsze niektórzy nie wyjechali za chlebem tylko po to zeby im bylo lepiej i co z tego ze czyszcza kible irlandzkie ale za to maja kase... wielkie mi co... nie mówie ze wszyscy bo wierze ze niektórym bylo bardzo ciezko ale wiekszosc wyjechala po to by jak to sie mówi "mało sie narobic a duzo zarobic". Po drugie byc moze taka sytuacja byla konieczna zeby gospodarka polska sie poprawila, z Irlandii w latach 80, 90 ludzie masowo wyjezdzali do Stanów Nowej Zelandii itp... nie ma cudów zeby pstryknąc palcem i miec druga Irlandie... do tego potrzeba lat...więc kiedy slysze słowa Tuska który chce ten cud osiagnac to watpie w jego inteligencje a PIS przynajmniej nie mydli ludziom oczu i nie wierzy w cuda
- Adrian
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
1.Niech się zajmą przyszłością a nie przeszłościąmówi sie ze PO chce sie wreszcie zajac gospodarka... tylko ze zeby cos z tym zrobic trzeba najpierw zrobic czystki które przeciwcnicy PISu nazywaja benadziejnym wyciaganiem faktów sprzed lat...
2.Czy zawiść to jest Wasze (wyborców PiSu) nadrzędny cel ?niestety rozwiazanie które proponuje Po jest jeszcze gorsze "wybaczmy sobie wszystko i zbudujmy nową Polske" z naszego kraju zrobi sie wtedy wielka papka w której wszystko wolno, jak unia europejska...
Można rozliczać, ale można to nie może być NAJWA?NIEJSZY cel W?ADZY

Jasne to jest tylko slogan, że Polska nie musi stać w miejscu tylko może iść do przodu dzięki dobrej sytuajci gospodarczej.nie ma cudów zeby pstryknąc palcem i miec druga Irlandie...
Tak samo nie możliwa jest Irlandia w 4ry lata jak 3 mln mieszkań.
moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem bylaby wygrana PISu, wtety w jakiejs czesci doprowadzi do wyczyszczenia z oszustwa (bo juz niektórzy boja sie konsekwencji korupcji)a potem niech sobie PO zrobi ten cud gospodarczy...
Chcesz władzy ktróa przez rok łamie człowieka dla swoich wyborczych potrzeb ? Która dziwnym trafem ma takie same spoty wyborcze jak teksty z afery CBA
To jest najgorszy typ rządów jaki możemy w Polsce mieć.
Głosujcie na co chcecie, ale pamiętajcie władza przez którą ludzie umierają bo robi sie akcje propagandowe (mirosław g, - brak przeszczepów; blida itp) to władza nie do zakceptowania przez cywilizowanych ludzi.